Veikkausliigan pelaajaesittelyt kaudelle 2022

Uusi Veikkausliigakausi alkaa lauantaina 2.4.2022 ja on aika tutustua sarjan pelaajiin. Mukana esittelyissä on joukkueiden vakiokalustoa, siirtoikkunassa tulleita vahvistuksia, mutta myös nuoria, joiden nimi liigan seuraajien kannattaa painaa mieleen. Klikkaamalla joukkueen nimeä, pääset lukemaan tarkemmin sen pelaajista.

Pelianalyytikko Tuukka Kotimäki on nostanut jokaisesta joukkueesta 1-2 nuorta pelaajaa, joita kannattaa erityisesti seurata. Nämä nostot on merkitty ylöspäin osoittavalla nuolella.

Ottelumäärät, maalit yms. tilastot ovat otettu maaliskuussa 2022 joko Transfermarktin tai Veikkausliigan sivuilta.

FC Haka

 

Perustettu: 1934

Kotipaikka: Valkeakoski

Viime kausi: 8.

Maalivahdit

#1 Mika Hilander

Kokenut 38-vuotias Mika Hilander hankittiin Ilveksestä Hakaan ykkösmaalivahdiksi. Hilander toimikin suurimman osan viime kaudesta Hakan ykkösmaalivahtina pelatessaan 19 ottelua. Kuitenkin loppukaudella valtikka siirtyi nuorelle Aatu Hakalalle, ja viimeisissä kahdeksassa ottelussa vastuuta tuli vain yhden ottelun verran. Hakala pitänee ykkösmaalivahdin paikan tällä kaudella. Kauden päätteeksi loppuva sopimus saa Hilan varmasti pohtimaan yli 20-vuotisen uransa jatkoa.

#12 Aatu Hakala

Sensaatiomaisen loppukauden pelannut Aatu Hakala kaappasi ykkösmaalivahdin tontin viime kauden lopussa. Kahdeksassa ottelussa Hakala piti peräti kuusi kertaa maalinsa puhtaana ja maaleja selän taakse meni ainoastaan kaksi. Loistavat otteet palkittiin kauden jälkeen FC Hakan Lupaava nuori -palkinnolla sekä Suomen U21-maajoukkueen leirivalinnalla.

Kahden vuoden jatkosopimuksen Hakan kanssa solminut Hakala vartioi toimii ykkösmaalivahtina Suomen kauneimmalla ensi kaudella. Pienikokoinen Hakala korvaa puutteet pituudestaan erinomaisella ponnistusvoimallaan sekä sähäkkyydellään. Koskilaisten maalia vartioiva nuorukainen on yksi pelaaja, jota kannattaa seurata tulevalla kaudella.

#22 Kalle Kohonen

Kolmosvahti tulevalla kaudella. Viime kaudella nuorukainen esiintyi Hakan A-junioreiden paidassa sekä edustusjoukkueen penkillä yhdessä ottelussa. Eniten vastuuta tulee Hakan Akatemiassa Kolmosessa, jossa FC Hakan juniorit saivat Pallo-Seppojen kauden 2022 sarjapaikan.

#32 Felix Lehtinen

Testijaksolla ollut Lahtinen teki vaikutuksen FC Hakan valmennukseen ja lopputuloksena oli vuoden mittainen sopimus, jossa optio seuraavaan vuoteen. Viime kaudella Ilveksen A-junioreiden ja Ilveksen kakkosjoukkueen paidassa torjunut 18-vuotias saa tällä kaudella hyvää kokemusta Veikkausliiga-joukkueen tekemisestä.

Puolustajat

#2 Vigori Gbe

FC Haka tarvitsi lisää leveyttä laitapuolustajien paikoille ja hankinta osui Gbehen, joka pystyy pelaaman sekä vasemman että oikean laitapuolustajan tonttia. Myös wing-backin rooliin vain 170-senttinen Gbe kykenee.

Viime kaudella jo 14 ottelussa Ilveksen avauskokoonpanossa pelannut sähäkkä norsunluurannikkolainen voi ottaa ison roolin Valkeakoskella. Gbe voitti liigaotteluissa 54% kaksinkamppailuistaan ja onnistui 1v1-ohituksissaan 52-prosenttisesti.

#3 Niklas Friberg

Viimeiset kolme kautta Hakan vakiopelaajiin kuulunut Niklas Friberg tulee muodostamaan Luiyi De Lucasin sekä Aatu Hakalan kanssa vahvan kivijalan Hakan puolustukseen myös tulevalle kaudelle. Edelliskauden loppu oli Hakan osalta yhtä hurmosta ja yksi pääsyy tähän oli se, ettei omiin mennyt maaleja samaan tahtiin kuin alkukaudesta.

26-vuotias Friberg on nimenomaan puolustussuuntaan hyvin vahva ja kaksinkamppailupelaaminen sekä nopeus ovat hänen vahvuuksiaan. Keskuspuolustajan tontilla viihtyvä Friberg pystyy myös tarvittaessa paikkaamaan muualla puolustuksessa, jos tarve sen vaatii. Viime kauden kapteenin, Jacob Bushuen, lähdön myötä Friberg toimii Hakan kapteenina ensi kaudella.

#4 Eero-Matti Auvinen

FC Hakassa toisella visiitillään oleva Auvinen palasi viime kaudeksi takaisin Koskiin. Liigakokemusta 26-vuotias Janakkalan Pallon kasvatti on kerryttänyt viime kausi mukaan lukien yhteensä neljä kautta. Näistä kaksi löytyy VPS:n riveistä sekä yksi Hakan lisäksi HIFK:n paidasta. Viime kaudella hienon kauden pelannut Auvinen esiintyi yhteensä 25 kertaa. Keskuspuolustajana sekä vasempana laitapuolustajana viihtyvä vasenjalkainen Auvinen on hyvä lisä Teemu Tainion joukkueen pelinavaamiseen.

#5 Luiyi de Lucas

FC Hakan harjoituskauden suurin voitto oli de Lucasin pitäminen seurassa. Dominikaanilainen ehti jo Instagram-tilillään jättää hyvästit koskilaisille, mutta kuin ihmeen kaupalla vuoden mittainen jatko solmittiin Hakan kanssa, kun siirto muualle Eurooppaan kariutui. Luiyi de Lucas oli viime kaudella ehdottomasti FC Hakan paras pelaaja ja yksi sarjan parhaista toppareista. Hänet palkittiin kauden jälkeen myös FC Hakan kannattajien toimesta Vuoden pelaaja -palkinnolla.

Erinomaisena puolustuspään pelaajana tunnettu de Lucas on myös etevä hyökkäyspäässä, jossa varsinkin kulmapotkuissa tarjoaa suuren pääpeliuhan. De Lucas on puhunut ajastaan Valkeakoskella aina todella positiiviseen sävyyn, ja aika Hakassa on kehittänyt häntä todella paljon. Tämän on noteerannut myös Transfermarkt.com-sivusto, joka on nostanut de Lucasin arvon 50 tuhannesta eurosta peräti 250 tuhanteen euroon Hakassa pelaamisen aikana.

#18 Seth Saarinen

Jo kolmanteen Veikkausliiga-kauteensa lähtevä Atlantiksen ja HJK:n kasvatti on Tainion luottomiehiä. Aika ottaa seuraava askel sarjan runkopelaajien joukkoon?

#19 Elias Collin

Harjoituskaudelle testijaksolle siirtynyt Suomen alle 19-vuotiaiden maajoukkueessakin esiintynyt Elias Collin solmi testijakson päätyttyä sopimuksen Hakan kanssa. Edelliskautena Käpylän Pallon riveissä 20 ottelua Kakkosta pelannut Collin viihtyy vasempana laitapuolustaja sekä wing-backin paikalla. Mies tuo Hakan kokoonpanoon leveyttä sekä nuorukainen on nopea ja vahva haastamaan vasemmasta laidasta. Ensikosketus liigatekemiseen tekee hyvää nuorukaisen kehitykselle. Collin on potentiaalinen pelaaja, joka voi tulevalla kaudella murtautua ihan avauskokoonpanon pelaajaksi saakka.

#20 Henri Malundama

26-vuotias Malundama on viihtynyt jo viimeiset kuusi vuotta Valkeakoskella ja Hakassa. Mies on lunastanut vasemman laitapuolustajan tontin itselleen vankasti ja haastajia siihen rooliin ei suuremmin ole ollut. Kuitenkin tämä kausi voi olla ensimmäinen, jolloin Mamban tulee taistella tosissaan paikasta. Elias Collin on hyvin varteenotettava kirittäjä ja voi olla, ettei Malundama pelaa viime kauden tapaan jokaista ottelua. Mies lähtee kuitenkin kauteen ykkösvaihtoehtona vasemman laitapuolustajan paikalle. Kentällä Mamba on taistelija sekä hyvä puolustaja, jonka lisäksi hän on uhka myös hyökkäyspäässä.

#21 Topias Listo

Hakan junioripolun läpi kolunnut laitapuolustaja aloittaa kolmannen kautensa Hakan edustusjoukkueen mukana. 19-vuotias pelasi viime kaudella 11 ottelua Kakkosta Tampereen Pallo-Veikkojen riveissä. Suomen Cupissa sekä harjoitusotteluissa minuutteja kerryttänyt nopea ja juonikas nuorukainen lähtee tulevana kautena metsästämään Veikkausliigadebyyttiään.

#24 Thomas Saarinen

Kiffenistä takaisin kotikonnuilleen siirtynyt Thomas Saarinen vakuutti testijaksolla Tainion ja solmi vuoden mittaisen sopimuksen Hakan kanssa. Topparin tontilla viihtyvä, vuonna 2004 syntynyt, Saarinen pelasi viime kaudella Kiffenin riveissä Kakkosta. FC Hakan kaltainen ympäristö tekee varmasti hyvää nuorukaisen kehitykselle, jolle tavoitteena lähivuosina on murtautua avauksen pelaajaksi. Pelejä irtoaa tulevalla kaudella FC Hakan Akatemia-joukkueesta.

#26 Konsta Mervelä

Vastikään 18-vuotta täyttänyt Konsta Mervelä solmi Hakan kanssa 1+1-vuotisen sopimuksen. Haka-junioreista edustusjoukkueeseen nostettu kikkarapää viihtyy parhaiten topparina ja keskikentällä. Joulukuun harjoitusotteluissa Mervelä esiintyi laitapakkina, joten monipuolisuutta nuorukaiselta löytyy. Saarisen ohella Mervelä pelaa ottelunsa Hakan Akatemia-joukkueessa.

#27 Anthony Herbert

FC Hakan vahvaa puolustusorkesteria täydentämään hankittu trinidadtobagolainen solmi ensimmäisen ammattilaissopimuksensa FC Hakan kanssa. Yhdysvaltain yliopistosarjassa viime vuodet pelannut Herbert on kattava paketti. Hän on fyysisesti hyvässä kunnossa ja vahva kaksinkamppailupelaaja, joka ohjaa hyvin peliä. Tämän lisäksi 23-vuotias toppari on hyvä peliä avaava toppari. Herbert voi muodostaa Luiyi de Lucasin kanssa yhden Veikkausliigan kovimmista puolustuspareista, jos yhteispeli synkkaa.

Keskikenttäpelaajat

#6 Atte Sihvonen

Turun Palloseurasta Hakaan maisemaa vaihtanut Atte Sihvonen oli viime kaudella Ykkösessä TPS:n yksi parhaista yksittäisistä pelaajista. Sekä puolustavana keskikenttänä että topparina viihtyvä, peräti 190-senttinen, Sihvonen tuo Tainion palapeliin uuden ulottuvuuden. 25-vuotias Sihvonen omaa jo ennestään liigakokemusta RoPSin paidasta muutaman vuoden takaa, mutta tuleva kausi voisi olla se, jolloin Sihvonen pelaa itsensä monen Veikkausliiga-fanin mieleen.

Sihvosen vahvuuksiin lukeutuu puolustuspelaaminen, pelinlukeminen sekä monipuolinen syöttövalikoima. Tämä kaikki höystettynä Sihvosen kokoon muodostaa melkoisen ankkurin Hakan keskikentän pohjalle.

#7 Oliver Whyte

22-vuotias Uuden-Seelannin maajoukkuemies siirtyi Valkeakoskelle kotimaansa Miramar Rangersista 1+1-vuotisella sopimuksella. Viime kaudella Whyte pelasi huippukauden Uuden-Seelannin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla (South Central Series). Whyten joukkue Miramar Rangers voitti sarjan sekä hän voitti maalipörssin seitsemällä maalilla. Hyökkäävän keskikenttäpelaajan paikalla pelaava uusiseelantilainen valittiin myös sarjan tähdistökokoonpanoon.

Whyte on hyvä maalintekijä sekä tykkää myös luoda joukkuekavereilleen hyviä paikkoja. Alkukauden otteluissa Whyte ei ole, Ilves-pelin maalia lukuun ottamatta, vielä säväyttänyt. Taistelee hyökkäävän keskikenttäpelaajan tontista Tino Purmeen kanssa.

#8 Donaldo Acka

Kesken viime kauden romanialaisesta FC Universitatea Clujista Hakaan siirtynyt, kreikkalais-albanialainen, keskikenttäpelaaja osoittautui erinomaiseksi hankinnaksi. Viime kaudella mies sopeutui nopeasti Suomeen ja osoitti olevansa oikein hyvä pelaaja Veikkausliigaan.

Acka on hyvä puolustus- sekä hyökkäyssuuntaan. Hän kirjasi itselleen kymmenessä pelissä kaksi maalia ja antoi yhden maaliin johtaneen syötön. 24-vuotias pelaa kovaa ja tunteella sekä hän ohjaa hyvin peliä keskikentän pohjalta. Tulee muodostamaan Sihvosen kanssa hyvän parivaljakon keskikentälle ensi kaudella.

#15 Tino Purme

Keskikentän moniosaaja Tino Purme on pelannut Hakassa jo kolmen kauden verran. NJS:n kasvatti ei kuitenkaan ole vielä tehnyt läpimurtoa Valkeakoskella. Roolitus on kausien aikana vaihtunut edestakaisin hyökkäävämmästä puolustavammaksi. Tulevaksi kaudeksi kuitenkin pallosta pitävän 23-vuotiaan paikka näyttäisi löytyvän enemmän hyökkäävämmästä roolista. Sihvosen ja Ackan hoitaessa enemmän puolustusvelvoitteita, Purme pystyy keskittymään hyökkäyspäähän. Taistelu peliajasta käydään siis pääosin Oliver Whyten kanssa.

#17 Janne-Pekka Laine

Viime kaudella jatkuvasti peliään loppukautta kohti parantanut Janne-Pekka Laine jatkoi Liigacupissa siitä, mihin viime kaudella jäi. Mies täräytti upean kaukolaukauksen FC Hongan verkkoon Liigacupin lohkovaiheessa, jonka lisäksi pelasi Ilvestä vastaan puolivälierässä hienon ottelun. Tulevalla kaudella tulee jakamaan vastuun keskikentän pohjasta Ackan sekä Sihvosen kanssa. Pallovarman sekä fiksun Laineen kuntokäyrä on ylöspäin, joten vahvojen otteiden odotetaan siirtyvän myös Veikkausliiga-kentille.

Hyökkääjät

#9 Lee Erwin

Yhden vuoden sopimuksen Hakan kanssa kirjoittanut skotti siirtyi kotimaansa St. Mirrenistä Valkeakoskelle hakemaan otteluita vyölleen. Englannin Mestaruussarjaa Leeds Unitedin riveissä uurastaneen Erwinin viime vuodet ovat olleet vaikeita. Viime vuosien ongelmiin kuuluivat muun muassa pelaamattomuus sekä Iranissa vietetty vuosi, jota Erwin on kuvaillut ”kidutukseksi”.

Profiilihyökkääjäksi hankittu 27-vuotias on fyysinen, 188-senttinen järkäle, jonka vahvuuksiin kuuluu pallon suojaaminen. Kokenut skotlantilainen on Veikkausliigaan erittäin kovatasoinen hankinta. Vielä kolme vuotta sitten Transfermarkt.com-sivusto arvioi Erwinin arvon olevan peräti puoli miljoonaa euroa. Viime joulukuussa tehty uusi arvio antoi Erwinille kunnioitettavan 350 tuhannen euron arvon.

#10 Stavros Zarokostas

Kreikkalaissyntyinen Stavros Zarokostas on saanut oppinsa jalkapalloiluun Yhdysvalloissa, jonne muutti 8-vuotiaana. Yhdysvaltojen toisiksi korkeimmalta sarjatasolta, USL Championshipin Charleton Batterista, mies päätyikin Valkeakoskelle ja Hakaan, jonka kanssa teki sopimuksen mallia 1+1-vuotta.

Pienikokoinen, vain 170-senttinen, Zarokostas on suoraviivainen ja nopea hyökkääjä, joka on varmasti uhaksi Veikkausliiga-puolustajille. 24-vuotias kreikkalainen on ollut jo Liigacupissa hyvässä vireessä viimeistellen kaksi maalia pelaamissaan neljässä ottelussa. Hän voi muodostaa tulevalla kaudella Erwinin kanssa hyvän aisaparin, jos kemiat kaksikolla kohtaavat.

#13 Jesse Huhtala

Viime kaudella kärsitty loukkaantuminen pilasi Huhtalan alkukauden. Kuitenkin loppukaudesta lainalla HJS:n riveissä vietetty aika teki hyvää 21-vuotiaalle, joka tarvitsi piinaavasti peliaikaa. HJS:n riveissä syntyi seitsemässä ottelussa kolme maalia. Kauden alla nuorukainen ehti viilettää myös TPS:n paidassa testipelaajana harjoitusottelussa PK-35:a vastaan.

Huhtala on vahva hyökkääjä, jonka murtautuminen Veikkausliiga-pelaajaksi on hyvin mahdollinen lähivuosina. Kuitenkin mies tarvitsee minuutteja, jotka ovat neloshyökkääjän roolissa varmasti kortilla ensi kaudella.

#16 Oiva Laaksonen

FC Hakan oma juniori debytoi viime kaudella Veikkausliigassa ja iskikin ensimmäisen liigamaalinsa KTP:n verkkoon 4–2-voitossa. Vasen laitahyökkääjä on nopea ja hyvä 1v1-pelaaja, mutta Tainion käyttämässä viiden puolustajan linjassa vastuu jäänee pieneksi. Suomen alle 18-vuotiaiden maajoukkueessakin esiintynyt pelimies on kuitenkin valmis käyttämään tilaisuutensa tosipaikan tullen, sen viime syksy opetti.

#23 Salomo Ojala

Yksi maali 16 ottelussa kertoo kaiken oleellisen. Hyökkääjän viime kausi meni rajusti penkin alle. Ykkösessä maaleja huvikseen mättänyt Ojala ei ole saanut siirrettyä samanlaista virettä Veikkausliigakentille. Parhaana päivänään mies on erinomainen viimeistelijä sekä maalipaikkojen luominen joukkuekavereillekin luonnistuu. Mies on koon puolesta melko samanlainen pelaaja Lee Erwinin kanssa, joka muodostaa Zarokostasin kanssa Hakan ensi kauden kärkiparin.

Tuleva kausi Ojalan uran kannalta iso, sillä siirto pois Hakasta meinasi tapahtua jo ennen viime kautta. Kuitenkin vastuu ja näytönpaikat ovat rajalliset. Aika näyttää, mihin Ojalan tie vie tämän kauden jälkeen. 

#25 Miro Salminen

Vahvoja otteita Kakkosessa NJS:n riveissä esittänyt Salminen pelaa nyt ensimmäisen kautensa FC Hakan edustusjoukkueessa. Salminen teki jo ennen viime kautta 2+1-vuotisen sopimuksen Hakan kanssa, mutta sopimukseen sisältyi lainalle lähtö takaisin NJS:n.

Viimeisinä kolmena kautena hyökkääjän paikalla pelaava Salminen on paukuttanut peräti 25 maalia nurmijärveläisille. Vasta 20-vuotias lupaus on jaloistaan nopea sekä viimeistely mieheltä hoituu. Salminen lähtee jahtaamaan Veikkausliiga-debyyttiään tulevalle kaudelle.

#29 Logan Rogerson

Uuden-Seelannin maajoukkuemies lainattiin kesken viime kauden Klubi 04:sta Valkeakoskelle. Hankinta osoittautui oikein onnistuneeksi, sillä otteet koskilaisten laidassa olivat hyviä. Uusiseelantilainen viimeisteli viime kaudella Hakalle yhden maalin sekä syötti kaksi osumaa.

Rogerson aiheutti vastustajansa puolustukselle harmaita hiuksia omalla nopeudellaan sekä hyvällä pelinrakentelullaan. Hyvät otteet palkittiin kauden alla 1-vuotisella jatkosopimuksella, joka sisältää myös vuoden option.

 

HJK

Perustettu: 1907

Kotipaikka: Helsinki

Viime kausi: 1.

 

Maalivahdit

#1 Conor Hazard

Celticistä lainalle tullut Hazard on paperilla HJK:n ykkösveskari tulevalle kaudelle, mutta rotaatiota tullaan todennäköisesti näkemään ainakin liigapeleissä. 24-vuotias Hazard on lähes kaksimetrinen veskari ja kookkaana maalivahtina hänen pitäisi pystyä hallitsemaan keskityspalloja hyvin, mutta miten sujuu jalalla pelaaminen? Vaikka mies on ollut Celticissä vuodesta 2014 lähtien, ei minuutteja ole tullut kuin kuudessa Skotlannin liigan ottelussa. Lainapesteillä kokemusta on eritysesti Skotlannin divarista ja Hazard on myös ollut tuttu näky Pohjois-Irlannin maajoukkueissa eri ikäluokissa.

Uran kohokohta toistaiseksi lienee Skotlannin cupin voitto, jonka finaalissa Hazard torjui kaksi rangaistuspotkua

#12 Jakob Tånnander

Kilpajuoksu Hugo Keton kanssa päättyi lopulta Tånnanderin jatkosopimukseen ja Keton siirtymiseen Norjaan. Kumpikaan ei suoraan sanottuna loistanut viime kaudella, mutta on myös hyvä muistaa etenkin Tånnanderin ikä – 21 vuotta. On osoittanut olevansa kelvollinen liigavahti ja hyvä kirittäjä Hazardille. Suomessa pärjääminen ei HJK:lla jää maalivahdeista kiinni, mutta europelejä varten tuon osa-alueen on yksinkertaisesti mentävä eteenpäin.

#79 Matias Niemelä

Parikymppinen Niemelä pelasi jo vuonna 2020 yksitoista liigaottelua RoPS:n maalilla. FC Kasiysin kasvatti on nuorempana käynyt mm. Genoan ja Fulhamin testeissä. Peliaikaa tulee Klubi 04:ssä, mutta toivottavasti pian taas liigatasollakin.

Puolustajat

#3 Janne Saksela

Hieno ura oikealla laidalla, mutta mihin se olisikaan voinut yltää ilman lukuisia loukkaantumisia? Jos Ylitolva nappaa avauksen paikan, niin onhan tilanne Klubin kannalta silti äärimmäisen hyvä. Kuinka moni voi pitää Sakselan tasoista pelimiestä varamiehenä?

Toivottavasti pysyy kunnossa ja saa vielä uralleen useita ehjiä kausia. Erittäin laadukas pelaaja Veikkausliigaan ja pelivuosia 29-vuotiaalla Sakselalla vielä riittää. 

#4 Joona Toivio

Huuhkajissa lopettanut Toivio on tämän kauden kovimpia paluumuuttajia. Sijoittuu erinomaisesti, avaa peliä hyvin ja on Veikkausliigatasolle käytännössä kaikilla pelin osa-alueilla yksinkertaisesti hyvä. Meritoitunut pelaaja ulkomailla ja maajoukkueessa vietettyjen vuosien jälkeen, jota junioreiden kannattaa seurata tarkasti. 

Nähtäisiinkö vielä yksi upea vaparimaali? 

#5 Arttu Hoskonen

Inter-kasvatti pelasi Turussa niin topparin kuin oikean laitapuolustajan tontilla. 95 ottelun kokemuksella tuntee liigaviheriöt, mutta on kärsinyt loukkaantumisista ja peliaika voi ainakin aluksi olla kortilla HJK:ssa.

#15 Miro Tenho

Klubin kapteeniksi noussut Tenho on samalla noussut liigan topparien eliittiin. Hyvästä kaudesta kieli kutsu A-maajoukkueeseen jo syksyllä, mutta myös uudestaan nyt keväällä. Jos kehitys jatkuu yhtä nousujohteisena, on ulkomaan siirto vain ajan kysymys. Kaarinan Poikien kasvatti on äärimmäisen hyvä puolustamaan ja kun myös pelin avaaminen toimii, jälki on kovaa.

#16 Valtteri Moren

Seitsemän kertaa Veikkausliigan mestaruuden HJK:n paidassa voittanut Vubbe on ollut peruskivi topparin tontilla. Pelannut myös satunnaisesti laitapuolustajana, mutta isoimmat avut ovat ehdottomasti keskuspuolustajana. Sopimus katkolla kauden päätteeksi. Kesällä 31 vuotta täyttävällä Morenilla olisi vielä hyvin aikaa mennä eniten Suomen mestaruuksia voittaneen Eino Soinion (9 kappaletta) edelle.

#20 Murilo

Murillo vaihtui Muriloon. Vasemman puolustajan paikalla pelannut kolumbialainen Luis Carlos Murillo siirtyi Maltan liigaan ja tilalle tuli SJK:sta viisi vuotta nuorempi brasilialainen Murilo Henrique de Araujo Santos. 

Murilo oli Seinäjoella todella hyvä. Todennäköisesti Veikkausliigan vahvimpia pelaajia. Melkoinen jyrä laidallaan, joka menee vaikka kiviseinästä läpi. Antoi SJK-kaudellaan kuusi maaliin johtanutta syöttöä eli annettavaa on myös hyökkäyspeliin. Kysymysmerkkinä ja miinuksena välillä nähtävät holtittomat taklaukset. 

#22 Jukka Raitala

Vasempana laitapuolustajana, mutta Klubissa todennäköisesti vasempana topparina kolmen linjassa, pelaava Raitala Veikkausliigan ja myös HJK:n kaipaamia ison kaliiperin hankintoja. 12 vuotta ulkomailla viettänyt Raitala on molempijalkainen pelaaja, joka tuo vasurilla syöttäessään tärkeän vaihtoehdon HJK:n pelinavaamiseen. Tarvittaessa Raitala paikkaa myös oikean laitapuolustajan/wing-backin tonttia, kuten maajoukkueessa on nähty.

Sarjalle tekee hyvää saada maajoukkueen aktiivipelaajia mukaan.

#28 Miska Ylitolva

Ottanut homman haltuun stadissa rytinällä. Viime kaudella Rovaniemellä osoittautui jo “liian hyväksi” Kakkoseen ja pelasikin enimmäkseen Ykköstä. Silti, nousu kolkuttelemaan jo Klubin avauksen paikkaa on melkoinen temppu toukokuussa 18 vuotta täyttävältä Ylitolvalta.

[toim. huom.] Melkoinen temppu oli debytoida Huuhkajissa ennen Veikkausliigaa!

Keskikenttäpelaajat

#6 Jair Silva

Kuusi vuotta sitten Ykköseen ja AC Ouluun saapunut Jair on edennyt tasaiseen tahtiin urallaan. Oulusta tie vei Ilvekseen ja sieltä HJK:hon ja aina Konferenssiliigan lohkovaiheeseen asti. Keskikenttäpelaaja toimii linkkinä puolustuksen ja hyökkäyksen välissä ja pystyy hyvin rakentamaan sekä rauhoittamaan peliä. 

#10 Nassim Boujellab

Tulevan kauden yllättäjiä joko hyvässä tai pahassa. Schalkesta lainalla oleva Boujellab on pelannut Bundesliigaakin ja kuulunut Marokon A-maajoukkueen rinkiin. Pallon kanssa taitavan keskikentän moniosaajan edellinen lainasopimus FC Ingolstadtissa päättyi jonkinlaisiin erimielisyyksiin/ongelmiin, joten pieni kysymysmerkki siirron ympärillä on. Paperilla mahdollisuudet olla vaikka koko liigan parhaita; sen verran kova tausta 22-vuotiaalla on.

#14 Matti Peltola

Keimolan Kaiussa futisuransa aloittanut Peltola liittyi HJK:hon 8-vuotiaana. Merkitty tässä listauksessa keskikenttäpelaajaksi, mutta se omin pelipaikka hakee vielä uomaansa. Pelasi viime kaudella eniten laitapuolustajana, mutta ilman loukkaantumisia tai muita poissaoloja niille paikoille riittää kyllä HJK:lla tarjontaa. 

Kertoi HJK:n artikkelissa pitävänsä nykyisin eniten topparin tontista, vaikka keskikentällä vuosikausia nuorempana pelasikin. Peliaika kortilla edustuksessa, joten Kakkosessa dominointia mahdollisesti tiedossa.

#17 Manuel Martic

Itävaltalainen puolustava keskikenttäpelaaja saapui vuoden sopimuksella Helsinkiin. Kookas ja vahva Martic omaa hyvän syöttövalikoiman ja vedossakin pitäisi olla ruutia, vaikka maalimäärät uralla pieniksi ovat jääneetkin. Ei vielä kevättalven otteluissa esiintynyt edukseen ja oli verkkainen, mutta otanta on liian pieni painavamman arvion tekemiseen.

#21 Santeri Väänänen

Väänänen debytoi jo 16-vuotiaana Veikkausliigassa ja sen jälkeen minuutit nousivat hiljalleen, kunnes loukkaantumiset sotkivat urakehitystä. Vuoden poikapelaajaksikin valittu keskikentän työmyyrä lähtee hakemaan nyt sitä todellista läpimurtoaan. Parikymppisen Väänäsen taso ja potentiaali on monen tiedossa, mutta toistaiseksi siitä on nähty vain välähdyksiä. Ehjä kokonainen kausi muodostaisi näistä välähdyksistä katkeamattoman filmin. 

Pelaa niin kutos- kuin kasipaikallakin. Vahvuudet kaksinkamppailuissa.

#23 Pyry Soiri

Huuhkajissa ihastuttanut Soiri palasi ulkomaan reissulta Suomeen. Haastaa mainiosti laidallaan, mutta lukuunottamatta Vaasan vuosia, hyökkäyspään roolit eivät ole realisoituneet tehojen muodossa kovinkaan hyvin. Olisiko tulevaisuus puolustavammassa wing-backin roolissa paras vaihtoehto?

Wing-backina avut olisivat ehdottomasti hyökkäyssuuntaan, mutta jääkö Ylitolvan syrjäyttämäksi siltä tontilta? Soiri voi toki pelata niin oikealla kuin vasemmallakin, mutta rooli ja peliminuutit jäävät vielä arvoitukseksi. Tämän vuoksi laitettu tässä listauksessa kompromissina keskikenttäpelaajien joukkoon.

Soiri on myös kärsinyt jonkinasteisesta loukkaantumisesta ja sairastelusta kevättalvella. 

#24 David Browne

Browne aloittaa kolmannen ja toistaiseksi viimeisen kautensa HJK:ssa, ellei jatkosopimusta sitten tule. Soirin tavoin nopea ja teknisesti taitava Browne on lähtökohtaisesti laitahyökkääjä, mutta pystyy pelaamaan (miksi tälle ei ole kunnon suomennosta?) wing-backin paikalla.

Papuauusiguinealainen on viimeistellyt HJK:ssa yhdeksän maalia ja antanut 15 maaliin johtanutta syöttöä 66 ottelussa. Vielä olisi napsun verran varaa parantaa näissä luvuissa ja siitä Browne on itsekin puhunut.

#37 Atomu Tanaka

Seitsemän vuotta sitten ensimmäisen kerran HJK:hon saapunut Atom on pelannut itsensä seuralegendojen joukkoon. Ilman paria Japanin välivuotta luvut olisivat vieläkin kovemmat, mutta kelpaa näitäkin esitellä:

156 ottelua, joissa 35 maalia ja 42 maaliin johtanutta syöttöä. Kolme Suomen mestaruutta, kaksi Suomen Cupin voittoa ja Liigacupin voitto. 

35 vuotta syksyllä täyttävä keskikentän väkkärä on valunut hyökkäävämmästä roolista alemmas, keskikentän kasipaikalle. On Suomen vuosien aikana tehnyt myös erittäin arvokasta brändityötä tai miksi sitä nyt haluaakaan kutsua. Yhteistyökumppanuuksista aitoon kiinnostukseen Suomesta ja suomalaisista – ja erityisesti saunasta! 

#58 Johannes Yli-Kokko

FC Kasiysin kasvatti on kärsinyt loukkaantumisista viime vuosina. Hyökkäävä keskikenttäpelaaja väläytteli jo Liigacupissa ja liigadebyytti tapahtunee melko pian. Nimi mieleen.

#88 Pyry Hannola

Rollosta lähtöisin olevalle parikymppiselle keskikenttämiehelle on ladattu suuria odotuksia ainakin tämän jutun kirjoittajien toimesta. Viime kauden SJK-laina onnistui ja Hannola valittiin vuoden tulokkaaksi. Pallovarma pelaaja on tuttu näky nuorisomaajoukkueista ja jos meno jatkuu nousujohteisena, Hannolan vasenta jalkaa päästään ihailemaan myös Huuhkajien riveissä. 

Antoi SJK:ssa kuusi maaliin johtanutta syöttöä viime kaudella. 

Hyökkääjät

#7 Santeri Hostikka

Laitahyökkäjä palasi Suomeen viime elokuussa. Ei lyönyt Puolassa läpi, mutta pelasi lähes 50 ottelua kovatasoista sarjaa, joten jotain jäi taskuun tuolta reissulta. On parantanut HJK:ssa ottelu ottelulta, mutta täysi potentiaali vielä lunastamatta. Pääsi syksyllä ensimmäistä kertaa A-maajoukkueen mukaan ja teki myös debyyttinsä Walesia vastaan. On jälleen Huuhkajien mukana Espanjan leirillä.

#9 Riku Riski

Riskin veljeksistä vanhempi valittiin jalkapallotoimittajien viime kauden tähdistöön, mutta kausi oli kaksijakoinen. Peliminuutit vähenivät aiemmista kausista ja tehottomuus vaivasi. Toisaalta juoksuvoimansa ansiosta sopi todella hyvin Klubin pelitapaan ja sopii siihen jatkossakin. Apuja on muuallakin kuin tehotilastossa.

Kevättalven loukkaantuminen ei helpota avauksen paikasta taistelua, mutta Riski on myös erinomainen vaihtoehto tullessaan tuoreilla jaloilla otteluiden toisella jaksolla kentälle.

#11 Roope Riski

Veikkausliigan parhaita viimeistelijöitä, vaikka liigamaaleja tuli viime kaudella vain kuusi. Europeleissä osui kuitenkin yhdeksän kertaa, joten kokonaissaldo kauden osalta oli hyvä. 

Riskillä on nyt koossa 71 Veikkausliigassa tehtyä maalia ja Veikkausliigan aikakauden osalta top 10 -sijoitus on napattavissa jo tulevalla kaudella. Jaetulla kymmenennellä sijalla ovat kaksi tuttua nimeä: Akseli Pelvas ja Demba Savage 80 tehdyn maalin kera.

#18 Bojan Radulovic

AIK:sta lainalle tullut Radulovic tarjoaa erilaisen vaihtoehdon kärkeen Roope Riskiin verrattuna. 192-senttinen Bojan on vahva pääpelaaja ja rangaistusalueella vaikeasti pideltävä. Maalihanat aukesivat Liigacupissa ja lisää on takuuvarmasti tulossa. Hyvä ja erilainen vaihtoehto ”bussien” murtamiseen.

#19 Casper Terho

Jo viime vuonna kaksi liigamaalia tehnyt hyökkääjä nousi kohinalla suuren yleisön tietoisuuteen. Erittäin hanakka 1v1-pelaaja, viime kauden liigapeleissä keskimäärin lähes neljä haastoa ottelua kohden. Tällä kaudella tarjolla entistä isompaa roolia liigapeleissä Vuosaaren miehelle?

#29 Anthony Olusanya

FF Jaron kasvatti löi läpi Ykkösessä 2020. 12 maalia ja kuusi maaliin johtanutta syöttöä herättivät HJK:n kiinnostuksen ja pian 2+1-vuotinen sopimus oli allekirjoitettu. 22-vuotias Olusanya voi pelata niin keskushyökkääjänä kuin myös laitahyökkääjänä. Peliminuutit ovat kiven alla, mutta jostain niitä pitäisi saada lupaavalle pelimiehelle.

#41 Samuel Anini Jr.

19-vuotias laituri pelasi erinomaisen kauden Klubi 04:n Ykkösen porukassa. Yhdeksän maalia ja viisi maaliin johtanutta syöttöä nostivat Aninin jo penkille pariin europeliin ja debyytti Veikkausliigassa on varmasti tuloillaan. Erittäin nopea ja hyvä 1v1-pelaaja, jolla on edessään valoisa tulevaisuus.

#44 Fabian Serrarens

31-vuotiaan hollantilaisen rooli on mielenkiintoista nähdä, jos Riski ja Radulovic miehittävät keskushyökkääjän roolin. Serrarens voi pelata myös hieman alempana kymppipaikalla ja toki otteluita riittää liigan, cupin ja europelien muodossa, jolloin leveyttä pitää ollakin. Hollannin liigassa ja etenkin kakkostasolla runsaasti pelannut Serrarens voi olla yksi kauden jokerikorteista. 

 

HIFK

Perustettu: 1897

Kotipaikka: Helsinki

Viime kausi: 6.

 

Maalivahdit

#1 Felix Ferahyan

Suomen poikamaajoukkueissa pelannut Ferahyan oli kova lupaus, joka kävi mm. Manchester Unitedin testattavana ja oli kirjoilla Eintracht Frankfurtin ja Kaiserslauternin junioreissa. Suomessa 23-vuotias maalivahti on edustanut KuPSia, Honkaa ja Ekenäs IF:ää, mutta debyytti Veikkausliigassa on vielä tekemättä. 

Esitti Liigacupissa lupaavia otteita ja jos kaikki menee nappiin, niin olisiko tässä HIFK:lle sitä jatkuvuutta ja pidempiaikainen ratkaisu maalille tuleviksi vuosiksi?

#13 Beto

Talven kovin pelaajasiirto, jos ansioluetteloa katsotaan. 40 vuotta toukokuussa täyttävä Beto on arvokisakävijä, Eurooppa-liigan mestari ja vaikka mitä muuta. Joku voi miettiä ikää, mutta samana vuonna syntynyt Antonio Reguerokin pelasi vielä varsin hyvin ottein Veikkausliigassa viime kaudella, joten ei se kovemman luokan kassarilla siitä jää kiinni.

Rahan perässä Beto ei Suomeen tullut ja kommentoikin kryptisesti Urheilulehdelle hakevansa tiettyä haastetta HIFK:sta, koska suurseuroissa voittaminen on ollut helpompaa. 

#22 Ramilson Almeida

Atlantiksessa viime vuodet viettänyt Almeida on pelannut Kakkosta 13 ottelun verran, mutta sen kovempaa kokemusta hänellä ei ole. Nuorehko, kesällä 23 vuotta täyttävä brassi on arvoitus liigatasolle.

#25 Martti Puolakainen

Liigacupissa esiintynyt Puolakainen on HIFK:n kolmosvahti. Pelannut viime vuodet Kolmosta ja työskennellyt valmentajana. Kokemusta löytyy kuitenkin Viron pääsarjasta ja Suomen Ykkösestä, vaikka ei kovinkaan paljoa. 

Puolustajat

#XX Wilfried Kanon

Viime hetken siirtopommi. Norsunluurannikon maajoukkuetoppari ja Afrikan mestaruusturnauksen (AFCON) voittaja vuodelta 2015. Vasenjalkainen Kanon on pelannut Hollannin pääsarjaa yli 100 ottelun verran ja on paperilla todella kova värväys Veikkausliigaan. Iän puolesta 28-vuotias Kanon ei ole tullut Suomeen jäähdyttelemään, mutta sopimuksen kestolle olisi mukava saada varmistus.

#4 Daan Klinkenberg

Veikkausliigan seuraajat muistavat hollantilaisen Interistä kaudelta 2019. Kävi Turun jälkeen pelaamassa Norjan liigassa ja Allsvenskanissa, mutta jälkimmäisessä peliaika Mjällbyn riveissä jäi vähäiseksi ja sopimus purettiin yhteisymmärryksessä. Molempijalkainen toppari toimii HIFK:n alakerran johtajana ja optio toisesta kaudesta, jos se käytetään, tuo edes pientä jatkuvuutta pelaajistoon. 

#5 Pipe Sáez

Real Madridin kasvatti, joka aloittaa Suomessa toisen kautensa. Sopeutui vasemman wingbackin paikalle loistavasti ja oli yksi runkopelaajista. Kantanut talvella välillä kapteenin nauhaa.

#15 Jesse Nikki

Poikamaajoukkueiden vakiokasvo siirtyi rödaan Hongasta. Kokemus miesten peleistä on toistaiseksi Kakkosesta Honka Akatemian paidasta, liigadebyytti siis vielä tekemättä. Se tulee varmasti pian, sillä Nikki on pelannut kaikissa talven liigacup-otteluissa täydet minuutit.

#16 Tino Palmasto

PKKU:ssa ja Hongassa juniorina pelannut Palmasto siirtyi jo kolmisen vuotta sitten HIFK:hon. Lainareissut ovat vieneet niin Kakkosen Grankulla IFK:hon kuin silloin Ykkösessä pelanneeseen MyPaan. Veikkausliigadebyytin, ja ensimmäisen liigamaalinsa, Palmasto teki parikymppisenä vuonna 2019, mutta todellinen läpilyönti liigatasolla odottaa vielä itseään. 

Juuri ennen kauden alkua Palmasto lähetettiin lainalle Ykkösen Järvenpään Palloseuraan.

#88 Macario Hing-Glover

Erinomainen viime kausi. Hing-Glover valittiin kauden päätteeksi Veikkausliigan tähdistöön ja palkittiin myös HIFK:n kannattajien vuoden kinginä. Oikean laitapuolustajan jatko oli elintärkeää, sillä muuten joukkue meni jälleen uusiksi melko rajusti. Hing-Glover nousee tukemaan hyökkäyksiä ja pystyy pelaamaan tarvittaessa myös ylempänä oikealla laidalla. Sijoittuu hyvin ja tekee peliä edistäviä ratkaisuja. 

Keskikenttäpelaajat

#3 Sakari Mattila

Sakari Mattila on nähty keskikentän lisäksi melko usein topparina viime kausilla. Askel jo hieman painaa ja loukkaantumiset ovat vaivanneet, mutta kunnossa ollessaan tärkeä osa HIFK:n pelin avaamista, rauhoittamista ja mahdollisesti erikoistilanteita. Pelisilmiä ei saa Duosportistakaan, mutta sellaisia kokenut ulkomaan kävijä ei tarvitse.

#6 Obed Malolo

Malolo on varsin hyvä puolustussuuntaan keskikentällä pelatessaan, mutta ylöspäin pelaamisessa on hakemista. 105 liigaottelua pelanneelle 24-vuotiaalle HIFK on jo viides seura Veikkausliigassa. Malolosta puhuttiin joskus yhtenä ikäluokkansa lahjakkaimmista, mutta saako vielä uutta nostetta uralleen? 

#8 Jukka Halme

HIFK-legenda, Bragun Gattuso. Täyttää toukokuussa 37 vuotta, mutta on silti merkittävä tekijä Stadin punaisella puolella, jos paikat kestävät. Tekee paljon töitä kentällä ja johtaa esimerkillään. Paljon muuttuneessa joukkueessa yksi harvoista ”kaiken nähneistä” pelaajista. Korttiherkkä.

#10 Sergei Eremenko

Eremenkon veljessarjan nuorin debytoi Veikkausliigassa peräti kahdeksan vuotta sitten Jaron paidassa. Silloin 15-vuotiaasta Sergeistä odotettiin ehkä isoveljiensä kaltaista pelaajaa, mutta siihen on vielä matkaa. Baselin vuosista tie kävi Spartaks Jurmalaan ja toistuviin lainasiirtoihin. 

HIFK:ssa Eremenkolle on tarjolla iso rooli pelinrakenteluvaiheessa ja kuten seura itse nettisivuillaan ilmoitti siirron yhteydessä, niin kyllä Sergeissä tietty lunastamaton potentiaali vielä piilee. 

#11 Aatu Kujanpää

23-vuotias Kujanpää aloittaa toisen kautensa HIFK:ssa. Viime kaudella minuutteja tuli lähinnä vaihdosta hyökkävälle keskikenttäpelaajalle. Liigacupissa sai enemmän minuutteja harvalukuisessa HIFK-miehistössä ja pelasi hieman yllättäen keskushyökkääjänä.

Kapeasta rosterista johtuen hyökkääjän tontilta voi tulla jopa enemmän minuutteja tulevalla kaudella. Hyvä potkutekniikka.

#17 Jani Bäckman

Bäri on pelaamassa itseään HIFK-legendojen joukkoon ja tällä kaudella on mahdollista rikkoa hieno 200 ottelun rajapyykki. Bäckman ei ole ehkä se ykkösvaihtoehto monellekaan pelipaikalle, mutta monikäyttöisyytensä vuoksi on kuitenkin tärkeä pelaaja. Bäckman voi pelata niin topparina, laitapuolustajana, keskikentän keskellä kuin myös laidoillakin. Jukka Halmeen tavoin katselee melko tiuhaan keltaista korttia.

#19 Maximus Tainio

Toisen polven keskikenttäpelaaja hakee edelleen lopullista läpimurtoaan. Hän pelasi säännöllisesti Hakan paidassa viime kaudella, mutta ei vastannut täysin odotuksiin. Nyt on aika kokeilla uutta haastetta Töölössä. Tainion iso valttikortti on hänen monipuolisuutensa, sillä keskikenttäroolien lisäksi myös laitapuolustajan tontti hoituu.

#21 Eetu Puro

Parin viime kauden ajan kannuksiaan Ykkösessä kartuttanut keskikenttäpelaaja pääsee kokeilemaan liigavauhtia ensimmäistä kertaa. Tiedossa on lähinnä vaihtopelaajan rooli ja isommat minuutit tulevat mahdollisten poissaolojen paikkaamisella.

#24 Fortuna Namputu

Pääkaupunkiseudulla kymmenkunta seuraa kierrellyt keskikenttäpelaaja on ottamassa yllättävää ponnistusta Veikkausliigaan. 26-vuotias on kyllä tasonsa todistanut Kakkosessa, mutta ei ole sinne ollut mitenkään ”liian hyvä”. HIFK:n kakkosjoukkueessa kyllä vastuuta riittäisi Kolmosessa, mutta sekään ei ehkä ole Fortunalle paras sarjataso. Annetaan miehen kuitenkin näyttää, jos saa mahdollisuuden muuallakin kuin edustuksen harjoitusotteluissa. On niitä tuhkimotarinoita ennenkin nähty.

#29 Ifeanyi Ani

Nigeriasta saapuneen kolmikon keskikenttäpelaaja. Liigacupissa minuutit jäivät alle kahteenkymmeneen, joten täysi arvoitus vielä. Kolmikon kaksi muuta pelaajaa, Michael John ja Sunday Dansu pistettiin jo ovesta ulos.

#35 Sávio Roberto

Puolustava keskikenttäpelaaja oli HIFK:n uuden valmennuksen ensimmäisiä hankintoja. Omaa kokemusta Portugalin pääsarjasta. Pelituntuman puute vaivaa varmasti alkukaudesta, sillä talvi on mennyt toipuessa loukkaantumisesta.

#XX Wilson Kamavuaka

Keskikentän pohjapelaaja tuo HIFK:hon rutkasti kokemusta kovista sarjoista. Eniten 32-vuotias Kamavuaka on pelannut Saksan 2. Bundesliigaa, mutta kokemusta on 13 ottelun verran myös Bundesliigasta ja monista muista Euroopan pääsarjoista (Itävalta, Belgia, Kreikka).

Aggressiivinen ja vahva keskikentän jässikkä tuo HIFK:hon kaivattua laatua aivan kauden kynnyksellä. Kokoisekseen varsin taitava pallon kanssa ja liikekin on hyvää, jos on vain täydessä pelikunnossa.

Hyökkääjät

#7 Jusif Ali

Nuoresta iästään huolimatta (toukokuussa 22 vuotta) Ali on ehtinyt nähdä paljon. Alku oli ehkä vähän liiankin nousujohteista ja tie vei pian Suomesta suurseura Dinamo Zagrebin organisaation ja lopulta Pafoksen kautta takaisin Suomeen. Seuroja on kertynyt lähes kymmenkunta, joten toinen kausi HIFK:ssa tuo kaivattua rauhallisuutta ja peliminuutteja Alin uralle.

Oli viime kaudella Veikkausliigan NextGen-pelaajien joukossa, joissa esiteltiin tulevaisuuden tähtiä. Ja sitä oikea laituri voi ehdottomasti vielä olla – HIFK:n tärkeimpiä pelaajia ja tulevaisuuden tähti.

#9 Eero Markkanen

Jos Alin kohdalla mainittiin uran useat seurat, niin Markkasella niitä vasta riittää – 17 kappaletta. Kaikesta huolimatta, ja jos kaikki asiat menevät oikein, Markkanen voi hätyytellä 10 maalin rajapyykkiä HIFK:ssa. FC Hakassa pelatut noin 1400 peliminuuttia olivat ensimmäinen kerta, kun Erzi rikkoi 1000 peliminuutin rajan kauden sarjapeleissä. Se oikeastaan kertoo jo omaa karua kieltään. Toisaalta on raskasta vaihtaa koko ajan seuraa, mutta jos välillä on loukkaantuneena ja välillä ei yksinkertaisesti kulje, niin mitä vaihtoehtoja jää? 

Real Madrid -siirtonsa vanki monella tavalla. Kaiken epäonnen ja epäonnistumisen takana on kuitenkin kelvollinen liigahyökkääjä. Tai ainakin näin haluamme uskoa.

#14 Didis Lutumba-Pitah

Pienikokoinen laitahyökkääjä löi Kakkosessa läpi jo viitisen vuotta sitten Klubi 04:n riveissä, mutta Veikkausliigassa taso on vielä todistamatta. Pelasi Rovaniemellä Ykkösessä ihan kohtuullisen kauden tehden yhden maalin ja antaen kuusi maaliin johtanutta syöttöä. Saa nähdä millä prosentilla Didis pääsee vastustajista ohi laidallaan ja ruokkimaan HIFK:n yksinäistä kärkeä. 

#70 Mosawer Ahadi

Hyökkäävä laitapelaaja pelasi viime kaudella wing-backin roolissa. Liigavauhtiin totuttelun jälkeen otteet paranivat koko ajan. Siltikin tämän kauden rooli on lähinnä paikata wing-backien poissaoloja.

 

FC Honka

Perustettu: 1975

Kotipaikka: Espoo

Viime kausi: 9.

 

Maalivahdit

#1 Maksim Rudakov

Veikkausliigan mestaruutta vuonna 2018 HJK:ssa juhlinut Maksim Rudakov on kova kaappaus espoolaisilta. Pääsi HJK-lainan jälkeen Rostoviin neljän ja puolen vuoden sopimuksella, mutta laadukkaassa Venäjän liigassa minuutteja on tullut vain 90. Laina Honkaan tuo kaivattuja minuutteja ja HJK:hon verrattuna töitä Hongan maalinsuulla tulee enemmän. HJK-vuosinaan nuori (22-23v) Rudakov pääsi verrattain helpolla. 

#12 Roope Paunio

Viime kaudella Veikkausliigassa debytoinut Paunio on Hongan omia kasvatteja. Ahlbladin tavoin Paunion työmoraali on varmasti korkealle ja kaksikolla on loistava ”esikuva” Maksim Rudakovissa, joka kuuluu liigan maalivahtieliittiin. 

#25 Mathias Ahlblad

19-vuotias Ahlblad siirtyi viime kauden jälkeen Hongan riveihin. Kakkosessa 16-vuotiaana FC Espoon maalilla debytoinut Ahlblad on viettänyt viime vuodet Klubi 04:ssä. Kauden 2020 päätteeksi hänet valittiin B-lohkon parhaaksi maalivahdiksi. Hongan maalivahtivalmentaja Eemeli Reposen mukaan Ahlbladin tausta tukee Hongan maalivahtien pelimallia ja Honka voikin olla oikea ympäristö seuraavan kehitysaskeleen ottamiselle.

Puolustajat

#4 Mohammed Adams

Ghanalainen pelasi viime kauden lainalla RoPS:ssa. Nuorelle Adamsille sattui aina silloin tälloin lapsuksia, mutta joukossa oli myös lupaavia otteita. Aggressiivinen ja fyysinen toppari oli hyvä Liigacupin kolmessa ottelussa, joissa pelasi. 

#5 Henri Aalto

Kokenut Aalto on reilun 250 ottelun liigapuolustaja. Pelannut eniten oikeana laitapakkina, mutta viime kausi meni pitkälti topparin tontilla kolmen topparin muodostelmassa. Talven Liigacupissa löysi itsensä jälleen laitapuolustajan paikalta, kun Honka palasi neljän puolustajan linjaan. Aalto on kentällä rauhallinen ja vahva kaksinkamppailuissa. 

#7 Jonas Levänen

Hongan oma kasvatti sai pari vuotta sitten kutsun A-maajoukkueen mukaan ja huhuja oli myös ulkomaan siirrosta. Sitten katkesi eturistiside, maajoukkuedebyytti jäi tekemättä ja suunnitelmat menivät uusiksi. Liigacupissa vastuu jäi vähäiseksi ja jostain syystä (loukkaantuminen?) Levänen ei kolmessa viimeisessä ottelussa ollut enää edes kokoonpanossa. 

#15 Edmund Arko-Mensah

20-vuotias Arko-Mensah on kehittynyt ja saanut lisää vastuuta kausi kaudelta. Nuorempana Arko-Mensah oli lyhyen ajan Galatasarayn organisaatiossa, joten varsin lupaavasta pelaajasta on täytynyt jo silloin olla kyse. Hongassa alkanut hiljalleen lunastaa noita odotuksia ja ulkomailta tulee varmasti kiinnostusta pian. 

Moderni laitapakki tuo palloa ylös mainiosti ja aiheuttaa nopeudellaan hankaluuksia vastustajille. Katseli keltaista korttia peräti yhdeksän kertaa (kaikki kilpailut mukaan lukien) viime kaudella, joten parannettavaakin löytyy.

#16 Konsta Rasimus

Hongan luottotoppari debytoi Veikkausliigassa 13 vuotta sitten. Tarvittaessa voi pelata edelleen keskikentän pohjalla, mutta kyllä topparin paikka on vahvasti vakiintunut viime vuosien aikana. Monipuolinen syöttövalikoima.

#17 Rui Modesto

Laitapakkina ja ylempänäkin laidalla pelaava Modesto vakiinnutti paikkansa Hongan miehistössä viime kaudella. 21 liigaotteluun syntyi kaksi maalia ja kolme maaliin johtanutta syöttöä. Vahvuuksia löytyy sekä puolustus- että hyökkäyssuuntaan ja voisi hyvin olla tässä listauksessa keskikenttäpelaajien joukossa. Aika näyttää mille paikalle sementoi paikkansa.

#20 Matias Rale

Poikamaajoukkueissa ja Pikkuhuuhkajissa nähty Rale debytoi viime kaudella pääsarjatasolla ja pelasi lopulta 13 ottelussa. 21-vuotiaan puolustajan kehitystä kannattaa seurata.

#21 Ville Koski

Ralen tavoin Koski on tuttu näky poikamaajoukkueista ja Pikkuhuuhkajista. Debytoi jo kaudella 2020 jämäminuuteilla RoPSia vastaan, mutta viime kausi oli topparilta läpimurto liigatasolle. Myös Kosken nimi kannattaa painaa mieleen. Sen verran lupauksia herättävä viime kausi nimittäin oli.

#23 Aldayr Hernández

Hongan monet topparit tarjoavat sille mahdollisuuden pelata kolmella topparilla, mutta Liigacupin perusteella neljän linja tekisi tuloaan takaisin. Hernández on kenties Hongan toppariosaston yksittäinen paras pelaaja ja ns. parhaassa peli-iässä. Kesällä 27 vuotta täyttävä kolumbialainen on edustanut Suomessa Turun Palloseuraa, Helsingin IFK:ta ja viimeisimpänä Honkaa. 

Vahva kaksinkamppailu- ja pääpelaaja noussee viimeistään nyt koko liigan parhaimpien toppareiden joukkoon, jos sitä joku on aiemmin epäillyt.

#24 Nasiru Banahene

Hongan kolmas nuori ghanalainen pystyy pelaamaan oikean laidan eri rooleissa. Seilasi viime kaudella vaihtopenkin ja avauksen väliä, jota lienee myös tällä kaudella luvassa, jos ei ota kehitysharppausta. Juoksuvoimainen ja nopea, mutta syöttötyöskentelyssä tekemistä.

Keskikenttäpelaajat

#6 Jerry Voutilainen

KuPS:n kasvatti aloittaa kolmannen kautensa Hongassa. Edellinen kausi meni pipariksi loukkaantumisen takia ja se heijastui koko joukkueen tekemiseen. 27-vuotias Voutilainen on pelannut reilut 200 ottelua liigatasolla ja pystyy hoitamaan niin puolustavamman kuin hyökkäävämmän roolin keskikentällä. 

#8 Kevin Jansen

Keskikentän keskustan pelaaja tuo Espooseen yli sadan ottelun kokemuksen Eredivisiestä. Aika näyttää onko luvassa puolustus- vai hyökkäysvoittoinen rooli keskikentän keskustassa. Parhaalla Eredivisie-kaudella viimeisteli viisi maalia ja Liigacupissakin jo ensimmäisen Suomessa, joten tukea luulisi löytyvän hyökkääjille.

#10 Lucas Kaufmann

Kaufmannin kohdalla voidaan alkaa puhua Honka-ikonista. Vuonna 2011 Suomeen ja Kolmosen PKKU:hun päätynyt brassi on pelannut Hongassa 159 ottelua, joissa on syntynyt 52 ”tehopistettä” (26 maalia ja 26 maalisyöttöä). Huippuvuosista laitahyökkääjän/hyökkäävän keskikenttäpelaajan tehokkuus on hieman laskenut, mutta 31-vuotiaalla on vielä annettavaa espoolaisten hyökkäyspeliin.    

#11 Florian Krebs

Dortmundin organisaatiosta saapunut Krebs pelasi itsensä ainakin Liigacupin finaalia seurannaiden tietoisuuteen. Kevättalven komein maali toi Hongalle cupin mestaruuden ja Vesa Vasaran aiemmin kehuma Krebsin oikea jalka tuli yleisölle tutuksi. Noin muuten 23-vuotias on erittäin mielenkiintoinen seurattava keskikentällä, sillä futisoppia on tullut niin Hertha Berlinin organisaatiosta kuin Borussia Dortmundistakin. 

#19 Saku Heiskanen

Hongan oma kasvatti kävi kierroksen Hoffenheimin akatemiassa ja HJK:ssa. Helsingissä peliaikaa tuli Klubi 04:ssa niin Kakkosessa kuin Ykkösessäkin, ja ainakin noilla sarjatasoilla Heiskanen pärjäsi hyvin. Veikkausliiga-debyytti on tuloillaan, mutta avauksen paikasta saa vielä taistella kynsin ja hampain.

#33 Duarte Tammilehto

Kippari-Tammilehdon viime vuodet ovat olleet haastavia niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin. Oli talven Liigacupin peleissä jo parempi ja lähempänä omaa tasoaan, jonka toivottavasti kauden aikana löytää. Kaikkea hyvää koko Byyrin poppoolta myös siviilielämän haasteisiin!

#88 Otso Koskinen

U19-maajoukkueen runkopelaaja ja jo viime kaudella 14 liigaottelussa avauksessa. Taitava pallollinen pelaaja. Syöttöprosentti liigassa 85% ja lähes kaksi onnistunutta 1v1-ohitusta ottelua kohden.

Hyökkääjät

#9 Aleksandar Katanic

Serbikärki siirtyi ensimmäistä kertaa kotimaastaan pois. 26-vuotiaalle sovitellaan Espoossa ykköshyökkääjän viittaa ja Liigacupissa verkko heilui jo kahdesti. Kahdessa viimeisessä ottelussa ei ollut kuitenkaan kokoonpanossa ja muutenkin pelasi enimmillään vain reilun tunnin. Kun pääsee täyteen iskuun ja pelikuntoon, voi hätyytellä maalipörssin kärkisijoja. 

#14 Niilo Saarikivi

Todella taitava laituri on ollut poikamaajoukkueiden vakiokasvoja. Kesällä 19 vuotta täyttävä Saarikivi on saanut minuutteja jo 14 liigaottelussa, mutta vain kolmesti suoraan avauksesta. Liigacupin perusteella vastuu ja minuutit kasvavat tulevalla kaudella. Läpimurto?

#18 Agon Sadiku

Klubi 04:sta Honkaan saapunut U19-maajoukkuehyökkääjä on ollut yksi talven liigacupin komeetoista iskemällä kolmesti neljässä ottelussa. HJS:n kasvatti on monipuolinen kärkimies, jonka arvo joukkueelle näkyy paljon muussakin kuin maalilukemissa.

#22 Pauli Katajamäki

Parikymppinen Katajamäki on pelannut myös wing-backin roolia, mutta tulevalla kaudella hänet nähtäneen laitahyökkääjänä. Debytoi viime kaudella Veikkausliigassa ja sai myös minuutteja talven Liigacupissa. Sähäkkä pelaaja kärkkyy isompia minuutteja liigajoukkueen mukana.

 

IFK Mariehamn

 

Perustettu: 1919

Kotipaikka: Maarianhamina

Viime kausi: 10.

Maalivahdit

#81 Yann Fillion

Viime kaudella AC Oulussa pelannut Fillion tuli Suomeen kaudeksi 2020 EIF:n paitaan. Oli varsin hyvä Ykkösessä ja ansaitsi siirron liigaan. Kausi Oulussa oli kuitenkin vaikea ja otteet ailahtelevaisia. Viimeisessä ottelussa RoPSia vastaan Fillion ei ollut enää edes mukana. Syynä oli kunnioituksen puute joukkuetta kohtaan. 

Maarianhaminassa kanadalainen saa varmasti toivomansa uuden alun ja mahdollisuuden Veikkausliigassa. Kysymysmerkkejä on silti paljon. 

#30 Otto Hautamo

Juuri 20 vuotta täyttänyt Hautamo saapui Klubi 04:stä Maarianhaminaan. Ollut MP:ssä lainalla, mutta Ykkösessä minuutit jäivät laihoiksi. Kolmosvaihtoehto maalille.

#81 Elmo Henriksson

HJK:sta saarelle lainapestillä siirtynyt raamikas veräjänvartija oli viime kaudella Ykkösessä Klubi 04:n itseoikeutettu ykköskassari. Nuorukaisella on kaikki edellytykset rohmuta liigaminuutteja, mistä tietenkin jo lainasiirto itsessään kertoo.

Puolustajat

#2 Timi Lahti

Topparina pelaava Timi Lahti noussee IFK Mariehamnin tärkeimmäksi puolustuspään pelaajaksi. Erinomainen ilmatilassa, taklaa oikea-aikaisesti, mutta on hieman kömpelö. Loukkaantumiset ovat vaivanneet läpi uran, mutta terveenä ollessaan todellinen alakerran johtaja lähes 250 liigaottelun kokemuksellaan.

#3 Baba Mensah

Ghanalaistoppari oli Suomen Cupin voittaneessa Ilveksen ryhmässä loistelias ja varmaotteinen, mikä poiki myös valinnan Veikkausliigan tähdistöön vuonna 2019. Tämän jälkeen, ainakin Wissin mukaan, loukkaantumiset ja laiskuus syöksivät Mensahin uran syöksykierteeseen. Mensah ei enää noussut entiselle tasolleen ja viime kaudella ero Ilveksestä päätyi sopimukseen HJK:n tai siis käytännössä Klubi 04:n kanssa. 

HJK ei käyttänyt Mensahin optiota ja uusi osoite löytyi saarelta. Riskaabeli hankinta, mutta jos pystyy vielä palaamaan entiselle tasolleen, jää IFK voitolle diilistä.

#13 Jean-Christophe Coubronne

Oikeana laitapuolustajana ja topparina tarvittaessa pelaava ranskalainen aloittaa viidennen kautensa Suomessa. Kotkan ja Lahden kautta IFK:hon päätynyt kokenut Coubronne tuo Timi Lahden kanssa kokemusta puolustuslinjaan.

Knoppitieto: pelannut kymmenen vuotta sitten Serie A:ssa parikymmentä minuuttia Atalantaa vastaan Novaran paidassa.

#15 Melvin Kahnberg

IFK:n oman juniorituotoksen helmiä. Debytoi jo viime kaudella ja sai kahdessa ottelussa minuutteja. Minuuttimäärä mahdollisesti kasvaa tulevalla kaudella. 18-vuotias Kahnberg on laitapuolustaja, mutta pelannut nuorten joukkueissa myös topparina.

#23 Mikko Sumusalo

A-maajoukkueessakin pelannut Sumusalo aloittaa kolmannen kautensa Maarianhaminassa. Kokenut vasen laitapuolustaja on moninkertainen Veikkausliigan mestari HJK:sta ja edelleen pätevä liigatasolle.

#28 Jiri Nissinen

PK-37:n kasvatin vastuu KuPS:ssa jäi viime vuosina pieneksi ja edessä oli aluksi laina ja myöhemmin pysyvä siirto IFK:hon. Juoksuvoimainen laitapakki kisaa Coubronnen kanssa peliajasta oikealla, mutta Nissinen pystyy myös pelaamaan vasemmalla laidalla.

#29 Patrik Raitanen

Raitanen on saanut futisoppinsa Jazzin jälkeen Liverpoolissa, Fortuna Sittardissa ja SPAL:ssa. Joukkuelistaus on vaikuttava ja Eredivisiessäkin tuli hieman minuutteja muutama vuosi takaperin. Tämän jälkeen kehitys on junnannut paikallaan. Kesällä keskuspuolustaja täyttää 21 vuotta eli puhutaan edelleen nuoresta pelaajasta. Otteet Ykkösessä Klubi 04:n paidassa viime kaudella olivat ihan kelvollisia, mutta taso liigassa on todistamatta. 

Laina oli Raitaselle tähän kohtaan hyvä ratkaisu, sillä HJK:ssa vastuuta ei olisi tullut kovemman kilpailutilanteen johdosta.

Keskikenttäpelaajat

#6 Mohammed Abubakari

Jatko saarella oli epävarmaa, mutta 36-vuotias päätti vielä jäädä. Lähes 200 Allsvenskan-ottelun ja 75 Kreikan liigan ottelun kokemus näkyi jo viime kaudella. Alku oli tahmea, mutta lopulta varsin vahva kausi keskikentän pohjalla. Johtaa peliä toppareiden edessä ja on hyvä pallon kanssa. Katselee tiuhaan keltaista korttia tälläkin kaudella.

#8 Alvaro Ngamba

23-vuotias Ngamba saapui Ukrainan pääsarjasta lainasopimuksella. Keskikentän pohjalla pelaavalle Ngamballa on tarjolla iso rooli ja paljon vastuuta pelinrakentamisen kanssa. 

#14 Joakim Latonen

KaaPon kasvatti, ja oikeastaan koko tähän astisen uransa Turun seudulla viettänyt Jokke, siirtyi uran parhaan kautensa jälkeen Maarianhaminaan. Yhdeksän maalia ja kuusi maaliin johtanutta syöttöä Ykkösessä olivat kovaa valuuttaa ja kun nousua ei tullut, oli siirto muualle todennäköinen. Keskikentän hyökkäävissä rooleissa pelaava Latonen lähtee tekemään läpimurtoa liigatasolle. TPS:n riveissä liigaotteluita kertyi reilu kolmekymmentä, mutta tehoja niissä tuli vain yhden maalin verran.

#16 Yanga Baliso

Eteläafrikkalainen pelasi vuonna 2019 vielä Kolmosta, mutta on kehittynyt nopeasti liigapelaajaksi. PIF:sta saapuneen keskikentän keskustan ja tarvittaessa oikean laidan pelaajan ensiminuutit tulivat kaudella 2020. Viime kaudella tapahtui lopullinen murtautuminen avaukseen ja ilman loukkaantumista olisi minuutteja tullut vielä enemmän. Sopimuksessa on optio myös kaudesta 2023 ja jos säilyttää tasonsa, tuo optio IFK:n kannattaa käyttää.

Nopea ja pallon kanssa taitava Baliso on saarelaisten avainpelaajia.

#17 Robin Sid

Robin Sid on nykymiehistön ainoa pelaaja, joka oli mestaruuskaudella 2016 mukana. Itse asiassa silloin parikymppinen Sid löi läpi ja sai pelasi 23 ottelussa. EIF:n kasvatti jatkoi ja vastuu saarella kasvoi, kunnes oli aika kokeilla SJK:ssa. Seinäjoella loukkaantumiset vaivasivat eikä Sid onnistunut vakiinnuttamaan paikkaansa. Viime kauden EIF-lainan jälkeen oli edessä paluu IFK:hon. 

Myös Suomen Cupin Maarianhaminassa voittanut (2015) on täydessä tikissään ehdottomasti liigatason pelaaja, joka voi pelata monessa keskikentän ja hyökkäyksen roolissa. 

#27 Oscar Wiklöf

U20-maajoukkueeseen noussut lupaava keskikenttäpelaaja oli kuukausi ennen liigan alkua Bundesliigaseura Freiburgin testissä. Veikkausliigassa mies pelasi viime kaudella yhdeksässä ottelussa. Minuutteja on lupa odottaa tällä kaudella enemmän tältä seuraa 5-vuotiaasta edustaneelta taiturilta.

Hyökkääjät

#7 Riku Sjöroos

Vasemmalla ja oikealla laitahyökkääjänä pelaava Sjöroos kärsi viime kaudella loukkaantumisesta. Neljättä kautta IFK:ssa aloittava TPS:n kasvatti taistelee taas isommasta roolista ja ehjästä sekä tehokkaammasta kaudesta. Lähes 80 ottelussa IFK-paidassa kun on tullut vain kolme maalia ja kolme maaliin johtanutta syöttöä.

#9 Dé

Kesken viime kauden saapunut Dé on nopea ja vahva kärkipelaaja. Pelaa eniten keskushyökkääjänä, mutta pystyy pelaamaan myös laidalla. Parantaa varmasti ensimmäisellä täydellä kaudellaan, sillä etenkin viimeistelyn kanssa on tekemistä. 16 ottelussa on tullut vain kaksi maalia ja niistäkin molemmat Liigacupissa. Katsellut myös viisi kertaa keltaista korttia, mikä on hyökkäyspään pelaajalle turhan korkea luku puolikkaalla kaudella.

#10 Felipe

Laitahyökkääjä oli jo 2020 IFK:n testattavana, mutta ei saanut silloin vielä sopimusta. Seurajohtaja Peter Mattssonin mukaan brassi on kuitenkin kehittynyt tuosta ja sen vuoksi oiva 1v1-pelaaja sai suoraan kahden vuoden sopimuksen. 

#11 Vahid Hambo

Suomen Zlatan. Olisiko Hambo jo päässyt eroon tuosta lisänimestä ja pelaisi ehjän kauden isoilla minuuteilla? Isokokoinen Hambo ei ole pelkkä target-hyökkääjä, vaan suht nopea ja taitavakin. Ongelma on ollut tasaisuuden puute, ja ne loukkaantumiset. 

Hambo on pelannut urallaan vain kaksi yli 1000 minuutin sarjakautta – vuonna 2020 FC Lahdessa ja 2018 SJK:ssa sekä RoPS:ssa. Viime kaudella Hambo väläytteli mm. kahdeksan minuutin hattutempulla KTP:n verkkoon, mutta vastapainoksi kulutti penkkiä ja vietti pitkiä maalittomia jaksoja. Ristiriitainen pelaaja, jolla pitäisi olla kyvyt ja taidot isompiin maalimääriin, mutta ei ole oikeastaan ikinä lunastanut niitä odotuksia mitä häneen on kohdistettu.

#20 Eero Tamminen

Pihtiputaalainen laituri lähtee parantamaan toisella kaudellaan. Viime kauden alku meni pipariksi loukkaantumisen takia ja vasta loppukaudella alkoi kulkea. Väkivahva Tamminen on pelannut 159 liigaottelua, joissa maaliverkko on heilunut 16 kertaa ja maalisyöttöjä on kertynyt 20 kappaletta.

#21 Arvid Lundberg

Toukokuussa vasta 16 vuotta täyttävän Lundbergin nimi kannattaa kirjata muistiin. Keskushyökkääjä on nimittäin ollut talven aikana AS Roman, AGF Århusin ja Atalantan vieraana ja testattavana. Liigadebyytin, edes muutaman minuutin mittaisen, soisi tulevan tulevalla kaudella.

 

Ilves

 

Perustettu: 1931

Kotipaikka: Tampere

Viime kausi: 5.

Maalivahdit

#1 Rasmus Leislahti

Kirkkonummelta kotoisin oleva Leislahti aloittaa toisen kautensa Ilveksessä. Viime kausi oli 00-syntyneelle Leislahdelle ensimmäinen korkeimmalla sarjatasolla. 24 ottelussa maali pysyi puhtaana kymmenen kertaa ja kausi oli varsin kelvollinen. Hyvä torjuja ja pelaa myös varsin hyvin jalalla, mutta pieni koko tuo tiettyjä haasteita.

#12 Eetu Huuhtanen

19-vuotias Huuhtanen on poikamaajoukkueista tuttu, kuten Leislahtikin, ja toimii hyvänä kirittäjänä. Veikkausliigadebyytti tuli jo 17-vuotiaana Honkaa vastaan ja viime kaudella Huuhtanen pelasi kolmessa liigaottelussa.

Puolustajat

#2 Tuomas Ollila

Vasen laitapuolustaja pelasi ensimmäisen liigakautensa viime vuonna. Loukkaantuminen piti nuoren miehen aluksi sivussa, mutta debyytin tehtyään lunasti pelipaikan itselleen. Juoksuvoimainen Käpylän Pallon kasvatti jaksaa tehdä töitä hyvin molempiin suuntiin.

#5 Kalle Katz

Toppari aloitti Ilves-uransa varsin hyvin, mutta pian mystiset vaivat pudottivat miehen kokoonpanon ulkopuolelle. Pahoinvointikohtauksiin löytyi syy ruokatorvesta ja Katz on päässyt vaivasta huolimatta taas pelikuntoon. Taistelee ehdottomasti avaavan topparin paikasta.

#15 Mikael Almen

Parkunmäen Apasseissa uransa aloittanut Almen voi pelata niin topparina kuin vasempana wing-backina. 22-vuotiaalle on kertynyt jo lähes 50 ottelua Veikkausliigassa, mutta avauksen paikka ei tule olemaan selviö.

#16 Tatu Miettunen

Pikkupojasta asti Ilvestä edustanut toppari solmi viime kaudella parin vuoden jatkosopimuksen. Peri kapteeninnauhan Mika Hilanderilta ja tullee olemaan se pelaaja, joka johdattaa Ilveksen myös uudelle Tammelan stadionille. Ilveksessä otteluita on kertynyt jo reilusti yli 200, joissa maaleja on syntynyt 13. Veikkausliigassakin 200 ottelun rajapyykki voi rikkoutua tulevalla kaudella. Päättäväinen keskuspuolustaja, joka ei ehkä loista erityisesti jollain osa-alueella, mutta hoitaa tonttinsa illasta toiseen luotettavasti.

#17 Tabi Manga

Vahva ja härkämäinen toppari voitti Veikkausliigan mestaruuden KuPSin paidassa vuonna 2019. Liittyi Ilvekseen viime elokuussa loppukauden mittaisella sopimuksella, jossa oli optio tulevasta kaudesta. Luottotopparille sorvattiin kuitenkin kahden vuoden jatko ja se oli erinomainen päätös. Kamerunin A-maajoukkueessakin pari kertaa pelannut Manga on koko sarjan parhaita pelipaikallaan. 

#22 Aapo Mäenpää

Viisi vuotta Maarianhaminassa viihtynyt, Hämeenlinnasta lähtöihin oleva, Mäenpää vaihtoi Tampereelle viime kauden päätteeksi. Oikean laitapuolustajan paikkaa mieluiten operoiva 24-vuotias on hyvä puolustussuuntaan, mutta pyrkii myös tukemaan hyökkäyksiä ja ruokkimaan hyökkääjiä keskityksillään. Kaksoisveli Niilo sai viime kaudella kovan siirron Puolan liigaan ja sitä ulkomaan siirtoa varmasti myös Aapokin vielä havittelee.

Vastuuta luvassa roppakaupalla, sillä luontaista vaihtoehtoa oikean pakin tontille ei ole.

Keskikenttäpelaajat

#6 Doni Arifi

Huhtikuussa 20 vuotta täyttävä puolustava keskikenttämies löi läpi viime liigakaudella. Lähes parimetrinen Arifi on taitava ja kovaa pelaava, mutta välillä on läikkynyt ylikin. Painava laukaus ei ole vielä löytänyt maaliin asti, mutta eiköhän siihen tule ensi kaudella muutos. 

#8 Petteri Pennanen

Yhdysvaltojen pesti jäi kauden mittaiseksi ja teki peräti kolmen vuoden sopimuksen Ilveksen kanssa, jossa on optio vielä neljännestäkin. Syksyllä 32 vuotta täyttävälle Pennaselle ratkaisu vaikuttaa loppu-uran mittaiselta, jos ei mitään yllättävää tapahdu.

Suomen mestari, keskikentän dynamo. Pystyy pelaamaan keskikentän eri rooleissa, yleensä keskikaistalla, mutta annettavaa varmasti olisi eniten hyökkäävän keskikenttäpelaajan roolissa. Ilvestä vaivasi viime kaudella tehottomuus ja liigatasolla 44 maalia viimeistelleen ja 40 maalisyöttöä antaneen Pennasen jalkaa on pakko hyödyntää.

Pennanen kertoi Ilves on Air -podcastissa haluistaan toimia valmentajana pelaajauran jälkeen ja kyllä futista elävän ja hengittävän KuPSin kasvatin tuossa roolissa soisi näkevän.

#13 Tuure Siira

Keskikentän terrieri vääntää Ilveksessä vielä ainakin yhden kauden ajan. Ei se säkenöivin pelaaja, mutta jättää kentälle kaikkensa. Jo seitsemäs kausi Ilveksessä.

#14 Teemu Jäntti

Jäntti muistetaan U19-kotikisoista vasemman laitapakin tontilta. Pelannut sen jälkeen Lahdessa ja Ilveksessä keskikentän keskellä, mutta ajoittain myös laidalla (sekä vasemmalla että oikealla) ja topparinakin. Monikäyttöisyyden ansiosta stunttaa usealla pelipaikalla, mutta onko se kehityksen kannalta paras tilanne ja olisiko keskikentän keskusta se paras paikka 22-vuotiaalle?

#23 Noel Hasa

19-vuotias teki liigadebyyttinsä viime kaudella, mutta pelasi muuten vielä Kakkosta. Liigacupissa jo vähän enemmän minuutteja, joten kolkuttelee jo liigamiehistön portteja.

#25 Leo Kyllönen

2004-ikäluokasta ensimmäisenä liigaminuutteja vyölleen saanut ja useissa eri poikamaajoukkueikäluokissa esiintynyt pelaaja. Päävastuu viime kaudella vielä Ilveksen kakkosjoukkueessa Kakkosessa. Vaihtuuko tällä kaudella työpiste kahta sarjatasoa ylemmäs?

#29 Oiva Jukkola

Hyökkäävä keskikenttäpelaaja sai noin 300 peliminuutin edestä vastuuta jo viime kaudella liigassa. Voi pelata myös hyökkäyksen muissa rooleissa ja puhtaana kärkenäkin. 

#30 Yusif Moussa

Nigerin maajoukkuemies ja Suomen Cupin mestaruutta Ilveksen paidassa juhlinut Moussa palasi tupsukorviin. Laadukas box-to-box-pelaaja on vasta 23-vuotias, vaikka jo viime kerralla Ilveksessä vakuutti otteillaan ja sai siirron Israelin pääsarjaan. Mitä Israelista jäi käteen ja saako Ilves toistamiseen Moussasta siirtokorvauksen? Tärkeä palanen keskikentällä.

#43 Eric Oteng

Nopea vasemman laidan pelaaja haastaa mielellään hyökkäävämmässä roolissa ja luo uhkaa vastustajan maalille. 

Hyökkääjät

#7 Momodou Sarr

Kookas ja nopea, mutta maalimäärät junnaavat. Omien sanojensa mukaan haluaa olla se, joka viimeistelee ja ratkaisee pelejä, mutta pitäisikö kokeilla kuitenkin enemmän laidalla? Muun Ilves-pelaajiston tavoin 21-vuotias ei ole iällä pilattu ja kehitystä varmasti tapahtuu.

#9 Ilari Mettälä

2018 Ilvekseen siirtynyt Mettälä pysyy uuden sopimuksen myötä Tampereella vuoteen 2024 asti. Kärsinyt vakavista loukkaantumisista, mutta viime kauden laina Tepsiin antoi positiivisia kuvia tulevasta. Kuuteentoista Ykkösen otteluun Mettälä viimeisteli seitsemän maalia ja antoi kaksi maaliin johtanutta syöttöä. Kykenee pelaamaan niin hyökkäyksen laidoilla kuin keskelläkin. 

#10 Jorn Vancamp

23-vuotias Vancamp oli nuorempana matkalla kohti hienoa uraa Belgiassa ja Hollannissa. Nuorisomaajoukkueiden vakiokasvo debytoi Belgian liigassa vain 17-vuotiaana ja 18-vuotiaana tuli tunnin verran minuutteja Eurooppa-liigan lohkovaiheessa Anderlechtin paidassa. Belgiasta matka jatkui Rodaan ja Eredivisieen, jossa debyyttikaudella syntyi neljä maalia. Tie vei lopulta takaisin Belgiaan ja Beerschottiin, ja myöhemmin Hollannin kakkostasolle laihoin minuutein.

Vancamp ei kuitenkaan ikinä lyönyt läpi, vaan peliminuutit ovat vähentyneet ja loukkaantumiset vaivanneet niin pitkälle, ettei uran jatkokaan ollut enää varmaa. Jos motivaatio ja pelikunto löytyy, on belgialainen ehdottomasti seuraamisen arvoinen pelimies.

#11 Tuco

Viime kauden jaettu maalikuningas ei liiemmin esittelyjä kaipaa. 198 liigaottelussa kamerunilainen on paukuttanut 55 maalia ja antanut 32 maaliin johtanutta syöttöä. Viime kaudella koneistolla kesti käynnistyä, mutta loppukausi oli yhtä lentoa SJK:n paidassa. 

Kuka istuu penkillä, jos Ilves pelaa yhdellä kärjellä? 

#27 Linus Rönnberg

Nuori laitahyökkääjä siirtyi viime vuonna FC Interistä Ilvekseen. Debyytti liigassa näki päivänvalon ja yhteensä minuutteja neljässä ottelussa tuli kolmen vartin verran. Kakkosessa Rönnberg viimeisteli kuusi maalia yhteentoista peliin. Siirtyi ennen kauden alkua lainalle Ykkösen Tepsiin.

Knoppitieto: Linus on äitinsä puolelta sukua J.L. Runebergille.

#32 Patrick Loa Loa

Loa Loa niitti kyseenalaista kunniaa pelaamalla ensimmäiset 23 liigaottelua ilman maalia, mutta sitten jysähti ja oikein kunnolla. Loa Loa onnistui Liigacupissa maalinteossa, joten tämän kalenterivuoden kuparinen on jo rikottu. 

Keskushyökkääjän paikalle on kovaa kilpailua, mutta Loa Loa on pelannut urallaan keskikentälläkin ja myös laidalla.

#42 Kai Meriluoto

Lainasiirto HJK:sta Tampereelle oli varmasti win-win -tilanne molemmille osapuolille. Klubi laittoi talenttinsa hankkimaan liigaminuutteja ja Ilves sai riveihinsä mahdollisen kauden hyökkääjäkomeetan. Viime kaudella Ykkösessä Klubi 04:ssä vahvaa tekemistä ja ensimmäiset pelit Ilveksessä olleet vakuuttavia. Ketterä, fiksu ja erinomainen viimeistelijä.

 

FC Inter

 

Perustettu: 1990

Kotipaikka: Turku

Viime kausi: 4.

Maalivahdit

#1 Walter Viitala

Tuli Interiin ykkösvahdiksi Moisanderin lopetettua. Viime kausi oli Veikkausliigan parhaaksi maalivahdiksikin valitulle epäonnistunut loukkaantumisen vuoksi ja tämäkään kausi ei alkanut hyvin. Viitala loukkaantui Liigacupin ottelussa, mutta sormivamma ei lopulta osoittautunut vakavaksi. 

#12 Matias Riikonen

MyPan ja KJP:n kasvatti siirtyi Ilveksestä 18-vuotiaana FC Kööpenhaminaan hakemaan oppia. Vaikka Riikonen ei Köpikseen pysyvää sopimusta saanut, on 20-vuotias Suomen lupaavimpia veskareita. Hyvä torjuja ja hyvä avaamaan peliä, mitä nykyvahdeilta monesti odotetaan. 

Pelasi jo Liigacupissa ja jos loukkaantumiset vaivaavat Viitalaa yhtään enemmän kauden aikana, voi Riikonen napata ykkösvahdin paikan itselleen jo tulevalla kaudella.

Puolustajat

#2 Jussi Niska

Vasempana laitapakkina ja wing-backina pelaava Niska oli yksi RoPSin riveissä ihastuttaneista nuorista. Niska uskaltaa haastaa ja tekee nopeita tempokuljetuksia. Antoi Ykkösen kaudella viisi maaliin johtanutta syöttöä 14 ottelussa. 

#3 Juuso Hämäläinen

Interin monivuotinen toppari operoi jo 222 ottelun Veikkausliiga-kokemuksella. Kovaotteinen Hämäläinen katseli keltaista korttia seitsemän kertaa viime kaudella ja loukkaantui kauden lopussa niin pahasti, ettei paluu pelikentille ole vielä kauden alussa ajankohtainen. 

#4 Rick Ketting

Kapteeniksi valitun Kettingin jatko oli Interille lottovoitto. Alakerran johtaja oli jo siirtymässä Toulousen riveihin kesken viime kauden, mutta jokin sai miehen muuttamaan mieltään viime hetkillä. Kauden 2021 syöttöprosentti oli 87% ja kaksinkamppailuistaan Ketting voitti 68%. 

#6 Ruxi

Topparina pääsääntöisesti pelaavan Ruxin Suomen kierros on edennyt Kotkasta Ouluun ja sieltä Turkuun. Voi pelata myös vasempana laitapuolustajana tai wing-backina, mutta etenkin topparin tontilla tuo vasenjalkaisena pelin avausvaiheeseen hyvän vaihtoehdon. Viime kaudella AC Oulun paidassa Ruxin syöttöprosentti oli 84% ja kaksinkamppailuistaan hän voitti 64%. 

#20 Juho Hyvärinen

Pikkuhuuhkajien ja poikamaajoukkueiden vakiokasvo debytoi liigaviheröillä jo vuonna 2016. Ei 22-vuotias missään tapauksessa vanha ole, mutta ainakin tämän jutun kirjoittajat odottivat mieheltä vielä enemmän Turkuun siirtyessään. Aloitti viime kaudella vain kahdeksan ottelua ja joutuu taistelemaan minuuteista tälläkin kaudella. 

Tällä hetkellä Arcieron takana nokkimisjärjestyksessä.

#22 Luka Kuittinen

Vakuuttava viime kausi RoPS:in avaavana topparina, isossa roolissa joukkueen vahvassa kaudessa. Inter kaappasi miehen tyhjennysmyynnistä. Hyvä pallollinen toppari, syöttöprosentti viime kaudella 86%. Myös vahva kaksinkamppailuissa, joista voitti 64%.

#24 Ryan Mahuta

19-vuotias laitapuolustaja pelasi pieniä minuutteja viime kaudella yhdeksässä ottelussa. FC Interin oma kasvatti kolkuttelee edustuksen portteja ja tehnee liigadebyytin piakkoin. Matkaa on kuitenkin vielä liigatasolle.

#25 Rodrigo Arciero

SJK:sta saapunut Arciero totutteli hetken Suomeen ja Veikkausliigaan, ja oli alun jälkeen vakuuttava viime kaudella. Pystyy pelaamaan niin wing-backina kolmen topparin linjassa kuin oikeana laitapuolustajanakin, jos Inter suosii neljän linjaa. Tehotilastoon ei noussut SJK:ssa, mutta Arcierolla on kyllä kyky heittää laadukkaita keskityksiä boksiin. Aika näyttää, saako itsestään irti enemmän hyökkäyssuuntaan. Alaspäin ei pitäisi olla suuremmin vaikeuksia.

#27 Jan Heinonen

Topparina tai keskikentän pohjalla viihtyvä Heinonen vietti viime kauden lainalla KPV:ssä. Kausi oli onnistunut ja otteluita kertyi vyölle 24, joista suurin osa täysiä ysikymppisiä. 19-vuotiaan Veikkausliiga-debyytti on tuloillaan.

Keskikenttäpelaajat

#5 Noah Nurmi

Nurmi on ”koulutukseltaan” toppari ja sillä paikalla myös pelannut eniten. Pelasi jo Tanskan vuosinaan myös keskikentällä ja pelasi siellä myös tämän vuoden Liigacupissa, joten tulevaisuuden suunnitelmat osoittavat tällä hetkellä puolustavan keskikentän suuntaan. Suomessa vuoden lupaavaksi nuoreksi pelaajaksi vuonna 2019 valittu Nurmi ei lopulta lyönyt läpi Tanskassa ja Interissäkin on ajoittain ollut vaikeuksissa ja sortunut helppoihin virheisiin. 

Potentiaalia on ehdottomasti ja ikääkin vasta 21 vuotta, joten kaikki on mahdollista. Uudessa roolissa uuteen nousuun? 

#8 Matias Ojala

Ojala tullaan pitkään muistamaan Veikkausliigan nuorimpana debytanttina, kunnes joku tämän tittelin itselleen vie. Vain 15 vuoden ja viiden kuukauden ikäisenä MyPaa vastaan kentälle päässyt Mati oli seuratuimpia nuoria suomalaispelaajia tuolloin. Pikakelaus Saksan vuosista takaisin Suomeen ja 27-vuotiaasta Ojalasta on kehittynyt oikein hyvä liigatason pelaaja. 

On pelannut käytännössä kaikilla muilla pelipaikoilla paitsi keskushyökkääjänä, topparina ja maalivahtina, mikä kertoo paljon Ojalan monipuolisuudesta. Viime kaudella pääsi maalin makuun viidesti, kun sitä ennen noin sadassa liigaottelussa oli osunut maalipuiden väliin vain kerran. Liekö laitahyökkääjän rooli todennäköisin tulevalla kaudellakin? 

#10 Petteri Forsell

Iso nimi palasi liigaan ryminällä. Ulkomailtakin olisi ollut ottajia, mutta isäksi tulo vaikutti jatkoon Suomessa ja Interissä. Kerkesi pelata vain 11 ottelua viime kaudella, mutta antoi niissä silti kuusi maaliin johtanutta syöttöä ja viimeisteli kolme maalia. Veikkausliigassa ei ole toista samanlaista pelaajaa, jonka jokainen vapaapotku tai kulma olisi niin vaarallinen. 

En tiedä voiko Forsellin roolia kutsua ”vapaaksi”, mutta tiettyjä vapauksia vaatii operoidakseen parhaalla mahdollisella tasolla. Ehkä myös tämän takia kaikissa seuroissa ei ole homma toiminut. Turussa se näyttää taas toimivan.

#14 Elias Mastokangas

Liigadebyyttinsä jo 16-vuotiaana vuonna 2017 tehnyt pelintekijä kävi viime kauden lainalla IFK Mariehamnissa. Nyt olisi aika ottaa vakiorooli emoseuransa avauskokoonpanosta. Loi viime kaudella 0,85 maalipaikkaa ja antoi 1,25 avainsyöttöä ottelua kohden.

#16 Tommi Jyry

Jyry oli todella lupauksia herättävä jo Helsingin IFK:ssa. Loukkaantumiset sotkivat suunnitelmia ja vaihtopenkki tuli Kuopiossa tutuksi. 22-vuotiaalta täysin oikea veto lähteä hakemaan peliaikaa muualta. Dynaaminen box-to-box-pelaaja, joka pelasi Liigacupissa myös laitahyökkääjänä.

#18 Markus Arsalo

Arsalo on ollut pre-seasonin yllättäjiä. 19-vuotias keskikentän ankkuri kirittää ja haastaa tosissaan Noah Nurmea peliajasta. Nurmen tavoin voi pelata myös keskuspuolustajana. Viime kausi kului lainalla Kakkosen Jazzissa.

#19 Aleksi Paananen

Kokenein aktiivipelaaja koko Veikkausliigasta. Peräti 292 liigaottelua pelannut SiPS-kasvatti on 29-vuotias, joten pelivuosia on vielä useita jäljellä. Keskikentällä pelaava Diego on saanut lempinimensä taitavan brassin mukaan. Pienikokoinen Paananenkin on taitava pallon kanssa ja pystyy tekemään duunia molempiin suuntiin. Suurimmat avut kuitenkin ylöspäin mentäessä.

#23 Mohammed Bakkar

Oikean laidan ja kymppipaikan pelaaja odottaa liigadebyyttiään. Toukokuussa 19 vuotta täyttävä Bakkar pitää omana vahvuutenaan erityisesti 1v1-tilanteita.

#28 Roope Kantola

Huhtikuun alussa parikymppisiään viettävä Kantola vietti viime kauden Ykkösen MP:ssä lainalla. Keskikentän keskustan pelaaja antoi mukava kuusi maaliin johtanutta syöttöä Ykkösen kaudella ja debytoinee Veikkausliigassa melko pian.

Hyökkääjät

#9 Benjamin Källman

Viime kauden maalikuninkuuden Tucon kanssa jakanut BK9 hamuaa takaisin ulkomaille.  Vahvat esitykset jatkuivat Liigacupissa: kuuteen otteluun kuusi tehtyä maalia. Källmanin sopimus on katkolla jo kesällä ja kiinnostusta luulisi olevan tullut. Interin kannalta hyökkääjän menettäminen kesken kauden olisi katastrofaalista. Nopea, vahva ja hyvä ajoittamaan juoksunsa. 

#11 David Haro

Espanjan kolmanneksi korkeimmalla tasolla dominoinut ja myös Segundasta eli toiseksi korkeimmalta tasolta kokemusta omaava pienikokoinen katalaanilaituri yritti pohjoisen läpimurtoa aluksi GIF Sundsvallissa. Sitä ei tapahtunut ja pari kautta meni jälleen Espanjassa ennen Turkuun saapumista. Päävalmentaja Graulle Haro on tuttu pelaaja ja vastuuta on varmasti luvassa. Grau kuvailee Haroa erittäin älykkääksi pelaajaksi, joka on vaarallinen rangaistusalueen lähellä.

#13 Joonas Lepistö

SJK:n kasvatti lähti hakemaan Turusta läpimurtoa. 23-vuotias Lepistö on Kakkosessa tehnyt mitä haluaa. 36 maalia 42 ottelussa SJK Akatemian paidassa. Veikkausliigassa ei ole tehnyt kuin kuusi maalia 31 otteluun, mutta peliminuutit ovat olleet tiukassa. Mielenkiintoista olisi nähdä, mitä saa aikaiseksi isoilla minuuteilla kokonaisen kauden aikana, sillä Lepistö on erinomainen viimeistelijä. Pelin muilla alueilla on vielä kehitettävää.

#21 Matias Tamminen

Kolossimainen nuori hyökkääjä pelasi KTP:ssä viime kauden lainalla. Minuutit jäivät vähiin ja Tamminen haki vauhtia parin ottelun verran Kakkosen PeKasta. 20-vuotias Tamminen on urallaan tehnyt viisi maalia Veikkausliigassa, joista kaikki RoPSin paidassa. Kehityskelpoinen, mutta ei vielä avauksen mies.

#26 Jasper Yrjäs

19-vuotias keskushyökkääjä on käynyt muiden seurojen (mm. PEPO) testeissä kevättalvella. Minuutit Interissä kiven alla, joten lainasiirto olisi hyvä ratkaisu kaikkien kannalta.

 

KuPS

 

Perustettu: 1923

Kotipaikka: Kuopio

Viime kausi: 2.

 

Maalivahdit

#1 Otso Virtanen

Tekee hiljalleen paluuta leikkaushoitoa vaatineen polvivamman jäljiltä. On ollut elintärkeä palanen KuPSin mitalijoukkueita ja mestaruusjoukkuetta. Nyt edessä on mielenkiintoinen kilpailu Kreidlin kanssa. Toisaalta laadukkaita, liigan parhaimmistoon kuuluvia, maalivahteja on hyvä olla, mutta nuori Riihimäkikin voisi pian olla varteenotettava kakkosvahti. 

#12 Hemmo Riihimäki

Kesäkuussa 19 vuotta täyttävästä Riihimäestä on kohistu jo muutama vuosi. Vuoden 2019 poikapelaajaksi valittu maalivahti on edennyt varmoin askelin urallaan. Pelasi viime kaudella seitsemän ottelua Ykköstä KPV:n riveissä. Tarvitsisi nyt lisää miesten pelejä ja enemmän vastuuta. KuPSissa sitä tuskin tulee.

#21 Johannes Kreidl

Veikkausliigan viime kauden paras maalivahti. Sai ykkösvahdin viitan Virtasen loukkaannuttua eikä jättänyt sitä käyttämättä. 23 ottelussa nollapelejä kertyi peräti 13. Kookas ja ulottuva Kreidl on kaikin puolin kehittyneempi ja valmiimpi veskari kuin ensimmäisellä KuPS-stintillään vuonna 2016. 

Puolustajat

#2 Paulo Ricardo

Kesken viime kauden Kuopioon tullut Ricardo on osoittautunut erinomaiseksi liigatoppariksi. Viime kaudella Ricardon syöttöprosentti KuPS:ssa oli 91%, hän voitti kaksinkamppailuistaan 68% ja pääpallot menivät Santosista maailmalle ponnistaneelle Ricardolle 69-prosenttisesti. 

#3 Diogo Tomas

24-vuotias Tomas on noussut liigan parhaimpien toppareiden joukkoon. Aggressiivisesti tilanteisiin menevä Ilveksen kasvatti avaa peliä hyvin ja on pelote myös vastustajan maalilla. Välillä kiehuu yli ja välillä pelaa sääntöjen rajamailla vastustajan ihon alle hakeutuen. V*ttumainen pelaaja vastustajille, mutta todella tärkeä KuPS:lle. 

Kärsinyt jonkinasteisesta loukkaantumisesta viime aikoina, joten liiga-avaus saattaa tulla vielä liian nopeasti. 

#4 Felipe Aspegren

Yli 200 liigaottelun laitapuolustaja nousi Wissin Ilveksessä pelipaikkansa parhaimmistoon, mutta kaksi viime kautta ovat olleet haastavia. Tällä hetkellä rooli on hieman auki. Voi pelata keskikentälläkin ja aika näyttää onko siellä Aspegrenin tulevaisuus, mutta niin puolustajien kuin keskikentän paikoille on äärettömän kova kilpailu. 

Kauden 2020 kahdeksan maaliin johtanutta syöttöä ja syöttöpörssin jaettu ykkössija eivät olleet mikään suonenveto ja toivottavasti Felpulle löytyy iso rooli vielä jostain, jos ei sitten Kuopiosta. 

#6 Saku Savolainen

Vuoden päivät sivussa ollut PK-37:n kasvatti on tekemässä hiljalleen paluuta pelikentille. 185 liigaottelun Savolainen on vasta 25-vuotias ja ehjänä pysyessään on miehellä mahdollista tehdä todella poikkeuksellinen ura Suomessa ottelumäärässä mitattuna. Suomen mestari ja Suomen Cupin voittaja on monen pelipaikan osaaja, mutta se ominaisin nykyään lienee oikea laitapuolustaja tai wing-back.

#15 Henry Uzochukwu

Todennäköisesti Veikkausliigan nopeimpien pelaajien joukkoon lukeutuva laitapuolustaja. Pystyy pelaamaan molemmilla laidoilla, mutta nähdään eniten oikealla. Hyökkäysorientoituneena ja hanakasti nousevana tykkää haastaa vastustajia 1v1-tilanteissa. 

#16 Samuli Miettinen

KuPSin oma kasvatti esiintyi edukseen Liigacupissa pelaten niin topparina kuin laitapakkinakin. Akatemiassa tulee isoin osa minuuteista, mutta kyllä se liigadebyyttikin on tuloillaan 17-vuotiaalle. 

#22 Henri Toivomäki

KuPS-kapteeni jakaa ensisijaisesti Tomasin ja Ricardon kanssa topparin vastuut joko kolmen tai kahden topparin linjassa. Pystyy pelaamaan myös muissa puolustuksen rooleissa ja laitapuolustajanahan Toivomäki aikoinaan Lahdesta maailmalle ja Atalantaan lähti.

Loukkaantumiset vaikuttivat varmasti urakehitykseen ja vaikka nousi myöhemmällä iällä Huuhkajiin ja voitti HJK:ssa Veikkausliigan, niin Kuopioon paluu on tehnyt hyvää ja otteet ovat olleet tasaisia. 

#23 Daniel Carrillo

Tuli melko kypsänä ja kokeneena pelaajana Kuopioon, vaikka ikää on vasta 26 vuotta. Pelasi sitä ennen koko uransa kotimaassaan Deportivo Larassa, jossa otteluita kertyi lähemmäs 200. Sopeutui Veikkausliigaan nopeasti ja osoitti tasonsa laitapuolustajana. Nousi viime vuonna Venezuelan A-maajoukkueeseen ja pääsi myös kentälle Argentiinan tähtisikermää vastaan. Puolustussuuntaan todella vahva, mutta hyökkäyssuuntaan vielä kehitettävää, varsinkin jos pelaa hyökkäävämmässä wing-backin roolissa.

#25 Clinton Antwi

Vasemman laidan Antwi hankittiin tuomaan tehoja hyökkäyssuuntaan. Kehuimme Carrilloa etenkin puolustussuuntaan vahvaksi pelaajaksi, mutta hyökkäyspäähän venezuelalainen ei antanut kuin yhden maaliin johtaneen syötön viime liigakaudella. Antwi sen sijaan paukutti seitsemän maalisyöttöä Tanskan divarissa kaudella 2020/21 ruokkien mm. Joni Kaukoa. 

Antwi on alunperin ghanalaisen Right to Dream -akatemian pelaajia. Kyseinen akatemia linkittyy vahvasti Nordsjaellandiin, jonne Antwikin vuonna 2018 saapui. Todella nopea laitapelaaja, joka voi pelata myös laitahyökkääjän roolissa. 

#33 Taneli Hämäläinen

Puolustuksen yleismies Tane pelasi vielä toissa kaudella Kakkosta KuFussa, mutta on sittemmin tehnyt ison nousun KuPSin miehistöön ja Pikkuhuuhkajiin. Parikymppinen toppari/laitapakki kiinnostaa varmasti ulkomaillakin ja otteet Union Berliniä vastaan tuskin jäivät huomiotta. Simo Valakarin mukaan Hämäläisen kaikesta tekemisestä paistaa halu onnistua. Työmäärä, valmistautuminen, lepo, ravinto jne. Ja tämän päälle Hämäläinen vielä pärjää kentällä ja tekee fiksuja ratkaisuja, eikä vain yritä selviytyä muiden vanavedessä.

#36 Elias Salminen

18-vuotiaalla topparilla on vyöllään 41 Kakkosen ottelua KuFun paidassa. Jatkanee Kakkosessa KuPS Akatemian riveissä (Akatemia otti KuFun sarjapaikat), mutta laitetaan poikamaajoukkueissa nähdyn Salmisen nimi mieleen.

#38 Tony Miettinen

Kaksi kautta tanskalaisen FC Nordsjaellandin organisaatiossa kehittynyt SiPS-kasvatti palasi Savoon kesken viime kauden. Poikamaajoukkueiden vakiokasvolla on vielä liigadebyytti tekemättä, mutta asia korjaantunee pian. Loistavassa kehitysympäristössä nytkin niin valmennuksen kuin huipputoppareiden Tomasin ja Ricardon suhteen.

Keskikenttäpelaajat

#7 Joona Veteli

Muut syötteli, Joona Veteli. 

FC-88:n eli FC Kemin kasvatti saapui KuPSin keskikentälle Ilveksestä. Hyvä potkutekniikka tarjoaa vaihtoehdon erikoistilanteisiin ja monipuolisena työjuhtana pystyy pelaamaan useampaa keskikentän roolia niin puolustus- kuin hyökkäysvoittoisesti. Sairasteli ja paranteli vammojansa koko talven ja sai pelituntumaa vasta viikko ennen kauden alkua. 

#8 Sebastian Dahlström

HPS:ssä futiksen aloittanut Dale jätti Helsingin taakseen lähes 200 ottelun kokemuksella HJK:n organisaatiosta (HJK & Klubi 04). Kävi kokeilemassa siipiään kivikovassa FC Sheriffissä, mutta palasi yhden kauden jälkeen takaisin Suomeen. HJK:ssa vastuuta ei olisi todennäköisesti tullut, joten siirto peliajan perässä oli ymmärrettävä. 

Hakee vielä pelituntumaa, mutta taistelee ehdottomasti avauksen paikasta kauden mittaan. Ehkä hieman aliarvostettu pelaaja, joka kuitenkin tekee perussuoritukset kiitettävällä tasolla, mutta harvemmin nousee parrasvaloihin. Voi pelata niin kutos- kuin kasipaikallakin.

#10 Janis Ikaunieks

Janiksen vuosi?

Latvian maajoukkuemiehen viime kausi meni pitkälti pieleen loukkaantumisen takia ja peliminuutit jäivät noin yhdeksäänsataan. Kuldīgan taikuri osoitti Liigacupissa tulleensa ryminällä takaisin. Kolmeen otteluun viisi maalia ja yksi maalisyöttö. Ranskan pääsarjassakin neljä ottelua pelannut Ikaunieks on todella taitava ja nerokas pelaaja. Voi pelata hyökkäyksen eri rooleissa ja auttaa joukkuettaan sekä maalipaikkojen luomisella kuin myös itse niitä viimeistelemällä.

#14 Anton Popovitch

Tsaarin poika on ollut jo nimensä perusteella tarkemmassa syynissä monella. KuPSin kapteenistoon kuuluva Popovitch oli viime kaudella tärkeässä roolissa ja vastuunkantoa on tarjolla nytkin. Vahvuudet Popolla on ehdottomasti ylöspäin pelatessa ja peliä rakentaessa. Pääsee loistamaan, kun keskikentältä löytyy joku toinen alaspäin enemmän duunia tekevä. Viime kaudella voitti 58% kaksinkamppailuistaan, mutta syöttöprosentti olikin sitten astetta hurjempi: 91%.

#17 Iiro Järvinen

Suolahden Urhon kasvatti on monen paikan höylä. Laidalla ja keskikentällä pelaava Järvinen ei loista tehoilla, mutta tasapainottaa peliä ja liikkuu hyvin. Vaihtopelaajan rooli tarjolla, mutta kesän mahdollisessa otteluruuhkassa (liiga, cup, europelit) ringin pitää olla leveä ja vastuuta tulee enempi.

#19 Gabriel Bispo

Nana Boatengin korvaaja tuli suoraan kolmivuotisella sopimuksella (1+2) joukkueeseen. 25-vuotias valittiin kaudella 2020 Brasilian toiseksi korkeimman sarjatason, Série B:n, parhaaksi puolustavaksi keskikenttäpelaajaksi. Kun tietää mikä massa pelaajia tuolla suunnalla on, voi valintaa pitää erittäin kovana.

Puolustava keskikenttäpelaaja on oikea pallorohmu ja väkevä kaksinkamppailuissa. 

#20 Fabio Schneider

KuPS:in viime kauden eurovastus Union Berlinistä lainalle hankittu Schneider on huippulaadukkaan saksalaisen futiskoulun kasvatti, jonka suurimmat avut ovat vastustajan viimeistä linjaa vastaan pelatessaan. On sekä vahva pallollisena että nopea pallottomana aiheuttaen sitäkin kautta pelotetta vastustajalle.

#26 Axel Vidjeskog

FF Jaron kasvatti pelaa niin keskikentän keskellä kuin myös molemmilla laidoilla. 21 vuotta täyttävä Axel on pelannut 16 ottelussa Veikkausliigassa, mutta lähinnä vaihdosta kentälle tultuaan. Taitava pallon kanssa ja debytoi Ykkösessä aikoinaan 16-vuotiaana. Seuraava askel pitäisi ottaa ja saada iso rooli jostain liigaseurasta, sillä potentiaalia on.

#34 Otto Ruoppi

16-vuotias KuPSin oma kasvatti harjoittelee edustuksen kanssa ja on päässyt kentälle harjoitusotteluissa. Kymppipaikan pelaaja pelannee KuPS Akatemian kanssa Kakkosessa ensi kaudella. Nimi kannattaa painaa mieleen.

Hyökkääjät

#9 Tim Väyrynen

Armoitettu maalintekijä palasi Suomeen kesken viime kauden ja tulosta rupesi tulemaan heti. Ulkomaan keikat ovat päättyneet pettymyksiin, mutta Veikkausliigassa kulkee. Viime kauden 13 ottelussa viimeisteli yhdeksän maalia ja antoi kaksi maalisyöttöä. 29-vuotias hakeutuu oivallisesti maalipaikkoihin ja viimeistelee tehokkaasti. Taistelee maalipörssin voitosta tulevalla kaudella.

#29 Santeri Haarala

Ilveksen kasvatti ei ole mikään maaliruisku, mutta täyttää monipuolisuudellaan vaatimukset kuopiolaisten hyökkäyskalustossa. Pystyy pelaamaan niin kärjessä, kärjen alapuolella kuin laitahyökkääjänäkin, jossa Haarala on eniten nähty. 

#XX Nika Sitchinava

Target-hyökkääjä saapui lainalle Ukrainan liigasta. Monipuolinen target-hyökkääjä viimeistelee hyvin, mutta pystyy myös luomaan tilaa ja petaamaan paikkoja joukkuekavereilleen. Kesäkuun loppuun kestävässä lainassa on optio loppukaudesta.

 

FC Lahti

Perustettu: 1996

Kotipaikka: Lahti

Viime kausi: 7.

 

Maalivahdit

#25 Antonio Reguero

Suurseura Real Madridin kasvatti on profiloitunut vuosien varrella Veikkausliigassa huippuvahdiksi. Kokenut, heinäkuussa 40 vuotta täyttävä espanjalainen siirtyi Lahteen ennen viime kauden alkua HJK:sta, jossa voitti tuplamestaruuden. Torjuntojensa lisäksi Reguero ohjaa peliä mainiosti sekä on jalalla hyvä. Veikkausliigaotteluita miehelle on kertynyt 137, joissa maali on pysynyt puhtaana 48 kertaa. Toimii tulevana kautena ykkösmaalivahdin tontin ohella myös mukana maalivahtivalmennuksessa.

#30 Anton Munukka

Vasta 17-vuotias Anton Munukka pelasi ensimmäisen virallisen ottelunsa FC Lahden paidassa Liigacupin 4–3-voitossa Ilvestä vastaan. Viime kaudella kasvattajaseura Lahden Reippaan riveissä vietetty Kakkosen kausi kerrytti nuorukaisen vyölle yhteensä 10 ottelua, joissa nollapelejä tuli kaksi. Vastikään Suomen alle 18-vuotiaiden maajoukkueeseen valittu Munukka on vahva reaktiotorjuja sekä molemmilla jaloilla pelinavaaminen onnistuu hyvin. Kolmosvahti tulevana kautena.

#31 Joona Tiainen

Jo kuudetta kautta FC Lahden edustusjoukkueessa aloittava 21-vuotias on pyörinyt jo pitkään lahtelaisten ringissä. Virallisia otteluita Tiaiselle FC Lahden paidassa on kertynyt yhteensä 15, joissa neljä nollapeliä. Viime keväänä FC Kyysysin kasvatti pääsi näyttämään taitojaan Suomen alle 21-vuotiaiden maajoukkueessa. Tiainen on rauhallinen torjuja, joka ohjaa peliä äänekkäästi. Vastuuta odotettavissa edelliskausia enemmän Regueron manttelinperijälle.

 

Puolustajat

#3 Daniel Koskipalo

Koskipalon viime kausi meni jopa yli odotusten. Alkukauden otteet Lahden Reippaassa poikivat noston FC Lahden edustusjoukkueen mukaan. Nuorukainen debytoikin Veikkausliigassa viime syksynä pelaten neljä ottelua. Suomen alle 18-vuotiaiden maajoukkueessakin esiintynyt tuulennopea laitapuolustaja on ottanut isoja harppauksia kehityksessään. Samaa rataa juuri jatkosopimuksen FC Lahden kanssa kirjoittanut Koskipalo tulee jatkamaan myös ensi kaudella.

#4 Lassi Järvenpää

FC Interistä marraskuussa Lahteen siirtyneeltä Järvenpäältä löytyy rutkasti Veikkausliigakokemusta. 116 ottelua Veikkausliigaa RoPSin, IFK Marienhamnin sekä FC Interin paidoissa pelannut Järvenpää on FC Lahdelta hyvä hankinta oikean laitapuolustajan paikalle. Monipuolinen ja pallovarma helsinkiläinen voi pelata laitapakin lisäksi myös wing-backinä sekä topparina. Järvenpää on Liigacupin peleissä osoittanut olevansa hyvä puolustuspään lisäksi myös hyökkäyspäässä, jossa hänen vahvaa pelinavaamistaan sekä pallollista peliä on hyödynnetty. Ellei Mikkelin Palloilijoita vastaan pelatun harjoitusottelun loukkaantuminen ole vakava, lähtee mies kauteen FC Lahden ykköslaitapakkina.

#15 Juho Pirttijoki

Helmikuun alussa Kuopion Palloseurasta FC Lahteen siirtynyt toppari tuo Lahden puolustuslinjaan kaivattua voittamisen kulttuuria sekä kokoa. Yhden A-maaottelunkin pelannut Pirttijoki on kokeillut siipiään yli 60 Veikkausliigaottelun lisäksi Ruotsin pääsarjan GIF Sundsvallissa, jossa vietti puolitoista kautta. Loukkaantumisen runtelema viime kausi KuPSissa toi tilille ainoastaan kuusi ottelua. Tulevalla kaudella hyvin peliä organisoiva sekä raudanluja toijalalainen on yksi FC Lahden puolustuksen tukipilareista.

#26 Hysen Memolla

Kari Arkivuon korvaajaksi hankittu albanialainen siirtyi FC Lahteen tammikuussa Unkarin pääsarjaa pelanneesta Diósgyőri VTK:sta. Suomessa parhaiten KPV:sta muistettava Memolla on niittänyt mainetta Unkarin lisäksi Kroatian pääsarjassa sekä Italiassa Serie B:ssä. Hyökkäyspäässä laadukas Albanian maajoukkuemies on osoittanut vaarallisuutensa Veikkausliigassa jo aiemmin KPV:ssa, jossa teki kahdeksassa ottelussa kolme maalia omalta vasemman laitapuolustajan paikalta.

#27 Kevin Kouassivi-Benissan

23-vuotias KKB lähti Lahteen lainalle, kun minuutit HJK:ssa olisivat olleet kiven alla. Klubin kasvattia katsotaan Lahdessa tietyllä varauksella ja kentällä pitää näyttää parastaan. Oikeana laitapuolustajana ja wing-backina pelaava Kouassivi-Benissan tukee hyökkäyksiä hyvin ja pystyy antamaan laadukkaita palloja boksiin. Parhaalla kaudellaan (Inter 2020) KKB antoi viisi maaliin johtanutta syöttöä.

#27 Teemu Penninkangas

Kolmannen kauden FC Lahden riveissä aloittava kolossi, Teemu Penninkangas, palasi Lahteen viime kaudella yhden Irlannissa Sligo Roversissa vietetyn vuoden jälkeen. Europaikan Sligo Roversin kanssa saavuttanut kokenut puolustaja on pelannut Veikkausliigassa yhteensä 115 ottelua. Monipuolinen Penninkangas pystyy pelaamaan puolustuslinjassa topparina ja vasempana laitapakkina, ja on mies pelannut laidalla hyökkäävämmässäkin roolissa. Taistelee Memollan kanssa vasemman laitapuolustajan paikasta.

#93 Martinos Christofi

Ruotsiin siirtyneen Mikko Viitikon korvaajaksi löytyi nopeasti suomalais-kyproslainen Matinos Christofi. Noin 200 Kyproksen pääsarjaottelun kokemuksella operoiva keskuspuolustaja siirtyi FC Lahteen helmikuussa kotimaansa Doxa Katopiaksesta. Myös vasempana laitapuolustajana pelaavan, 28-vuotiaan vahvuuksiin kuuluu pallollinen peli sekä pelinlukutaito. Muodostaa Pirttijoen kanssa Lahden toppariparin tulevalle kaudelle.

Keskikenttäpelaajat

#6 Samuel Pasanen

Otti helmikuussa haltuunsa seuran kaikkien aikojen nuorimman virallisessa edustuksen ottelussa pelanneen pelaajan tittelin. Keneltä? Isältään Petri Pasaselta. Suurin vastuu alkavalla kaudella tullee olemaan B-junioreissa, mutta ajoittaisia esiintymisiä liigassakin on tältä lupaavalta nuorisomaajoukkueen keskikenttämieheltä lupa odottaa.

#7 Altin Zeqiri

Espoossa syntynyt Zeqiri aloittaa neljännen kautensa FC Lahden riveissä. Viime kauden yksi lahtelaisten onnistujista iski 18 ottelussa seitsemän maalia, joka oikeutti Veikkausliigan maalipörssin jaetulle seitsemännelle sijalle. Todellinen läpimurtokausi voi kuitenkin Kosovoa alle 21-vuotiaiden maajoukkueessa edustavalle Zeqirille koittaa tulevalla kaudella. Tästä enteitä on nähty jo Liigacupissa, jossa mies viimeisteli hattutempun Ilveksen verkkoon. Vasempana tai oikeana laitahyökkääjänä pelaava nuorukainen viihdyttää Hiihtiksellä lahtelaisia nopeudella sekä arvaamattomuudellaan.

#8 Matti Klinga

Yli 200 Veikkausliigaottelun verran kokemusta omaava Klinga on ollut FC Lahden keskikentän sydän jo viimeisen kolmen kauden verran. Keskikentän keskellä viihtyvä Klinga on erinomainen pelin rytmittäjä ja ruokkii hyökkääjiään monipuolisella syöttövalikoimallaan. Ensi kaudella parhaita pelivuosia lähestyvä Klinga on isossa roolissa FC Lahden pallollisessa pelissä.

#10 Eemeli Virta

Keskikentän keskellä sekä ajoittain topparina pelaava Eemeli Virta edustaa Klingan kanssa FC Lahden pallollista osaamista. Viidettä kautta Lahdessa aloittava 20-vuotias on kehittynyt nopeasti johtavaksi pelaajaksi, ja kymppipaitaa kantava nuorukainen alkaa olla Veikkausliigan eliittiä. Virta on hyvä sekä ylös- että alaspäin. Ensi kaudella mies saattaa pelata hieman hyökkäävämmässä roolissa muodostaen Eduards Emsisin sekä Matti Klingan kanssa FC Lahden keskikentän.

#17 Arling Sejdiu

Monipuolinen Honka-kasvatti murtautui viime kaudella kunnolla FC Lahden kokoonpanoon. Kolmatta kautta Lahdessa aloittava, Kosovoa maajoukkuetasolla edustava, Sejdiu on maanmiehensä Zeqirin kanssa melko samantyyppinen pelaaja. Sejdiu on Zeqirin tapaan teknisesti taitava laitahyökkääjä, joka tykkää haastaa laidaltaan. Laitahyökkääjän tontin lisäksi 20-vuotias Sejdiu pystyy pelaamaan kymppipaikalla sekä Liigacupissa mies on testannut kykyjään laitapakkina. Tulevalla kaudella nuorukainen jäänee vaihtopelaajan rooliin.

#20 Arttu Heinonen

Lahti – Kuopio -akseli kävi alkuvuodesta kiivaana, sillä Juho Pirttijoen lisäksi KuPSista FC Lahden haaviin tarttui keskikenttäpelaaja Arttu Heinonen. Neljättä Veikkausliigakauttaan aloittava Heinonen on potentiaalinen pelaaja, joka päävalmentaja Ilir Zenelin mukaan pystyy pelaamaan neljää eri hyökkäyspään roolia. Heinonen on Liigacupin otteluissa kokeillutkin sekä laitahyökkääjänä että kärjessä pelaamista. Pallosta elävä 22-vuotias tuo Lahteen pallollista osaamista sekä juonikkuutta.

#22 Loorents Hertsi

Kahdeksatta kauttaan FC Lahdessa aloittava Hertsi palasi viime kaudeksi takaisin Lahteen nostettuaan AC Oulun Veikkausliigaan. Liki 200 ottelun liigakokemuksen omaava Hertsi on varmasti Zenelin mieleen, sillä kentällä mies pystyy pelaamaan oikeastaan missä vain. Kuitenkin laitahyökkääjänä tai hieman puolustavammassa roolissa vuoden mittaisen jatkosopimuksen FC Lahden kanssa solminut Hertsi enimmäkseen pelaa. Vaikka ikää löytyykin 29 vuotta, nopeutta, jota Kisapuistossa päästään ihailemaan, silti miehestä löytyy.

#23 Berat Köse

Kösen jalkapalloperheen kuopus, Berat, lähtee jahtaamaan Veikkausliiga-debyyttiään hienon Kakkosen kauden jälkeen. Loukkaantumisista kärsinyt Köse pelasi viime kaudella Lahden Reippaassa, jossa hän iski 22 ottelussa yhdeksän maalia. Oikeana laitahyökkääjänä sekä kymppipaikalla viihtyvän Kösen vahvuudet ovat pallon kanssa. Pelirohkeutta mieheltä löytyy, jonka lisäksi Kösellä on hyvä kyky luoda paikkoja joukkueelleen. Myös Beratin isoveljet, Ibrahim ja Onuray ovat edustaneet FC Lahtea.

#70 Eduards Emsis

Latvian maajoukkuemies Eduards Emsis siirtyi kauden alla FC Lahden vahvuuteen armenialaisesta FC Noahista. Keskikentän pivot-roolissa viihtyvä Emsis on pelipaikalleen tyypillisesti hyvin korttiherkkä, mutta ylilyöntejä 26-vuotiaalta tuskin nähdään. Keskikentän rikkovaan rooliin sopiva latvialainen vie muulta keskikentältä hieman puolustusvelvoitteita, joten esimerkiksi Eemeli Virta pääsee näin hyökkäävämpään sekä isompaan pallolliseen rooliin tulevana kautena. Emsisin vahvuudet löytyvät puolustuspäästä sekä pallovarmuutta mieheltä löytyy. Kentälle kaiken jättävä Emsis tulee pelaamaan itsensä Lahti-fanien sydämiin.

Hyökkääjät

#9 Chinedu Geoffrey

Viime kaudella Lahdessa lainalla ollut Chinedu Geoffrey solmi tulevan kauden kattavan sopimuksen FC Lahden kanssa. Kaikissa viime kauden 27 Veikkausliigaottelussa esiintynyt nigerialainen paukutti maaliverkkoja seitsemän kertaa sekä antoi kaksi maalisyöttöä. Vahva, liki kaksimetrinen, Geoffrey taitaa maalinteon, jota osoitti alkaneella kaudella maalaamalla kerran sekä Liigacupin ottelussa Ilvestä, että harjoitusottelussa Gnistania vastaan.

#11 Pyry Lampinen

Nuoresta iästään huolimatta jo neljännen liigakautensa aloittava hyökkääjä, jonka viime kautta haittasi loukkaantuminen. Ehjänä pysyessään tuo työteliään ja monipuolisen vaihdoehdon Lahden hyökkäysarsenaaliin.

#77 Albion Ademi

Albion Ademi hurmasi liigaseuraajat viimeistään kaudella 2020 IFK Mariehamnissa. 14 maalia ja kolme maaliin johtanutta syöttöä herättivät kiinnostuksen ulkomailla ja edessä oli siirto Djurgårdenin riveihin. Ruotsissa kilpailu on ollut kovaa ja mahdollisuuksia ei ole juuri tullut. Vain reilu 300 minuuttia siirron jälkeen DIF:ssä pelannut Ademi lainasopimuksella FC Lahteen. 

Sekä vasempana että oikeana laitahyökkääjänä pelaava albanialais-suomalainen on laatupelaaja liigaan ja nostaa heti FC Lahden osakkeita ylemmäs.

#99 Macoumba Kandji

Vuonna 2014 Suomeen saapunut Kandji pelasi viime kaudella ensimmäisen vuotensa Kuhnuri-paidassa. Hyökkäyksen kärjessä viihtyvä senegalilainen maalasi 26 ottelussa viidesti ja syötti kuusi maalia. Yli 100 liigapeliä pelannut Kandji on kokenut kettu, joka taitaa maalinteon. Viime kauden kuusi syöttöä osoittavat myös hänen pelintekotaitonsa. Isosta koostaan tunnettu Kandji voi olla tulevalla Veikkausliigakaudella piikki lihassa vastustajan puolustajien lisäksi myös hyökkääjille, sillä Liigacupin ottelussa FC Hakaa vastaan mies pelasi ottelun lopun keskuspuolustajana.

 

AC Oulu

Perustettu: 2002

Kotipaikka: Oulu

Viime kausi: 11.

 

Maalivahdit

#1 Juhani Pennanen

Kokeneelta, 29-vuotiaalta Juhani Pennaselta kaapattiin viime kaudella hänellä pitkään hallussa ollut ykkösmaalivahdin tontti Yann Fillionin toimesta. Fillionin siirryttyä marraskuussa MIFK:n riveihin, Pennasen kirittäjäksi tulevaksi kaudeksi hankittiin englantilainen Calum Ward, joka siirtyi Laivastonsinisiin HIFK:sta. AC Oulun kapteenistoon kuuluvaa OsPa-kasvattia odottaa jälleen kova kamppailu peliajasta. Kauden lopussa päättyvä sopimus saa varmasti tulevan kauden kokoonpanosta pisimpään AC Oulussa pelanneen Pennasen pohtimaan jatkoaan.

#12 Calum Ward  

Hienon viime kauden HIFK:ssa pelanneen Calum Wardin Suomen visiitti sai vuoden jatkon, kun englantilainen kirjoitti AC Oulun kanssa ensi kauden kattavan sopimuksen. 14 ottelun verran Veikkausliigaa takonut AFC Bournemouth-kasvatti osoitti menneellä sesongilla olevansa varsin pätevä tolppien välissä. Varsinkin pelinavaaminen lukeutuu Wardin vahvuuksiin, joka torjuu ykkösmaalivahtina tulevalla kaudella.

#27 Nuutti Kaikkonen

Joulukuussa joensuulaisesta Jiposta AC Ouluun siirtynyt Nuutti Kaikkonen teki viime kaudella kokonaisen Ykkösen debyyttinsä IF Gnistania vastaan. Kukahan oli helsinkiläisjoukkueen penkin takana? No, nykyinen AC Oulu-luotsi Ricardo Duarte. Portugalilainen palkitsi hienon pelin pelanneen Kaikkosen Oulun testijaksolla, joka johti joulukuussa kaksivuotiseen sopimukseen AC Oulun kanssa. Ulottuva, peräti 198-senttinen lupaus toimii tulevalla kaudella kolmosvahtina. Pelejä nuorukainen kerryttää Kakkosessa Oulun Luistinseuran riveissä.

Puolustajat

#3 Miika Koskela

Vihdoin todellinen läpimurtokausi lähes kaksimetriselle, jo vuosia kenties maamme kovimpana topparilupauksena pidetylle oululaiselle? 18-vuotias Koskela nousi U21-maajoukkueen rinkiin kolme vuotta muita nuorempana, mikä kertoo paljon.

#4 Sandro Embalo

Roger ”Ruxi” Bonetin korvaajaksi löytyi marraskuussa Kyproksen lämmön Oulun viimaan vaihtanut Sandro Embalo. Testijakso toi lusitaanille lopulta ensi kauden kattavan sopimuksen. Bonetin tapaan Embalo on vasenjalkainen toppari, jonka vahvuudet löytyvät pallollisesta pelaamisesta. 25-vuotiaan portugalilaisen vahvuudeksi voi lisätä myös 190 senttimetrin pituuden, josta on hyötyä sekä hyökkäys- että puolustuspäässä. Embalo on parantanut otteitaan jatkuvasti harjoituskaudella ja sopeuduttuaan pelisysteemiin mies tulee taistelemaan avauksen paikasta. Sporting-kasvatti on korttiherkkä hämmentäjä, joten Raatissa kalabaliikkeja päästään varmasti ensi kaudella näkemään.

#5 Joel Europaeus

Floron tapaan IF Gnistanista AC Ouluun siirtynyt Joel Europaeus pelasi ensimmäisen kautensa topparina viime kaudella, jota ennen mies on pelannut keskikentällä. 20-vuotias Europaeus kävi ennen Gnistaniin siirtymistä pelaamassa kauden Luxemburgin pääsarjaa US Hostortissa. Mies on pallovarma sekä hyvä katkoja, joka vie peliään varmasti eteenpäin tulevalla kaudella tutun valmentajan alaisuudessa. Roolina on nelostopparin paikka tulevalla kaudella.

#6 Rafael Floro

Päävalmentaja Duarten mukana lisää portugalilaisväriä Ouluun tuo vasemman laitapakin tontilla viihtyvä Floro. Viime vuodet Liettuassa viettänyt Floro on täyttänyt palkintokaappiaan maan cupin sekä Super cupin mestaruuksilla. Parhaassa peli-iässä oleva Floro on päässyt näyttämään kynsiään urallaan myös Englannin Mestaruussarjassa Sheffield Wednesdayn riveissä. AC Oulun ykköslaitapakkina ensi kaudella pelaava Floro tuo pohjoiseen juoksuvoimaa sekä vahvaa pallollista osaamista.

#11 Rafinha

Ikää Suomessa viihtyneellä Rafinhalla on moneen AC Oulu -pelaajaan verrattuna kaksi kertaa enemmän. Tämä ei nykyään keskuspuolustajana viihtyvää brassia ole kuitenkaan hidastanut. Viime kausi Oulussa osoitti, että vauhti riittää vielä yli 200 Veikkausliigaottelun kokemuksen omaavalla Rafinhalla. Urallaan Mestarien liigan puolivälieriä Gentissä pelanneen sekä Suomen mestaruuksia HJK:ssa voittaneen Rafinhan vahvuuksiin kuuluu kokemus sekä pallollinen peli. Loukkaantumisista kärsinyt 39-vuotias muodostaa Miika Koskelan kanssa AC Oulun puolustuksen tukipilarit, jos hän vain pysyy terveenä.

#13 Joona Lohela

Viime kaudella Veikkausliigadebyytin tehnyt Joona Lohela aloittaa toisen kautensa AC Oulun kanssa. Suomen alle 17-vuotiaiden maajoukkueessakin esiintynyt Lohela on monipuolinen pelaaja, joka pysyy pelaamaan sekä keskikentällä että laitapuolustajana. Toinen kausi Veikkausliigajoukkueen mukana tekee hyvää nuorukaisen kehitykselle. Pelit Lohela pelaa pääosin OLS:n riveissä.

#16 Riku Selander

Oikea laitapuolustaja palaa takaisin Veikkausliigaan EIF:n paidassa vietetyn Ykkösen vuoden jälkeen. Selanderilta löytyy Veikkausliigakokemusta 42 ottelun verran HIFK:n riveistä. Miehen monipuolisuudesta kertoo se, että hän pystyy pelaamaan laitapakin lisäksi keskikentällä. Kuitenkin tulevalla kaudella 27-vuotias pysynee laitapuolustajana, sillä AC Oululta ei turhan monta korvaajaa tälle paikalle kokoonpanosta löydy. Pallovarma sekä aggressiivinen Selander lähtökohtaisesti siis avaa ensi kaudella oikeana laitapuolustajana.

#26 Noah Pallas

Kakkosen Honka Akatemiasta AC Ouluun siirtynyt Noah Pallas on hyökkäyssuuntaan vahva 20-vuotias laitapuolustaja. Tätä hän jo osoitti AC Oulu -debyytissään, jossa maalasi Liigacupissa SJK:ta vastaan. KäPa-kasvatin vastuu ensi kaudella jää vaihtopelaajan rooliin, mutta nuorukainen toimii hyvänä kirittäjänä muille laitapuolustajille. Parannettavaa löytyy puolustussuunnasta, mutta Veikkausliiga-ympäristö kehittää Pallasta varmasti.

Keskikenttäpelaajat

#8 Moshtagh Yaghoubi

Joulukuussa Oulussa paukkui, kun Veikkausliigan yksi parhaista keskikenttäpelaajista, Moshtagh ”Mosa” Yaghoubi, siirtyi Laivastonsinisiin. Yli 170 Veikkausliiga-ottelun lisäksi Mosa on pelannut Kazakstanissa, Venäjällä sekä Latviassa. Myös Suomen A-maajoukkueessa esiintynyt 27-vuotias on pelinäkemyksensä ja pallollisten taitojensa myötä Veikkausliigan eliittiä, joka huomioitiin viime kauden päätteeksi Ruudun tähtipelaaja -palkinnolla. Mosa tulee olemaan näkyvässä roolissa kentän hyökkäyspäässä, jossa tulevalla kaudella saattaa ottaa isompaa roolia, mutta myös puolustuspäässä, jossa katselee usein korttia. Yksi AC Oulun tärkeimmistä pelaajista tulevalla Veikkausliiga-kaudella.

#14 Niklas Jokelainen

Viime kauden lopussa Jokelainen siirtyi Ricardo Duarten toimesta hyökkääjän paikalta keskikentälle. Muutos osoittautui erinomaiseksi, sillä Tervarit-kasvatti pelasi RoPSia vastaan pelatuissa Veikkausliiga-karsinnoissa hienosti juuri keskikentällä. Stoken akatemiassakin käväissyt Jokelainen on täynnä potentiaalia, ja todellista läpimurtokautta Pikkuhuuhkajiin valitulta nuorukaiselta odotetaan. Loistavan työmoraalin omaava Jokelainen taistelee avauksen paikasta.

#15 Jere Kallinen

AC Oulun avauskokoonpanoon viime kaudella murtautunut Jere Kallinen kirjoitti pitkän, vuoteen 2024 asti ulottuvan, jatkosopimuksen oululaisjoukkueen kanssa läpimurtokautensa jälkeen. Kutospaikalla viihtyvä Kallinen on moderni keskikenttäpelaaja: nuorukaiselta löytyy nopeat jalat, hyvä pallollinen osaaminen sekä erinomainen pelinlukutaito. Potentiaalia Suomen alle 21-vuotiaiden maajoukkueessa esiintyneellä OLS-kasvatilla on hurjasti. Avauskokoonpanon paikkansa hän pitää myös tulevalla kaudella, jona hän voi pelata itsensä suuremman yleisön tietoisuuteen.

#17 Magnus Breitenmoser

Kesken viime kauden AC Ouluun FC Thunista lainalle siirtynyt Magnus Breitenmoser pelasi pohjoisessa hienon 18 Veikkausliiga-ottelun syyskauden. Joulukuussa AC Oulu ilmoitti, että sveitsiläisen laina Oulussa jatkuu myös tulevan kauden loppuun saakka. Breitenmoserin vahvuudet löytyvät puolustuspään lisäksi pallollisessa roolissa. Kauden alla pelatuissa harjoitusotteluissa sekä Liigacupin peleissä Breitenmoserin rooli on ollut hieman epäselvä, eikä miestä ole nähty parhaalla pelipäällä. Viime kausi kuitenkin osoitti, että hyvänä päivänä 23-vuotias keskikenttäpelaaja on erinomainen pelaaja Veikkausliigaan. Otteiden kuitenkin tulee palata viime kauden tasolle, muuten joutuu taistelemaan pelipaikastaan.

#18 Armend Kabashi

Kolmas Ricardo Duarten mukana IF Gnistanista Ouluun siirtynyt on puolustavana keskikenttänä pelaava Armend Kabashi. Kabashi on urallaan pelannut Gnistanin lisäksi Veikkausliigassa 33 ottelua kasvattajaseuransa FC Hongan riveissä, jonka lisäksi 26-vuotias Kabashi on myös viettänyt muutaman vuoden synnyinmaassaan Saksassa. Loukkaantumisista kärsineen Kabashin vahvuudet löytyvät puolustuspäästä sekä hänen pelinavaamistaitonsa on monipuolinen. Jäänee vaihtopelaajan rooliin Jere Kallisen hallitessa avauskokoonpanon paikkaa keskikentän pohjan osalta.

#20 Otso Liimatta

17-vuotias Liimatta oli viime vuonna isossa roolissa Kakkosta OLS:issa. Kahdessa liigamatsissa minuutteja. Taitava ja älykäs pelintekijä, junnumaajoukkueiden vakiokasvo. Erinomainen pienessä tilassa.

#25 Marius Könkkölä

Muutaman K.R.C. Genkin juniorijoukkueessa vietetyn vuoden jälkeen Könkkölä solmi AC Oulun kanssa sopimuksen paluusta Suomeen. 18-vuotias lupaus kirjoitti oululaisseuran kanssa kaksivuotisen pelaajasopimuksen. Suomen juniorimaajoukkueita kolmessa eri ikäluokassa edustanut Könkkölä pystyy pelaamaan kymppipaikan lisäksi myös laiturina molemmissa laidoissa. Könkkölä on teknisten ominaisuuksien puolesta vaarallinen hyökkäyspäähän, mutta hän tuo myös apuja puolustukseen nopeutensa myötä. Vastikään Suomen alle 19-vuotiaiden maajoukkueeseen valittu nuorukainen tulee haastamaan tulevalla kaudella tosissaan AC Oulun laitahyökkääjiä avauskokoonpanon paikasta.

#XX Nestori Kekonen

Monipuolinen Kekonen pystyy keskikentän lisäksi pelaamaan myös laitapuolustajana. Nopeat jalat sekä vahvan vedon omaava Kekonen on AC Oulun sopimuspelaaja, mutta pelinsä hän pelaa viime kauden tapaan Kakkosessa Oulun Luistinseuran nutussa, jossa pelaa kehitykselleen tärkeitä miesten pelejä.

#XX Lasse Ikonen

Oulu-Oulunkylä-välillä on kauden alla ollut ruuhkaa. Lasse Ikonen kuuluu ryhmään, joka tämän 600 kilometrin pituisen välin on päässyt kulkemaan. Tammikuun lopussa jatkosopimuksen AC Oulun kanssa tehnyt OLS-kasvatti siirtyi kauden mittaisella lainasiirrolla IF Gnistaniin. Suomen alle 19-vuotiaiden maajoukkueessa esiintynyt nuorukainen siirtyy siis taistelemaan minuuteista Ykköseen.

Hyökkääjät

#7 Samu Alanko

27 ottelun verran AC Oulun paidassa viime sesongilla raatanut Samu Alanko ei tilastojen valossa viettänyt parasta vuottaan. Laitahyökkääjänä parhaimmillaan pelaava Alanko joutui viime kauden pelaamaan ”väärällä paikalla”, kun pelasi suurimman osan otteluistaan hyökkäyksen kärjessä. Laitahyökkääjän paikalle AC Oulun kokoonpanosta löytyy monta pätevää kirittäjää, joten avauksen paikan halutessaan, tulosta pitää ruveta syntymään.

#9 Michael Lopez

Joulukuussa Valko-Venäjän FK Minskistä AC Ouluun siirtynyt argentiinalainen on alkanut sopeutumaan elämään pohjoisessa. Hieman vaikeita Liigacupin otteluita seurasi harjoitusottelu Ilvestä vastaan, jossa 24-vuotias keskushyökkääjä osoitti, mihin hän pystyy tekemällä maalin ja syöttämällä kaksi osumaa 4–3-voitossa. Juoksuvoimainen kärki kiusaa puolustajia nokkelilla pystyjuoksuillaan, ja lähtee kauteen AC Oulun ykköshyökkääjänä.

#10 Dennis Salanovic

No Sala, no party?

Kesken viime kauden Ouluun siirtynyt Salanovic oli ehkä se tärkein pelaaja AC Oulun sarjapaikan säilymisen takana. Joulukuun alussa oululaiset saivat aikaisen joululahjan, kun ykköstykin jatko julkistettiin. Viime kauden kaltaisia taikoja Liechtensteinin maajoukkuemieheltä kaivataan tulevalla kaudellakin. Parhaana päivänä mies on täysin pysäyttämätön vikkeline jalkoineen sekä taitavine kuljetuksineen. Jos Salanovic pysyy terveenä, on hän yksi Veikkausliigan ensi kauden parhaita laitahyökkääjiä.

#19 Onni Suutari

Härkämäinen Onni Suutari tuo AC Oulun hyökkäykseen aivan uuden ulottuvuuden. 190-senttinen, yli 90-kiloinen keskushyökkääjä on varteenotettava kilpailija Michael Lopezille. Viime kaudella Veikkausliiga-debyytin tehnyt FC Raahen kasvatti loisti debyytissään KTP:tä vastaan, ja samaa herkkua on varmasti luvassa myös tulevalla kaudella. Potentiaalinen Suutari lähtee kauteen AC Oulun kakkoskärkenä, ja tulee kirittämään Lopezia avauksen paikasta tosissaan.

#21 Aapo Heikkilä

161 ottelua AC Oulun paidassa pelannut laitahyökkääjä ei viime kaudella pystynyt samanlaisiin urotekoihin, mihin vuonna 2020 kykeni. Heikkilä on kokenut pelaaja, joka tekee nöyrästi hommia sekä hyökkäys- että puolustussuuntaan. Parasta peli-ikää kolkutteleva Heikkilä aloittaa kahdeksannen kautensa AC Oulu -paidassa. Tulevalla kaudella on aiempaa kovempi kamppailu peliajasta, sillä AC Oulun rosterissa on monta nälkäistä laitahyökkääjää. Vastuuta ei yhtä paljon ole tulossa kuin edelliskausina, ellei 27-vuotias syty vuoden 2020 kaltaiseen liekkiin.

 

SJK

Perustettu: 2007

Kotipaikka: Seinäjoki

Viime kausi: 3.

 

Maalivahdit

#1 Jesse Öst

Viidettä kauttaan SJK:ssa aloittava Öst on tasaisen varmasti noussut seinäjokisten ykkösvahdiksi. Piti viime kaudella maalinsa puhtaana yhdeksän kertaa (jaetulla kolmannella sijalla nollapeleissä) ja pelasi lähtökohtiin nähden hyvin. On myös kehittynyt huomattavasti jalalla pelaamisessa.

Turkuun lähtenyttä Walter Viitalaa oli kenties kaavailtu isompaan rooliin, mutta loukkaantumiset pilasivat Viitalan viime kauden kokonaan. Östistä menestyminen ei ainakaan jäänyt kiinni. 

#16 Tuomas Pöyhönen

Helsinkiläislähtöinen veskari torjui viime kauden Vepsun riveissä 17 ottelussa ja oli auttamassa seuran nousua Veikkausliigaan. Parikymppinen Pöyhönen on lupaava maalivahti, mutta Uusitalon ja Östin syrjäyttäminen on silti erittäin epätodennäköistä. Ykköstä on taas tarjolla, mutta tällä kertaa SJK Akatemian riveissä.

#30 Markus Uusitalo

Jesse Östin kirittäjäksi hankittu Uusitalo saapui Seinäjoelle Helsingin IFK:sta. SJK on kuudes seura FC Hongan kasvatille ja tavoitteet 24-vuotiaalla ovat edelleen ulkomailla. Pelasi varsin hyvän kauden HIFK:ssa ja sai vastuuta 13 liigaottelussa. Kuitenkin se ykköstorjujan paikka ja jatkuvat pelit viikosta toiseen puuttuvat CV:stä, eikä Östin syrjäyttäminen ole helppoa. 

Puolustajat

#3 Martti Haukioja

Nuoresta iästään huolimatta (22v) SJK on Haukiojalle jo neljäs seura Veikkausliigassa. Topparina ja laitapuolustajana/wing-backina pelaava HJS-kasvatti otti kehitysaskeleita Interissä pelatessaan. Lunastaa vihdoin niitä odotuksia, joita osa laittoi nuoren miehen harteille Italian-siirron myötä viitisen vuotta sitten. Viime kaudella Haukiojan syöttöprosentti oli 82%, mutta kaksinkamppailut jättivät vielä parannettavaa: 52%. 

Hyvä rankkareissa. Saako pilkkuvastuun myös SJK:ssa, kuten sai Interissä?

#4 Matias Vainionpää

SJK:n oma kasvatti nousi edustukseen pysyvästi vuonna 2020. Pelasi ennakkoluulottomasti ja vahvasti sillä kaudella. Viime kausi oli vaikea, sillä SJK:n toppariosasto oli niin laadukas. Vasta parikymppinen Vainionpää saa varmasti vastuuta Ykkösen SJK Akatemiassa, mutta pystyy tarpeen tullen paikkaamaan myös liigamiehistössä. 

#15 Cristhian Valencia

Kolumbialainen toppari oli vahva debyyttikaudellaan. Tietyt maneerit ja hämmentäminen nousivat negatiivisesti esiin, mutta toisaalta omassa joukkueessa on hyvä olla rottamainenkin pelaaja, joka tekee kaikkensa joukkueen voiton hyväksi. Kuka näitä muistelee enää, kun kolme pistettä on plakkarissa?

Todella vahva erikoistilanteissa molempiin päihin. Maalisarake tuskin näyttää nollaa kauden päätteeksi.

#17 Ville Tikkanen

Ville Tikkasen viime kausi oli läpimurto. Luuti kolmen topparin linjassa keskimmäisenä hienoin ottein: syöttöprosentti oli 89% ja kaksinkamppailuistaan Tikkanen vei nimiinsä 64%. 

#18 Niko Markkula

Markkula oli Interin hopeakaudella pelipaikkansa parhaimmistoa ja ensimmäinen SJK-kausi oli vielä ihan kelvollinen. Sen jälkeen Markkula on kuluttanut vaihtopenkkiä ja minuutit ovat jääneet pieniksi. Oikeana laitapuolustajana ja wing-backina pelaava JJK:n kasvatti sai vastuuta Liigacupissa, mutta ei ole mikään varma avaaja. Pystyykö nousemaan vielä sille entiselle tasolleen, joka poiki kutsun Huuhkajiin asti?

#20 Pablo Andrade

Vasen laitapuolustaja/wing-back on pelannut pitkälti Espanjan kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla. Päävalmentaja Gomez kehuu vasenjalkaista Andradea kokonaisvaltaiseksi puolustajaksi, joka on omimmillaan pallonhallinnassa ja vahva puolustussuuntaan. Mutta tuoko Andrade tarpeeksi hyökkäyssuuntaan?

#22 Matej Hradecky

Dunwoodyn ja Uusitalon lisäksi Gomez nappasi HIFK:sta mukaansa Matej Hradeckyn. Kolmen linjaa käyttäessään Gomez laittanee Hradeckyn toppariksi, mutta neljän linjassa mies nousee hieman ylemmäs keskikentälle. Hradecky palaa SJK:hon jo kolmannen kerran, joten täysin uuteen ympäristöön mies ei joutunut. 

Hradecky sijoittuu hyvin, kantaa vastuuta pelinavaamisessa ja on ulottuva, mutta ei todellakaan mikään maailman nopein pelaaja.

#58 Mehmet Hetemaj

Joukkueen nestori Oliinykin jälkeen. 34-vuotias kapteeni ja seuralegenda on löytänyt uuden paikkansa topparilinjasta. Loukkaantumiset ovat vaivanneet ja diesel alkaa olla koneesta loppu, mutta tarpeen tulleen täyttää tonttinsa – ei enää illasta ja viikosta toiseen. Paikkaa kokemuksellaan ja sijoittumisellaan niitä muita, iän mukana tuomia, ongelmia. On tärkeä osa koko SJK-organisaatiota ja ansaitsee paikkansa siellä peliuran jälkeenkin.

Keskikenttäpelaajat

#5 Alfie Bates

Parikymppinen lädi tuli rouhimaan SJK:n keskikentän keskustaan. Omien sanojensa mukaan Bates taklaa kovaa, pyrkii aggressiivisesti eteenpäin ja on hyvä syöttämään. Aika näyttää onko Englannin kakkosliigaa miltei 50 ottelua pelanneesta Batesista keskikentän johtavaan rooliin Veikkausliigassa.

#6 Jude Arthur

Ulottuva ghanalainen aloittaa jo neljännen kautensa SJK:ssa. Pientä eteenpäinmenoa on ollut vuosien mittaan, mutta ei vielä mitään poikkeuksellista. Arthur on edelleen varsin nuori, kesällä 23 vuotta täyttävä, pelaaja joka voi ottaa niitä kuuluisia seuraavia askeleita. Liikkuu hyvin, taklaa ja tekee töitä, mutta pallollinen peli on valitettavan heikkoa aika ajoin. 

#8 Jake Dunwoody

Manchester Cityn ja Stoken akatemioissa marinoitunut Dunwoody tuli HIFK:hon hakemaan nostetta uralleen. Kausi oli onnistunut, 23-vuotias keskikentän keskustan raastaja sai pelata ilman suurempia paineita ja pääsee nyt pykälän verran kovempaan ympäristöön. Tekee paljon töitä keskialueella ja ottaa viittaa harteilleen myös pelinrakentelussa, eikä vain kaksinkamppailuissa ja riistoissa. 

#10 Diego Rojas

Pienikokoinen hyökkäävä keskikenttäpelaaja ja kymppipaitaa kantava Diego Rojas menee kategoriaan hitti tai huti. Kevättalvella minuutit olivat vielä niin pieniä, ettei tarkempaa arviota pystynyt tekemään. Toiset tuntuvat odottavan Rojasista sateentekijää, kun taas osa epäilee miehen kykyä sopeutua eurooppalaiseen futikseen. Rojasilla on onneksi chileläistä kaveria joukkueessa, sillä yksi kysymysmerkki on myös sopeutuminen Suomeen ja Seinäjoelle. 

Jos kaikki menee nappiin, niin vasenjalkaiselta Rojasilta voi odottaa älykkäitä ratkaisuja kymppipaikalla. 

#19 Tuomas Kaukua

RoPS-kasvatti oli seuran romahduksen jälkeen yksi niistä pelaajista, jonka lähtö oli odotettu. Hyökkäyksen laidalla, mutta myös keskikentän eri rooleissa pelaava Kaukua on ennakkoluuloton ja röyhkeä pelaaja. Teki viime kaudella Ykkösessä kaksi maalia ja antoi neljä maalisyöttöä ja on SJK Akatemialle iso vahvistus, jos minuutit Veikkausliigassa ovat tiukassa. 

#23 Nooa Laine

Jo viime kaudella liigaympyröitä haistellut väkivahva, hyökkäysorientoitunut keskikenttäpelaaja, joka on erinomaisessa kehitysympäristössä. Jos liigassa peliaika on tiukassa, pelaa isossa roolissa reservijoukkueessa Ykkösessä. Monipuolinen, pystyy pelaamaan kymppipaikalla, laidassa, kärjessä ja jopa keskikentän pohjalla.

#25 Daniel Håkans

Håkans on noussut monien Pikkuhuuhkajien seuraajien huulille viimeistään nyt. Pelannut SJK:n edustuksessa kaikki kilpailut mukaan lukien jo 41 ottelua, mutta kenties tulevalla kaudella olisi oikea aika odottaa 21-vuotiaan todellista läpimurtoa. Todella nopea ja hyvä kuljettamaan, mutta kaksi kysymästä herää. Onko parempi paikka keskikentän keskellä, minne siirtyi viime kaudella, vai laidassa? Tehot karttavat Håkansia tai toisin sanoen, onko viimeinen ratkaisu pallon kanssa se optimaalisin?

#28 Vertti Hänninen

Kajaanin Hakassa futiksen aloittanut Hänninen siirtyi vuonna 2012 Rovaniemen Palloseuraan. Tie kulki junioreista varmasti kohti edustusmiehistöä ja lopulta Hänninen ihastutti otteillaan Ykkösessä. Keskikentän keskustan pelaaja teki viime kaudella kaikissa kilpailuissa peräti kymmenen maalia ja antoi viisi maaliin johtanutta syöttöä. Nuo luvut olisivat kovia kelle tahansa, mutta kun kyseessä oli 19-vuotias kotimainen keskikenttäpelaaja, niin ei ihme että nimi nousi muidenkin kuin rollolaisten huulille.  

Kaiken järjen mukaan pitäisi olla avauksen pelaaja, vaikka on toki vielä todistettavaa liigatasolla.

Hyökkääjät

#7 Josepablo Monreal

Talvella saapunut yli 190-senttinen voimahyökkääjä kuulostaa noin sanottuna kovalta Veikkausliigaan, mutta Liigacupin perusteella on vielä tekemistä. Kauden alla 26 täyttävän chileläisen pitäisi olla hyvä pääpelaaja, mutta näin paperilla ja taskulaskinanalyysillä maalimäärät kummastuttavat. Jos Transfermarktin tiedot pitävät paikkansa, on Monreal tehnyt parhaalla kaudellaan neljä maalia Chilen pääsarjassa.

Monrealin muiden ominaisuuksien pitää olla astetta paremmalla tasolla, sillä mikään ei tue sitä, että tässä olisi yli kymmenen maalin mies.

#9 Rafal Wolsztyński

Puolalaisen keskushyökkääjän sopimus on katkolla kesäkuussa. Kesken viime kauden saapunut Rafal ei ole pelannut liiga- ja liigacupin otteluissa kuin reilu 200 minuuttia, mutta maaleja on tullut kuitenkin kolme kappaletta. Viimeistellyt paikkoihin nähden ihan hyvin, mutta riittääkö taso noin muuten?

#11 Denys Oliinyk

Ukrainalainen lähtee viidenteen kauteensa Seinäjoella. Kesällä 35 vuotta täyttävä joukkueen vanhin pelaaja on edelleen vetreässä kunnossa ja haastaa mielellään liigapuolustajia. Seitsemän maalia ja kaksi maalisyöttöä olivat laiturille kelvolliset lukemat ja peliaikaan suhteutettuna kyseessä oli Oliinykin tehokkain kausi.

#14 Jake Jervis

Hyökkäyksen laidassa ja keskellä pelaava Jervis on osoittautunut kultaakin kalliimmaksi SJK:lle. 30-vuotias Birmingham Cityn kasvatti suorittaa tasaisella laadulla illasta toiseen ja sai viime kaudella ehjän kokonaisen kauden alleen. 26 ottelussa syntyi kahdeksan maalia ja kaksi maalisyöttöä. 

Vahva ja kokoisekseen suht nopea pelaaja on vaikea pideltävä. 

#45 Serge Atakayi

Atakayin uusi tuleminen? Ei pelannut minuuttiakaan SJK:ssa viime kaudella valmennuksen kanssa syntyneen eripuran vuoksi ja vietti lopulta loppukauden lainalla Ykkösen Tepsissä. Turussa Serge viimeisteli kolme maali ja antoi neljä maaliin johtanutta syöttöä ja Liigacupin perusteella on vahvasti taas SJK:n suunnitelmissa mukana. Merkitty tässä listauksessa hyökkääjäksi, mutta pelaa käytännössä laidalla wing-backin tai laitahyökkääjän roolia. Veikkausliigan nopeimpia pelaajia ja ei pelkää haastaa 1v1-tilanteissa.

#XX Kingsley Ofori

Viime kauden Kakkosen C-lohkon maalikuningas. Rooli ainakin alkuun Ykkösessä, mutta mahdollisuudet ottaa liigapaikankin. Ghanalainen on jäätävän nopea ja räjähtävä kärkipelaaja.

 

VPS

 

Perustettu: 1924

Kotipaikka: Vaasa

Viime kausi: Ykkösen 1.

Maalivahdit

#1 Oskari Forsman

Kokenut Forsman on hyvä torjuja Veikkausliigaan, vaikka maisema on vaihtunut tiuhaan uusien seurojen perässä. VPS on 34-vuotiaalle kymmenes seura aikuisuran aikana ja töitä putoajakandidaatin tolppien välissä tulee riittämään. Aina Forsmanille töitä on Suomen kentiltä riittänyt, mutta aika usein mies on joutunut venymään urotekoihin sarjan heikoimmissa joukkueissa. Vepsun ykkösveskarin on pakko onnistua, jos vaasalaiset mielivät sarjassa säilyä.

#22 Teppo Marttinen

Marttinen toimii hyvänä kirittäjänä Forsmanille. Sekä Ykkösestä että liigasta useampien kymmenien pelien kokemuksen omaava JJK-kasvatti on ulottuva maalivahti, joka on VPS:ssä saanut nauttia Henri Sillanpään maalivahtivalmennuksesta.

#24 Antti Latva-Kivistö

19-vuotias pelannee enimmäkseen VPS Akatemian riveissä Kolmosta, jossa viime kaudella tuli 10 ottelua. Liigadebyytti mahdollinen loukkaantumisten tai pelikieltojen kautta.

Puolustajat

#2 Josep Nuorela

Toisen polven toppari pääsi haistelemaan Ykkösen vauhtia viime kaudella seitsemän ottelun verran ja tänä talvela hän on pelannut liigacupia kolmessa ottelussa. Näytönpaikkoja ja liigadebyytti luulisi siis olevan luvassa jo muutaman viikon sisään.

#3 Juhani Pikkarainen

Pitkänhuiskea TPS-kasvatti lähti jo vuonna 2015 Itävaltaan, RB Salzburgin akatemiaan. Pikkarainen sai uida tutkan alapuolella monta vuotta ja vaikka läpimurtoa ei ulkomailla tullut, on Pikkarainen ainakin Ykkösen tasolle laatutoppari. Vasenjalkaisena pelaajana tuo pelinavaamisvaiheeseen vaihtoehdon.

Pikkarainen on pelannut liigaa jo ennestään KPV:ssä ja TPS:ssä, mutta Vaasassa voisi olla tarjolla isojen minuuttien kausi ja mahdollinen läpimurto lopullisesti liigatasolle. 

#4 Jesper Engström

Kolmekymppisiiän pian viettävä Jesper Engström palasi Vepsuun kahden Inter-kauden jälkeen. Kolmen topparin linjassa Engström on hyvä vasempana wing-backina pelatessaan, mutta myös muut puolustuksen roolit hoituvat tarvittaessa. Puolustussuuntaan perusvarma, mutta löytyykö ylöspäin tehoja?

#5 Mikko Pitkänen

Lähes parimetrinen KuPS:n kasvatti on ulottuva ja hyvä ilmassa. Ei ole kuitenkaan nopeudella siunattu eikä Pitkästä haluta juoksukilpailuihin vastustajan iskiessä nopeasti vastaan.

#11 Samba Sillah

Molemmilla laidoilla niin puolustavammassa roolissa kuin hyökkäävämmässä pelaava Sillah on VPS:n & VIFK:n kasvatteja. 23-vuotias debytoi Veikkausliigassa VPS:n paidassa kaudella 2019 ja nyt todennäköisesti wing-backina nähtävä Sillah yrittää osoittaa tasonsa riittävän liigaan. Nopeusominaisuudet ja työnteko on kunnossa, ja voi hyvin olla yksi kauden yllättäjistä pelaten isompiakin minuutteja. 

#20 Tyler Reid

Topparina, laitapuolustajana ja wing-backina pelaava englantilainen löi läpi Ykkösen Jarossa. Viimeisteli perätä kuusi maalia viime kaudella ja oli hyvä myös puolustussuuntaan. Muun muassa Arsenalin ja Man Unitedin akatemioissa futisoppinsa saanut Reid on arvoitus vielä liigatasolla, mutta eväät on onnistua.

#23 Miika Niemi

VPS-kasvatti debytoi Veikkausliigassa jo kymmenen vuotta sitten. Ok-tason peruspelaaja, jonka voi istuttaa monelle puolustuksen pelipaikalle. Pelasi Ykkösessä paljon, mutta nyt vastuu vähenee. Niemen kaltaisia pelaajia tarvitaan kuitenkin vaihtopenkille. Ei säkenöi, mutta on valmis kentälle, kun käsky käy. 

#27 Gabriel Sillanpää

Vasta 16-vuotias Sillanpää sai ensiminuutit Liigacupissa edustuksen riveissä. Pelannee P17:n mukana ja mahdollisesti Akatemiassa, mutta liigaan ei vielä asiaa ilman loukkaantumisia tai poissaoloja. Nimi kuitenkin mieleen tulevaisuutta ajatellen.

#XX Akon Kuek

18 vuotta toukokuussa täyttävä Kuek debytoi edustuksen ringissä Liigacupin ottelussa AC Oulua vastaan. VPS-ikoni Morrissey on kehunut topparina ja keskikentän pohjalla pelaavaa Kuekia, joten otetaan nuorukainen seurantaan.

Keskikenttäpelaajat

#6 Arttu Nuutinen

VPS-kasvatti pelaa niin keskikentän keskellä kuin myös tarvittaessa laitapuolustajana/wing-backina. Haki vauhtia Kajaanista ja Vasa IFK:sta, mutta palasi pari vuotta sitten kasvattajaseuraansa vahvempana.

#7 Aleksi Pahkasalo

Parhaiten kymppipaikan vapaassa roolissa pelaava Pahkasalo tekee vasta nyt, lähes kolmekymppisenä Veikkausliiga-debyyttinsä. Nostan tämän faktan esiin, koska Pahkasalo debytoi kymmenen vuotta sitten HJK:n edustuksessa Liigacupissa Lodin, Pohjanpalon ja muiden kovien nimien kanssa, mutta elämä ja opiskelu veivät nuoren miehen lopulta Yhdysvaltoihin. 

Hyvän potkutekniikan omaava Pahkasalo päätyy monesti kausikoosteisiin komeiden maaliensa ansiosta ja kantaa ison vastuun joukkueensa tehoista. Ykkösessä noita tehoja onkin tullut 36 maalin ja 20 maalisyötön edestä, mutta miten käy Veikkausliigassa, jossa aikaa ja tilaa on vähemmän?

#8 Sebastian Strandvall

VPS:n kapteeni aloittaa jo kymmenennen kautensa seurassa. 286 ottelua Veikkausliigassa ja 277 Vepsussa pelannut Strandvall tavoittelee komeita tasalukuja ottelumäärässä. Minuutteja myös riittää, sillä 35-vuotias pystyy pelaamaan monessa keskikentän roolissa. Viime kaudella Ykkösessä pelasi niin laidalla kuin keskelläkin ja oli tehokas: kuusi maalia ja kahdeksan maaliin johtanutta syöttöä.

#19 Gustaf Backaliden

IFK Mariehamnissa ja SJK:ssa liigaa pelannut Backaliden tuo Vepsuun ripauksen lisää liigakokemusta. Backaliden voi pelata keskikentällä hyökkäävämmässä sekä puolustavamassa roolissa. Isoja minuutteja tarjolla, mutta tason pitää nousta.

#25 Samuel Lindeman

Keskikentän pohjapelaaja siirtyi Vaasaan MyPasta viime vuonna. Ykkösen kaudella tuli rutkasti vastuuta ja Lindeman pelasi lopulta 25 ottelussa. 

#26 Antonio Almén

18 vuotta pian täyttävä Almén on VIFK:n kasvatteja. Keskikenttäpelaaja on debytoinut VPS:n miehistössä Liigacupissa ja pelannut harjoitusotteluissa. Muuten minuutteja on tullut VPS-j:n mukana P17-ikäluokassa ja Kolmosessa VPS Akatemiassa. 

#29 Lauri Ketola

05-syntyneiden maajoukkueen mukana ollut Ketola (kuten Hudd & Sillanpää) pelaa laiturina. Miesten pelejä on tullut VPS Akatemiasta ja muuten Ketola on pelannut VPS-j:n mukana P17 SM-sarjaa.

#30 Joonas Vahtera

Joonas Vahteraa käsiteltiin tarkemmin neljä vuotta sitten julkaistussa Byyrin nuoret tähdet –juttusarjassa. Taitava ja nopea Vahtera oli tuolloin pelannut hyviä kausia Veikkausliigassa ja tulevaisuus näytti valoisalta. Loukkaantumiset ja vähäiset minuutit (mm. HJK) ovat kuitenkin jarruttaneet kehitystä. 

26-vuotias Vahtera kuuluisi ehdottomasti VPS:n avainpelaajiin, mutta isoin kysymys on taas se, missä kunnossa Jonttu on. 

#XX Prosper Ahiabu

Rohkea ja pallovarma keskikenttäpelaaja. Ghanalainen tuo lisää fyysisyyttä VPS:n keskikentälle.

Hyökkääjät

#9 Riku Jääskä

VPS Junioreiden kasvatti löi läpi FC Kiistossa ja ansaitsi sopimuksen VPS:n kanssa. Kolmosessa maaleja syntyi Kiiston paidassa 34 kaudella 2019 ja seuraavalla Kakkosen kaudella 9 kahteentoista otteluun. Ykkösessä minuutit jäivät pienemmiksi ja maalejakin tuli vain kaksi. 

Vepsun hyökkäysosasto on sen verran kapea, että liigassa tulee varmasti jonkin verran vastuuta 24-vuotiaalle Jääskälle.

#10 Steven Morrissey

Kaikkien aikojen jamaikalaisvahvistus. Vuonna 2011 Vaasaan saapunut Morrissey on todellinen seuralegenda. Olisi ilman loukkaantumista ollut erittäin lähellä maalikuninkuuden voittoa vuonna 2012 (15 liigamaalia). Tuon kauden jälkeen kysyntää riittikin ja edessä oli ainoa siirto Vepsusta pois – Tanskan pääsarjaan. Asiat eivät sujuneet toivotulla tavalla ja edessä oli paluu Vaasaan, jossa loppu on seurahistoriaa. 

35-vuotias hyökkääjä on pelannut VPS:n riveissä 268 ottelua, joissa on syntynyt 76 maalia ja 44 maaliin johtanutta syöttöä. Viime kaudella Ykkösen vuoden pelaajaksi valitulla Morrisseylla on vielä annettavaa myös liigatasolla. 

#17 Kalle Multanen

Ykkösen kaikkien aikojen maalintekijä (104 maalia), Kalle Multanen, lähtee jo kuudennelle liigakaudelleen, mikä saattaa yllättää monet. Niin vahvasti Multanen yhdistetään aina Ykköseen. Toki on mainittava, että parilla kolmella kaudella noista kuudesta minuutteja on tullut vain kourallinen.

Ensi viikolla 33 vuotta täyttävä Viialan Peli-Veikkojen kasvatti liikkuu hyvin maalintekosektoreille ja viimeistelee hyvällä prosentilla paikan saadessaan. Multasen on pakko onnistuakin kovalla prosentilla, jos Vepsu haluaa sarjapaikkansa säilyttää.

#28 Roni Hudd

Juniorisarjoissa kovia maalilukemia paukuttanut poikamaajoukkuehyökkääjä on nimi, joka kannattaa laittaa muistiin, vaikkei vastuu vielä liigassa iso olisikaan. B-junioreiden valmentaja Henri Sillanpää on luonnehtinut Huddia räjähtäväksi hyökkääjäksi, joka on hyvä viimeistelemään.