Veikkausliigasta: Nuoret tähdet

Veikkausliigasta-juttusarja käsittelee viikoittain Veikkausliigan kuumimpia puheenaiheita. Esille nostetaan eri joukkueita, kannattajia ja kaikenlaista mielenkiintoista viikon varrelta. Lue, niin pysyt kärryillä.

Veikkausliigan nuoret tähdet

Ennen kauden alkua Byyri esitteli neljä, viime kaudella tilastojen valossa loistanutta, nuorta pelaajaa. On aika tarkastella, kuinka Benjamin Källman, Lassi Lappalainen, Joonas Vahtera ja Urho Nissilä ovat esiintyneet tällä kaudella.

Benjamin Källman oli kauden alusta asti vakionimi FC Interin avauskokoonpanossa. Kauden aikana Källman pelasi pääsääntöisesti keskushyökkääjänä, mutta myös muutaman kerran oikealla laidalla. Maaleja Veikkausliigassa syntyi kahdeksan 20 ottelussa, mutta maalit tulivat pitkälti ryppäissä ja mukaan mahtui myös kahdeksan ottelun maaliton putki. Maaliin johtaneita syöttöjä Källman tarjoili kaksi.

Kuva – Dundee FC 

Viime kauden läpimurto ja tämän kauden kypsät esitykset takasivat Tammisaaresta lähtöisin olevalle hyökkääjälle elokuussa siirron Skotlannin pääsarjaan, Dundee FC:n riveihin. Skotlannissa vastuuta on tullut heti, ja Källmanin tulevaisuus näyttää erittäin valoisalta.

Lassi Lappalaisen kausi lähti Rovaniemen Palloseurassa erinomaisesti liikkeelle, ja 12 ottelun jälkeen HJK:sta lainalla olevalla pelaajalla oli kasassa neljä maalia ja viisi maaliin johtanutta syöttöä. Kesäkuun Honka-ottelussa Lappalaisen olkapää meni sijoiltaan ja edessä oli kuukauden mittainen toipuminen.

Lappalainen palasi muutama viikko sitten takaisin pelikentille, mutta alkukauden kaltaiseen vireeseen on vielä matkaa. Kahta poikkeusta lukuun ottamatta Lappalainen on pelannut tällä kaudella vasemmalla laidalla ja tulee olemaan tärkeä avauskokoonpanon pelaaja myös loppukauden ajan. Maali tekisi hyvää nuoren miehen itseluottamukselle.

Esitellystä nelikosta VPS:n Joonas Vahteran kausi on ollut kaikkein haastavin. Jalkavamma piti Vahteran sivussa kauden alusta aina kesäkuun loppuun saakka, eikä esiintymisiä ole kertynyt sen jälkeen kuin kymmenen. Viidesti avauksessa ollut ja viidesti vaihdosta sisään tullut Vasa IFK:n kasvatti on pelannut niin vasemmalla, oikealla kuin keskelläkin vaasalaisten keskikentällä.

Vahteran kaksi liigamaalia syntyivät elokuussa Turun Palloseuraa ja IFK Mariehamnia vastaan, mikä kielii oivasta syysvireestä ja loppukaudesta.

Urho Nissilän siirto Belgian liigan Zulte Waregemiin ei ollut isoin yllätys. Nissilä oli läpimurtonsa jo aiemmilla kausilla tehnyt, joten kauden alusta alkaen arvuuteltiin lähinnä siirron ajankohtaa ja osoitetta. Pellavapää ennätti pelata 14 liigaottelussa, joissa hän viimeisteli yhden maalin ja antoi kaksi maaliin johtanutta syöttöä. Nissilän viimeiseksi otteluksi KuPS:n paidassa jäi 3-1 kotivoitto Ilveksestä 12.6.

Tuon ottelun jälkeen Nissilä ei ole kuitenkaan pelannut, ja on ylipäätään ollut ainoastaan kerran vaihtopenkillä belgialaisseuran riveissä. Toivottavasti vastuuta tulee piakkoin, sillä Nissilän taidot Veikkausliigaa kovemmassa sarjassa ovat vielä punnitsematta.

Ilves yltämässä jälleen nappikauteen

Jarkko Wissin tultua Ilveksen päävalmentajaksi kaudelle 2016, oli seura päämäärineen vielä arvoitus suurelle yleisölle. Perinteikkäät Tupsukorvat pelasivat vuosia alemmilla sarjaportailla ja nousu liigatasolle toteutui hieman yllättäen varasijalta kaudeksi 2015 MYPAn ja Hongan jäätyä ilman liigalisenssiä.

Muutamassa kaudessa tamperelaisten imago on muuttunut “raksajengistä” vakaaksi menestyjäksi kotimaan nurmilla. Kolmen kärki oli lähellä jo toissa kaudella ja viime syksynä joukkueelle ojennettiin pronssiset mitalit.

Vahvan valmennustyön ohella keltavihreiden pelaajahankinnat ovat olleet onnistuneita kaudesta toiseen. Etenkin nuorten pelaajien rohkea sijoittaminen vastuurooleihin on ollut mainio  ratkaisu. Lauri Ala-Myllymäki on ollut tiivis osa kokoonpanoa koko liigataipaleen ajan. Vasta 21-vuotias keskikenttäpelaaja on noussut monipuoliseen rooliin ja tehoja on tullut siinä sivussa. Hyvät otteet ovat luonnollisesti herättäneet ulkomaisten seurojen mielenkiinnon.

Ala-Myllymäen tapaan Ilveksen omasta juniorimyllystä noussut Tatu Miettunen kuuluu puolustuslinjan vakiokasvoihin. Lisäksi Ilveksen tulevaisuuden nimiin kuuluvat 18-vuotiaat Niklas Jokelainen ja Martti Haukioja. Heidän kautensa on kulunut vielä osittain lainalla yhteistyöseura JJK:ssa. Myös 18-vuotias norsunluurannikkolainen Tiemoko Fofana teki heti ensimmäisissä otteluissaan vaikutuksen taidoillaan ennen loukkaantumistaan.

Ilves on tällä hetkellä sarjan kovakuntoisin joukkue napattuaan edellisistä viidestä ottelustaan peräti 13 pistettä. Matkaa kolmantena olevaan Honkaan on neljä pistettä ja ohjelmassa vielä kaksi rästiottelua. Tamperelaisilla on nyt isku päällä ja tähtäin mitalijuhlissa.