Veikkausliigasta: Putoamispeikko vaanii – loppukaudesta muodostumassa kutkuttavan jännittävä

Veikkausliigasta-juttusarja käsittelee viikoittain Veikkausliigan kuumimpia puheenaiheita. Esille nostetaan eri joukkueita, kannattajia ja kaikenlaista mielenkiintoista viikon varrelta. Lue, niin pysyt kärryillä!

PS Kemin tukala kausi Veikkausliigassa näyttää vahvasti päättyvän putoamiseen. Seuran sekava tilanne on heijastunut joukkueen otteisiin monella tapaa, viimeisimpänä episodina Viktor Shevchenkon ja luotsi David Hannahin konflikti kesken ottelun. Helpolla ei tule pääsemään liigakarsintoihin joutuva liigaseurakaan, sillä Ykkösen parhaimmiston vakuuttavat esitykset lupailevat tiukkaa karsintasarjaa.

Ykkösen kärjessä KPV on viimein lunastamassa useamman kauden ajan tavoittelemaansa nousua Veikkausliigaan. Pisteen päässä kokkolalaisista hönkii HIFK, joka haluaa tehdä visiitistään toiseksi korkeimmalle sarjatasolle yhden sesongin mittaisen. Kolmanneksi pudonnut EIF on sekin vielä mukana taistelussa noususta. Jokainen kärkiseuroista pystyy kauden vireellään ja kokoonpanollaan haastamaan karsinnoissa niin SJK:n, IFK Mariehamnin kuin TPS:nkin. Todennäköisin karsija löytyy tästä kolmikosta, vaikkakaan kesällä piristynyt Inter ei sekään ole vielä täysin kuivilla.

Alkukaudesta sekä SJK:n ja IFK:n taaperrusta pidettiin alkukankeutena. Mitä pidemmälle kausi on edennyt, sen tukalammaksi mitaliehdokkaiden tilanne on käynyt. Kolmikosta TPS:n lähtökohdat ovat erilaiset. Kapeahkolla kokoonpanolla operoivat turkulaiset ovat taistelleet tiukasti sarjapaikastaan, mutta säilyminen olisi hieno palkinto kaudesta.

Oman lukunsa säilymiskamppailuun tuovat jäljellä olevat otteluohjelmat. SJK joutuu putoamispeikkoa vältellessään kohtaamaan koko Veikkausliigan kärkikolmikon – HJK:n, RoPSin ja Hongan, minkä lisäksi päätöskierroksella vastaan asettuu Inter. TPS kohtaa HJK:n, RoPSin, europelipaikoista taistelevan KuPSin sekä käytännössä panoksettoman Lahden. MIFK:n loppuohjelma on helpoin, sillä vastaan asettuvat hännänhuippu Kemi, heikot Inter ja Lahti sekä päätöskierroksella KuPS.

Seinäjoella ja Maarianhaminassa seurataan tällä hetkellä huolestuneena Ykkösen kärjen menoa, sillä kausien 2015 ja 2016 mestareilla ei olisi varaa ajautua ulos liigasta. Seurojen materiaalin pitäisi riittää kevyesti sarjapaikan uusimiseen, mutta kahden karsintaottelun yhteistulos on otanta, jollaisessa pienemmän budjetin seuroilla on mahdollisuus yllättää.

Viime kaudella Honka osoitti, että liigastatus ei yksinään riitä sarjapaikan uusimiseen kaatamalla juuri HIFK:n tiukassa karsinnassa. Espoolaisten lento on jatkunut tällä kaudella aina mitalikamppailuun asti, jossa seura oli tuttu näky ennen talousvaikeuksia ja putoamista alemmille sarjatasoille.

IFK Mariehamnin ja TPS:n tasattua sunnuntaina pisteet on putoamiskamppailu yhä tiukempi ehdokaskolmikon ollessa kahden pisteen sisällä toisistaan. Loppusyksyyn ajoittuvat, koleissa oloissa pelattavat karsinnat voivat hyvinkin tarjota yllätyksiä.