Veikkausliigan nuoret tähdet: Lassi Lappalainen

Veikkausliigan nuoret tähdet -juttusarjassa käydään läpi neljä tilastojen valossa loistanutta nuorta pelaajaa ennen kauden alkua. Ensimmäisessä osassa tutustuttiin Benjamin Källmanin tilastoihin, ja nyt vuoron saa RoPS:ssa lainalla pelaava Lassi Lappalainen. Kirjoittaja on 1907 laukausta -blogin ylläpitäjä. Jos futistilastot kiinnostavat, käy tsekkaamassa 1907-blogi!

Tällä kertaa siirretään katseet pohjoiseen, kohti Rovaniemeä. Rovaniemen Palloseurassa pelanneita nuoria on siirtynyt viime aikoina ulkomaille hyvään tahtiin. Tämän tarinan sankari, Källmanin tapaan 19-vuotias Lassi Lappalainen seuraisi varmasti mielellään Saku Ylätuvan ja Timo Stavitskin jalanjälkiä.

Lappalainen siirtyi HJK:sta lainapelaajaksi Rovaniemelle kesken viime kauden, ja lainaa jatkettiin myöhemmin kattamaan myös kausi 2018. Lappalainen on melko puhdas laitapelaaja, ja RoPSin kokoonpanon perusteella uskoisin, että entinen Klubi 04 -valmentaja Toni Koskela tulee antamaan vanhalle suojatilleen merkittävästi peliminuutteja. Lappalaisen kannalta tilanne on hyvä, sillä omassa joukkueessa HJK:ssa peliaikaa olisi tarjolla melko rajallisesti, kun taas napapiirillä minuutteja luulisi tulevalla kaudella kertyvän reilusti.

Vuosi 2018 on alkanut Lappalaisella tehojen puolesta lupaavasti, sillä neljässä Suomen cupin pelissä on syntynyt 3 maalia ja 2 maalisyöttöä (0,77 maalia / 90 minuuttia ja 0,51 maalisyöttöä / 90 minuuttia). Tahti on siis ollut huikea, vaikka vastukset eivät olekaan olleet hyvää Veikkausliiga-tasoa.

 

Veikkausliiga 2017 most key passes / 90 minutes

 

Lappalaisella oli jo viime kaudella paljon avainsyöttöjä, vaikkakaan syöttötarkkuus ei ollut muiden syöttökoneiden tasolla.

 

Veikkausliiga 2017 most dribbles / 90 minutes

Lappalainen oli koko sarjan parhaimmistoa myös dribblausten (haastot) määrissä. Onnistumisprosenttikin oli oikein hyvä (56%). Näyttäisi siis siltä, että nuorella miehellä on laiturille elintärkeitä taitoja – syöttötaito ja haastot.

Katsotaan lopuksi vielä scoring contributionia, jota esittelin jo edellisessä Källmania koskevassa jutussa. Silloin minulla oli miniminä 900 pelattua peliminuuttia, ja Lappalainen jäi juuri tuon alle (846 minuuttia). Nyt tein kuvaajan pelaajista, jotka pelasivat vähintään 450 minuuttia kaudella 2017.

 

 

Veikkausliigan kauden 2017 top 10 pelaajat scoring contributionin mukaan; minimi 450 peliminuuttia

Lappalaisen saldo kaudelta 2017 oli 4 tehtyä maalia ja 2 maalisyöttöä. Luvut eivät kuulosta kovinkaan erikoisilta, mutta kuten kuvasta nähdään, tilanne muuttuu, kun huomioidaan peliminuutit eli tehdään ns. per 90 -korjaus. Tämä tarkoittaa sitä, että maali- ja syöttömäärät jaetaan pelatuilla minuuteilla ja kerrotaan yhdeksälläkymmenellä. Näin kaikkien pelaajien tilastot ovat yhteismitallisia ja kuvaavat pelaajien “per ottelu” -tehokkuutta.

Lappalaisen scoring contribution oli Veikkausliigan 8. paras. Hän teki keskimäärin 0,43 maalia ja antoi 0,21 maaliin johtanutta syöttöä per 90 peliminuuttia.

 

Lassi Lappalainen – Veikkausliiga 2017 radar

Kuvassa on vertailuaineistona kauden 2017 75 hyökkäyspään pelaajan tiedot. Passing-tilastoissa on huomioitu vain eteenpäin syötöt (forward passes), koska tällöin saadaan hieman parempi kuva todellisesta syöttötaidosta. Kaikki luvut ovat per 90 peliminuuttia ja InStatin Veikkausliiga-tilastoista.

Tässä vaiheessa täytyy ihmetellä, miten vähälle huomiolle Lappalaisen viime kausi jäi. Syynä lienee se, että Lappalainen pelasi vain reilut 800 minuuttia koko kaudella. Lappalainen oli top-10:ssä scoring contributionissa ja erinomainen myös muilla mittareilla. Pelaajan nuori ikä huomioiden, tällaiset tilastot ovat poikkeuksellisia.

Lappalaisen tutka on melkoisen vaikuttava. Syöttöprosentti on ainoa luku, jonka suhteen hän ei pärjännyt muihin hyökkäyspään pelaajiin verrattaessa, mutta muutoin Lappalainen oli kaikilla mittareilla erittäin hyvä.

Mielestäni Lassi Lappalainen on yksi aliarvostetuimmista ja vähiten hypetetyistä suomalaislahjakkuuksista. Kaudella 2018 Lassilla on erittäin hyvä mahdollisuus ottaa seuraava askel ja tehdä läpimurto myös suuren yleisön silmissä.