Tervetuloa lukemaan koontia ulkomailla pelaavista suomalaisista miespelaajista. Mukana listalla on niin EM-kisoihin lähteviä pelimiehiä kuin myös amatööritasoilla palloilevia pelaajia.
Pelaajalista on haettu Transfermarktista 28.9.2020 ja kaikki siinä olevat tiedot eivät välttämättä ole ajan tasalla. Jos joku pelaajaa puuttuu tai jollain on esimerkiksi väärä seura, niin laita viestiä somekanavissa tai sähköpostilla osoitteeseen henkka@byyri.com. Joitain alasarjoissa pelaavia pelaajia on myös jätetty pois puuttuvien tietojen vuoksi.
Saksa
Onni Turunen, 15, Zehlendorf U17
15-vuotiaasta Turusesta ei löydy juurikaan tietoja. Puolustajana pelaava Turunen on kuitenkin merkitty U17-Bundesliigassa pelaavan Zehlendorfin rinkiin. Zehlendorf on samannimisen Berliinin kaupunginosan seura, joka on tunnettu erityisesti laadukkaasta juniorituotannostaan.
Jesse Kilo, 16, Hamburg U17
16-vuotias hyökkääjänä sekä keskikenttäpelaajana pelaava Jesse Kilo on HSV:n uusin suomalainen. KäPasta Suhosen ja veljensä tavoin Hampuriin lähtenyt Kilo liittyi aluksi seuran U16-joukkueeseen ja pelaa tätä nykyä U17-joukkueessa. Kilo on tehnyt jo debyyttinsä syyskuussa St. Paulia vastaan. Peliaikaa keskikentällä 4–0-tappiossa tuli tunnin verran.
Luka Hyryläinen, 16, Frankfurt U17
HJK:n B-SM-joukkueen pelaaja Luka Hyryläinen siirtyi Eintracht Frankfurtiin elokuussa monivuotisella sopimuksella. LPS:ssä futiksen aloittanut Hyryläinen on ulottuva keskikenttäpelaaja, jonka syöttövalikoimaa kehutaan.
Debyytin Hyryläinen teki 19.9. Nürnbergin U17-joukkuetta vastaan. Peliminuutteja tuli 80 3–1-tappiossa.
Yanick Abayomi, 16, Chemnitz U17
Suomen kansalaisuuden Transfermarktin mukaan omaava puolustaja pelaa B-junioreiden Bundesliigaa Chemnitzin riveissä.
Emmanuel Patut, 17, Wolfsburg U18
Halssilan Nousussa 7-vuotiaana pelaamisen aloittanut Patut päätyi JJK:n kautta Wolfsburgiin. Keskikentällä pelaava Patut oli heti ensimmäisellä Wolfsburg-kaudellaan isossa roolissa. U17-Bundesliigassa minuutteja tuli 1536, maaleja syntyi kaksi ja Patut antoi myös kolme maaliin johtanutta syöttöä.
Tuttu myös nuorten maajoukkueista.
Anton Sirén, 17, Hertha BSC U19
Keskikentällä pelaava Sirén on päätynyt Zehlendorfista Hertha BSC:n junnuihin. Ollut mukana alueleireillä Suomessa, mutta ainakaan vielä maajoukkuesiintymisiä ei ole.
Lasse Schulz, 17, Greuther Fürth U19
Greuther Fürthin juniorimaalivahti. Ei tarkempia tietoja.
Juho Ojanen, 18, Greuther Fürth U19
Hongasta lähtenyt huippulupaus on pelannut Greuther Fürthissa U19 Bundesliigaa ja debytoinut myös seuran kakkosjoukkueen mukana Regionalligassa. Tuttu myös nuorten maajoukkueista.
Juho Kilo, 18, HSV U19
18-vuotias keskikenttäpelaaja on Anssi Suhosen tavoin pelannut viime kaudella U19-sarjaa. Viime kaudella maaleja reilun tuhanne peliminuutin aikana syntyi neljä, ja maaliin johtaneita syöttöjä komeat seitsemän kappaletta.
Juho Kilo on poikamaajoukkueiden vakiokalustoa, kuten muutkin HSV:n nuoret suomalaiset.
Jasper Maljojoki, 18, U’haching U19
Puolustajana pelaava Maljojoki on pelannut nuorten Bundesliigaa SpVgg Unterhachingissa. Baijerista, Untenhachingin kunnasta tulevan seuran edustusjoukkue on viimeksi pelannut Bundesliigassa 2000-luvun alussa.
Niklas Linke, 18, SC Union Nettetal
Ainakin kerran Suomen U19-maajoukkueen mukana ollut Linke pelaa maalivahtina viidenneksi korkeimman sarjatason SC Union Nettetalissa. Aiemmin Linke on pelannut mm. Mönchengladbachin junioreissa.
Anssi Suhonen, 19, HSV II
19-vuotias keskikentän keskellä pelaava Suhonen väänsi viime kaudella U19-Bundesliigan pohjois/koillis -lohkoa. Debyytti miesten peleissä tuli lokakuussa HSV:n kakkosjoukkueen Regionnalligan ottelussa SV Drochtersenia vastaan. Suhonen on päässyt pelaamaan myös parissa edustusjoukkueen harjoitusottelussa; vuoden alussa mm. Schalkea vastaan. HSV:n silloinen päävalmentaja Dieter Hecking oli erittäin tyytyväinen edustusjoukkueen kanssa harjoitelleeseen Suhoseen.
Suhonen loukkasi heinäkuussa polvensa ja on valitettavasti vielä peleistä sivussa.
Julius Schmid, 19, Holst. Kiel II
Julius Schmid (maalivahti) on edustanut vuosikaudet saksalaisen Unterhachingin junioreita päästen parhaimmillaan jopa 3. Bundesligassa pelaavan edustusjoukkueen harjoitusottelussa kentälle. Toissa kaudella Schmid pelasi U17-Bundesligassa 24 peliä nollaten Heidenheimin kahdesti ja Augsburgin kerran.
Münchenin alue vaihtui Pohjois-Saksaan, kun Schmid siirtyi vuosi sitten Holstein Kielin organisaatioon. Tänä päivänä Schmid pelaa jo avauksessa Regionalligan U23-joukkueessa ja nollasi avauskierroksella St. Paulin II-joukkueen.
Selman El Baset, 19, Ingolstadt II
15-vuotiaana Kolmosessa ÅIFK:n paidassa debytoinut toppari siirtyi jo 2017 Ingolstadtin organisaatioon. Välillä El Baset kävi Turun Interissä lainalla (ei pelannut Veikkausliigaa) hakemassa peliaikaa ja nyt joukkueensa on Saksan viidenneksi korkeimmalla tasolla pelaava Ingolstadt II. El Baset on pelannut myös Suomen nuorisomaajoukkueissa.
Julius Tauriainen, 19, SC Freiburg II
Tauriainen solmi kesällä 2+2 -vuotisen sopimuksen Freiburgin kanssa ja on pelannut viime kauden seuran U19-joukkueessa. Tällä kaudella keskikenttäpelaaja on saanut vastuuta Freiburgin kakkosjoukkueen otteluissa Regionalligassa.
Malick Thiaw, 19, FC Schalke 04
Bundesliigassa jo 18-vuotiaana debytoinut puolustaja on erittäin lupaava ja mielenkiintoinen nimi Suomen maajoukkuetta ajatellen. Thiawin äiti on oululainen, mutta Malick on halunnut vielä pitää auki mahdollisuuden edustaa Saksaa maajoukkuetasolla.
Tällä kaudella Thiaw on pelannut Schalken kakkosjoukkueessa Regionalligaa ja ollut jo penkillä Bundesliigassakin.
Albin Sahiti, 19, 1. FC Bruchsal
Viidenneksi korkeimmalla tasolla pelaava suomalais-kosovolainen laituri/kärki on aloittanut kauden yhdellä maalilla ja kolmella maaliin johtaneella syötöllä (8 pelattua ottelua). Alle 17-vuotiaiden maajoukkueessa Sahiti on pelannut kahdesti ystävyysotteluissa.
Tobias Fagerström, 20, HSV II
Hyökkäyksessä sekä laidalla että kärjessä operoiva Fagerström pelasi Suomessa Kakkosta BK-46:ssa ennen siirtymistään HSV:hen vuonna 2016. Viime kaudella Fagerström pelasi Regionalligassa 13 ottelua, joissa mies viimeisteli seitsemän maalia ja antoi kolme maaliin johtanutta syöttöä.
Felix Ferahyan, 21, K. Offenbach
Suomen alle 16-vuotiaiden ja alle 17-vuotiaiden maajoukkueissa pelannut Ferahyan päätyi muutaman vuoden jälkeen jälleen Saksaan. Ferahyanille on Suomen kansalaisuuden lisäksi myös Saksan kansalaisuus ja nuorempana mies harjoitteli mm. Man Unitedin kanssa, mikä huomioitiin laajalti iltapäivälehdissä.
Ura ei ehkä lähtenyt sellaiseen kiitoon kuin se olisi voinut ja tällä hetkellä Ferahyan torjuu palloja Kickers Offenbachissa Saksan neljänneksi korkeimmalla sarjatasolla.
Ilmari Niskanen, 22, FC Ingolstadt
Veikkausliigan tähtipelaaja sai odotetun kutsun Suomen maajoukkueeseen ja myös odotetun siirron ulkomaille. Siirto ”ainoastaan” Saksan kolmannelle sarjatasolle herätti jonkun verran porua, mutta viime kaudella 3. ligan neljänneksi sijoittunut Ingolstadt pelasi vielä muutama vuosi takaperin Bundesliigassa (2015-2017). Peliaikaa Immille on luvassa ja nyt on se kuuluisa näytönpaikka.
Jos nousua ei tule, mutta Niskanen loistaa muuten, niin väylä ylöspäin on kyllä auki. Ja jos Ingolstadt nousee 2. Bundesliigaan, niin se alkaa olla jo todellinen testi ja laadukas sarja KiuPan kasvatille.
Leevi Lehtovuori, 22, SV Frisia 03
Hongan ja HJK:n junnuissakin pelannut Lehtovuori on edustanut viimeksi Saksan viidennen tason SV Frisiaa. 29.9.2020 seura kuitenkin tiedotti Lehtovuoren muuttavan Hampuriin, joten kenties sieltä löytyisi seuraava seura.
Haris Ibrahimovic, 22, FC Oberneuland
Saksassa opintojaan aloittava Haris Ibrahimovic sai aikaan pienoisen mediamylläkän sukunimensä ansiosta. Saksan neljännelle tasolle siirtynyt tamperalaislähtöinen hyökkääjä on Ilveksen ja TamUn lisäksi edustanut Suomessa mm. HIFK:ta ja FC Espoota. Kakkosta Ibra on tahkonnut 40 ottelun verran ja kerennyt jo debytoida Regionalligassa FC uuden seuransa väreissä.
Fredrik Jensen, 23, FC Augsburg
Twentessä läpilyönyt Fredrik Jensen aloitti kolmannen Bundesliga-kautensa Augsburgissa. Bundesliigassa maaleja on näiden kausien aikana syntynyt yksi ja Saksan cupissa kaksi, mutta toistaiseksi Jensen on joutunut tyytymään pieniin minuutteihin. Tämän kauden kahdessa ensimmäisessä ottelussa minuutteja on tullut yhteensä 37. Toivottavasti suunta on vain tästä ylöspäin, sillä Jensenillä on melkein kolme vuotta sielä sopimusta jäljellä Augsburgin kanssa.
Suomen maajoukkueessa Jensen vetää muuten todella kovilla tehoilla siihen nähden, miten vähämaalisia otteluita Huuhkajat ovat pelanneet. Jensen on pelannut A-maajoukkueessa 462 minuuttia ja tehnyt näiden minuuttien aikana peräti viisi maalia!
Mikko Dornbusch, 23, BW Königsdorf
Puolustajana pelaava Dornbusch vääntää alasarjoja (Landesliga) TuS Blau-Weiß Königsdorf 1900:n riveissä.
Jesper Brechtel, 26, SV Rülzheim
Saksalais-suomalainen Brechtel voi olla monille tuttu nimi, sillä hän pelasi 2014 TPS:ssä yhden kauden ajan, kaksi peliä SJK:ssa testipelaajana sitä ennen ja oli myös Pikkuhuuhkajiin asti mukana Suomen maajoukkuetoiminnassa. Suomen vuosia ja maajoukkuepelejä voidaan pitää jonkinlaisena huippuna, sillä sen jälkeen keskikenttämies on tahkonnut Saksan viidettä ja kuudetta sarjatasoa.
Tällä hetkellä Brechtel pelaa SV Rülzheimissa, joka sijaitsee lähellä miehen synnyinseutua.
Joel Pohjanpalo, 26, Bayer Leverkusen
Loukkaantumiset toivottavasti selättänyt maalitykki teki vakuuttavaa jälkeä lainalla HSV:ssa. 14 ottelussa, 908 peliminuutin aikana syntyi 9 maalia 2. Bundesligassa. Nousu jäi HSV:lta saavuttamatta, mikä oli suuri pettymys jättiläiselle. Pohjanpalolla oli taas edessään paluu Peter Boszin alaisuuteen Leverkuseniin ja sehän tiesi välitöntä penkkikomennusta.
Painajaiselle saatiin onneksi nopea loppu, kun Pohjanpalon lainasopimus Union Berlinin kanssa julkistettiin. Kauden mittaisen lainan jälkeen Union Berlinillä on osto-optio maajoukkuehyökkääjää varten. Mahdollinen debyytti nähdään perjantaina 2.10. Mainzia vastaan.
Kimmo Hovi, 26, Viktoria Berlin
Kimmo Hovin otteita on Byyrissäkin seurattu satunnaisesti, sillä Hovin urapolku on hyvin mielenkiintoinen. Hovi on toki ollut lupaava pelaaja, mistä kertovat mm. yhdeksän ottelua Pikkuhuuhkajien riveissä, mutta Regionalligassa noin joka toisessa ottelussa (3099’ minuuttia / 16 maalia) maaleja paukuttavaksi hyökkääjäksi nouseminen on silti hieno saavutus. Täksi kaudeksi Viktoria Berliniin siirtynyt Hovi on osunut viidesti kahdeksassa sarjaottelussa ja tavoittelee tosissaan joukkueensa kanssa sarjanousua 3. Ligaan. Eli sinne samalle tasolle, jonne esimerkiksi Ilmari Niskanen vasta siirtyi.
Lukas Hradecky, 30, Bayer Leverkusen
Suomen maajoukkueen supertähti ja Euroopan top-sarjojen parhaiden maalivahtien joukkoon kuuluva Hradecky on aloittanut kautensa kahdella nollapelillä ja yhdellä päästetyllä maalilla. Europelejä Lukelle on tällä kaudella tarjolla Eurooppa-liigan puolella ja jos Leverkusenin pokaalimahdollisuuksia miettii, niin juuri Eurooppa-liiga ja Saksan cup voivat pieniä saumoja tarjota.
Hradeckyn viiden vuoden Leverkusen-sopimuksesta on jäljellä vielä noin kolme vuotta (päättyy kesällä 2023).
Niklas Moisander, 34, Werder Bremen
Werder Bremenin kapteeni aloitti jo viidennen Bundesliiga-kautensa syyskuussa. Maajoukkueeseen Moisander tuskin palaa, vaikka onkin väläytellyt kiinnostustaan pelata EM-kisoissa. Kanervan ryhmä on kuitenkin ollut melko yhtenäinen ja hirveästi uusia pelaajia on vaikea nähdä rynnivän kisamiehistöön.
Bundesliigassa Moisander sen sijaan oli harvoja valopilkkuja Werder Bremenissä viime kaudella ja pystynee pelamaan ainakin tämän kauden verran vielä korkealla tasolla.
Tuomas Keltto, , Hurricanes
Puolustajana pelaava Keltto edustaa amatööriseura Hamburg Hurricanesia. Hurricanes on erityisesti alueella asuville ulkomaalaisille tarkoitettu seura, ja kansallisuuksia pelaajalistalta löytyy reilusti yli 20.
Ruotsi
Simon Uusitalo, 15, Sundsvall U17
Siirtyi isoveljensä kanssa Jarosta Sundsvalliin aiemmin tänä vuonna. Pelannut Suomen nuorten maajoukkueissa ja Ruotsissa Simonin peliesityksiä on kehuttu mm. seuraavasti:
”Hela försvarslinjen i GIF, med mittbacken Simon Uusitalo som primus motor var bäst i ett väl spelande GIF Sundsvall.”
Isak Vidjeskog, 16, Kalmar U19
FF Jaron lahjakas keskikenttäpelaaja siirtyi kesällä Allsvenskan-seura Kalmariin. Tällä kaudella Vidjeskog ennätti pelata myös viisi ottelua Kakkosta JBK:n riveissä ja viimeisteli myös yhden maalin. Kolmen ja puolen vuoden sopimuksen Kalmarin kanssa tehnyt Vidjeskog aloittaa ottelut seuran U19-joukkueessa.
Vidjeskog on luonnollisesti myös Suomen nuorisomaajoukkueissa mukana.
Adrian Svanbäck, 16, Helsingborgs IF
Suomen maajoukkueesta, Jarosta ja Ruotsin vuosista tutun Fredrik Svanbäckin poika pelaa Helsingborgissa. Ei tietoa tarkemmin maajoukkue-edustuksista.
Robin Tihi, 18, AIK
AIK:n puolustuslinjassa alkukaudesta paljon vastuuta saaneen Robin Tihin nimi nousi nopeasti otsikoihin, kun selvisi, että Tihin äiti on suomalainen. Asiat etenivät nopeasti ja pian Tihi debytoikin jo Pikkuhuuhkajien mukana EM-karsinnoissa.
Lupaava toppari, mutta oli ehkä ajoittain vielä liian kovassa paikassa Allsvenskan-otteluissa, vaikka ajoittain esiintyi myös edukseen.
Samuel Uusitalo, 18, Sundsvall U19
Siirtyi pikkuveljensä kanssa Jarosta Sundsvalliin aiemmin tänä vuonna. Topparina pelaava Samuel on myös edustanut Suomea nuorten maajoukkueissa ja pelannut GIF Sundsvallin U19-joukkueessa nuorten Allsvenskan Norraa.
Linus Kåla, 18, Djursholm U19
GBK:n juniori siirtyi viime vuonna Djursholmiin ja on päässyt pelaamaan ainakin U17 Allsvenskania, jossa on onnistunut myös maalinteossa. Tällä hetkellä keskikenttäpelaaja on merkitty seuran U19-joukkueeseen, joka pelaa U19 Allsvenskan Norrassa.
Jonatan Guseff, 19, Åtvidaberg
Juniorina KaaPossa pelannut toppari oli aikoinaan Enqvistin kanssa otsikoissa Åtvidaberg-siirron yhteydessä. Guseff & Enqvist ovat edelleen Åtvidabergissä ja pelaavat tätä nykyä Ruotsin neljänneksi korkeimmalla sarjatasolla.
Daniel Enqvist, 19, Åtvidaberg
Laitapuolustajana pelaavalla Enqvistilla on yksi ottelu Suomen alle 18-vuotiaiden maajoukkueessa viime vuoden keväältä. Tällä hetkellä Enqvist pelaa Åtvidabergin joukkueessa neljänneksi korkeimmalla sarjatasolla.
Buster Blosse, 20, Smedby AIS
Suomen että Ruotsin kansalaisuuden omaava Buster Blosse siirtyi elokuussa pelaamaan Ruotsin viidenneksi korkeimmalle tasolle. IFK Norrköpingissä futiksen aloittanut Blosse on pelannut aiemmin Sylviassa kolmanneksi korkeimmalla tasolla ja myös nuorten Allsvenskania (U21) kahden ottelun verran.
Eeti Ämmälä, 20, Sandviken
VPS:stä Hammarbyn organisaatioon siirtynyt hyökkääjä pelaa nykyisin Ruotsin kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla.
Conrad Emretsson, 20, Sirius U19
Saltvikissa, Ahvenanmaalla syntynyt Emretsson kuuluu Siriuksen akatemiajoukkueeseen. Vuosi sitten Emretsson kävi Venäjän liigassa pelaavan PFC Sochin testissä, mutta jäi ilman sopimusta.
Rasmus Aspholm, 20, Täfteå
Maalivahti on tällä hetkellä lainalla Täfteåssa neljänneksi korkeimmalla sarjatasolla. Tätä ennen Aspholm on ollut Umeåssa ja Vasa IFK:ssa.
Samuel Persson, 21, Norrby
Laitapuolustaja on Superettania pelaavan Norrbyn riveissä, mutta ei ole vielä sillä tasolla saanut peliaikaa. Alemmilta tasoilta Ruotsissa on kokemusta.
Leo Väisänen, 23, Elfsborg
Maajoukkuetoppari siirtyi pelaamaan pääsarjafutista Elfsborgiin. Hyvin sujuneen Den Bosch -pestin jälkeen Väisänen on löytänyt itsensä nopeasti Elloksen vakioavaajista. Hienosti sarjan kolmantena oleva Elfsborg on ollut vaikea vastustaja ihan jokaiselle seuralle Allsvenskanissa. Tappioita on ainoastaan kaksi, mutta peräti 12 tasapelin johdosta Malmö on karannut kärjessä kahdeksan pisteen etumatkalle.
Väisäsen otteet läpi kauden ovat saaneet kehuja ja Allsvenskan tuskin jää topparin uran parhaaksi sarjatasoksi, vaan latu on auki kovempiin liigoihin.
Bakr Abdellaoui, 23, Östersund
Abdellaoui on kyllä kirjoilla Allsvenskan-seurassa, mutta ei hän siellä pelaa. Kanadalais-marokkolais-suomalaista keskikenttäpelaajaa on hehkutettu mm. Ylen jutussa, mutta mitään kovia näyttöjä ei Abdellaouilla ole. Viimeisimmät ottelut ja pienet minuutit ovat vuoden alusta Real Balompédica Linensen riveistä, joka pelaa Espanjan kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla.
Keväällä paikallislehti Östersunds-Posten kirjoitti Abdellaouin isän firman sponsoroivan seuraa, mikä nostatti kysymyksiä pojan saatua sopimuksen.
Rasmus Karjalainen, 24, Örebro SK
Byyrin Penkillä (Instagram-haastattelu) vasta ollut Rasmus Karjalainen pelaa Örebrossa lainalla hollantilaisesta pääsarjaseurasta Fortuna Sittardista. Sittardissa peliaika, pelipaikka ja peliesitykset jättivät hieman toivomisen varaa, mutta Örebrossa Rasse on aloittanut paremmin.
Viidessä pelissä Karjalainen on viimeistellyt yhden maalin ja antanut yhden maaliin johtaneen syötön, mutta vasta kahdessa viimeisimmässä hän on ollut kärjessä heti avauksesta lähtien. Kolmessa ensimmäisessä ottelussa Karjalainen pelasi yhteensä kahdeksan minuuttia, mutta nyt vastuuta näyttäisi tulevan.
Jasse Tuominen, 24, Häcken
Kovasti töitä tekevä, mutta maalittomuudestaan ajoittain kritisoitu Jasse Tuominen löysi kolmen Valko-Venäjän vuoden jälkeen uuden osoitteen Häckenistä. Jos BATEssa peliaika oli tiukassa, niin Häckenissä sitä on tullut hieman paremmin. Allsvenskan ja Ruotsin cup mukaan lukien Tuominen on pelannut noin 950 minuuttia tällä kaudella ja tuhannen minuutin raja olisi ylittynyt ilman loukkaantumista viime cupin ottelussa. Se olisi eniten sitten Veikkausliiga-kauden 2016, jolloin Tuominen pelasi noin 2400 minuuttia.
Maaleja Häckenissä on syntynyt yksi ja maaliin johtaneita syöttöjä neljä (Allsvenskan & cup).
Ville Seppä, 24, Nyköping
Seppä siirtyi keväällä Nyköpingiin, joka pelaa Ettan Norra -sarjassa Ruotsin kolmanneksi korkeimmalla tasolla. Tätä ennen Seppä oli edustanut Suomessa FF Jaroa, ja pelannut Ykkösen lisäksi mm. Kakkosta useassa eri seurassa. Suomalaisvahti on saanut hyvin peliaikaa Ruotsissa, mutta valitettavasti joukkueen kausi on ollut murheellinen. Sarjataulukossa toiseksi viimeisenä olevan Nyköpingin maaliero on karmaiseva 28-60.
Carljohan Eriksson, 25, Mjällby
Eriksson oli isossa roolissa ja pelasi paljon, kun Mjällby nousi viime kauden päätteeksi Allsvenskaniin. Eriksson aloitti myös kauden kaksi ensimmäistä liigapeliä, mutta joutui pian penkkiveikoksi. Elokuusta alkaen Eriksson on kuitenkin ollut taas avauksen maalivahti ja kauden ensimmäinen nollapeli tuli tärkeässä Örebro-voitossa syyskuussa. Yhteensä Eriksson on pelannut toistaiseksi 14 Allsvenskan-ottelussa.
Yhdeksäntenä oleva Mjällby on tällä hetkellä seitsemän pisteen päässä putoamisviivasta ja ottelut Helsingborgia ja Falkenbergia vastaan ovat elintärkeitä Erikssonille ja kumppaneille.
Henri Louste, 27, Övertorneå SK
Puolustajana pelaava Louste on Transfermarktin mukaan viimeksi pelannut Övertorneå SK:ssa alasarjoja.
Lousteen kaltaisia, rajan läheisyydessä asuneita tai asuvia ja Ruotsin puolelle pelaamaan lähteneitä on varmasti enemmänkin. Tarkempi seuranta näiden pelaajien kohdalla on usein vaikeaa, jos otteluraportteja tai pelaajalistoja ei halua kahlata yksityiskohtaisesti läpi. Esimerkkinä Ohtana/Aapua FF, jossa taitaa olla useampi suomalaistaustainen.
Johannes Ström, 29, FC Stockholm
Vasa IFK:ssa viimeksi Suomessa pelannut maalivahti edustaa tällä hetkellä Ruotsin neljänneksi korkeimmalla tasolla pelaavaa FC Stockholmia.
Felix Åkerlund, 30, Huddinge IF
Veikkausliigaa kymmenen vuotta sitten sadan minuutin verran pelannut Åkerlund siirtyi Ruotsiin pelaamaan seitsemisen vuotta sitten. Keskikenttäpelaaja edustaa Ruotsin neljänneksi korkeimmalla tasolla pelaavaa Huddingea.
Albin Granlund, 31, Örebro SK
Paraisten kasvattia käsiteltiin laajemmin Byyrissä julkaistussa henkilökuvassa viime vuonna. Lähtökohtaisesti Granlundin tilanne on pysynyt melkein ennallaan. Hän pelaa isoja minuutteja Örebron puolustuksessa (oikeana laitapuolustajana, mutta tarvittaessa myös vasemmalla ja topparin tontilla), mutta Huuhkajissa vastuu on vähentynyt.
Örebron sijoitus ei yllätä, kun 20 kierrosta Allsvenskania on pelattu. Joukkue on yhdentenätoista ja viideltä edellisestä kaudelta lopulliset sijoitukset ovat olleet seuraavanlaiset: 9., 9., 11., 9., & 9.
Joona Toivio, 32, BK Häcken
Kolmatta kauttaan Häckenissä pelaava Toivio pelaa viikko toisensa jälkeen isoja minuutteja ja hyvin pelaakin. Europaikoista taisteleva Häcken on päästänyt tällä kaudella toiseksi vähiten maaleja Allsvenskanissa ja ennen Malmö-tappiota joukkue oli iskuetäisyydellä mestaruustaistelussakin.
Kansojen liigan otteluista Toivio oli sivussa perheenlisäyksen johdosta.
Tommi Vaiho, 32, Djurgården IF
Viime kauden Allsvenskan-mestari Tommi Vaiho on tässä listauksessa, vaikka mieheltä Suomen passi puuttuu. Vaihon suomalaiset vanhemmat muuttivat Ruotsiin 1980-luvulla ja Vaiho onkin syntynyt Tukholman läänissä sijaitsevassa Järfallan kunnassa.
On hauska spekuloida ajatuksella, että pahimmassakin skenaariossa (loukkaantumiset & pelikiellot) Suomen maajoukkue voisi periaatteessa kutsua Allsvenskan-veskarin tolppien väliin. En sitten tiedä estäisikö joku pykälä vaihdon tässä vaiheessa, mutta spekuloida aina voi.
Ville Viljanen, 49, Jonsereds IF
Suomen maajoukkueessa yhden ottelun pelannut ja mittavan uran Ruotsissa tehnyt hyökkääjä on ollut tälläkin kaudella Jonsereds IF:n penkillä kuudenneksi korkeimmalla tasolla ja viime kaudella Viljanen kävi kentänkin puolella! Silloin Jonsereds pelasi vieläpä yhtä pykälää ylemmällä tasolla.
Englanti
Tomas Galvez, 15, Watford (youth)
Keskikenttäpelaaja on kirjoilla Watfordin junioreissa, ja hän on myös osallistunut Suomen U15-maajoukkueen toimintaan.
Aleksi Heino, 16, Chelsea
16-vuotias hyökkääjä siirtyi vastikään Chelsean akatemiaan FC Interistä.
Jimi Tauriainen, 16, Chelsea U18
Lukuisten huippuseurojen kiikarissa ollut Tauriainen siirtyi kesällä HJK:sta Chelsean akatemiaan. Kirkkonummelaisen FC Wildin kasvatti on jo debytoinut Chelsean U18-joukkueen riveissä ja iski heti toisessa ottelussaan maalin paikallispelissä West Hamia vastaan.
Transfermarktin mukaan Tauriainen pystyy pelaamaan niin laidalla kuin keskikentän keskelläkin.
Lucas Bergström, 18, Chelsea U18 & U21
16-vuotiaana Chelsean akatemiaan TPS:stä siirtynyt maalivahti kirjoitti viime syksynä ammattilaissopimuksen Chelsean kanssa. Viime kausi ja tämän kauden alku meni U18-joukkueen kanssa, mutta viime peleissä Bergström on nostettu jo U21-joukkueen maalille!
Terry Ablade, 18, Fulham U23
Nuori keskushyökkääjä siirtyi kaksi vuotta sitten FC Jazzista Fulhamin organisaatioon ja on edennyt siellä hienosti. Alle kahdeksantoistavuotiaiden peleistä Ablade on hiljalleen siirtymässä U23-joukkueen peleihin, joka pelaa ns. Valioliiga 2:sta. Kyseinen sarjan kaikki joukkueet ovat tarkoitettu kehittyville, alle 23-vuotiaille pelaajille.
Tämän kauden toisessa ottelussa West Bromwich Albionia vastaan Ablade viimeisteli voittomaalin 2–1-voitossa, mikä lupaa hyvää jatkoa ajatellen.
Jaakko Oksanen, 19, AFC Wimbledon
Brentfordin B-joukkueen viime kauden parhaaksi pelaajaksi valittu Jaakko Oksanen pelaa lainalla tämän kauden Ykkösliigan Wimbledonissa. Lupaava keskikenttäpelaaja on päässyt pelaamaan toistaiseksi kahdessa ottelussa ja sai kehuja Wimbledonin päävalmentaja Glyn Hodgesilta Fleetwood-voiton jälkeen. Hodges kehui erityisesti Oksasen pelikäsitystä.
Emil Jääskeläinen, 19, Kendal Town FC
Will Jääskeläisen pikkuveli pelaa hyökkääjänä Kendal Townissa Englannin sarjajärjestelmän kahdeksannella tasolla Division One North Westissä. Kendal Town on aloittanut kautensa tappiolla ja tasapelillä, ja käsinkirjoitetun pelaajalistan mukaan Jääskeläinen on avauksen miehiä.
Marcus Forss, 21, Brentford
Feed the Forss and he will score.
Olisiko Marcus Forssista Mikael Forssellin kaltaiseksi maalintekijäksi Englannissa? Viitteitä siitä on saatu jo, mutta tiukassa ovat avauskoonpanon paikat Brentfordin ryhmässä. Pelaamaan päästyään Forss on yleensä saumansa käyttänyt. Viime kausi Wimbledonissa oli yhtä lentoa ennen loukkaantumista ja tälläkin kaudella maaleja on syntynyt 306 peliminuutin aikana kolme, ja myös kaksi rangaistuspotkukilpailuissa. Näistä minuuteista 270 on tullut Englannin liigacupissa.
Maajoukkuepohdintaan on myös saatu väliaikainen vastaus, kun Forss on Pikkuhuuhkajien mukana EM-karsinnoissa Pohjois-Irlantia ja Tanskaa vastaan. Oikeampi paikka monen mielestä voisi olla A-maajoukkue, mutta sen aika varmasti vielä tulee.
Alex Bradley, 21, Lincoln City
National Leaguessa (viidennes sarjataso) 23 ottelua lainalla Harrogatessa pelannut Alex Bradley palasi Lincoln Cityyn ja pääsi viime viikolla pelaamaan Liverpoolia vastaan liigacupissa. Rökäletappiosta huolimatta minuutit olivat tärkeitä, sillä Lincolnin Ykkösliigassa pelaavaan miehistöön nouseminen voi olla iso urakka. Cup-kilpailuissa, kuten EFL Trophyssa peliaikaa on varmasti luvassa keskikentällä ja laitapuolustajana pelaavalle Bradleylle.
Alex Bradleyn taustoja avattiin tarkemmin Byyrin jutussa vuosi sitten.
Aapo Halme, 22, Barnsley FC
Viime kaudella suomalaistoppari pääsi viimein urakoimaan Championshipissä. 32 ottelussa peliaikaa kertyi 2287 minuuttia ja peliesitykset olivat parhaimmillaan erinomaisia, mutta tällä kaudella Halmeelle on tullut vain vaihdosta minuutteja lukuunottamatta Chelsealle kärsittyä selkäsaunaa liigacupissa, jossa Halme pelasi täydet 90 minuuttia. Siinäkin ottelussa Halme oli joukkueensa parhaimmistoa.
Halmeen nostoa Huuhkajiin on rummutettu jo jonkun aikaa eri tahojen toimesta ja kieltämättä yksi mahdollinen tulevaisuuden topparipari Suomen maajoukkueessa voisi olla Halme-Väisänen, joten toivottavasti se nähdään piakkoin jossain harjoitusottelussa.
Will Jääskeläinen, 22, Crewe Alexandra
Jääskeläinen oli Crewen takuumiehiä koronan katkaisemalla, mutta sarjanousuun päättyneellä Kakkosliigan kaudella. Ykkösliigassa pelit luonnollisesti kovenevat, mutta kolmannessa ottelussaan Jässi jr. onnistui jo pitämään nollat maalillaan! Crewe Alexandra pelaa lähtökohtaisesti alemman keskikastin sijoituksista, mutta nuorille pelaajille, kuten Jääskeläiselle jokainen ottelu on loistava näytönpaikka tulevia siirtoja ajatellen.
Niko Hämäläinen, 23, QPR
Viime kaudella hyvän lainasesongin Skotlannissa (Kilmarnock) pelannut Hämäläinen on palannut Englantiin. Championshipissä vastuuta ei toistaiseksi ole tullut, eikä Hämäläinen ole mahtunut edes QPR:n kokoonpanoon, mutta U23-joukkueen kanssa laitapuolustaja on pelannut.
Teemu Pukki, 30, Norwich
Pukki-party näytti jatkuvan myös Valioliigassa, mutta upean alun jälkeen Pukin ja Norwichin tahti hiipui kohti vääjäämätöntä putoamista. Jaakko Tiira avasi kirjoituksessaan sitä, kuinka Norwich teki itsestään sympaattisen putoajan. Iän puolesta sen ison siirron pitäisi tulla nopeasti, jos Pukki vielä sellaista haluaa. Championshipin parhaan pelaajan tittelillä ja 11 Valioliiga-maalilla riittäisi ottajia, mutta toisaalta tuttu ja turvallinen asema Norwichissa niin kentällä kuin sen ulkopuolella voi viedä voiton mukavuudenhaluiselta Pukilta.
Uusi sesonki on alkanut varsin kelvollisesti Pukilta, kun kolmen pelin jälkeen plakkarissa on yksi maali ja yksi maaliin johtanut syöttö. Tämän lisäksi Pukki on ollut joukkueensa parhaimmistoa, mutta muuten voitolla, tasapelillä ja tappiolla aloittaneella Norwichilla on jäänyt parantamisen varaa.
Anssi Jaakkola, 33, Bristol Rovers
Jaakkola pelasi erinomaisesti Ykkösliigassa viime kaudella ennen tammikuussa sattunutta olkapäävammaa, mikä vaati leikkaushoitoa. Nyt vamma on menneen talven lumia ja Jaakkola torjuu jälleen Bristol Roversin ykkösveskana, ja voisi torjua jopa korkeammalla sarjatasolla. Roversin kausi on alkanut nihkeästi kahden tappion ja tasapelin myötä, mutta Jaakkolaan mikään ottelu ei ole kaatunut.
Tässä parhaita paloja kauden avausottelusta Sunderlandia vastaan, jossa Jaakkola torjui seitsemästi.
Italia
Kasper Paananen, 17, Bologna U19
Poikamaajoukkueissa maaleja mättänyt OLS:n kasvatti siirtyi Bolognaan viime vuoden elokuussa. U17-sarjassa maaleja syntyi heti ensimmäisellä kaudella kahdeksan, ja loppukaudesta kutsu kävi reservijoukkueeseen ja edustuksen harjoitusrinkiin. Tämä kausi käynnistyi Paanasen osalta Primavera-joukkueessa (reservit/U19) ja ensimmäisessä ottelussa hyökkääjä tuli lupaavan Mattia Pagliucan tilalle kärkeen loppuminuuteiksi.
Mattian isä Gianluca muistetaan mm. Italian maajoukkueesta ja yli 500 Serie-A -ottelusta, joten Paananen saa tehdä täyden päivätyön ja vähän enemmän ansaitakseen kannuksensa Bolognan reserveissä.
Patrik Raitanen, 19, SPAL
Ulvilasta lähtöisin oleva Patrik Raitanen siirtyi 16-vuotiaana Liverpoolin akatemiaan. Sieltä matka on jatkunut hollantilaisen Fortuna Sittardin kautta Serie B:ssä pelaavaan SPAL:n riveihin. Raitanen on ennättänyt jo debytoida SPAL:n Primavera-joukkueen kanssa ja nuori toppari on myös tuttu näky nuorten maajoukkueissa. Iän puolesta Raitanen ei kauaa Primaverassa pelaa, joten on mielenkiintoista nähdä, mistä miesten tasolta avauksen pelipaikka lopulta löytyy.
Abukar Mohamed, 21, Lazio
Abukar Mohamedia hehkutettiin Lazio-siirron yhteydessä Italian mediassa saatesanoilla ’Pogba finlandese’. Siirto huomioitiin myös Suomessa aina iltapäivälehtien kansia myöten, mutta sittemmin on ollut hiljaisempaa. Abukar sai hyvin vastuuta Lazion Primavera-joukkueessa (nuorten liiga, U19), mutta miesten peleissä peliaikaa ei ole tullut.
Vuosi sitten keskikentällä pelaava Mohamed siirtyi lainalle Ukrainen pääsarjaseuraan, Karpaty Lviviin, jossa lopputulemana oli 44 minuuttia Ukrainan liigaa ja U21-pelejä. Uran pelastamiseksi Abukar Mohamedin pitäisi päästä piakkoin pelaamaan viikosta toiseen miesten otteluita, eikä rehellisesti sanottuna paluu Suomeenkaan olisi huono päätös. Tällä hetkellä lupaava ura on menossa viemäristä alas.
Simon Skrabb, 25, Brescia
Allsvenskanista yllättävän Serie A -siirron saanut Skrabb pääsi pelaamaan kymmenen ottelua, vähillä minuuteilla, Italian pääsarjassa ennen loukkaantumistaan. Serie B:n kauden avausottelun Skrabb istui penkillä, mutta sarjataso voisi nyt olla otollisempi Jaron kasvatille.
Sauli Väisänen, 26, Chievo
Chievon penkille hautautuneen Väisäsen tilanne ei vaikuta hyvältä. Siviilissä perheenlisäys lämmittää varmasti mieltä ja on kultaakin tärkeämpi asia, mutta jalkpallon osalta asiat voisivat olla paremminkin.
Toppari on kärsinyt loukkaantumisesta tämän vuoden aikana, mutta silloin kun Väisänen on päässyt pelaamaan, ovat otteet olleet ailehtelevia. Tänä vuonna Väisäselle on kirjattu toistaiseksi vain yhden kerran täydet minuutit Chievon kokoonpanossa, eikä avauspaikan saaminen loukkaantumisen jäljiltä ole mikään helppo tehtävä, varsinkaan jos mies ei ole siitä täysin toipunut.
Vielä vuosi sitten Väisänen tahkosi säännöllisesti ysikymppisiä, mutta jos nykymeno jatkuu, seuran vaihtaminen voisi tulla ajankohtaiseksi.
Jesse Joronen, 27, Brescia
Joronen oli sukkana Serie B:hen pudonneen Brescian valopilkkuja viime kaudella. Tietyillä mittareilla jopa Euroopan top-sarjojen parhaaksi maalivahdiksi valittu SiU:n kasvatti oli lähdössä siirtoikkunan aikana puolen tusinaan eri seuraan. Siirtoa ei kuitenkaan, ainakaan vielä, tapahtunut, joten Joronen nähtiin viikonloppuna Brescian maalilla Serie B:n avauskierroksella.
Kalenterivuoden vasta kolmatta voittoa hakenut Brescia joutui tyytymään 1–1-tasapeliin Ascolin kanssa.
Kalle Multanen, 31, Igea 1946
Viime vuonna Ykkösen kaikkien aikojen kovin maalintekijä Kalle Multanen vaihtoi KTP:n vihreävalkoisen peliasun Italian viidennellä sarjatasolla pelaavan Giorgione Calcion punavalkoisiin kesken sarjakauden. Multanen kertoi Italian kokemuksistaan Byyrille ja myös siitä, miten nousutaistelu vaihtui parkkipaikkalenkkeilyyn koronan vuoksi.
Pitkän hiljaiselon jälkeen uusi osoite löytyi elokuussa Sisiliasta sarjatason pysyessä samana. Hiekkakentilläkin pelaamaan joutunut Multanen on avannut maalitilinsä myös uudessa seurassaan ja miehen tasoa on kehuttu vuolaasti.
Perparim Hetemaj, 33, Benevento
Kymmenes kausi Serie A:ssa on uskomaton suoritus. Sen Hetemaj pääsi aloittamaan lauantaina, kun Benevento nousi 3–2-voittoon Sampdoriasta ja Perpa sai kymmenen minuuttia peliaikaa lopusta. Kauden toisessa, tappiollisessa, ottelussa Hetemaj pelasi parikymmentä minuuttia Interiä vastaan.
Viime kauden Benevento vei Serie B:ssä näytöstyyliin ja varmisti nousunsa hyvissä ajoin ennen sarjan päättymistä.
Tanska
Leo Walta, 17, Nordsjaelland U19
HJK:sta ”merkittävällä siirtosummalla” Nordsjaellandiin siirtynyt keskikenttäpelaaja on ottanut paikkansa U19-joukkueesta. Viime kaudella vastuuta tuli seitsemässä ottelussa noin 400 peliminuutin verran, ja maaleja Walta onnistui viimeistelemään kaksi maalia.
Tällä kaudella Walta on ollut jo neljästä avauksessa eli kauden toistaiseksi kaikissa otteluissa! Viime kauden peliminuutit rikkoutuvat näillä näkymin jo seuraavalla kierroksella U19-nuorten liigassa.
Tony Miettinen, 18, Nordsjaelland U19
Kakkosta jo 15-vuotiaana pelannut ja KuPS:n harjoitusryhmään samanikäisenä liittynyt Tony Miettinen sai 12 ottelussa vastuuta viime kaudella Nordsjaellandin U19-joukkueen mukana. Tämän kauden neljästä ottelusta Miettinen on pelannut toistaiseksi yhdessä: 45 minuuttia oikeana puolustajana SönderjysKEä vastaan.
Matias Riikonen, 18, FC Köbenhavn U19
Veikkausliigaa tällä kaudella seuranneet ovat jo saaneet nauttia Matias Riikosen torjunnoista. Ilveksen riveissä väkevästi esiintynyt maalivahtilupaus sai syyskuussa kymmenen kuukauden mittaisen lainasiirron Pohjoismaiseen suurseuraan, FC Kööpenhaminaan. Jos Riikonen vakuuttaa otteillaan, voi tanskalaisseura käyttää osto-optionsa. Muussa tapauksessa Riikonen saatetaan nähdä jo ensi kesänä takaisin Veikkausliiga-viheriöillä.
Oliver Antman, 19, Nordsjaelland
Yksi mielenkiintoisimmista nuorista suomalaispelaajista. Ympäri Eurooppaa mielenkiintoa jo nuorella iällä herättänyt Antman on panostanut kaiken futikseen ja nyt se näyttäisi tuovan hedelmää pääsarjatasolla. Liigadebyytti tuli jo viime vuonna ja kertalleen Antman on myös aloittanut pääsarjaottelun Nordsjaellandille sekä onnistunut tekemään avausmaalinsa Superliigassa.
Tanskassa Antman on pelannut hyökkäyspään roolien lisäksi keskikentän keskellä.
Max Christensen, 20, Roskilde KFUM
FC Kööpenhaminankin juniorijoukkueessa ollut Suomen ja Tanskan kansalaisuuden omaava Christensen pelaa maalivahtina KFUM Roskilden joukkueessa Tanskan kakkosdivisioonassa (kolmanneksi korkein sarjataso).
Pyry Soiri, 26, Esbjerg fB
Soiri pelaa nyt toista kauttaan Esbjergissä, mutta valitettavasti peliaika on kääntynyt laskuun. Alussa vastuuta kyllä tuli, mutta tehoja ei niinkään, mitä hyökkäyspään pelaajalta voisi odottaa. Tämän lisäksi olkapäävamma piti Soirin kentiltä sivussa talvella, joten tulevat kuukaudet ja alkanut kausi ovat erityisen tärkeitä kisapaikkaa ajatellen.
Soiri on ollut melko varma valinta maajoukkueeseen viime vuosina, mutta jos peliaikaa ei seurajoukkueessa yksinkertaisesti tule, voi kisamatka olla kiven alla.
Joni Kauko, 30, Esbjerg fB
”Suomen Messi” on jatkanut isossa roolissa Esbjergissä myös liigasta putoamisen jälkeen. Kaukon maalitili on auennut jo divarissakin ja joukkue on aloittanut kauden vahvasti kolmella voitolla ja yhdellä tappiolla. Kauko on pelannut kenties uransa parasta futista juuri Esbjergissä ja myös kannattajien keskuudessa suomalainen vaikuttaa erityisen pidetyltä pelaajalta.
Juhani Ojala, 31, Vejle BK
Vahvoista HIFK-kytköksistä tuttu Vejle saa pian toisen suomalaispelaajan, kun Joel Mattssonin jo sovittu siirto astuu ensi tammikuussa voimaan. Juhani Ojala sen sijaan oli isossa roolissa Vejlen noustua takaisin Tanskan liigaan viime kauden päätteeksi ja on ollut myös avauksessa kauden kahdessa ensimmäisessä liigaottelussa. Aarhusia vastaan Ojala pääsi maalin makuun.
Norja
Kaan Kairinen, 21, Lillestrøm SK
Edelleen Tanskan mestarin, Midtjyllanin, pelaajia oleva Kairinen jatkoi lainarumbaansa. Alunperin jo 2016 Tanskaan lähtenyt talentti pelasi viime kaudella Veikkausliigaa HJK:n riveissä ja nyt vuorossa on ollut Norjan divari Lillestrømin kanssa. Hyvän potkutekniikan omaava Kairinen on tarjoillut kauden aikana jo neljä maaliin johtanutta syöttöä ja ollut muutenkin joukkueensa parhaimpia pelaajia.
Tason luulisi riittävän Norjan divaria korkeammalla, mutta aika näyttää, mihin asti se riittää. Huipputalentin maineella Kairinen ei enää montaa vuotta ratsasta.
Robert Taylor, 25, SK Brann
Norjan pääsarjan ainoa suomalaispelaaja esiintyi edukseen Kansojen liigan ottelussa Irlantia vastaan ja on ollut varsin hyvä myös seurajoukkueessaan. 18 ottelussa kolme maalia ja kaksi maaliin johtanutta syöttöä antanut Taylor on pelannut isoja minuutteja, mutta valitettavasti europaikat ovat jo karanneet Brannilta 12 pisteen päähän. Sopimusta Taylorilla on bergeniläisseuran kanssa kaksi vuotta jäljellä ja Norjan liiga ei vaikuttaisi ollenkaan hullummalta tasolta Huuhkaja-pelurille.
Joni Mäkelä, 26, Florö SK
Veikkausliigasta ja Ykkösestä tuttu, ja Playoff-ohjelmassakin nähty monen pelipaikan taitaja, Joni Mäkelä siirtyi hieman yllättäen ulkomaille. Toisaalta Florössa on ollut tarjolla iso rooli avauskokoonpanossa ja maalejakin on syntynyt kolme kappaletta sarjan keskikastissa seilaavalle seuralle.
Akim Sairinen, 26, Florö SK
MP:n ja EIF:n kautta Norjaan ja sieltä virolaiseen JK Tammekaan pariksi vuodeksi siirtynyt Akim Sairinen pelaa nykyään Norjan kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla. Topparina pelaava Sairinen kauden kymmenssä sarjaottelussa varsin mukavasti peliaikaa, 500 minuutin verran.
Saku-Pekka Sahlgren, 28, Kongsvinger
Sahlgren vaihtoi Norjan sisällä Sandnes Ulfista Kongsvingeriin vuoden alussa. Treenipeleissä ja kauden alussa Sahglren nähtiin avaavana maalivahtina, mutta pian tämän jälkeen mies loukkaantui. Ensiksi vähän lievemmin ja heti perään sen verran pahasti, että joutui elokuussa polvileikkaukseen. Paluu tapahtunee vasta talven aikana.
Patrick Byskata, 30, Brattvag IL
Patrick Byskata lähti keväällä Kokkolasta Norjan kolmanneksi korkeimmalle sarjatasolle. Byskata sai peliaikaa kolmessa ottelussa, yhteensä 200 minuutin verran, mutta jäi sen jälkeen penkille. Pian tämän jälkeen tulikin tieto, että Byskata olisi purkanut sopimuksensa Brattvagin kanssa ja palannut Suomeen.
Ville Jalasto, 34, Kongsvinger
Puolustuksen monitoimimies palasi Norjaan kolmen Veikkausliiga-kauden jälkeen. Toista kauttaan Kongsvingerissä, (nyt jo potkut saaneen) Mika Lehkosuon alaisuudessa, pelaava Jalasto on tällä kaudella ollut topparin tontilla avauksessa kuudesti, istunut vaihtopenkillä täydet minuutit kuudesti ja tullut vaihdosta muutamaan otteeseen kentälle.
Kongsvingerin kausi on ollut mollivoittoinen, mistä kertoo myös sijoitus OBOS-liigan (toiseksi korkein sarjataso) viimeisenä.
Viro
Marcus-Aurelius Touru, 17, JK Legion II
Keisarillisesti nimetty Touru on Virossa syntynyt Suomen kansalaisuuden omaava toppari. Touru pelaa tällä hetkellä JK Legionin kakkosjoukkueessa. Legionin edustus pelaa Meistriliigaa, joten toivotaan Marcus-Aureliukselle hyviä otteita ja kutsua liigakentille!
Markus Sjöblom, 24, Kalev U21
Virossa pelaavista hieman tuntemattomammista suomalaisista ei tahdo löytyä paljoa tietoa tai tilastoja. Ilmeisesti puolustavana keskikenttäpelaajana pelaava Sjöblom on viimeksi kellottanut peliminuutteja Kalevin U21-joukkueen kanssa. Tourun tavoin Sjöblomilla voisi olla tähtäimessä edustusjoukkue, joka pelaa Meistriliigaa.
Lasse Siltanen, 31, JK Suema
Tallinnalaisen JK Sueman joukkueessa alasarjafutista. Puolustaja.
Eetu Sakari Uusi-Hakimo, 32, JK Suema
Tallinnalaisen JK Sueman joukkueessa alasarjafutista. Keskikenttäpelaaja.
Mikko Miettinen, 39, Rumori Calcio
Varsin aktiivisen somepresenssin omaavan tallinnalaisen Rumori Calcion maalivahti alasarjoissa.
Hollanti
Nikolas Talo, 17, Groningen U18
Viime vuoden maaliskuussa TPS:stä FC Groningenin organisaatioon siirtynyt topparilupaus sai ilouutisen sopimuksensa jatkosta kesällä, kun FC Groningen käytti sopimukseen sisältyneen option ja halusi Talon jatkavan seurassa. Viime kausi meni U17-joukkueen avainpelaajana, ja Talo pääsi myös pelaamaan kolmesti U19-joukkueen mukana. Hollannin kieltä nuorimies ymmärtää moitteettomasti seuran julkaiseman haastattelun mukaan ja tulevalla kaudella on lupa odottaa otteluita jo seuran U21-joukkueen mukana.
Talo on myös vakiokasvo nuorten maajoukkueissa.
Timo Stavitski, 21, MVV Maastricht
Ranskan valloitukseen RoPS:sta lähtenyt Stavitski on kärsinyt viime vuodet loukkaantumisista. Huolimatta nuorella iällä (18-vuotiaana) tehdystä debyytistä Ranskan pääsarjassa Bordeaux’ta vastaan, tuntui sarjataso olevan auttamatta vielä liian kova nopealle suomalaislaiturille. Farssimaisen Kroatian visiitin jälkeen Stavitski on päätynyt täksi kaudeksi lainalle Hollannin toiseksi korkeimmalle sarjatasolle, MVV Maastrichtin joukkueeseen.
Kauden kolmesta ensimmäisestä ottelusta Stavitski on pelannut kahdessa (yhteensä 65 minuuttia) ja on nyt kaiken järjen mukaan hyvällä, ja suomalaispelaajille varsin tutulla, sarjatasolla hakemassa läpimurtoa.
Richard Jensen, 24, Roda JC
Vanhempi Jensenin veljeksistä aloitti kolmannen kautensa Rodan riveissä, Hollannin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Ennen Rodaan siirtymistä Jensenille kertyi kokemusta Eredivisiestä kymmenen ottelun verran Twenten riveissä, mutta loukkaantumiset ovat hidastaneet porvoolaisen paluuta pääsarjatasolle. Kunnossa ollessaan on avauskokoonpanon vakionimiä ja edellytykset pitäisi olla kunnossa pelatakseen Hollannin divaria korkeammalla tasolla.
Thomas Lam 26, PEC Zwolle
Tämän hetken ainoa suomalaispelaaja Hollannin pääsarjassa. Pystyy pelaamaan sekä topparin että puolustavan keskikenttäpelaajan roolia hyvin, ja onkin aloittanut kauden jälleen avauksen miehenä. Harmillisesti kauden toisessa ottelussa AZ Alkmaaria vastaan Lam joutui katselemaan punaista korttia. Monipuolisuutensa ansiosta on edelleen kelpo vaihtoehto myös Huuhkajiin.
Kypros
Olli Kilpeläinen, 19, APEA Akrotiri
Kakkosta ja junnusarjoja tätä ennen pelannut nuori toppari teki yhden kesän yllättävimmistä siirroista. Tai oikeastaan MP ja Kilpeläinen purkivat sopimuksen, jotta siirto Kyproksen neljännellä tasolla pelaavaan APEA Akrotiri onnistui. Pelaaminen pienen kyläseuran kanssa upeissa maisemissa Kyproksella on varmasti kokemus jo sinänsä, mutta jos siitä vielä maksetaan Suomea paremmin, niin diili on varmasti houkutteleva nuorelle pelaajalle.
Onni Valakari, 21, Pafos FC
Valakari siirtyi Pafoksen riveihin viime kaudella. Siirto herätti kummastelua, sillä Pafos tai Kyproksen liiga ei vaikuttanut välttämättä siltä parhaalta vaihtoehdolta nuoren pelaajan kehittymiseksi. Valakari aloitti kuitenkin ryminällä ja mätti helmikuun aikana viidessä pelissä viisi maalia. Tämä kausi on alkanut kolmella tappiolla ja kahdella tasapelillä, ja Valakari on pelannut kaikissa otteluissa täydet minuutit sekä viimeistellyt yhden maalin.
Asiat ovat myös muuttuneet nopeasti ja Arajuuren ohella Pafosin organisaatiosta löytyy tätä nykyä rutkasti suomalaisosaamista. Maanmiehistä ei siis ole pulaa Kyproksellakaan.
Paulus Arajuuri, 32, Pafos FC
Jos Valakarin sopimusta saattoi hieman ihmetellä, niin Arajuuren kohdalla ehkä asiaa ajatteli toiselta kantilta. Ei nyt vielä vanhalle pelaajalle, mutta yli kolmekymppiselle todennäköisesti taloudellisesti mukava sopimus ihanteellisessa ilmastossa ja avauksen paikka Huuhkajissa ainakin toistaiseksi, pelasi sitten missä tahansa.
Arajuuri on toistaiseksi pelannut yhteensä 19 ottelua Pafosissa ja viimeistellyt kaksi maalia. Keltaisia kortteja on tullut viisi kappaletta ja aina kunnossa ollessaan on ehdottomasti avauskokoonpanon pelaaja. Arajuuri palasi maanantaina kokoonpanoon pienen loukkaantumisen jälkeen ja pelasi täydet minuutit 2–1-tappiossa Olympiakos Nicosiaa vastaan.
Berat Sadik, 34, Doxa Katokopias
Lyhyttä Espanja-stinttiä lukuunottamatta Berat Sadik on viihtynyt jo kolmisen vuotta Kyproksella. Täksi kaudeksi Doxaan palannut Sadik on aloitta kauden jälleen räväkästi. Kolmen pelatun ottelun jälkeen KiuPan kasvatti on viimeistellyt kaksi maalia, joista varsinkin ensimmäistä kelpaa ihastella.
Sadik on pelaamassa itseään jonkinlaiseksi Doxan legendaksi, sillä 45 pelaamassaan ottelussa Sadik on pöllyttänyt maaliverkkoja peräti 32 kertaa!
Belgia
Marius Könkkölä, 16, KRC Genk U18
Marius Könkkölä solmi jo 15-vuotiaana sopimuksen Genkin kanssa. Siirto belgialaisseuraan tapahtui viime vuonna, sillä siirtolupaa ei ole alle 16-vuotiaille pelaajille.
Tällä hetkellä lokakuun lopussa 17 vuotta täyttävä keskikenttäpelaaja on Genkin U18-joukkueen miehistössä ja luonnollisesti mukana myös poikamaajoukkueissa. Joukkuekuvassa Könkkölä on alarivissä toinen vasemmalta.
Mikael Soisalo, 22, Zulte Waregem
Nelisen vuotta sitten ulkomaille lähtenyt laituri on viettänyt viimeiset kaksi vuotta Zulte Waregemissa. Nopeasti katsottuna voi nähdä Soisalon pelanneen 32 ottelussa, mutta menemellä syvemmälle tilastoihin paljastuu ikävä totuus. Peliminuutteja noissa otteluissa on tullut ainoastaan 732.
Soisalo kävi viime kaudella lainalla portugalilaisessa Varzimissa, mutta minuutteja ehti tulla vain kahdessa ottelussa. Pikkuhuuhkajissa Soisalo on nauttinut Juha Malisen luottamusta, mutta pian nekin pelit ovat ohitse iän puolesta.
Jere Uronen, 26, KRC Genk
Aiemmin Arsenaliin ja nyt Celticiin siirtohuhujen kohteena ollut Jere Uronen aloitti jo viidennen kautensa Genkin riveissä. Ilman loukkaantumisia Uronen on edelleen käytännössä varma avauskokoonpanon pelaaja ja paikka kentällä on ollut tuttu vasemman laitapuolustajan tontti.
Kauden 2018/19 mestari on aloittanut sesongin heikosti ja se majailee seitsemän kierroksen jälkeen vasta sijalla 11. Eroa sarjakärkeen, Charleroihin, on kertynyt tässä vaiheessa jo kymmenen pistettä!
Yhdysvallat
Emil Koho, 23, Virginia Tech
Muun muassa Kakkosta (FC Espoo) ja A-nuorten SM-sarjaa (HJK & FC Espoo) Suomessa pelannut Koho vietti viimeiset vuodet Virginia Techin riveissä pelaten Yhdysvaltojen yliopistosarjaa. 23-vuotias keskikenttämies palasi Yhdysvalloista Suomeen, mutta ei toistaiseksi ole minkään seuran sopimuspelaaja.
Robin Lod, 27, Minnesota United
Hieman tahmean alun jälkeen Robin Lod on päässyt oivaan vireeseen Minnesota Unitedissa. Sekä vasemmalla että oikealla laidalla urakoinut Suurmetsän Urheilijoiden kasvatti on seitsemän maalia ja antanut kaksi maaliin johtanutta syöttöä playoffeja kohti menevälle Unitedille tällä kaudella.
Koronan vuoksi Lod tai muutkaan suomalaiset MLS-pelaajat eivät ole päässeet maajoukkueen mukaan, mutta EM-kisoja ajatellen Lodin isoa merkitystä Huuhkajille ei voi olla korostamatta.
Alexander Ring, 29, New York City FC
Sen jälkeen, kun Ring lopetti maajoukkueessa, ei miehen otteita ole seurattu niin suurella pieteetillä kuin ennen. NYCFC:n kapteenina toimiva Ring on arvostetussa asemassa seurassaan ja on myös ollut joukkueensa tärkeimpiä pelaajia kentällä. Peliesitysten perusteella Huuhkajissakin olisi vielä käyttöä, mutta valitettavasti se ovi ei taida enää aueta sulkemisen jälkeen. Tälläkin kaudella Ring on kellottanut täysiä ysikymppisiä illasta toiseen.
Muiden suomalaispelaajien joukkueiden tavoin, myös NYCFC on etenemässä playoffeihin.
Puola
Antoni Grzelczak, 15, MKS Polonia (Varsova)
Osallistunut viime talvena sekä Suomen että Puolan U15-maajoukkuetoimintaan.
Santeri Hostikka, 22, Pogon Szczecin
JäPS:n riveissä futiksen aloittanut Hostikka pelaa jo kolmatta kauttaan Puolan liigassa. Viime kaudella vastuuta tuli 27 ottelussa noin 1400 peliminuutin verran hyökkäyksen vasemmalla ja oikealla laidalla. Maaleja Hostikka viimeisteli yhden ja antoi myös yhden maaliin johtaneen syötön. Tällä kaudella Hostikka on toistaiseksi saanut jämäminuutteja tultuaan vaihdosta kentälle.
Robert Ivanov, 26, Warta Poznan
Hongassa läpilyönyt ja Suomen maajoukkueessakin käynyt toppari siirtyi muutama viikko sitten 25 vuoden tauon jälkeen Ekstraklasaan palanneeseen Warta Poznaniin. Debyytti on vielä tekemättä ja nokkimisjärjestyksessä Ivanov ei ainakaan vielä ole avauksen pelaaja.
Petteri Forsell, 29, Stal Mielec
Forsell kuuluu Puolan pääsarjaan, mutta valitettavasti miehen edustamat seurat ovat sieltä tupanneet pudota. Kokkolalaisen kolmanneksi seuraksi Puolassa valikoitui sarjanousija 60 000 asukkaan Mielecin kaupungista. Avauskokoonpanossa kauden kolmessa ensimmäisessä liigaotteluissa ollut Forsell on väläytellyt, mutta maalitilasto on vielä liigaossa tällä kaudella avaamatta, eikä Stal Mieleckään ole onnistunut nappaamaan kuin yhden voiton viiden pelatun ottelun jälkeen. Viimeiset pari viikkoa Forsell on ollut loukkaantumisen takia sivussa.
17 maalia ja viisi maaliin johtanutta syöttöä 55 ottelussa tehtaillut Forsell on kulttipelaajan maineessa Puolassa ja työpaikka löytynee siltä tasolta tulevaisuudessakin, kävi Stal Mielecille miten tahansa. Maajoukkueesta sen sijaan ei näytä löytyvän Forsellille roolia.
Itävalta
Solomon Duah, 27, Mauerwerk
Veikkausliigan seuraajille tuttu oikean laidan pelaaja, Solomon ’’Solmu’’ Duah, siirtyi heinäkuussa Itävallan kolmanneksi korkeimmalle sarjatasolle. Koronan takia Mauerwerkin otteluohjelma on kärsinyt ja peruutuksia on tullut. Joukkue on pelannut toistaiseksi vain kaksi ottelua, joissa Duah on molemmissa ollut avauskokoonpanossa.
Santtu Uusitalo, 30, Deutsch-Wagram
Puolustajana pelaava Uusitalo on Transfermarktin mukaan siirtynyt jo vuonna 2011 Deutsch-Wagramin joukkueeseen ja seuran kotisivut vahvistavat miehen pelaavan siellä edelleen. Peliesityksistä tai muista taustoista ei ole enempää tietoa, mutta komean uran Uusitalo on Itävallan alasarjoissa tehnyt, kun otteluita on kertynyt lähes 200!
Antti Koskinen, 32, ASK Elektra
Landesligassa eli neljänneksi korkeimmalla tasolla pelaava ASK Elektra luottaa myös suomalaispuolustajaan. 120 Veikkausliiga-ottelun kokemuksen omaava Koskinen lähti Itävaltaan pari vuotta sitten työn perässä. Mies kertoi tarkemmin työn ja futiksen yhdistämisestä Länsi-Suomen haastattelussa.
Koskisen ja muiden Itävallassa pelaavien suomalaisten tilastoihin voi tutustua Itävallan liiton sivuilta. Koskiselle vastuuta näyttää tälläkin kaudella tulleen avauskokoonpanossa varsin mukavasti.
Skotlanti
Viljami Sinisalo, 18, Ayr United
Aston Villassa pelaava Viljami Sinisalo päätyi täksi kaudeksi lainalle Ayr Unitediin. Aston Villan U23-joukkueessa Sinisalo sai vastuuta 11 ottelun verran ja lisäksi 4 ottelua kertyi U18-joukkueessa viime kauden aikana. Skotlannin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla pelaava Ayr United aloittaa kautensa 17.10.
Sinisalon otteita ja kehitystä kannattaa seurata tarkasti, sillä lähteiden mukaan Aston Villassa Sinisaloa pidetään yhtenä lahjakkaimmista 01-syntyneistä maalivahdeista koko Euroopassa!
Miko Virtanen, 21, Arbroath
12-vuotiaana Englantiin muuttanut ja TPV:n Evertonin akatemiaan vaihtanut Miko Virtanen on pelannut viimeiset vuodet Skotlannissa. Pääsarjaseura Aberdeenin sopimuspelaajana oleva Virtanen ei ole vielä The Donsin riveissä päässyt pelaamaan, reservijoukkuetta lukuun ottamatta, mutta lainasiirto viime kaudella sarjaporrasta alemmas Arbroathiin oli jättimenestys, sillä Virtanen valittiin heti ensimmäisellä kaudellaan joukkueen parhaaksi nuoreksi pelaajaksi.
Onnistunut sesonki poiki toisen lainadiilin ja keskikenttäpelaaja pääsee aloittamaan kauden lokakuussa tuulisessa rannikkokaupungissa.
Glen Kamara, 24, Rangers
Jatkuvien siirtohuhujen kohteena oleva Glen Kamara jatkaa toistaiseksi Glasgow Rangersissa. Suomen paidassa Kamara on usein loistelias ja on Huuhkajien tärkeimpiä pelaajia EM-kisoja ajatellen, mutta Skotlannissa keskikenttämies on joutunut toisinaan taistelemaan peliajasta. Sinivalkolasein katsottuna Kamara on pelannut yleisesti ottaen hyvin Skotlannissa ja välillä suorastaan dominoinut. Paikalliset kannattajat ovat kriittisempiä arvioissaan ja mm. Kamaran laukausten puutetta ja laukausten laatua on kritisoitu.
Kahdeksan pelatun ottelun jälkeen Rangers johtaa Skotlannin liigaa, mutta yhden ottelun vähemmän pelannut Celtic hengittää niskaan pisteen päässä. Peliaikaa Kamaralle kahdeksassa ottelussa on siunaantunut 620 minuuttia ja lisäksi Eurooppa-liigan karsinnoissa kolmesti täydet minuutit. Lohkovaiheen paikan varmistaneessa Galatasaray-voitossa Kamara oli jälleen totutun hyvä.
Kanada
Lassi Lappalainen, 22, Montreal Impact
Bolognaan reilu vuosi sitten siirtynyt, mutta saman tien lainalle Montreal Impactiin lähtenyt Lassi Lappalainen viettää kanadalaisseurassa tämän vuoden loppuun asti. Peliaikaa Lappalainen on saanut jatkuvasti, mutta paikka avauksessa ei ole ollut mitenkään sinetöity ja minuutteja on tullut paljon vaihdosta.
Yhteensä Lappalainen on pelannut Impactissa 26 ottelua (~ 1400 peliminuuttia) pääosin vasempana laitahyökkääjänä ja viimeistellyt niissä seitsemän maalia.
Jukka Raitala, 32, Montreal Impact
Montrealin toinen suomalainen, Jukka Raitala, pelaa kolmatta kauttaan Kanadan toiseksi suurimmassa kaupungissa. 100 pelattua (94) MLS-ottelua lähestyvä laitapuolustaja oli tärkeässä roolissa Suomen karsintaurakassa ja on myös vakioavaaja seurajoukkueessaan.
Tällä hetkellä Itäisen konferenssin kuudentena oleva Impact taistelee playoff-paikkaan oikeuttavasta sijoituksesta.
Ranska
Frédéric Gotte, 25, Genêts Anglet
Ranskassa syntyneellä ja kasvaneella Gottella on Suomen ja Ranskan passit. Vuonna 2014 Gotte pelasi Pikkuhuuhkajien riveissä EM-karsintaottelun Walesia vastaan, mutta sittemmin maajoukkuekutsuja ei ole tullut. Tuohon aikaan Gotte kuului AS Monacon pelaajiin, mutta edustukseen asti hän ei ikinä noussut. Ammattilaisura ei myöskään näyttänyt auenneen, vaan viimeisin seuratieto osoittaa Genêts Angletin suuntaan, joka on Ranskan viidenneksi korkeimmalla sarjatasolla pelaava joukkue. Transfermarktin mukaan Gotte liittyi Angletiin kaksi vuotta sitten, mutta viimeisimmistä otteluista, tai edes siitä pelaako Gotte enää, ei ole tietoa.
Roope Keskitalo, 26, Stade Poitevin
Kakkosta ja Ykköstä pelanneen Roope Keskitalon urapolku on ollut mielenkiintoinen. Keskitalo päätyi isänsä työkaverin kautta testille Ranskan viidenneksi korkeimmalla tasolla pelaavaan Poitiersiin ja onnistui vakuuttamaan valmentajat. Sitä ennen Keskitalo oli pelannut mm. Herculesissa, JIPPOssa, PS Kemissä, HauPassa ja OTP:ssä.
Tuosta siirrosta on pian kulunut kolme vuotta, mutta otteista Ranskan päässä tai nykyisestä joukkueesta ei ole tietoja. Hieno osoitus kuitenkin, miten Suomesta voi päästä alasarjoihin koviin futismaihin ja saada siellä pelaamisesta rahallista korvausta.
Venäjä
Roman Eremenko, 33, Rostov
Eremenko on jatkanut hyviä otteitaan pitkän pelikieltonsa jälkeen Venäjän liigassa Rostovin riveissä. Maajoukkuekysymys ei valitettavasti ole edennyt, mutta erittäin epätodennäköiseltä paluu Huuhkajiin vaikuttaa, eikä iän puolesta Eremenkolla enää kovin montaa vuotta huipputasolla ole edessään. Asioiden pitäisi edetä nopeasti, jos keskikentän maestron esityksiä haluaisi vielä Suomen paidassa ihastella.
Alkaneella kaudella Eremenko on ollut kolmesti avauksessa ja tullut kolmesti vaihdosta kentälle Rostovin liigaotteluissa.
Boris Rotenberg, 34, Lokomotiv Moskova
Rotenberg roikkuu huippuseura Lokomotivin riveissä muista kuin pelillisistä syistä. Tietojemme mukaan pelannut viimeksi virallisessa ottelussa pari vuotta sitten Venäjän cupissa Rubin Kazania vastaan noin varttitunnin verran.
Tsekki
Kasper Hämäläinen, 34, FK Jablonec
Hämäläinen voitti Puolan vuosinaan neljästi Puolan mestaruuden, kahdesti Puolan cupin ja kertaalleen Super cupin. Otteluita Puolassa Lech Poznanin ja Legian riveissä kertyi 245 ja maaleja 60, joten voinee huoletta todeta Kapen huippuvuosien olleen Puolassa.
Vuosi sitten Hämäläinen siirtyi tsekkiläiseen FK Jabloneciin, eikä tässä vuoden aikana peliminuutteja ole tullut kuin nelisensataa. Olisiko seuraavaksi aika palata koto-Suomeen, kun ura on jo jäähdyttelyvaiheessa?
Moldova
Sebastian Dahlström, 23, Sheriff
Moldovan jättiläiseen siirtynyt Sebastian Dahlström kertoi ensifiiliksistään Byyrin haastattelussa viime keväänä. Moldovan liigaa dominoivan Sheriffin (11 ottelua, 11 voittoa) avaukseen Dahlström on yltänyt vain kolmesti ja muut minuutit keskikenttäpelaajalle ovat tulleet vaihtopenkin kautta.
Slovakia
Juha Pirinen, 28, AS Trencin
Mollivoittoisen kauden Tromsøn riveissä pelannut Juha Pirinen pääsi jatkamaan pääsarjatasolla siirryttyään slovakialaiseen Trenciniin. Laitapuolustajalle Slovakian pääsarja on varmasti parempi vaihtoehto kuin Norjan ykkösdivari ajatellen mahdollista kutsua ensi kesän EM-kisoihin.
Alkaneella kaudella Pirinen on ollut avauskokoonpanon miehiä pelaten täydet minuutit viidessä ottelussa.
Kreikka
Tim Sparv, 33, AE Larisa
Huuhkajien kapteeni lähti Kreikan pääsarjaan hakemaan tärkeitä minuutteja ennen EM-kisoja. Seuralegendan asemaan FC Midtjyllandissa noussut Sparv ei enää mahtunut Tanskan liigan mestaruutta juhlineen joukkueen avaukseen, eikä minuutteja juuri tullut vaihdostakaan. Uudessa seurassaan Sparv debytoi välittömästi ja pelasi täydet minuutit PAOK-tappiossa.
Irlanti
Teemu Penninkangas, 28, Sligo Rovers
Koko uransa Suomessa pelannut Teemu Penninkangas ei jättänyt keväällä tilaisuutta käyttämättä, kun mahdollisuus pelata ulkomailla avautui. Penninkangas on saanut koronan katkaisemalla kaudella ihan mukavasti vastuuta yhdessätoista liigaottelussa vasempana laitapuolustajana ja topparina. Sarjassa neljäntenä oleva Rovers taistelee tiukasti europaikoista.
Islanti
Elias Tamburini, 25, Grindavik
Tamburinin uraa käsiteltiin laajemmin pari vuotta sitten Byyrin sivuilla julkaistussa jutussa. Tamburini pelaa yhä Islannissa ja on avauksen vakionimiä toiseksi korkeimmalla sarjatasolla pelaavan Grindvikin riveissä. Vasemman puolustajan taso riittäisi varmasti Islannin liigaan, mutta tällä hetkellä nousuun oikeuttavat sijoitukset ovat karanneet jo kahdeksan pisteen päähän keskikastiin jumittuneelta Grindavikilta.
Liettua
Akseli Kalermo, 23, FK Riteriai
Nuoresta iästään huolimatta Akseli Kalermo on ehtinyt edustaa jo kymmentä eri seuraa. Matka on vienyt niin nuorten Allsvenskanista Atalantan organisaatioon kuin myös Norjan kakkosdivarista Liettuan pääsarjaan. Näiden lisäksi Kannuksessa syntyneelle Kalermolle on tullut esiintymisiä Suomen sarjatasoilla aina Veikkausliigaa myöten.
Vilnan kaupungista kotoisin oleva FK Riteriai (Ritarit) pelaa murheellista kautta. Kuuden joukkueen sarjassa joukkue on kerännyt vain kahdeksan pistettä kuudestatoista pelaamastaan ottelusta. Peliaikaa Kalermo on saanut neljässä liigaottelussa ja Eurooppa-liigan karsinnassa Derry Cityä vastaan.
Aikoinaan jonkinasteisena Suomi-futiksen lupauksena pidetty Kalermo on pelannut eri ikäluokkien nuorten maaotteluita yli 30 kappaletta ja on valittu myös vuoden poikapelaajaksi. Olisiko Veikkausliiga seuraava askel ja ura uuteen nousuun?
Espanja
Valtteri Vesiaho, 21, Haro Deportivo
Espanjan kolmanneksi korkeimmalle sarjatasolle Segunda B:hen siirtynyt, poikamaajoukkueistakin tuttu, Vesiaho pääsee aloittamaan ottelut Espanjan kentillä lokakuussa. Pelituntumaa Vesiaho keräsi kesän aikana yhdessätoista Ykkösen ottelussa KTP:n topparina.
Viime kaudella piskuinen Haro Deportivo oli oman lohkonsa kymmenentenä ennen kuin sarja päätettiin koronan vuoksi. Tuleva kausi on vasta seuran historian (perustettu 1914) kolmas Segunda B:ssä ja Vesiaho on tällä hetkellä joukkueensa toinen ulkomaalaisvahvistus japanilaisen Yuya Yoshimuran ohella.
Turkki
Onuray Köse, 24, Darıca Gençlerbirliği
Lahdessa syntynyt Köse on viimeksi pelannut keskikenttämiehen tontilla Turkin neljänneksi korkeimmalla sarjatasolla, jonne hän siirtyi Lahden Reippaasta reilu vuosi sitten. Reippaan lisäksi Köse edusti Suomessa MP:tä, Kuusysiä ja FC Lahtea. Onuray Kösen isoveli, Ibrahim Köse, on tiettävästi jo lopettanut pelaajauransa.
Kösen veljekset ovat pelanneet Suomessa aina Veikkausliiga-tasolla asti ja edustaneet Suomea myös nuorten maajoukkueissa.
Portugali
Lucas von Hellens, 15, Benfica U15 & Tomas von Hellens, 14,
Pienestä Madeiran paikallissarjaa pelaavasta Associação Desportiva Os Xavelhasin joukkueesta Benfican akatemiaan ponnistanut Lucas von Hellens on pelannut Transfermarktin mukaan topparin ja puolustavan keskikenttäpelaajan rooleissa. Pikkuveli Tomas pelaa puolestaan maalivahtina. Molemmat Hellensin veljekset ovat olleet mukana Suomen Palloliiton pelaajakehitystapahtumaksi ja pelaajapolun tukemiseksi järjestetyssä Huuhkajaturnauksessa, ja Lucas on pelannut myös Suomen U15-maajoukkueessa.
Turks- ja Caicossaaret
Atte Heino, 41, SWA Sharks
Byyrin tietojen mukaan töiden perässä Turks- ja Caicossaarille päätynyt Heino pelasi ainakin viime kaudella SWA Sharksin puolustuslinjassa maan pääsarjaa, Provo Premier Leagueta. Pelaajalistauksen mukaan Sharksin joukkueessa oli useampi yli 50-vuotias, joten vanhemmillekin suomalaispelaajille Turks- ja Caicossaaret voivat tarjota pääsarjafutista!