Entinen Pikkuhuuhkaja löysi maalivireensä Saksasta – Kimmo Hovi elää lapsuuden unelmaansa parrasvalojen ulkopuolella

Hovin uusi työnantaja FC Viktoria 1899 Berlin on jo kymmenes seura, jota hyökkääjä edustaa urallaan.

Kesällä 2013 saattoi aavistaa, että Kimmo Hovi tulisi tekemään suomalaisittain erikoisen jalkapallouran. PKKU:n 18-vuotias kärkimies oli iskenyt 21 Kakkosen ottelussa 17 maalia, kun hän päätti kesken kauden tarttua ensimmäiseen mahdollisuuteensa kokeilla siipiään.

– Unelmani on aina ollut ulkomailla pelaaminen. Pöydällä oli hyvän kauden aikana muutamia tarjouksia Etelä-Euroopasta. Italialaisseuran diiliä olisi pitänyt odotella kauemmin, ja ajattelin, että kausihan loppuu ihan pian. Halusin jonnekin ja päädyin muutamaksi kuukaudeksi Maltan toiselle sarjatasolle, Hovi, 25, muistelee puhelimitse.

Juniorivuotensa Mäntsälän Urheilijoissa ja Tuusulan Palloseurassa viettänyt Hovi toteaa jälkikäteen, ettei lainasiirto FC Melitaan ollut jalkapalloilullisesti viisain ratkaisu. Visiitti saarella oli kuitenkin hyvä ja opettavainen kokemus, joka kasvatti nuorukaisen haluja nähdä maailmaa.

Rafaelin opista Espanjan valloitukseen

FC Melitassa Hovi pelasi kourallisen otteluita, ja kun laina loppui, hyökkääjä sai mahdollisuutensa Veikkausliigassa. Toni Korkeakunnas hankki Hovin FC Lahteen, joka oli viime kaudella jäänyt erittäin lähelle liigapronssia. Kaudella 2014 joukkue saavutti mitalin, mutta Hovin rooli jäi laihaksi ja maaleja syntyi vain yksi.

– Omalta osaltani kausi ei ollut niin onnistunut. En saanut paljoa vastuuta, mutta Maltan tapaan Lahden aika oli opettavaista. Opin paljon ammattilaisjalkapalloilusta ja siitä, kuinka toimitaan ammattimaisesti.

Kenties eniten Hovia opetti seuralegenda Rafael, joka viimeisteli samalla kaudella peräti 13 osumaa ja sijoittui maalipörssin kolmanneksi. Tuolloin 36-vuotias brassi oli nuorille hyökkääjille valtava esimerkki harjoituksissa sekä otteluissa.

– Rafaelista oli minulle todella iso apu. Hän opetti minulle todella paljon pelkästään päivittäisellä tekemisellään. Lisäksi hän antoi minulle paljon henkilökohtaisia vinkkejä. Ihan uskomaton pelaaja ja persoona.

Joukkuetoverista oli hyötyä Hoville myös silloin, kun hän päätti suunnata takaisin ulkomaille. Samaan aikaan FC Melitaa edustanut espanjalaispelaaja oli siirtynyt agentin töihin, ja hän järjesti Hoville testijakson Real Avilésiin.

Hovi sai Segunda División B:n eli kolmannen sarjatason seurasta ammattilaissopimuksen, muttei lopulta kantanut kertaakaan seuran värejä. Edessä oli lainasiirto sarjaporrasta alemmas Mérida AD:n riveihin, jossa loukkaantumiset pilasivat puolivuotisen.

Viimeisen parin vuoden aikana Hovi oli pelannut vain kourallisen otteluita, ja hän tiesi tarvitsevansa enemmän peliaikaa. Elokuussa 2015 Hovi vakuutti Club Portugaleten ja sai uuden mahdollisuuden Segunda División B:ssä. Edessä oli kuitenkin tuttu kaava – loukkaantuminen ja jämäminuutteja.

Hovi ei lähde vertailemaan sarjan tasoa Veikkausliigaan, mutta toteaa sarjatasolla olleen erinomaisia joukkueita ja pelaajia. Vastustajien joukossa oli nimiä kuten Igor Zubeldia, Álvaro Odriozola ja Martin Ödegaard, mutta erityisesti Hovi muistaa Real Madrid Castillaa edustaneen Marcos Llorenten.

– Llorentesta huomasi jo silloin, että kyseessä on kova pelaaja. Segunda B oli hyvä sarja nuorille, mutta kokeneempiakin jätkiä löytyi. Meidänkin joukkueessamme oli pari entistä La Liga -pelaajaa. Vaikken päässyt juuri pelaamaan, treenit olivat todella hyviä ja kehityin paljon Espanjassa. Oli myös hienoa oppia uusi kulttuuri.

Odotettu läpimurto Leipzigissa

Laaja kontaktiverkosto auttoi Hovia jälleen, kun hän oli vailla seuraa kauden päätteeksi. Agentin entinen pelikaveri oli aloittanut kunnianhimoisen projektin, Inter Leipzigin. Vuonna 2013 perustetun seuran oli tarkoitus nousta Red Bullin jalanjäljissä kirkkaampiin valoihin, ja edustusjoukkue oli hyökkääjää vailla.

Hovi kertoo unelmoineensa aina pelaamisesta Saksassa, joten päätös tarttumisesta uuteen haasteeseen ei ollut vaikea. Vaikka kyseessä oli viides sarjataso ja Interin yleisökeskiarvo hädin tuskin kolminumeroinen, Hovi sai muutaman muun pelaajan tavoin ammattilaissopimuksen.

Viime vuodet kateissa ollut maalijyvä löytyi heti avauskaudella, kun Hovi pyssytti Oberliga Nordostissa kymmenen osumaa. Kun seuraavalla kaudella syntyi peräti 23 rysää, suomalainen herätti kiinnostusta ylemmiltä sarjatasoilta.

– Pöydällä oli jälleen useampi tarjous. Regionalliga Nordostin Chemnitzer FC vaikutti parhaalta vaihtoehdolta – iso seura, jolla oli todella hyvä joukkue tulevalle kaudelle.

Joukkue olikin hyvä, suorastaan ylivoimainen. Edelliset seitsemän kautta 3. Ligassa pelannut Chemnitzer FC vei sarjan nimiinsä näytöstyyliin, mutta kun voittavaa kokoonpanoa ei vaihdettu, Hovi saanut mahdollisuuttaan.

– Kilpailu pelipaikoista oli todella kovaa. Aina kun pääsin pelaamaan, onnistuin mielestäni aika hyvin – fanitkin tykkäsivät minusta ja chänttäsivät ”Houvia” aina, kun lähdin lämmittelemään. Päävalmentaja ei nähnyt minulle käyttöä, ja lähdin jo puolen vuoden jälkeen.

Uusi työnantaja löytyi samalta sarjatasolta, ja Hovi pääsi ajoittain avaukseen jo kevätkaudella. Kausi 2019–2020 käynnistyi Hovin kannalta hyvin, mutta päättyi ikävästi koronan myötä – siinä välissä hän oli kuitenkin ehtinyt tehtailla kymmenen sarjamaalia.

– Tavoitteeni oli tehdä 15 maalia, ja uskon, että olisin päässyt siihen maalimäärään. Sen kannalta kauden keskeytys harmittaa paljon, että tämä oli vasta toinen kokonainen kausi, kun pääsen kunnolla pelaamaan ja näyttämään, että osaan tehdä maaleja. Terveys menee kuitenkin futiksen edelle.

Haussa jotain pysyvämpää

Sattumaa tai ei, Hovin viimeiseksi sarjapeliksi jäi maaliskuinen vierailu Viktoria Berlinin vieraana. Pari kuukautta myöhemmin berliiniläisseura tiedotti kiinnittäneensä Hovin riveihinsä kahden vuoden sopimuksella.

Hyökkääjän uudella seuralla on peräti 130 vuoden perinteet ja kaksi maan mestaruutta, mutta se on tunnettu nykyisellä nimellään vain seitsemän vuoden ajan. Seura syntyi, kun BFC Viktoria 1889 ja Lichterfelder FC yhdistivät voimansa.

Fuusioseura ei ole sarjan yleisömagneetteja, sillä Stadion Lichterfeldellä pelattavissa kotiotteluissa kävi päättyneellä kaudella keskimäärin 562 katsojaa. Pienistä yleisömääristä huolimatta etenkin paikallispeleissä riittää tunnelmaa – ja niitä riittää, sillä sarjatasolla pelaa peräti kuusi berliiniläisseuraa.

Lähiaikoina vaimonsa kanssa Berliiniin muuttava hyökkääjä uskoo, että Viktorian joukkueharjoitukset alkavat piakkoin. Takana on pari kuukautta yksilöharjoittelua, joten hinku jalkapallon pariin on kova.

– Odotan innolla, että pääsen tutustumaan jengikavereihin ja valmentajiin. Seuralla on paljon kunnianhimoa ja loistava juniorituotanto. Odotan tietenkin myös tosipelejä, etenkin derbyjä BFC Dynamoa vastaan, Hovi sanoo.

– Maltalla ja Espanjassa nautin seikkailuista, mutta olen koko ajan etsinyt seuraa, johon voisin asettua aloilleni. En ole vielä löytänyt sellaista, mutta ehkä tämä on sellainen. Uskon, että tästä tulee hyvä projekti.