Veikkausliigasta: Metroderbyn voittanut HJK tarrasi mestaruuteen

Veikkausliigasta-juttusarja käsittelee viikoittain Veikkausliigan kuumimpia puheenaiheita. Esille nostetaan eri joukkueita, kannattajia ja kaikenlaista mielenkiintoista viikon varrelta. Lue, niin pysyt kärryillä.

Metroderby tarjosi dramaattisia käänteitä

HJK:n ja Hongan välisestä Metroderbystä toivottiin jonkinlaista vetonaulaa liigakauden alla, kun Stadin vastaava paikallisottelu jäi toistaiseksi sivuun HIFK:n pudottua viime kauden päätteeksi Ykköseen. Sekä hallitseva mestari HJK että sarjanousija Honka ovat olleet sarjan parhaita joukkueita kuluvalla sesongilla.

Metroderby ei vedä lähimainkaan samanlaisia yleisömääriä kuin Helsingin paikalliset, johtuen osittain myös Tapiolan keskeneräisistä katsomo-olosuhteista. Kannattajien välillä ei kipinöi vastaavalla tavalla, eikä poliisisaattueille ole tarvetta. Kauden molemmissa derbyissä etenkin vieraskannattajat ovat kuitenkin panneet parastaan.

Kuva – @PäätyTV

Pelillisesti ottelut ovat kuitenkin olleet Stadin derbyn vastaavia edellä, etenkin viime kauteen verrattuna. Honka on kehittänyt peliään alkukaudella liigajoukkueista eniten ja pystyy voittamaan nykyvireessään kenet tahansa.

Lauantain ottelussa Honka piti miehistöään lepuuttanutta HJK:ta pihdeissään, mutta joutui lopulta nöyrtymään Riku Riskin viimeisteltyä vajaamiehisille vieraille tarvittavan 2-1 voittomaalin. Honka hallitsi ottelua ja loi vaarallisimmat maalipaikat, mutta HJK oli tilanteissaan tehokkaampi. Tärkeän BATE Borisovia vastaan pelattavan Mestarien liigan karsintaottelun alla moni nuori pelaaja Eetu Vertaisen, Valtteri Vesiahon ja Kalle Katzin johdolla saivat vastuuta.

Hongalta esiin nousivat hurjassa iskussa oleva Macoumba Kandji sekä paluumuuttaja Demba Savage.

Ottelussa oli nurinkurinen yhteys joukkueiden kauden avauskohtaamiseen. Silloinkin Honka piti hyppysissään voiton avaimia, mutta kaatui kahden punaisen kortin siivittämänä maalin tappioon. Yleisilmeeltään joukkueiden tasokkaat kohtaamiset tuovat tuulahduksen vuosikymmenen alusta, jolloin molemmat seurat kuuluivat sarjan kestomenestyjiin.

Häntäpäässä tunnelma tiivistyy

Putoamiskamppailusta on luvassa tiukka taisto, johon on tällä erää ajautunut neljä seuraa. PS Kemin ja IFK Mariehamnin otettua sunnuntain kierroksella elintärkeät kolme pistettä, ovat sarjan neljä heikointa joukkuetta vain neljän pisteen sisällä toisistaan. FC Inter on piristynyt kesäkaudella ja riuhtonut itsensä seitsemän pisteen päähän nelikosta.

Kemin ja TPS:n tilanne on näyttänyt pitkin kautta haastavalta, mutta IFK ja SJK ovat tarjonneet niille oljenkortta. Mitalipeleihin kaavailtu kaksikko ei ole missään vaiheessa saanut koneitaan käyntiin, vaikka seinäjokiset vaihtoivat jo kertaalleen luotsia Tommi Kautosen tehtyä tilaa Aleksei Eremenko Seniorille.

Kautta on jäljellä vielä reilu kolmannes, joten aikaa korjausliikkeille on vielä kosolti. PS Kemin sekava tilanne asettaa lappilaiset suurimmaksi putoajasuosikiksi, mutta voitto KuPS:sta nosti takuulla runnellun ryhmän taistelumieltä.

HIFK hamuaa pikaista paluuta korkeimmalle liigaan

Ykkösen sarjakausi on niin ikään ylittänyt puolivälin, eikä sarjataulukko tarjoa kovin suuria yllätyksiä. Nousukamppailu käy kuumana sarjaan ennakkosuosikkeina lähteneiden HIFK:n ja KPV:n sekä EIF:n välillä. Myös Jaro ja Haka ovat vielä iskuetäisyydellä.

Alkukaudesta kärjessä käynyt KPV on hieman menettänyt viime vuotiseen tapaan otettaan, mutta kokkolalaiset ovat vain kahden pisteen päässä kärkikaksikosta. HIFK:n paluujuna liigakartalle on edennyt aikataulussa, sillä punapaidat johtavat sarjaa yhden ottelun EIF:ää vähemmän pelanneena.

Ykkösen tasaisessa sarjataulukossa vain kahdella putoajan paikalla olevat Klubi 04 ja JJK ovat hieman jääneet muusta ryhmästä. HJK:n pelaajistosta riippuvaisen Nollanelosen kaudesta osattiin odottaa vaikeaa, sen sijaan pääosin jyväskyläläispelaajista koostuvan JJK:n odotettiin säilyttävän paikkansa sarjassa vaivatta. Vahvasti kauden avannut, sittemmin alamäkeen ajautunut AC Kajaani on viiden pisteen päässä putoamisviivasta.