Huuhkajat maailmalla: Putoamistaistoja kevätauringon alla

Suomalaisia pelaa jatkuvasti kotimaatansa kirkkaammissakin parrasvaloissa. Kuka lyö itsensä läpi? Kuka palaa maitojunalla takaisin kotiin? Byyri seuraa suomalaisten otteita viikoittain ja raportoi mielenkiintoisimmat tapahtumat muille kannattajille.

Twente ja muut putoamispeikon kiusaamat

FC Twente hävisi lauantaina pelatussa ottelussa ADO Den Haagille lukemin 2-1. Fredrik Jensen vei Twenten johtoon ottelun alussa, mutta jo totuttuun tapaan, vierailijoiden johtoasema kääntyi lopulta tappioksi. Thomas Lam uurasti keskikentällä täydet minuutit ja myös Richard Jensen pääsi kentälle vartti ennen loppua.

Hollannin pääsarjaa on pelaamatta kolme kierrosta, joten Twentellä on todelliset kuuden pisteen ottelut edessään.

Sarjan jumboksi jämähtänyt ’’suomalaisjoukkue’’ on neljän pisteen päässä Sparta Rotterdamista. Yksi joukkue putoaa suoraan ja kahdella muulla on edessään karsintapelit – näihin karsintapeleihin Twentellä on siis vielä saumat päästä.

Kauas on tultu vajaan kymmenen vuoden takaisista päivistä, kun seura kruunattiin Hollannin mestariksi ja heti seuraavana vuonna Twente voitti Hollannin cupin. Talousvaikeudet, ja tällä kaudella yksinkertaisesti surkeat peliesitykset, ovat ajamassa perinteistä seuraa sarjatasoa alemmas.

Suomalaistriosta Thomas Lamin laina päättyy ja edessä on paluu Nottingham Forestiin. Fredrik Jensenille ottajia varmasti Eredivisiestä riittää, jos Twente putoaa, mutta velipojalle säännölliset minuutit ja vakioavaajan paikka Eerste divisiessä voisi tehdä hyvää.

Kuva: Facebook / Twente

Putoamistaistoon ovat joutuneet myös Perparim Hetemajn Chievo ja Sauli Väisäsen SPAL Serie A:ssa. Väisänen on alkukauden jälkeen ollut pitkälti penkkiveikko, ja viime aikoina myös Perpa on löytänyt itsensä vaihtopenkiltä.

Viikonloppuna molemmat joukkueet pelasivat omissa otteluissaan maalittoman tasapelin ja miehittävät tällä hetkellä sarjataulukossa sijat 16. ja 17. Väisänen istui koko ottelun penkillä Firenzessä SPAL:n hakiessa arvokkaan vieraspisteen, ja Perpa puolestaan pääsi vaihdosta kentälle 74. minuutilla kotipelissä Torinoa vastaan.

En pistäisi pahakseni, vaikka kumpikin pelimies siirtyisi kauden päätteeksi uusiin haasteisiin.

Tanskassa suomalaisilla pääosin kulkee, mutta yksi seura täytynee tämän otsikon alle nostaa. Joni Kaukon ja Eero Markkasen Randers on menossa kovaa kyytiä alaloppusarjasta kohti putoamiskarsintoja. Tämä kuulostaa dramaattisemmalta kuin se on, sillä Tanskan järjestelmä on hieman tuota laajempi. Kaksiosaisia ”playoff-otteluita” Randersin täytyy kuitenkin voittaa, jos se mielii pääsarjatasolla myös ensi kaudella pelata.

Muita mainintoja

Petteri Forsellin edustama MKS Miedź Legnica tasasi pisteet keskiviikkona Stal Mieleciä vastaan Puolan 1. divarissa. Pullukka iski vierailijoiden ainokaisen ja jatkoi Miedźin hyvää formia. Lauantaina pelatussa viikon toisessa ottelussa Forsellin seura voitti sarjan heikoimpiin kuuluvan Olsztynin 1-0.

Lounais-Puolasta tuleva joukkue on hävinnyt viimeksi tammikuun 13. päivä ja on kiinni suorassa nousupaikassa Ekstraklasaan, kun sarjan kaksi parasta joukkuetta nousevat suoraan.

Entinen Huuhkaja ja astetta harvinaisempi maalintekijä tulee Suomen Turusta. Niklas Moisanderin lirutus sunnuntai-iltana vihattua energiajuomaseuraa (RB Leipzig) vastaan oli jännittävämpää seurattavaa kuin Jari Aarniosta kertova kevään uutuussarja. Niken tuuletus kruunasi Bremenin ainokaiseksi jääneen maalin 1-1 tasapelissä.

Kuva: Kicker.de

Loppuun vielä syntymäpäiväonnittelut! Byyri onnittelee tänään syntymäpäiviään viettävää Jarkko Lahdenmäkeä (27-v.) ja samalla noteeraa jykevän topparin Norjan reissun päättyneen. Pelejä Norjan toiseksi ylimmällä sarjatasolla kertyi Fredrikstad FK:n riveissä kymmenkunta ennen siirtoa Ykköstä pelaavaan HIFK:hon.

Suomalaisista Mikko Viitikko ja Joona Veteli jatkavat yhä FFK:ssa pelaamista, kun taas Jon Masalin päätti pelaajauransa.

Onnea Jarkko!