Veikkausliigasta: Mualimman ovelin egyptiläinen

Veikkausliigasta-juttusarja käsittelee viikoittain Veikkausliigan kuumimpia puheenaiheita. Esille nostetaan eri joukkueita, kannattajia ja kaikenlaista mielenkiintoista viikon varrelta. Lue, niin pysyt kärryillä!

Abdalla El Said

Viime viikolla hieraistiin silmiä useampaan otteeseen Kuopiosta kantautuneiden uutisten jälkeen. Seura oli solminut parin kuukauden mittaisen lainapestin Egyptin maajoukkuemiehen Abdalla El Saidin kanssa. Jos Amr Gamalin tulo jäi lopulta suhteellisen vähälle mediahuomiolle, El Saidin kohdalla otettiin kaikki ilo irti – syystäkin.

Molemmat pelaajat ovat tyrkyllä Venäjän MM-kisoihin, mutta erityisesti Abdalla El Saidin uskotaan olevan Egyptille jopa avauksen pelaaja.

Lari Vesander avasi El Saidin sopimussotkuja jutussaan, mikä oli siirron julkistamisen jälkeen tarpeen. KuPS:n somekanaviin vyöryi tuhansia kommentteja egyptiläisiltä, ja suurin osa näistä kommenteista ei ollut lasten silmille sopivia.

Amr Gamalin tavoin Al Ahlyssa pelannut Abdalla El Said ei nauti seurassa enää suurta suosiota, ja pakomatka Kuopion kautta Venäjälle tuo hyökkäävälle keskikenttäpelaajalle hänen kaipaamaansa rauhaa.

Kuva: Facebook / KuPS

No kuinka El Said sitten suoriutui Ilvestä vastaan debyytissään? Korkeintaan välttävästi.

Veikkausliigan ottelukeskuksen InStat-indeksissä egyptiläinen ei ollut viiden parhaan kuopiolaisen joukossa. Mies pääsi kerran kokeilemaan muulinpotkuaan, mutta laukaus jäi heppoiseksi, eikä Mika Hilanderilla ollut vaikeuksia sen torjumisessa. Ensimmäinen virallinen ottelu tekonurmikentällä vaikutti varmasti peliesitykseen, mutta ei El Said nyt niin huonokaan ollut: perusvarmaa, riskitöntä pelaamista.

Joka tapauksessa Abdalla El Said ei ole pelkästään paitamyynnin toivossa hankittu ulkomaanarpa. Mies menisi kaikkien liigassa pelaavien joukkueiden avaukseen, ja omien sanojensa mukaan hänellä on Ilves-ottelusta pelkästään parannettavaa.

Futiskierros

Viime viikolla mainitsin Ruutu+ -palvelussa esiintyneet ongelmat avauskierroksen otteluissa. Tällä viikolla käytiin astetta syvemmällä, sillä ongelmia oli lähetyksissä edelleen, ja sunnuntaina myös satunnaiset television katsojat pääsivät ihmettelemään ottelulähetysten toteutusta.

Nelosen Futiskierros ei ole konseptina uusi, vaan samankaltaista viritystä on nähty jo aiemmilla kausilla. Paperilla kaikki kuulostaa hyvältä. Studio, yksi pääottelu ja lopuista otteluista nähdään maalit miltei reaaliajassa.

Valitettavasti toteutus laahaa perässä.

Ensiksi pitäisi saada tekninen toteutus korkealle tasolle jokaisen seuran osalta. Korkeutta pitäisi saada myös ihan konkreettisesti, sillä liian matalalta kuvattu lähetys näyttää huonolta. Toiseksi selostajan ääni ei saisi dominoida alleen kentältä ja katsomosta lähteviä ääniä.

IFK Mariehamn – HJK -ottelussa selostajaa päästiin kuulemaan vasta ensimmäisen puoliajan lopulla, kun piuhoja ei ollut vedetty oikein. Pre-seasonilla oli aikaa näidenkin asioiden opetteluun.

Sen jälkeen, kun ottelu näyttää ja kuulostaa hyvältä, voidaan miettiä itse Futiskierrosta. Sunnuntaina studio oli hukassa ja katsominen vaivaannuttavaa. Läheskään kaikkia maaleja muista otteluista ei nähty, eikä niitä osattu näyttää edes lähetyksen päätteeksi.

Myös ensimmäisen Futiskierroksen ajankohtaa voi ihmetellä. Neljästä pelistä kolme pelattiin evakossa.

Toivottavasti Sanoma ottaa kritiikin asiallisesti vastaan, koska Futiskierros on edelleen paperilla erinomainen väylä tavoittaa myös ne henkilöt, joita Veikkausliiga ei juuri kiinnosta. Ottelun lopputulokseen taikka pelien viihdearvoon he eivät voi vaikuttaa, mutta tämä asia jääkin muille harteille.

Jokainen katsoja muodostaa Veikkausliigasta oman mielipiteensä, ja lähetyksen toteutus ei tällä hetkellä ruoki erityisen positiivista kehitystä Veikkausliigaa koskevien mielikuvien suhteen.

Klubifanit

HJK on aloittanut kautensa väkevästi kentän puolella ja myös katsomossa. Ilves-ottelussa päädystä lähti kiitettävästi ääntä kylmänä kevätpäivänä, ja Maarianhaminaan reissasi ainakin kolminumeroinen määrä vieraskannattajia.

Ruudun ääreltä katsomossa ollut määrä näytti huomattavasti pienemmältä, mutta Wiklöf Holding areenalla myös anniskelualueelta näkee kentälle, mikä varmasti vaikutti katsomossa olleiden stadilaisten määrään.

Klubifanien banderolli jätti vielä toivomisen varaa, ja kierroksen komeimmasta tifosta vastasikin FC Hongan kannattajat kotiavauksessaan Lahtea vastaan. Lahtelaiskannattajia Espoossa oli noin 50.

Kuva: esporthonka.fi

HJK:lla on tänään keskiviikkona iso ottelu SJK:ta vastaan, sillä kausiennakoiden mukaan SJK on yksi niistä harvoista, jotka voivat asettaa kapuloita Klubin mestaruusrattaisiin. Viime kaudella HJK oli suvereeni seinäjokelaisia vastaan, ja kotijoukkueella onkin miltei pakkovoiton paikka.

Arkipeleissä ei vieraskannattajia nähdä samoissa määrin, joten Seinäjoella tuskin koetaan Maarianhaminan kaltaista invaasiota. Uskon kuitenkin vieraskannattajia riittävän kiitettävissä määrissä läpi kauden.

Enkä vain Klubin osalta, vaan kaikkien muidenkin jengien.