Sebastian Dahlström odottelee tosipelejä karanteenissa – korona siirsi Moldovan pääsarjan alkua

Kuva: FC Sheriff

Maan jalkapalloa koko 2000-luvun ajan hallinnut Sheriff lähtee ennakkosuosikkina myös tulevaan kauteen, joka alkaa aikaisintaan viiden viikon päästä.

HJK:n kausi 2019 päättyi valtavaan pettymykseen, ja seurassa nähtiin talven aikana paljon vaihtuvuutta. Yksi lähtijöistä oli kapteeni Sebastian Dahlström, joka siirtyi erittäin yllättävään osoitteeseen.

18-kertainen Moldovan mestari Sheriff Tiraspol oli joillekin tuttu takavuosilta Eurooppa-liigan lohkovaiheesta, mutta siirto herätti kummastusta. Hieman aiemmin 23 vuotta täyttänyt, sekä kauden päätteeksi sadan Veikkausliiga-ottelun rajan rikkonut, Dahlström kertoo, että silloin oli aika etsiä haasteita ulkomailta.

– Olin vapaa agentti, ja Sheriffin joulukuinen yhteydenotto tuli todella puskista. Aluksi ajattelin, että katsotaan vielä muita vaihtoehtoja, mutta päätin lopulta lähteä käymään paikan päällä. Tutustuin seuraan ja kaupunkiin faijani ja agenttini kanssa – huomasimme heti, että urheilupuoli on täällä kunnossa, Dahlström avaa.

– Myös se vaikutti päätökseeni, että seura on askeleen Klubia isompi. Uskon, että pystyn kehittämään itseäni päästessäni hieman kovempiin ympyröihin.

Kieliopinnot korvaavat joukkueharjoitukset

Moldovan pääsarjan, Divizia Naționalăn, tuli alkaa 14. maaliskuuta, mutta koronavirus viivästytti kauden alkua ja keskeytti joukkueharjoitukset. Koska kukaan ei tiedä, mitä tulevat viikot tuovat tullessaan, seura ei päästänyt Dahlströmiä palaamaan Suomeen.

– Täällä tuntuu olevan tällä hetkellä pahin piikki, ja tapauksia tulee päivittäin aika paljon. Ulkona saa käydä vain, jos on asiaa kauppaan tai apteekkiin. Viimeisimmän tiedon mukaan kausi saattaisi alkaa toukokuun puolivälissä, mutten usko ihan siihen.

Kirjoitushetkellä Moldovassa oli vajaat 1 200 varmistettua koronatapausta ja 28 viruksesta aiheutunutta kuolemaa. Länsinaapuri Romaniassa tapauksia on noin nelinkertainen määrä, mutta lukemat ovat varsin kohtuullisia moneen muuhun Euroopan maahan verrattuna.

Itsenäiseksi julistautuneen Transnistrian pääkaupungissa asuu reilut 130 000 ihmistä. Helsingissä koko elämänsä ajan asunut Dahlström toteaa, että ”Tiraspol ei ole mikään Stadi”, mutta on viihtynyt kaupungissa.

– Alussa oli vähän vaikeuksia kielen kanssa. Suurin osa tiraspolilaisista puhuu venäjää, joka ei ole itselläni hallussa. Aloitin kuitenkin kieliopinnot heti tänne tultuani ja osaan jo vaihtaa peruskuulumiset venäjäksi.

Joukkueen kesken kielimuuria ei ole, sillä Sheriffissä pelaa peräti 19 ulkomaalaista. Myös valmennustiimi on lähes kokonaan Kroatiasta, joten kopissa puhutaan käytännössä pelkästään englantia. Dahlström kertoo, että suuri ulkomaalaispelaajien määrä on helpottanut sopeutumista huomattavasti – ja se, että ryhmästä löytyy vanhoja tuttuja.

– Olen päässyt hyvin jengiin sisään. Olen ollut Obin (Faith Friday Obilor) sekä Williamin (Parra) kanssa tekemisissä jonkin verran, en niinkään futiksen ulkopuolella. Toki se on hyvä, että etenkin Obin kanssa tunnemme toisemme hyvin entuudestaan. Jos täällä tehdään jotain eri tavalla kuin olemme tottuneet tekemään, voin aina keskustella hänen kanssaan.

Avauksen paikka lähellä

Monet suomalaispelaajat, kuten Lum Rexhepi, ovat viime vuosina kertoneet erikoisista kokemuksistaan eksoottisissa futismaissa. Dahlström ei ole toistaiseksi kokenut kulttuurishokkia Moldovassa.

– Oikeastaan ainoa juttu, joka on kulttuurillisesti erilaista kuin Suomessa, on valmentajien antama palaute. Se on välillä, miten sen nyt sanoisi, suorempaa ja tiukempaa, kuin mihin olen tottunut.

Pitkän pelaajauran luonut päävalmentaja Zoran Zekic peluutti suojattejaan melko tasaisesti harjoituskaudella, mutta suomalainen näyttää nauttivan valmennuksen luottamusta.

– Pelasimme preseasonilla pitkälti niin, että kaikki pelasivat yhden puolikkaan. Helmikuun Turkin leirillä vedimme kuusi matsia, joiden kokoonpanoissa oli jo vähän enemmän avauksen makua, emmekä vaihtaneet kaikkia puoliajalla. Pelasin Turkissa hyvin ja uskon, että olisin ollut avarissa, jos kausi olisi alkanut ajallaan. Siitä mestasta täytyy pitää kiinni, kun jengin treenit ja pelit jatkuvat.