Henkilökuvassa Albin Granlund: Paraisten kasvatti pelaa Allsvenskania – ja viihdyttää maailman tylsimmällä party trickillä

Ruotsin neljänneksi suurimman järven Hjälmarenin länsirannalla on 150 000 asukkaan kunta, jossa urheilu määrittää identiteetin. Örebrossa on pääsarjajoukkue jalkapallossa, salibandyssa ja kaksin kappalein futsalissa. Myös kaupungin bandy-ylpeys on voittanut vuosikymmeniä sitten viisi Ruotsin mestaruutta. Nykyään mustajoen keskelle rakennetun renessanssilinnan varjoissa kulkee paraislainen Albin Granlund.

Albin Granlund, 29, pelasi nuorempana jalkapallon lisäksi jääkiekkoa. Jalkapallon pelaaminen alkoi viisivuotiaana Paraisten sisäisessä liigassa. Granlund joutui tai sai pelata vanhempien lasten kanssa, eikä omien sanojensa mukaan ollut hirveän hyvä. Tarkkaa ajankohtaa aloitukselle hän ei osaa arvioida. Äiti kuulemma voisi asian kanssa auttaa, sillä hänellä on tallella kaikki poikansa nappulakengät.

Suomen mestaruus, Huuhkajat, muutto Ruotsiin

Kesällä 2018 Albin Granlund seisoo kentän laidalla, joka on yksi niistä 55:stä, joilla pelataan Örebro Cupia. Turnaus vetää vuosittain paikkakunnalle yli 15 000 ihmistä. Joukkueita on niin Suomesta, Ruotsista, Norjasta, Virosta kuin Tanskastakin. Granlund ei itse osallistunut koskaan perinteikkääseen turnaukseen pelaajana, mutta tällä kertaa kentän laidalla olemiseen on hyvä syy. Kentällä juoksee punapaitaisia lapsia hänelle rakkaan seuran logon alla. Pargas Idrottsföreningen, tuttavallisemmin Piffen, omaa erityisen paikan Granlundin sydämessä.

– Piffenistä olen alkujaan lähtenyt. Sieltä se kaikki alkoi. Muutaman mutkan kautta tilille on tullut Suomen cupin voitto, Suomen mestaruus, Huuhkajat ja sopimus Allsvenskaniin, Granlund muistelee taaksepäin.

Kuva –  Johan Backas / Åbo Underrättelser

 

Kovaa kiirettä on tosiaan pitänyt. Granlund juhli Suomen cupin voittoa 2015 Valkeakoskella. Vuotta myöhemmin oli vuorossa Suomen mestaruus ja kutsu Huuhkajiin. Lopulta maajoukkuedebyytti tapahtui Abu Dhabin leirillä tammikuussa 2017. Tämän jälkeen tilille on tullut myös karsintaotteluita. viimeksi maaliskuun ottelut Italiaa ja Armeniaa vastaan.

Vaikea ensimmäinen kausi

Syksyllä 2017 Örebro SK tiedotti tehneensä kolmen vuoden sopimuksen suomalaisen maajoukkuepuolustaja Albin Granlundin kanssa. Jälleen oli aika pakata laukut, tällä kertaa länteen.

– Örebro halusi tehdä neljän vuoden sopparin, ja minä itse kahden vuoden, joten kompromissina tuli sitten kolmen vuoden diili. Se tuntuu hyvältä. Tämä siirto oli kuitenkin askel eteenpäin uralla. Halusin jäädä tänne ja saada paljon aikaan ÖSK:n nykyisessä projektissa. Minulla on jo sen verran ikää, että ei ole mahdotonta, mutta haastavaa lähteä täältä eteenpäin, Granlund kertoo sopimusneuvotteluista.

Ensimmäinen kausi oli alkuun haastava. Loukkaantuminen pakotti miehen istumaan katsomossa.

– Alkukausi oli vaikea. Motivaatio oli kuitenkin kova, kun tulee uuteen jengiin ja seuraa kentän laidalta pelejä ja treenejä.

Lopulta toukokuussa 2018 oli vuorossa Granlundin Allsvenskan-debyytti.

– Pikkuhiljaa pääsin kuntoon ja aloin saada enemmän peliaikaa. Onhan tämä myös kova sarja, ja jengissä on kilpailua. Pitää olla huippukunnossa pelatakseen ysikymppisiä, eikä täällä heittämällä mennä avaukseen, Granlund kertoo joukkueensa kilpailutilanteesta.

– Pystyn kyllä antamaan enemmän, kunhan pysyn kunnossa.

Kausi 2018 oli lopulta tilastojen valossa kelvollinen. Granlund pelasi 20 ottelussa, joista 14 avauksessa. Kausi päättyi neljään perättäiseen ysikymppiseen. Otteet selkeästi miellyttivät valmennustiimiä, vaikka pelipaikka poikkesi hieman aiemmasta.

– Pelasin pääasiassa vasempana wingbackina Axel Kjällin (päävalmentaja) 3-5-2-systeemissä, ja se oli selvästi erilainen verrattuna 4-4-2-systeemin laitapakkiin. Hyökkäysvastuuta oli enemmän, ja tehojen suhteen täytyy myös parantaa.

Kuva – Fredrik Sandberg / TT

 

Millaisina näet Kjällin ja hänen tiiminsä valmennusmetodit?

– Valmennustiimit ovat isompia kuin Suomessa. Meillä on muun muassa tosi hyvä videosysteemi. Kaikki treenimme kuvataan, ja sitten keskustelemme valmentajan kanssa, mitä tehdä toisin. Voin esimerkiksi itse näyttää klipin koutsille, jos jokin asia mietityttää. Samaten valmentaja näyttää minulle klippejä. Pieniinkin asioihin kiinnitetään huomiota, tehdään niin kutsuttua mikrovalmennusta. Keskustelua on todella paljon, kuten ruotsalaiseen yhteiskuntaan kuuluu, Granlund naurahtaa.

Ruotsissa jalkapallo on Nationalsporten. Tuliko futiksen iso asema yllätyksenä?

– Olen seurannut ruotsifutista pienestä asti, ja tiesin kyllä, kuinka paljon täällä seurataan futista. Olihan se hienoa huomata, miten kiinnostuneita ihmiset ovat täällä lajista. Oli mahtava tunne, kun pääsin AIK:ta vastaan avaukseen ja siellä oli upeasti porukkaa katsomoissa. Sisääntulobiisin soidessa tuntui todella hienolta. Mediakin seuraa tosi tiiviisti. Toivottavasti saadaan Suomeenkin moista.

Entä se sisääntulobiisi. Joko osaat Elden Inutin sanat ulkomuistista?

– Ei se vielä oikein lähde. Enkä minä ole kaksinen laulajakaan, Granlund nauraa.

Uusvanhan ajan edessä

Granlund lähtee toiseen Allsvenskan-kauteensa tutun valmennustiimin alla. Silti tilanteessa on myös uutta. harjoituskaudella Granlund on päässyt pelaamaan myös itselleen uudella pelipaikalla.

– Tulevan kauden preseasonilla olen pelannut topparina kolmen linjassa. Sekin sopii mielestäni minulle hyvin. Olen pelannut siinä kolmantena kahden isomman pelaajan rinnalla ja tehtävänäni on ollut enemmänkin peittää linjoja ja pelata hieman erilaista roolia.

– Topparina pitää olla kova ja röyhkeä, ja kyllä minä näen senkin sopivan minulle, vaikka ennemmin pelaisin laidalla. Peliaika on tärkeintä.

Granlund kertoo vammojen olevan selätetty ja preseasonin kulkeneen hyvin. Myös uudessa kotikaupungissa on paljon positiviista.

– Keskustan alue linnoineen on todella upea. Olen itsekin liikkunut paljon Turussa, ja Örebro muistuttaa isosti Turkua. Ei liian iso kaupunki, mutta tarpeeksi iso kuitenkin. Sen lisäksi Örebro on hieno urheilukaupunki, josta löytyy futiksen lisäksi bandya, sählyä, futsalia ja lätkää.

Ruotsiin muuttamisessa ja integroitumisessa ei ole ollut erityisiä haasteita.

– Minulle tulo Ruotsiin oli todella helppoa. Puhuin valmiiksi paikallista kieltä, vaikkakin Ruotsin ruotsi poikkeaakin suomenruotsista. Kulttuuri on hyvin samanlaista, ja kun seura auttoi muuton, asunnon ja veroasioiden kanssa, ei minulla ollut hankaluuksia. Oli todella helppo päästä yhteiskuntaan sisään. Myös Maarianhaminassa vietetyt viimeiset vuodet ennen Ruotsiin muuttoa ”valmistivat” lähtöön.

Örebrossa on totta vie suhteita Maarianhaminaan. Valmentaja Peter Lundberg on itse opiskellut ja pelannut kaupungissa useamman vuoden ajan. Mestaruusjoukkueen pelaaja Josef Ibrahim on örebrolainen, ja nykyiset valmennustiimit tekevät yhteistyötä.

“Minulla on maat ja pääkaupungit jääneet päähän”

Örebron alueen joukkueista kolme pelaa Ykköstä, eli Ruotsin kolmanneksi korkeinta sarjatasoa. Naapurista tuleva Degerfors on puolestaan Superettanissa.

Lopuksi onkin pakko ottaa selvää ÖSK:n sosiaalisessa mediassa julkaistusta tietokilpailusta, jossa Granlund osoitti maantiedon osaamistaan teräsmies-tasolla. Häneltä kysyttiin 20 maan pääkaupunkeja, ja ne löytyivät virheettömästi.

– Minulla on maat ja pääkaupungit jääneet päähän. Se on ehkä maailman tylsin party trick, mutta ihan hauska. Tietovisoissakin tulee ihan hyvin pisteitä, Granlund hymyilee.

 

@monskaFIN

 

Artikkelikuva – @Öskfotboll