Viialan pommittaja Italiaa valloittamassa – Kalle Multanen, maksoiko Giorgione sinusta 200 000 euroa?

Kuva: Giorgione Calcio Suomi

Ykkösen kaikkien aikojen kovin maalintekijä Kalle Multanen vaihtoi KTP:n vihreävalkoisen peliasun Italian viidennellä sarjatasolla pelaavan Giorgione Calcion punavalkoisiin kesken sarjakauden.

Kalle, miten päädyit Italiaan?

– Seurassa valmentajana vaikuttava Iikka Miettinen otti yhteyttä ja kysyi kiinnostusta siirtyä Italiaan. Olin välittömästi kiinnostunut mahdollisuudesta ja keskustelin KTP:n kanssa asiasta. Seura ymmärsi, että tämä on minulle ”kerran elämässä” -mahdollisuus ja he suostuivat päästämään minut siirtymään. Asiat etenivät nopeasti ja jo pari viikon päästä yhteydenotosta istuin koneessa kohti Italiaa. Seurassa on Miettisen lisäksi myös toinen suomalaisille tuttu valmentaja, Gert Remmel.

Siirto tuli yllättäen, etkä varmasti osannut täysin valmistautua tulevaan. Tuliko kulttuurishokkia siitä, miten asiat toimivat kentällä ja sen ulkopuolella verrattuna Suomeen?

– Yllättävän vähän tuli kulttuurishokkia. Harjoitukset ovat pidempikestoisia kuin mihin Suomessa olen tottunut, mutta se sopii minulle. Harjoituksissa on hyvä rakenne ja sisältö keskittyy pitkälti omien pelillisten teemojen ja taktisten asioiden harjoitteluun. Päävalmentaja Stefano Esposito vetää suurimman osan treeneistä, mutta omat osionsa on myös Gertillä (Remmel), Iikalla (Miettinen) ja fysiikkavalmentaja Silvia Biliatolla.

Giorgione Calcio harjoittelee iltaisin, koska osa pelaajista käy töissä tai koulussa pelaamisen ohella, joten siinä mielessä tilanne on hyvin samanlainen kuin Suomessa.

– Aluksi oman haasteensa pelaamiseen toi lämpötila, johon tottumisessa meni pari viikkoa. Ensimmäisessä ottelussa oli reilu 30 astetta lämmintä, enkä jaksanut juurikaan juosta, mutta totuttelun jälkeen asia ei ole enää häirinnyt. Tietysti nyt kelitkin ovat hieman viilentyneet. Tuomaritoiminta on yksi asia, joka tuntuu Suomessa olevan selkeästi edellä tämän tason kollegoitaan.

Kentän ulkopuolellakaan Multasella ei ole tullut mitään isompia järkytyksiä, siitä huolimatta, että siirto oli hyppy tuntemattomaan.

– Osasin henkisesti varautua siihen, ettei asiat välttämättä toimi ihan samalla tavalla kuin Suomessa. Esimerkiksi suurin osa paperiasioista pitää hoitaa paikan päällä toisin, kun Suomessa kaiken saa hoidettua netin välityksellä. Italialainen mentaliteetti tuntuu olevan, että mikään ei toimi, mutta kaikki hoituu.

Kieli on ollut alkuvaiheessa yksi asia, mikä tuottaa vielä Multaselle hankaluuksia, mutta hyökkääjä ei ole jäänyt asian suhteen toimettomaksi.

– Ymmärrän harjoituskentällä jo suurimman osan ohjeista ja loput hoituvat sitten kääntämällä, joko päävalmentajan tai suomalaisten avustuksella. Käymme nyt tyttöystäväni kanssa kolme kertaa viikossa opiskelemassa italiaa, joten kielitaito kehittyy koko ajan.

Sopeutuminen uuteen seuraan on sujunut myös hyvin, sillä kaikki pelaajat ottivat miehen lämpimästi vastaan.

– Odotin hieman, että paikalliset pelaajat koettelisivat ulkomaalaista, joka tulee viemään jonkun pelipaikan, mutta kaikki jätkät ovat auttaneet ja tukeneet sopeutumisessa.

Olet tehnyt Ykkösessä yhteensä 98 maalia, joten olet kahden maalin päässä maagisesta 100 maalin rajasta. Onko tarkoituksesi jäädä ulkomaille mahdollisimman pitkäksi aikaa vai haluatko vielä tulevaisuudessa palata Suomeen tekemään nuo maagisen rikkomiseen tarvittavat maalit?

– Haluan pelata Italiassa niin pitkään kuin mahdollista. Johdamme tällä hetkellä sarjaa ja meillä on ihan realistiset mahdollisuudet nousta sarjaporrasta ylöspäin. Lisäksi jos onnistun tekemään riittävästi maaleja, niin se varmasti myös herättää kiinnostusta muissa joukkueissa.

Olet nyt ollut Italiassa vajaat kolme kuukautta. Osaatko tämän kuluneen ajanjakson perusteella tehdä vertailua tasosta verrattuna Suomen Ykköseen?

– Tätä asiaa monet ovat minulta kysyneet, enkä osaa ihan suoraan vastata. Taso on varmasti aika lähellä Suomen Ykköstä, mutta peli on hyvin erilaista. Sitä on vaikea selittää tai edes ymmärtää mikä pelistä tekee erilaista ja senkin takia tasovertailu sarjojen välillä on vaikeaa. Olen pystynyt täällä tekemään samanlaisia asioita peleissä, kuten myös Ykkösessä, joten siinä mielessä taso on varmaan melko samanlainen.

Vanhan kliseen mukaan Italiaa pidetään usein erittäin taktisen jalkapallon mallimaana. Minkälaisia taktisia asioita olet oppinut ja onko valmennus keskittynyt paljon taktisiin asioihin Suomeen verrattuna?

– Olen oppinut lyhyen ajan sisällä itsestäni uusia puolia. Suomessa minut tunnetaan enemmän vain hyvästä viimeistelystä boksissa ja taidosta liikkua maalipaikkoihin, kun taas Italiassa minulle on opetettu paljon myös osallistumista pelinrakenteluun.

Multanen kiittelee ja kehuu ohjeita, joita hän on saanut eri tilanteissa toimimiseen. Harjoituksissa asioita ohjataan myös koko ajan.

– Suomessa pelinrakenteluun osallistumista pidettiin heikkoutenani, mutta täällä olen kehittynyt siinä todella paljon, ja siinä auttaa nimenomaan yksityiskohtaiset ohjeet eri tilanteisiin. Lisäksi prässipelaaminen on erilaista. Suomessa keskityin lähinnä ohjailemaan vastustajan pelinrakentelua syöttösuuntia peittämällä, kun taas täällä pitää prässätä täysillä kohti pallollista ja vaikeuttaa sillä tavalla vastustajan pelinrakentelua.

Giorgione Calcion pelaamista Multanen kuvailee seuraavasti.

– Meidän pelaamisemme perustuu todennäköisyyksien hyödyntämiseen; eli pyrimme pitämään vastustajan pois suuren maaliodottaman alueilta ja vastaavasti taas itse pyrimme pääsemään näille alueille.

Kuuleman mukaan Italiassa seuran ympärillä liikkuu huhu, että KTP:lle maksettiin 200 000 euron suuruinen siirtosumma. Pitääkö tämä paikkansa?

– Olen kuullut, että tällainen huhu liikkuu seuran ympärillä, mutta en halua ottaa siihen kantaa, että pitääkö se paikkansa.

Kalle Multanen

Lempinimi: Viialan pommittaja

Syntymäaika ja -paikka: 7.huhtikuuta 1989, Viiala

Pelipaikka: Hyökkääjä

Nykyinen seura: Giorgione Calcio, Serie Eccellenza, Italia. (5.korkein sarjataso)

Seuran kotikaupunki: Castelfranco Veneto

Asuinpaikka: Trebaseleghe

Ottelut (Serie Eccellenza): 7 ottelua. Italian cup: 1 ottelu

Maalit (Serie Eccellenza): 3 maalia. Italian cup: 1 maali

Artikkelikuva: Giorgione Calcio Suomi