Mikä ilta Roomassa!

“Ei voi olla totta”, takoi päässä, kun tuomari vihelsi ottelun päättyneeksi. AS Roma 3, FC Barcelona 0. Eihän tässä todellakaan näin pitänyt käydä. Dramaattinen ilta ikuisessa kaupungissa oli kääntymässä yöksi.

Homman piti olla hanskassa. Camp Noulla viikko takaperin Roma nöyrtyi lukemin 4-1, eikä joukkueella ollut siinä ottelussa niin sanotusti mitään jakoa. Avausottelussa roomalaiset olivat jopa surkeita ja sössivätkin puolet Barcelonan maaleista itse verkkoonsa. Barcelona sen sijaan onnistui paineistamaan läpi ottelun vierailijoita ja luomaan vaarallisia paikkoja.

Lionel Messin hattutemppu La Ligan sarjaottelussa viikonloppuna antoi lupauksia maalivireen jatkumisesta. Barça lähti Stadio Olimpicolle itsevarmana, mutta ehkä hieman liikaa pää pilvissä leijuen. Työrukkaset olivat jääneet kotiin.

Barcelonan kausi on edennyt voitosta voittoon uskomattomalla tahdilla. Peli on ollut paria höntsää lukuun ottamatta tehokasta ja työteliästä silti pelin kauneutta unohtamatta.  Saman rallin piti jatkua Mestarien liigassa AS Romaa vastaan pelatussa toisessa osassa. Barça-luotsi Ernesto Valverden mukaan ottelua lähdettin ehdottomasti voittamaan myös Roomassa.

Näin ei kuitenkaan käynyt.

Uskomaton ottelu

Jo heti ottelun alusta kotijoukkue prässäsi korkealta useammalla pelaajalla tehden Barcelonan syöttö- sekä avauspelin yllättävän hankalaksi. Jopa itse varmuutena tämän kauden esiintynyt maalivahti Marc-André ter Stegen availi sivurajoista yli ja pudotteli palloja. Barcelonalla kentällä olivat kuitenkin kaiken nähneet ja kokeneet miehet, kuten Gerard Piqué , Andrés Iniesta ja Sergio Busquets.

Barcelonaa seuratessa jakssaa aina uudestaan ihmetyttää se, että korkea aktiivinen prässi saa joukkueen täysin sekaisin.

Monesti joukkueet pelaavat alhaalla puolustaen Barcelonaa vastaan, mutta silloin tällöin joku uskaltaa yrittää kollektiivista prässäämistä. Silloin prässääminen kuitenkin yleensä hyytyy pelaajien pohkeiden alkaessa kramppaamaan tai Barcelonan onnistuessa iskemään puolustuslinjoihin syntyneisiin rakoihin. Vaikeankin alun jälkeen Barcelona on noussut lukuisia kertoja lopulta voittoon.

Tiistai-iltana kotiyleisön loistavan tuen innoittamana roomalaisten pohkeet kuitenkin kestivät, eikä Barcelonan hyökkäyksistä ollut vaaraa heille.

AS Roma sai otteluun unelmastartin: nopea maali, joka näissä toisen osan takaa-ajoissa on kultaakin arvokkaampi. Luulen, että suurin osa katsojista ja varmaan pelaajistakin uskoi siihen, että Barcelona tulisi tekemään ainakin yhden vierasmaalin Roman verkkoon. Toisen puoliajan alkupuolella Barcelonan pelaajat alkoivatkin jo selvästi turhautua aktiivisen kotijoukkueen paineistukseen ja oman pelin sekaisuuteen.

Tämän turhautumisen myötä keltaisia kortteja nosteltiin Piquélle, Messille ja Luis Suárezille.

Tiistain esitys ei ollut mielestäni kotijoukkueelta mitenkään yliluonnollinen, mutta riittävä tähän paikkaan. Mitään Romalta pois ottamatta, Barcelonan totaalinen aseettomuus yllätti minut toden teolla.

70 minuuttia surffailua, jopa passiivista vastaanottamista, roiskimista, pallonmenetyksiä, harhasyöttöjä ja vastuuttoman tuntuista löysäilyä. Kaikki ne elementit, jotka puskevat esiin usein niinä iltoina, kun vastustaja uskaltautuu aktiiviseen riskejä ottavaan paineistukseen.

Roman taktiikan ei olettaisi kuitenkaan tulleen yllätyksenä. Mestarien liigan puolivälierissä ei vain ole varaa antaa yhtään löysää, jos haluaa voittaa. Onnistumiset pitää aina ansaita, olit sitten maailman paras pelaaja tai kuka tahansa. Huippupelaajien ja hyvien pelaajien tasoerot pienenevät huomattavasti heti, kun huiput eivät ole sataprosenttisessa iskussa ja heistä tulee tavallisia kuolevaisia.

Visca el Barça! Daje Roma!

Roomassa Barcelona päätti aloittaa pelaamisen vasta 80 minuutin kohdalla, mutta kone ei kuitenkaan käynnistynytkään kuin napista painamalla. Jopa maailman paras Messias Leo Messi laskeutui maan pinnalle hukaten vapaapotkuja ja puskien päätänsä seinään tai tässä tapauksessa Roma-puolustukseen. Kokoonpanostakin voi etsiä syitä tappioon.

Oliko Nelson Semedo paras vaihtoehto laitapuolustajaksi? Oliko loukkaantumisista kärsinyt Sergio Busquets sittenkään paras valinta keskikentälle? Barcelona suoritti kaikki kolme vaihtoaan vasta viimeisellä kymmenminuuttisella. Ehkä valmennus luotti siihen, että tarvittava yksi maali tippuu taivaasta, keinolla kuin keinolla.

AS Roma oli virittänyt tiistai-iltaa varten peli-ilmeen kasvoilleen, kun taas Barcelonan taisteluilme näytti lähinnä turhautuneelta ja epäuskoiselta.

Takana oli yksi kaikkien aikojen Mestarien liigan sulamisista. Jalkapalloromantikkona ei voi kuitenkaan olla kuin onnellinen Roman puolesta. Millainen meininki Stadio Olimpicolla olikaan! Roma pelasi juuri niin kuin heidän pitikin ja teki täten mahdottomasta mahdollisen.

Ikuisen kaupungin ylpeys loi ottelussa lähes puolet enemmän maalipaikkoja kuin Barcelona. Roma laukoi aktiivisesti selvästi hermostunutta ter Stegeniä kohti, ja iskivät tyrmäyksellä kanveesiin epäilemättä hieman ylimielisenä iltaan lähteneen Barcelonan. Urheilu on ihmeellistä ja jalkapallo sitäkin ihmeellisempää. Barça joutui oikeastaan ensimmäistä kertaa tällä kaudella tiukkaan paikkaan selkä seinää vasten, ja vihkoon meni.

Kaikki kunnia Romalle ja onnittelut jatkopaikasta Kari “Hissu” Hietalahdelle ja muille AS Roma -faneille. Nyt on Barcelonan miljonääreillä aika vilkaista peiliin ja keskittyä hoitamaan loppukaudesta Espanjan tupla kotiin.