Veikkausliigan nuoret tähdet: Benjamin Källman

Veikkausliigan nuoret tähdet -juttusarjassa käydään läpi neljä, tilastojen valossa loistanutta, nuorta pelaajaa ennen kauden alkua. Ensimmäisenä on vuorossa FC Interin Benjamin Källman. Kirjoittaja on 1907 laukausta -blogin ylläpitäjä. Jos futistilastot kiinnostavat, käy tsekkaamassa 1907-blogi!

Tammisaaresta lähtöisin oleva Benjamin Källman on pelannut paikallisen EIF:n lisäksi Espoossa Hongassa ennen vuonna 2016 allekirjoitettua sopimusta Turun FC Interin kanssa. Ensimmäinen Veikkausliiga-maali syntyi heti ensimmäisen kauden alkuun ja minuuttejakin Källman sai jonkin verran, vaikka loppukaudesta kokemusta haettiin jälleen EIF:n väreissä Ykkösessä.

Viime kautta voidaan pitää Källmanin läpimurtokautena. Peliminuutteja tuli ihan mukavasti ja maalejakin 9 kappaletta. Tuolla maalimäärällä Källman oli koko sarjan jaetulla 10. sijalla, kun tarkastellaan NPG-tilastoja (eli rangaistuspotkumaalit jätetään huomioimatta).

 

Veikkausliigan top-10-maalintekijät (NPG & NPG / 90 minuuttia; minimi 900 peliminuuttia)

Källmanin suorituksen arvoa nostaa se, että hänellä on ikää vasta 19 vuotta. Viime kauden parhaiden maalintekijöiden listalla on myös muutama muu alle 25-vuotias, mutta Källman on silti listan kärkipään ylivoimaisesti nuorin pelaaja.

 

Veikkausliigan kauden 2017 top-12-pelaajat scoring contributionin mukaan; minimi 900 peliminuuttia 

 

 

Taulukossa on esitetty pelaajien laukauksiin, kuljetuksiin / haastoihin (dribbles), syöttöihin ja pääpalloihin liittyviä avaintilastoja. Kuten nähdään, on Källman profiililtaan hieman erilainen kuin muut listan pelaajat. Alfredo Morelosin kausi oli poikkeuksellinen, ja hänen tilastonsa ovat täysin eri mitta-asteikolla kuin muiden. Tämä tuli todettua jo aiemmassa Morelosia käsittelleessä jutussani.

Tilastojen perusteella Källmanin lähin verrokki on Aleksei Kangaskolkka. Tilastollinen heikko kohta erottuu harhautuksissa. Källman ei välttämättä ole parhaimmillaan laiturityyppinen haastaja  tai driblaaja, sillä sekä harhautusten määrä että onnistumisprosentti ovat muihin listan pelaajiin verrattuna heikkoja. Myös Källmanin syöttötarkkuus on muita pelaajia heikompi, ja syöttömäärissä (per 90 peliminuuttia) hän erottuu listalla yhdessä Aristote Mboman kanssa. Syöttöprosentti ei kuitenkaan ole kovin hyvä mittari syöttötaidolle, joten mitenkään huolestuttavia nämä havainnot eivät missään nimessä ole. Ennemminkin ne kuvaavat pelaajien rooleja joukkueissaan.

Vain neljällä listan pelaajista yli puolet laukauksista suuntautui maalia kohti. Källmanilla luku oli 54,3%, joka oli listauksen paras lukema. Lisäksi pääosa laukauksista tuli hyvistä laukaisusektoreista, käytännössä siis rangaistusalueen sisältä. Tämä on lupaava merkki ja kertoo siitä, että Källmanin hyvä kausi 2017 ei ollut esimerkiksi satumaisen tuurin tai hot streakin (vrt. tapaus Vahid Hambo kaudella 2015) ansiota.

Itseasiassa erityisesti pelaajan ikä huomioiden Källmanin tilastot ovat kokonaisuutena erinomaisen hyviä. Kuten esimerkiksi Minor League Soccer -blogin kirjoituksessa todetaan, ei vastaavia kausia ole juurikaan alle 21-vuotiailta pelaajilta Veikkausliigan historiassa nähty. Kirjoituksen mukaan Källman oli epäonninen tehdessään vain 9 maalia, sillä hänen maalipaikoistaan olisi “kuulunut” tehdä jopa 12 reilut maalia.

 

Benjamin Källman – Veikkausliiga 2017 radar

 

Kuvassa on vertailuaineistona 75 hyökkäyspään pelaajan tiedot viime kaudelta. Passing-tilastoissa on huomioitu vain eteenpäin kohdistuneet syötöt (forward passes), koska tällöin saadaan hieman parempi kuva todellisesta syöttötaidosta. Kaikki luvut ovat per 90 peliminuuttia ja InStatin Veikkausliiga-tilastoista.

Källmanin “tutkasta” nähdään, että hän on melko perinteinen hyökkääjä, sillä dribbling ja syöttölukemat eivät erotu erityisen positiivisesti, mutta viimeistely ja laukaukset sen sijaan ovat liigan eliittiä.

On todella mielenkiintoista nähdä ensi kaudella, miten Källman kehittyy taistellessaan peliajasta esimerkiksi Timo Furuholmin kanssa. Interin ei ennakoida taistelevan aivan kärkisijoista tulevalla kaudella, mutta seuralla on mahdollisesti käsissään melkoinen timantti. Toivotaan, että nuori mies pysyy terveenä ja pääsee pelaamaan edelliskautta enemmän, sillä tämä saattaa olla viimeinen kausi, jolloin pääsemme näkemään Källmanin otteita kotimaan sarjoissa.