Veikkausliigan nuoret tähdet: Urho Nissilä

Veikkausliigan nuoret tähdet -juttusarjassa käydään läpi neljä tilastojen valossa loistanutta nuorta pelaajaa ennen kauden alkua. Ensimmäisessä osassa tutustuttiin Benjamin Källmanintoisessa osassa Lassi Lappalaisen ja viime viikolla Joonas Vahteran tilastoihin. Kirjoittaja on 1907 laukausta -blogin ylläpitäjä. Jos futistilastot kiinnostavat, käy tsekkaamassa 1907-blogi!

“Itseoikeutetusti ensimmäisenä mainittakoon Urho Nissilä. Hänestä on puhuttu ylistävin sanoin jo muutaman vuoden ajan. Tällä kaudella keskikenttäpelaaja voitti joukkueensa sisäisen maalipörssin yhdeksällä osumallaan vain hyökkääjä Gbolahan Salamin kyetessä samaan maalimäärään. Nissilä on röyhkeä ja teknisesti huipputaitava. Hän ei kaihda kaksinkamppailuja ja menee myös pääpalloihin 172 sentin varrestaan huolimatta säälimättömällä asenteella. 21-vuotiaan Nissilän tulevaisuus on muualla kuin Kuopiossa. Toivottavasti pääsemme nauttimaan hänestä Veikkausliigassa vielä kauden verran.”

Näin kirjoitettiin Nissilästä Byyri.comin syksyn katsauksessa. Toive näyttäisi toteutuvan, sillä Nissilä on ainakin toistaiseksi vielä KuPS:n vahvuudessa kaudella 2018. Kuopion Palloseuralla on tulevalle kaudelle isot odotukset, ja onpahan joukkue vedonvälittäjien kertoimissakin Veikkausliigan kolmossuosikki heti HJK:n ja SJK:n jälkeen.

Nissilä on ollut alkukaudesta hyvässä vireessä, sillä kuudessa Suomen Cupin pelissä on syntynyt kolme maalia ja yksi maalisyöttö. Cup-taival sai kuitenkin päätöksensä viime viikolla HJK:n kaataessa kuopiolaiset maalein 2-0.

 

Veikkausliiga 2017 scoring contribution

 

 

Nissilän viime kausi oli tehojen valossa erinomainen. Maaleja ja maalisyöttöjä syntyi keskimäärin noin 0.6 per ottelu. Toisin sanoen Nissilä teki maalin tai antoi maalisyötön joka 150 peliminuutti kentällä ollessaan. Harmillisesti kauden katkaisi noin kuukauden mittainen tauko, joka aiheutui loukkaantumisesta kesäkuussa IFK Mariehamnia vastaan pelatussa ottelussa.

Loppukaudesta Nissilä oli jälleen erinomaisessa iskussa, ja viimeisissä seitsemässä pelissä syntyi tehot 4+3. Ilman loukkaantumista Nissilän tehot olisivat voineet olla vielä selvästi kovemmat, joten odotukset tulevalle kaudelle ovat todella korkealla.

 

Urho Nissilä – Veikkausliiga 2017 radar

 

 

 

Kuvassa on vertailuaineistona kauden 75 hyökkäyspään pelaajan tiedot kaudelta 2017. Passing-tilastoissa on huomioitu vain eteenpäin kohdistuneet syötöt (forward passes), koska tällöin saadaan hieman parempi kuva todellisesta syöttötaidosta. Kaikki luvut ovat per 90 peliminuuttia ja InStatin Veikkausliiga-tilastoista.

Pallovarman Nissilän tutka näyttää tasapainoiselta ja erittäin mainiolta hyökkäävän keskikenttäpelaajan tutkalta. Driblausten määrässä Nissilä ei ole Veikkausliigan huippua, mutta maalinteossa mies onnistui viime kaudella erinomaisesti. Myös syöttötilastot näyttävät oikein hyviltä kokonaisuutena, vaikkei maalisyöttöjä syntynytkään aivan parhaiden pelaajien tahtiin. Vaikka Nissilän rooli KuPS:n hyökkäyspelaamisessa oli suuri, oli hänellä todella vähän pallonmenetyksiä.

Pääpallot eivät vaikuttaisi olevan Nissilän vahvuus, vaikka tarvittavaa asennetta pienikokoiselta Upilta löytyykin. Nissilän pääpallojen voittoprosentti oli alle 15 %, joka oli selkeästi hyökkäyspelaajien heikoimmasta päästä. Pääpallojen (“air challenges”) ottelukohtaisessa määrässäkin Nissilä oli alle keskimääräisen tason.

Nissilään pätee sama kuin aiemman kirjoituksen Joonas Vahteraan. Vaikka 22 vuotta tulee mittariin vasta juuri kauden alla, pitäisi tulevalla kaudella antaa vahvoja näyttöjä, jos mielii siirtyä ulkomaiden kentille.

Nissilä on pelaajana erittäin sympaattinen, ja hänen peliään on mukava katsoa. Täytyykin toivoa, että mies pysyy terveenä koko kauden sekä pystyy parantamaan otteitaan ja tehojaan vielä entisestään. Nissilän onnistumiset ovat avainasemassa KuPS:n kautta ajatellen. Mikäli hän pystyy ottamaan seuraavan askeleen ja nostamaan itsensä Veikkausliigan todelliseen eliittiin, ovat myös KuPS:n menestysmahdollisuudet merkittävästi paremmat.

 

Veikkausliiga 2017 nuoret tähdet- kirjoitussarjan pelaajien tilastovertailua

 

Tässä kirjoitussarjassa tarkasteltujen pelaajien laukausmäärät olivat muutoin melko samanlaisia, mutta Joonas Vahtera poikkesi muista selvästi alhaisemmalla laukaustahdillaan. Källman taas poikkeaa hieman muista esitellyistä pelaajista profiililtaan, sillä hänen tilastonsa ovat enemmän puhtaan target-pelaajan tilastoja. Lappalainen ja Nissilä olivat tasaisen hyviä, kuten heidän tutkakuvistaan nähtiin.

 

 

Myös tehojen puolesta esitellyt pelaajat olivat lähellä toisiaan. Vahtera jää muusta kolmikosta jälkeen maalien määrässä, mutta tähän osaselityksenä on VPS:n pelitapa ja alhaisemmat laukausmäärät.

Ehkä hieman yllättäenkin Lassi Lappalainen oli viime kaudella nelikon tehokkain suhteessa peliminuutteihinsa.

Koko nelikolla on tulevalla kaudella näytönpaikka. Källmaniin ja Nissilään kohdistuu yleisesti enemmän odotuksia kuin Lappalaiseen ja Vahteraan. Itse toivon sydämeni pohjalta, että nuoret tähdet pysyisivät terveinä ja saisivat mahdollisimman paljon peliaikaa joukkueissaan. Erityisen kiinnostavaa on nähdä, mihin Lappalainen pystyy, jos saa pelata isossa roolissa. Veikkausliiga-kausi alkaa onneksi viikonloppuna, jolloin odotus on vihdoin ohi ja pääsemme näkemään nuoret tähdet tositoimissa.