Veikkausliigan nuoret tähdet: Joonas Vahtera

Veikkausliigan nuoret tähdet -juttusarjassa käydään läpi neljä tilastojen valossa loistanutta nuorta pelaajaa ennen kauden alkua. Ensimmäisessä osassa tutustuttiin Benjamin Källmanin ja toisessa osassa Lassi Lappalaisen tilastoihin. Kirjoittaja on 1907 laukausta -blogin ylläpitäjä. Jos futistilastot kiinnostavat, käy tsekkaamassa 1907-blogi!

Vaasalainen Joonas Vahtera on 22-vuotiaana muutaman vuoden kokeneempi kuin aiemmin tarkastelussa olleet Benjamin Källman ja Lassi Lappalainen. Vahteran pelipaikka on keskikentällä hyökkäävässä roolissa, ja hänellä on nyt takanaan kaksi hyvää kautta Veikkausliigassa.

Vahtera teki viime kaudella uuden, kauden 2019 loppuun ulottuvan sopimuksen VPS:n kanssa, ja alkava Veikkausliiga-kausi onkin Vahteralle todella tärkeä. Vaikka Vahtera on vielä nuori pelaaja, ikää on kertynyt jo sen verran, että tällä kaudella pitäisi pystyä murtautumaan Veikkausliigan todelliseen eliittiin, mikäli haaveilee menestyksekkäästä urasta ulkomaiden kentillä.

Ahkera haastaja, laiskempi laukoja

Joonas Vahtera oli alkukaudesta loppukesään asti hurjalla pelipäällä. Hän osaa lukea tilanteet älykkäästi ennakolta, ja Vahtera oli usein valmiiksi juuri siellä, mihin pallo saattaisi tulla. Nopea ja taitava 20-vuotias pelasi saumattomasti yhteen muun muassa Steven Morrisseyn ja Juha Hakolan kanssa. Vahtera olisi omimmillaan joukkueen kääntäessä pelin nopeasti. Ratkaisuvalmis ja älykäs liikkuja saisi tuplattua tehonsa joukkueessa, joka pyrkisi olemaan jatkuva uhka.”

Näin kirjoitettiin Vahterasta Byyri.comissa marraskuussa. Kirjoituksessa viitataan VPS:n pelityyliin ja sen vaikutuksiin Vahteran tehoihin. Katsotaanpa hieman, miten viime kauden tilastot tukevat tätä näkemystä.

 

Veikkausliiga 2017 most dribbles / 90 minutes

 

Kuten Lassi Lappalainen, myös Joonas Vahtera löytyy Veikkausliigakauden 2017 ahkerimpien driblaajien listalta. Vahteran haastot onnistuivat noin 50 prosenttia kerroista, mikä on lukemana heikohko verrattuna muihin kuvan pelaajiin.

Vahteran tilastoprofiili on kokonaisuutena erittäin mielenkiintoinen. Hän oli todella innokas haastaja, mutta sen sijaan laukauksien määrässä per 90 peliminuuttia Vahtera oli hyökkäyspelaajien heikoimmasta päästä. Tätä selittää hyvin pitkälti VPS:n viime kauden pelitapa, jossa pyrittiin laukomaan vain hyviltä maalintekosektoreilta.

 

Joonas Vahtera – Veikkausliiga 2017 radar

 

 

Kuvassa on vertailuaineistona yhteensä 75 hyökkäyspään pelaajan tiedot kaudelta 2017. Passing-tilastoissa on huomioitu vain eteenpäin syötöt (forward passes), koska tällöin saadaan hieman parempi kuva pelaajien todellisesta syöttötaidosta. Kaikki luvut ovat per 90 peliminuuttia ja InStatin Veikkausliiga-tilastoista.

Tutkakuvasta nähdään, että Vahtera laukoi erittäin vähän, mutta konversioprosentti oli erittäin iso – laukaukset menivät siis sisään suhteellisesti erittäin korkealla prosentilla. Käytännössä tästä voidaan päätellä, että Vahteran maalimäärä (kuusi maalia liigassa) saattoi olla viime kaudella hieman yläkanttiin suhteessa hänen saamiinsa maalipaikkoihin, mutta myös se, että laukaukset tulivat keskimääräistä paremmista paikoista.

Muutoin Vahteran tutka on mukavan tasapainoinen. Vahtera näyttäisi olevan tilastoilla mitattuna vähintään hyvää keskitasoa suurimmalla osalla mittareista syöttötaidon erottuen positiivisesti.

“Laukausmäärän tuplaaminen on realistista”

VPS:n materiaali on muuttunut melko paljon viime kaudesta. Pre-season on antanut viitteitä myös siitä, että pelitapaan saattaa olla tulossa pieniä muutoksia (ks. esim. Kuntopuntari-blogin kirjoitus). Viime kaudella VPS:n ongelma oli se, että se ei päässyt tarpeeksi maalipaikkoihin.

Vahteran pre-season on ollut rikkonainen, eikä peliminuutteja ole vielä kertynyt juurikaan alkuvuoden sairastelusta johtuen. Terveenä Vahteralle on kuitenkin tarjolla iso rooli tämän kauden vaasalaisryhmässä.

Mikäli Vahtera saisi enemmän mahdollisuuksia laukoa, näyttäisivät hänen tilastonsa huomattavan erilaisilta. Laukausmäärän tuplaaminen on ensi kaudella täysin realistista, joskin asia toki riippuu hieman hieman uudistuneen VPS:n pelitavasta. Tällöin Vahteralla olisi hyvät mahdollisuudet tehdä selvästi viime kautta enemmän maaleja, vaikka ylikorkea konversioprosentti normalisoituisikin.