Veikkausliigasta: Kemin suuri yllätys

Veikkausliigasta-juttusarja käsittelee viikoittain Veikkausliigan kuumimpia puheenaiheita. Esille nostetaan eri joukkueita, kannattajia ja kaikenlaista mielenkiintoista viikon varrelta. Lue, niin pysyt kärryillä!

Monenlaista näkyvyyttä

Lauantaina alkanut Veikkausliiga-kausi on näkynyt ja kuulunut niin sosiaalisessa mediassa kuin printtilehdissäkin. Liigaa käsitteleviä ennakoita teksti-, video- ja podcastmuodossa ei voi laskea kahden käden sormin, ja varsinkin Sanoma on panostanut entistä enemmän Veikkausliigaan. Pöytä oli niin sanotusti katettu kauden aloitusta varten.

Yleisömäärien muodossa ensimmäinen kierros jätti kuitenkin paljon kysymysmerkkejä.

Kausikorttikampanjat ovat toteutuneet mallikkaasti, vaikka vain neljä liigaseuraa lähti uuteen trendiin mukaan. Liian aikaisin alkava kausi saattaa silti verottaa koko kauden keskiarvoa. Lisäksi yleisömäärien ilmoittamisessa ei ole löydetty kultaista keskitietä, vaan avauskierroksella nähtiin sekä ylä- että alakanttiin ilmoitettuja määriä – toiset laskevat paikalla olevan yleisön, toiset lisäävät lukuun myydyt kausikortit ja loput arpovat hatusta lukeman.

Kuva: VPS – FC Inter

Yleisömäärät

HJK – Ilves: 3317

Lahti – TPS: 2385

VPS – FC Inter: 2248

KuPS – Honka: 2007

RoPS – MIFK: 1809

SJK – PS Kemi: 1694

Kaikki ottelut ovat totuttuun tapaan nähtävissä Sanoman Ruutu-palvelusta suorana, joten olisikin mielenkiintoista tietää lukuja myös sieltä suunnalta. Jäikö osa kesän futisyleisöstä vielä kotisohvalle katsomaan ja odottamaan lämpimämpiä kelejä vai jäikö liigan avauskierros liiaksi mediapimentoon?

Ruutu-palvelussa oli lukuisia ongelmia viikonlopun aikana niin äänten, kuvan pätkimisen kuin kameratyöskentelynkin kanssa, joten kokonaiskuva jäi vielä vaisuksi. Kunhan nämä ongelmat saadaan selätettyä, on Veikkausliigaa mahdollista katsoa hyvällä ja sulavalla kuvalla läpi kauden.

Parasta peli on kuitenkin paikan päällä seurattuna.

PS Kemi

Lähes kaikissa kausiennakoissa liigan häntäpäähän ja putoajakandidaatiksi tuomittu PS Kemi vastasi avauskierroksen suurimmasta yllätyksestä. Valtavana altavastaajana Seinäjoelle matkustanut kemiläispoppoo ja nelikymmenpäinen Kempton Royalsin kannattajajoukko eivät ennakkoasetelmia kumarrelleet. Joukkue ryösti arvokkaat kolme pistettä Julian Guevaran maalilla.

SJK:lla oli omat paikkansa ottelussa, mutta huono viimeistely ja Oskari Forsmanin uskomaton torjunta ottelun loppuhetkillä pitivät kotijoukkueen nollilla. Mitään sen isompaa paniikkia ei vierailijoilla ottelussa ollut, joten SJK:n valmentaja Tommi Kautonen saa toden teolla miettiä taktiikkansa kuntoon ennen TPS-ottelua.

Kausi on pitkä, ja PS Kemin tulee hyvissä ajoin napsia säilymiseen tarvittavat pisteet, jos viime vuosien perusteella voi tulkintoja tehdä. Aiemmat kaudet ovat osoittaneet syksyn olevan vaikea, ja nähtäväksi jää, miten kokoonpano tulee muuttumaan avauskierroksen ottelusta. Nyt kannattaa nauttia ja näyttää epäilijöille, että PS Kemi on tullut liigakartalle jäädäkseen.

Ottelusiirrot

Aikaisin käynnistyvä kausi on pakottanut muutamat seurat pelaamaan varakentillään, sillä ottelupäiviä ei haluta enää siirtää. TPS pelaa tulevana viikonloppuna kotiavauksensa Valkeakoskella ja Ilves vierailee Helsingissä Telia 5G Areenalla jo toistamiseen tällä kaudella toimittaen kotijoukkueen virkaa Kuopion Palloseuraa vastaan. Tamperelaiset matkaavat jälleen pääkaupunkiin, sillä Ilveksen varakentäksi nimetty Ratina ei ole pelikunnossa.

Otteluohjelmaa laatiessa voidaankin kyseenalaistaa pakottava tarve luonnonnurmikenttien aikaiselle käytölle täällä kylmässä Pohjolassa, varsinkin, kun otetaan huomioon seurojen menettämät ottelutulot. Myöskään kausikortin ostaneet kannattajat eivät hypi riemusta menettäessään kotipelejä. Absurdia tilannetta avaa hyvin Juhavaltteri Salminen kirjoituksessaan.

Veikkausliigan puheenjohtaja Matti Apunen keitti joka vuotisen sopan vielä sakeammaksi lausunnollaan liigan avajaistilaisuudessa.

– Veikkausliiga teki viime vuonna päätöksen, että pelejä ei enää lähdetä siirtämään, vaan liigaseurojen on nimettävä varakentät, joilla pelataan, mikäli olosuhteet niin pakottavat. Toivon, että kaikki ymmärtävät tämän asian. Ottelusiirrot aiheuttavat kaikille ongelmia sarjaohjelman kannalta. Tästä ei ole muuta tietä kuin rakentaa modernit ja toimivat stadionit, totesi Apunen viikko sitten.

Viimeisestä kohdasta olen samaa mieltä, kuten varmasti valtaosa futisväestä. Muu liturgia paljastui sanahelinäksi, sillä Ilves ilmoitti maanantaina saavansa luvan ottelusiirtoon. Alun perin 18.4. kalenterissa ollut Ilves – IFK Mariehamn siirtyy pelattavaksi Tampereen Tammelaan 29.8.

Tarkkaan sääntöjä lukiessa löytyykin kohta, jonka avulla molemmat joukkueet voivat ehdottaa ottelusiirtoa, ja tällöin se on mahdollisesti myös hyväksyttävä. Toisin sanoen, vierasjoukkue voi kieltäytyä siirrosta (TPS-SJK, Ilves-KuPS) ja viedä tietoisesti kotiedun joukkueelta pois.

Nykyinen tilanne on vähintäänkin epäselvä, ja toisaalta koti- ja vieraspelejä tulisi olla otteluohjelmassa tasaisesti läpi kauden. Pienillä otteluohjelmaan tehdyillä viilauksilla kausi olisi varmasti saatu paremmin käyntiin.

Kuvat: Monska & Kempton Royals