Claudio Pizarro – Inka-keisarin valtakausi sisälsi kaiken paitsi MM-kisat

Yksi perulaisen jalkapalloilun suurimmista hahmoista tunnetaan menestyksekkäästä urastaan erityisesti Bundesligan maalinsylkijänä. Urallaan 20 maalia maajoukkuepaidassa punavalkoisille iskenyt Pizarro ei kuitenkaan päässyt edustamaan maataan MM-kisoissa.

Kokenut hyökkäystrio

Peru selvitti tiensä Venäjällä pelattaviin MM-kisoihin kaadettuaan jatkokarsintojen kaksiosaisessa piinapenkissä Uuden-Seelannin yhteismaalein 2-0. Liman kansallisstadionilla pelatun toisen osaottelun voittomaaliksi jääneen 1-0-osuman iski konkarilaituri Jefferson Farfan.

Maansa johdattaminen lopputurnaukseen, 36 vuoden tauon jälkeen, huipentaa Farfanin ikäpolven maajoukkuetaipaleen. Hänen taistelutovereinaan Perun hyökkäysarsenaalissa yli vuosikymmenen tahkonneen hyökkäyskaksikon tilanne on kauan odotetun turnauksen alla hyvin erilainen.

Flamengon hyökkääjä Paolo Guerreron kohtalo on ollut paljon esillä mediassa viime aikoina. Positiivisen kokaiininäytteen viime lokakuussa antaneen tehokärjen piti selvitä kuuden kuukauden pannalla, mutta toukokuussa urheilun kansainvälinen vetoomustuomioistuin pidensi kiellon 14 kuukauteen.

Murtunut Guerrero ei tätä purematta niellyt.

Sveitsin liittovaltion tuomioistuimeen tekemänsä valituksen myötä hän saikin lopulta peliluvan muutaman viikon jatkuneen epätietoisuuden jälkeen. Päätös on herättänyt polemiikkia doping-rikkeiden rangaistuksista ja niiden tasapuolisuudesta.

Kolmikosta kokeneimman, Bundesliigassa legendaksi nousseen Pizarron tilanne ei sisällä vastaavaa dramatiikkaa. Syksyllä 40 vuotta täyttävän konkarin maajoukkueura päättyi vuoden 2016 Copa Americaan, ja peliurakin näytti jo kertaalleen olleen ohi viime keväänä Werder Bremenin kauden päätyttyä. Nappulakengät kaivettiin komerosta vielä kerran 1. FC Kölnin pelastustalkoisiin, mutta ura huipputasolla lienee nyt taputeltu.

Huikeat saavutukset erityisesti Saksan kentillä

Ensimmäisen kerran Eurooppaan saapuessaan Pizarrolla oli takanaan menestyskaudet Alianza Liman paidassa. Helmikuussa 1999 hän debytoi Perun maajoukkueessa iskien heti maalin 2-1-tappiossa Ecuadorille. Kausina 1999-2001 Bremenin paidassa syntyi 29 maalia ja taas taitavaa viimeistelijää vietiin, tällä kertaa Bayern Müncheniin.

Kuuden vuoden aikana Pizarro niitti mainetta ja menestystä niin henkilökohtaisesti kuin joukkuetasollakin. Tämän jälkeen tuli siirto Valioliigaan. Chelseassa peliaika oli kuitenkin tiukassa eikä sopivaa roolia löytynyt.

Paluu Bremeniin, ”kotiin”, tuli lainapestin kautta. Maalijyvä löytyi jälleen. Kaudelle 2012-2013 kutsui jälleen Bayern, josta mukaan tarttui koko uran kirkkaimpana tavoitteena ollut Mestarien liigan voitto. Uran (toistaiseksi) viimeiset täydet kaudet kuluivat Bremenin vihreä paita yllä.

Seurajoukkueurallaan Pizarro on kerännyt palkintokaappiinsa myös muun muassa kuusi Bundesliigan mestaruutta sekä Bundesliigan maalikuninkuuden. Hän on myös 192 maalillaan Bundesligan historian paras ulkomaalainen maalintekijä ja saattaa pitää titteliä hallussaan vielä pitkään.

Pahin uhkaaja, 171 maalin Bayern-kanuuna Robert Lewandowski on huhujen mukaan halukas siirtymään uusiin haasteisiin jo mahdollisesti kuluvana kesänä.

Maajoukkuepaidassa samanlaista glooriaa ei ollut tarjolla. Peru on kuulunut Etelä-Amerikan heikoimpiin joukkueisiin vuosikymmenten ajan. Vuonna 2007 Pizarro oli skandaalin pyörteissä, kun Perun joukkueen hotellihuoneessa sekoiltiin alkoholin ja naisseurueen kanssa ennen maaottelua Ecuadoria vastaan.

Tapauksen vuoksi Pizarro hyllytettiin maajoukkuetoiminnasta, kunnes hänet myöhemmin todettiin syyttömäksi tilanteeseen.

Andien pommittaja rentoutuu hevosten parissa

Erityisesti ensimmäisen Münchenin visiitin aikana liuhulettinen Andien pommittaja oli julkisuudessa myös kriittisten kommenttien kohteena. Tagesspiegellehti kirjoitti tuolloin Pizarron olevan otteluiden aikana kiinnostuneempi hiuksistaan kuin itse pelistä.

Ulkokuorestaan hyökkääjä oli toki tuolloin tarkka, mutta siihen pinnallisuus jäikin. Pizarro on omistautunut kolmen lapsen isä, joka on ollut naimisissa teinirakkautensa Karlan kanssa vuodesta 1999 lähtien.

Välittömänä persoonana julkisuudessa esiintyvän Pizarron vapaa-ajan harrastuksiin kuuluu hevosurheilu. Hän on vuosien saatossa omistanut useamman kymmentä hevosta Argentiinassa. Pizarro ja Saksan maajoukkuetähti Thomas Müller omistavat yhdessä kilpahevosen, jonka he nimesivät kekseliäästi Don Juppiksi kaksikkoa Bayernissa valmentaneen Jupp Heynckesin mukaan.

Perulainen omistaa myös Crying lightning– nimisen kilpahevosen futiskenttien pahan pojan Joey Bartonin kanssa. Tämä brittiyhtye Arctic Monkeysin kappaleen mukaan nimetty hevonen on päässyt mittaamaan vauhtiaan kansainvälisissä kilpailuissa. Pizarron oma maajoukkuetaival ei vienyt niihin kaikkein kirkkaimpiin valoihin, mutta se ei tahraa arvostetun kärkimiehen upeaa uraa.

Perun kisataival alkaa 16. kesäkuuta Saranskissa ottelulla Tanskaa vastaan. Lohkon muut joukkueet ovat Ranska ja Australia.

Kuva – Benjamin Radzun