Futisvuosi 2017 – mitä jäi käteen?

Vuosi on jälleen takana myös futisviheriöillä ympäri maailman. Alle on poimittu muutamia seuroja, pelaajia ja ilmiöitä, jotka jäivät vuoden varrelta mieleen. Myöskään Byyrin omia hetkiä parrasvaloissa ei tietenkään sovi unohtaa.

Kansainvälinen futis

Neymarin siirto – Brassitaituri siirtyi järjettömällä summalla Barcelonan riveistä PSG:hen. Pariisilaisten maksama 222 000 000 euroa on siirtosumma, jonka myötä bisneksen nimeltä jalkapallo voidaan todeta nousseen jälleen uusiin sfääreihin. Kallein pelaajasiirto lajin historiassa.

Östersunds FK – Huhtikuun 13. päivä pieni ja piskuinen Östersund kaatoi IFK Norrköpingin Ruotsin Cupin finaalissa. Tulos itsessään tarjoili cup-romantiikkaa, mutta kaikki mitä tapahtui sen jälkeen on historiaa. Galatasarayn ja PAOKin kaataminen UEL-karsinnoissa sekä loistavat tulokset lohkovaiheessa muun muassa Hertha Berliniä ja Athletic Bilbaota vastaan olivat vuoden suurimpia piristysruiskeita mammonan ja muovisiksi haukuttujen jättiseurojen hallitsemassa lajissa.

MM-karsintaurakka päätökseen – 208 maata osallistui karsintakarkeloihin, joista 31 nappasi kisapaikan itselleen Venäjän ensi kesänä isännöimään MM-turnaukseen. Suurin pettymys koettiin Italiassa, kun Azzurri jäi ulos kisoista ensi kertaa sitten vuoden 1958. Vuoteen mahtui tietenkin myös MM-kisojen esiturnaus Confederations Cup, jonka finaalissa Saksa voitti Chilen Lars Stindlin maalilla.

AS Monaco – PSG:n dominanssi tuli hetkellisesti päätökseensä viime keväänä. AS Monaco nappasi seurahistoriansa kahdeksannen mestaruuden – edellinen tuli kaudella 1999–2000. Superlupaus Kylian Mbappén tähdittämä seura teki Ranskan liigan ennätyksen tykittämällä peräti 107 maalia kauden aikana.

Manchester City – Pepin ryhmä loisti jo keväällä. Edellinen tappio Valioliigassa on viime huhtikuulta, ja sen jälkeen meno on ollut murhaavaa. Ennätyksiä on pistetty uusiksi viikoittain, ja tuleva vuosi näyttää, montako pyttyä Manchesterin sinisille matkaa. Liigamestaruus alkaa olla jo varma, vaikka eletään vasta kauden puoliväliä.

 

Brasilialaishyökkääjä Neymarin giganttinen siirtosumma kohahdutti ja puhututti ympäri maailman. Kuva: Antoine Dellenbach.

 

Kotimainen futis

Huuhkajien parempi vire – Vuosi 2016 oli Suomen maajoukkueelle täysi pannukakku. Tälle vuodelle ei jäänyt juuri minkäänlaisia odotuksia, mutta saimme onneksi yllättyä iloisesti. Robin Lodin ja Pyry Soirin kaltaiset nuoret pelaajat tekivät Huuhkajien otteluista mukavaa katsottavaa, ja maajoukkueen tekemisessä tuntui olevan taas pitkästä aikaa järkeä. Valoa on tunnelin päässä, todellakin.

Pertti Alaja – Palloliiton puheenjohtajana viime vuosina toiminut Alaja menehtyi sairastamisen jälkeen 65-vuotiaana. Arvostettu ja parjattu jalkapallovaikuttaja saa nyt levätä rauhassa.

HJK:n tupla – Kahden vuoden korpivaelluksen jälkeen HJK palasi mestariksi sekä Veikkausliigassa että Suomen Cupissa. Vaikka tavoitteisiin ei eurokentillä päästykään, kotimaan kamaralla HJK osoitti muun muassa Moshtagh Yaghoubin ja Filip Valenčičin voimin sitä dominanssia, jota kannattajat seuralta tyypillisesti odottavat. Suvereeni esitys.

Nuoria pelaajia ulkomaille Saku Ylätupa, Jasse Tuominen, Pyry Soiri, Mikael Soisalo, Timo Stavitski, Abukar Mohamed… Vuoden 2017 aikana koviin ulkomaisiin seuroihin siirtyneiden suomalaisten määrä ei ole lainkaan hassumpi. Viime vuosina nuoriso on siirtynyt ulkomaille lähinnä Helsingistä, mutta positiivisena kehityksenä voidaan pitää sitä, että nyt myös esimerkiksi RoPS pääsi nauttimaan Stavitskista saadusta isosta siirtokorvauksesta.

Naisten Liigan viimeinen kierros – Pitkän kauden lopussa kaikki mitalit olivat jaossa vielä viimeisellä ottelukierroksella. HJK kampensi itsensä TPS:n ohi pronssille nousemalla tappioasemasta voittoon viimeisen 10 minuutin aikana. Mestaruus ratkesi vielä dramaattisemmin: FC Hongan Anna Auvinen vei kultamitalit PK-35:lta Espooseen puskemalla pallon verkkoon ottelun lisäajalla (video).

HJK-kannattajien Klubipääty sai vuonna 2017 jälleen juhlan aihetta. Kuva: Peltimikko / Wikipedia.

 

Byyri

Byyri-TV tarjosi katselijoilleen kuluneen vuoden aikana lukuisia haastatteluja, ennakoita ja rentoa jutustelua futiksesta. Verkkosivusto otti ensiaskeleensa kesän loppupuolella, ja kuluneena syksynä Byyri on puhututtanut ja viihdyttänyt suomalaista futisperhettä myös tekstimuodossa.

Vierasmatka VPS-HJK otteluun – Videoiden ja laadukkaan sisällön perässä matkustettiin viime kauden aikana tuhansia kilometrejä. Matseihin päästiin yleensä ongelmitta, mutta Vaasaan mennessä Byyrikin joutui poliisin ratsiaan yhdessä HJK-kannattajien kanssa.

FC Legirus Inter – Vantaalaisen seuran romahtamisesta kertova juttu puhututti ja nousi Byyri.comin luetuimmaksi keräten tuhansia lukijoita.

Dokumenttisarja – Jyri Huhtalan ja Byyrin tekemä viisiosainen dokumenttiprojekti valmistui juuri ennen vuoden vaihdetta. Suomalaiseen jalkapallokulttuuriin pureutuvat dokumentit ovat saaneet lämpimän vastaanoton, ja sarja jatkuu vielä 5. ja 12. tammikuuta julkaistavilla osilla.

Tuhansien tarinoiden Tapsa – Vuoden hienoimpiin kokemuksiin lukeutui peliasuja keräilevän, suomalaisen futisperheen legendan, Otavassa asustavan Tapsan tapaaminen. Lämminhenkinen juttu keräsi runsaasti lukukertoja ja sai paljon kehuja osakseen.

Kannattajat – Iso kiitos kaikille haastatteluihin uskaltautuneille, sosiaalisen median sisältöä lähettäneille ja muuten Byyriä auttaneille! Tätäkään vuotta ei olisi saatu mitenkään maaliin ilman teitä. Toimintaperiaatteemme on ”kannattajilta kannattajille” myös vuonna 2018!