Mersey-joen rannalta: We’re Liverpool

Saanko luetella teille hieman lukuja: 5, 3, 1, 0, 0, 0. Englannin kuuden suurimman seuran mestaruudet Mestarien liigasta ja tämän edeltäjästä Eurooppa-cupista järjestyksessä Liverpool, Manchester United, Chelsea, Arsenal, Tottenham, Manchester City.

Liverpool on kaikkineen ollut Euroopan kauneimman kilpailun finaalissa seitsemän kertaa. Kaikki muut englantilaiset seurat ovat pystyneet samaan yhteensä yhdeksän kertaa, ja näistäkin suuri ja mahtava Nottingham Forest on saavuttanut kaksi.

Europelien taikaa

Anfieldin legendaarisista euroilloista on puhuttu ja tarinoitu pitkään, jo legendaaristen Bill Shanklyn ja Bob Paisleyn ajoista alkaen. ”European Nights” tarjoaa Anfieldillä jotain niin suurta, kaunista ja historiallista, ettei yksikään seura maailmassa pysty siihen vastaamaan. Tunnelma Merseysidellä on näinä iltoina niin taianomainen, että paikalle päästessään jopa Merlin pyörisi pöksyissään kuin maaseudun isäntä ostoskeskuksessa.

Paikalla ollessaan voi jopa tuntea olevansa osa seuran mahtavaa historiaa ja kokea menneisyyden, nykyisyyden ja tulevaisuuden painavuuden harteilla. Me, jotka emme ole Anfieldin eurotaikaa kokeneet, voimme vain tyytyä tutustumaan osallisten kokemuksiin ja tuntemaan väristykset selkärangassamme.

Kaikkein kiihkeimmänkin fanin on kuitenkin myönnettävä, että suuret ja mahtavat euroillat ovat kiertäneet seuraa kaukaa viime kausina, aina Rafael Benitezin ajoista lähtien. Paitsi Liverpoolille ja sen faneille, on tämä ollut erittäin suuri menetys koko Euroopan jalkapalloyhteisölle. Liverpoolia on kaivattu Euroopassa, ja sen seurakulttuuri, historia ja poikkeuksellinen tunnelma kuuluvat ehdottomasti eurofutiksen kärkikahinoihin.

Nyt Mersey-joen rannalle on kuitenkin saapunut mies Saksasta, joka on muuttanut tämän kaiken. Tämä hymyilevä, Opelilla ajava velikulta antoi meille esimakua Anfieldin kuuluisasta eurotunnelmasta jo toissa kaudella, kun hän luotsasi miehistönsä Eurooppa-liigan finaaliin. Etenkin toinen osaottelu Borussia Dortmundia vastaan Anfieldillä oli osoitus sähköisestä tunnelmasta, jolla valaisisi koko Luoteis-Englannin, sekä siitä taianomaisuudesta, joka Anfieldin illassa voi tapahtua.

Maineensa veroinen joukkue

Viimeistään tällä kaudella Jürgen Klopp ja Liverpool, tehokolmikkonsa etunenässä, ovat todellakin herättäneet Merseysiden yleisön eurohorroksestaan. Poolin pelaaminen on ollut silmiä hivelevää, ja se on marssinut vastoin kaikkia ennakko-odotuksia aina finaaliin asti.

Ja mikä hienointa, se on tehnyt sen tyylillä. Liverpool on järjestäen murskannut niin pienet kuin suuretkin vastukset kotinurmellaan, osoittaen, millainen linnake Anfield on vierailijoille. Poikkeuksena sallittakoon toinen osaottelu Portoa vastaan, jolloin totaalinen murskaus oli hoidettu jo ensimmäisessä osaottelussa Portugalissa.

Liverpoolin tämän kauden kotiotteluiden maaliero Mestarien liigassa on 20-4, ja kyllä, arvasitte oikein. Joukkue ei ole hävinnyt kertaakaan kotinurmellaan.

Ja Merseysiden yleisö on enemmän kuin antanut oman panoksensa seuran myyttiseen taipaleeseen kohti finaalia. Väki Anfieldin lehtereillä on jälleen tuonut maagisen eurotunnelman osaksi Euroopan suurinta kilpailua, ja se kuuluisa eurotaika on jälleen fanien ja pelaajien yhteistyönä saapunut elämäämme – pitkän odotuksen jälkeen. Tunnelma Poolin kotipyhätöllä tämän kauden aikana on aiheuttanut tahatonta kohoamista housuissa ja enemmän kylmiä väristyksiä kuin jääpala kesken…Niin, no.

Historiasta kulttuuria nykyhetkeen

Kyllä, meille on naurettu viime vuosina. Meidän historiassa kiinni roikkumisellemme on ilkuttu.

On kuitenkin tärkeää ymmärtää yksi asia. Historia ja kulttuuri, joka Liverpoolilla on, ei synny itsestään. Ja ennen kaikkea, se ei katoa. Sellaista seurakulttuuria ei voi ostaa rahalla, eikä sitä voi saavuttaa edes hetkellisellä kotimaan kenttien dominoinnilla. Se vaatii vuosikymmenten menestymisen, jolla luodaan seuran arvoja ja identiteettiä.

Vaikka vastaan tulisi laihoja vuosia, me tiedämme, että me tulemme nousemaan aina takaisin. Se on osa Liverpoolin DNA:ta. Ja nyt Klopp on saanut juurrutettua tämän saman uskon ja olemuksen myös pelaajistoomme.

Liverpool on uniikki seura, jonka historia hakee vertaistaan. Jalkapallo on kotoisin Englannista, ja me olemme ylivoimaisesti menestynein englantilaisseura Euroopan kentillä. Me olemme suurseura, ja me kuulumme Euroopan huipulle. Fanit tietävät sen. Nyt pelaajatkin tietävät sen.

Ja kävi Kiovan finaalissa kuinka vain, nyt myös muu maailma muistaa sen. Kuten Sadio Mane haastattelussaan totesi: We’re Liverpool.