Mersey-joen rannalta: Maanmainio senegalilainen

Kuka muistaa enää kiukuttelevaa brasilialaista? Mersey-joen rannalla on uusi sheriffi, ja hän on mies suoraan nykyihmisen syntysijoilta. Ollos tervehditty, Senegalin lahja englantilaiselle satamakaupungille, Sadio Mané.

Liverpoolin hyökkäyspelaaminen on saanut uuden sielun. Philippe Coutinho saattaa edelleen olla pelin aivot, mutta tällä hetkellä joukkueen tehokkuus ja vaarallisuus elää ja hengittää laitapelaajien, Manén ja Mohamed Salahin, iskukyvystä. Myös Salahista voisi kirjoittaa kokonaisen ylistysromaanin, niin mahtavassa iskussa on egyptiläinen alkukaudesta ollut. Punaisten iskukyvyn todellinen messias tulee kuitenkin Senegalista, ja katsaus tilastoihin kertoo, että hän on ollut sitä jo heti seuraan saapumisestaan alkaen.

Kauas kadotetut pisteet

Kuka muistaa, miltä näytti Jürgen Kloppin ensimmäinen täysi kausi Liverpoolin ylpeyden peräsimessä? Aina jouluun asti joukkue pelasi totaalisessa hurmiossa, ja lentokeli näytti kiidättävän punaiset jopa mestaruustaistoon asti. Sitten tapahtui jotain peruuttamatonta, jonka seurauksia kukaan Mersey-joen rannalla ei osannut odottaa. Alkoivat Afrikan mestaruuskilpailut, ja Mané lähti Senegalin maajoukkueen matkaan. Liverpoolin syyskauden loistavia otteita seurasi käsittämättömän vaikea ja pimeä jakso, joka kaupungissa voitaisiin hyvin tuntea synkkänä tammikuuna.

Lyhyesti: ei yhtään voitettua ottelua ilman senegalilaista kokoonpanossa, pistekeskiarvon tippuminen kyseisellä ajanjaksolla koko kauden keskiarvosta – 2.1 pistettä ottelua kohden – aina 0.5 pisteeseen per ottelu sekä tehtyjen maalien määrän putoaminen tasan maalilla ottelua kohden. Toki peli oli muutenkin sekaisin, loukkaantumiset vaivasivat, elämä oli kurjaa ja olutkin pubissa lämmintä, joten eihän kaikkea voi yhden miehen poissaololla selittää. Joten mitä tapahtui Manén palatessa kokoonpanoon? Voitot kärkiseuroja Tottenhamia ja Arsenalia vastaan.

Millaisia tuloksia tällä kaudella mahtuu otteluihin, joissa aikanaan historian kalleimpana afrikkalaisena pelaajana siirtynyt Mané on ollut poissa? Muun muassa nyhjäykset tasapeliin Manchester Unitedia ja Burnleyä vastaan sekä murskatappio Tottenhamille.

Kuriton, mutta täydellinen

Kaiken kaikkiaan Liverpool on senegalilaisen saapumisen jälkeen voittanut 63% otteluistaan Manén ollessa kokoonpanossa, ja vain 42% tämän poissa ollessa.

Viitaten tämän juttusarjan edelliseen tekstiin, liittyy Liverpoolin pallonhallintaan ja Manén pelaamiseen hyvin mielenkiintoinen fakta: Punaiset pitävät keskimäärin 7% enemmän palloa hallussaan, kun Senegalin ihmemies ei ole kokoonpanossa. Ja kuten edellisellä kerralla kävimme läpi, on Liverpoolin voittoprosentti sitä pienempi, mitä enemmän joukkueen pallonhallinta nousee 50 prosentin päälle. Lisäksi Manén poissa ollessa joukkue lähettää huomattavasti enemmän pitkältä lähteneitä keskityksiä maalille. Voikin hyvin sanoa, että Punaisten kokoonpanosta löytyy haastouhkaa ja etenemismalleja merkittävästi vähemmän Manén ollessa sivussa.

Liverpoolin kannalta olisikin toivottavaa, että Mané esiintyy tulevaisuudessa kokoonpanossa mahdollisimman usein. Uhkana ovat loukkaantumiset, jotka eivät senegalilaisellekaan ole aivan vieraita, sekä mahdollisuus lähteä suurempiin ympyröihin jos, ja nykyisillä esityksillä kun, vielä suuremmat ja rikkaammat seurat tulevat kyselemään miehen perään. Manén tyytyväisyyteen Liverpoolissa en osaa ottaa kantaa, mutta esimerkiksi Red Bull Salzburgissa mies pakotti siirtonsa läpi jättäytymällä uppiniskaisesti pois joukkueen toiminnasta. Tämän lisäksi Mané ei varsinaisesti ole tunnettu kurinalaisuudestaan kentän ulkopuolella – esimerkiksi Southamptonissa mies oli useamman kerran ongelmissa ilmestyessään myöhässä joukkueen harjoituksiin tai palavereihin. Tällaisten tapausten edessä seuran on pakon edessä osoitettava kurinpidollisesti, ettei edes tärkeimmillä pelaajilla ole erivapauksia.

Tarkoitus ei ole kuitenkaan maalata piruja tai edes muitakaan vähemmän kammottavia vihtahousuja seinille, sillä tähän asti Manén ja Liverpoolin liitto toiminut täydellisyyttä hipoen. Lisäksi laidoilla kiimaista peuraakin nopeammin ravaavat afrikkalaiset rasvatut salamat, Mané ja Salah, ovat tuntuneet löytävän loistavasti yhteisen sävelen, ja nykyisessä iskukyvyssään haastavat minkä tahansa laituriduon maailmassa. Antaa siis pimeän talven saapua – Mersey-joen rannalla on siihen vastauksena hurrikaani suoraan ikuisen auringon leveysasteilta.