Atlético Madridin valmentaja Diego Simeone on kapinallinen, joka sotii nykyjalkapallon normeja vastaan

Vuoden 1998 MM-kisoissa Diego Simeone nousi koko maailman huulille. Hän oli juuri hankkinut David Beckhamille, Manchester Unitedin tähtipelaajalle, punaisen kortin. Tilanteessa oli toki kontakti, mutta Simeone näytteli Beckhamin ottelusta pihalle. Tämä tilanne kuvastaa argentiinalaista täydellisesti. Hän tekee kaikkensa, jotta joukkue voittaa.

Diego Simeone, joka kasvoi Buenos Airesissa, Palermon kaupunginosassa, kasvatettiin kovaan työntekoon jo nuorena. Hänen äitinsä oli kampaaja ja isä amatöörijalkapalloilija, josta lopulta tuli myyntimies. Hänen molemmat vanhempansa olivat kovia työntekijöitä. Tämä ominaisuus tarttui pikku Diegoon jo geenien mukana.

”He opettivat minulle arvoja, arvostusta, järjestystä ja muita asioita, jotka ovat auttaneet minua elämässä. Tuohon kuuluu myös kestävyyteni kentällä. He olivat todella jaloja.”  

Diego Simeone kunnioitti aina isäänsä sekä kuunteli hänen neuvojaan, oli sitten kyse elämästä tai jalkapallosta.

Rakkikoirasta taktiikkaneroksi

Peliurallaan Simeone oli niin sanottu ”rakkikoira”, pelaaja, jonka jokainen joukkue tarvitsee. Pelaaja, jota omat rakastavat ja vastustajat vihaavat.

”Hän ei ollut erityisen nopea, hän ei ollut teknisesti erityisen hyvä, mutta hän oli Diego Simeone.”

Näin puhui Simeonen entinen valmentaja Radomir Antic. Hänen kommenttinsa kuvastaa Simeonea parhaiten. Hän oli omanlaisensa ihminen, persoona, pelaaja.

Hänen pelitapansa raastaa, repiä, ärsyttää, provosoida sekä halu voittaa otteluita ovat säilyneet hänen mukanaan aina valmentajaksi asti. Hänen kilpailullisuutensa on tehnyt hänestä sen, mitä hän on tänä päivänä.

Valmennusuransa Simeone aloitti kotimaansa Racing Clubissa, jonka jälkeen hän valmensi Argentiinassa vielä seuraavat neljä vuotta eri seuroissa.

Vuonna 2011 Simeone siirtyi Catanian peräsimeen Italiaan, jonka jälkeen hän siirtyi Espanjaan Atletico Madridin valmentajaksi. Espanjassa Simeonesta muodostui se, mitä hän on tänä päivänä – taktinen nero.

Jalkapallokapinallinen

Simeonen valmentajaura Atletico Madridissa on tarjonnut paljon. Kohuja, menestystä ja jalkapallon taktista taidetta. Häntä voidaankin kutsua monessa suhteessa jalkapallokapinalliseksi. Hän on valmentaja, joka rikkoo nykypäivän yleistä ajatusmaailmaa siitä, kuinka pallonhallinta sekä näyttävä hyökkäysvoittoinen jalkapallo ovat ainoa oikea tapa voittaa pelejä.

Diego Simeone on todistanut, ettei aina tarvitse sopia muottiin. Hänen pelitapansa Atleticossa on puolustusvoittoinen ja yksilöiden sijaan joukkuepeliin keskittyvä. Hänen joukkueensa pelaajat ovat äärimmäisen kurinalaisia sekä taktisesti lahjakkaita. Itsekkäitä pelaajia ei hänen joukkueestaan löydy.

”Pidän kapinallisista, pelaajista, joiden kanssa työskenteleminen on kaikista vaikeinta, koska se on haaste muuttaa heidän ajatusmaailmaansa, jotta he pystyisivät kasvamaan elämässä. Kentällä pelaajat käyttäytyvät täysin samoin kuin elämässä. Itsekäs pelaaja ja antelias pelaaja ovat samanlaisia kentällä ja sen ulkopuolella.”

Tämän kauden Atletico on ollut kuitenkin argentiinalaisen alaisuudessa ollut poikkeuksellinen. Se on luottanut poikkeuksellisesti hyökkäysvoittoisempaan peliin, joka on näkynyt myös uudessa pelaajistossa.

Tärkeiden pelien tullen Simeonen kuitenkin uskotaan palaavan vanhaan pelitapaansa takaisin.

Mihin koira karvoistaan pääsisi? Tämä pätee Simeonen kohdalla.

 

LaLiga: Atlético Madrid – Real Madrid 28. syyskuuta klo 22.00 C More

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=sFo4qMMnbCE[/embedyt]