Veikkausliigaraportti 29.4.-1.5.: KuPS esitti ihmenousun Ahvenanmaalla – Mika Lehkosuo syötiin Turussa taktisesti elävältä

KuPS nousi hämmästyttävästi kolmen maalin takaa voittoon. SJK nousi ainakin hetkellisesti Veikkausliigan kärkipaikalle.

HJK:n kupla puhkesi lopullisesti

Inter ja HJK kohtasivat toistamiseen tällä kaudella maanantai-iltana Suomen Turussa. Veikkausliiga-avauksessa HJK oli parempi maalein 2-1, mutta sen esitys jätti tuolloin runsaasti kysymysmerkkejä. Vielä IFK Mariehamnia vastaan HJK nousi kuilun partaalta, mutta sen jälkeen Klubi haki pari onnekasta tasapeliä Kuopiosta ja Seinäjoelta, ollen näissä otteluissa pahasti köysissä. Stadin derbyssä Tor Thodesen pieksi taktisesti virkaveljensä Mika Lehkosuon. Turussa todistettiin, kuinka Lehkosuo oli jälleen pahassa viennissä. Tällä kertaa entisen aisaparinsa Jose Riveiron toimesta, jonka Inter tuhosi HJK:n puolustuksen.

Interin Akilleen kantapäänä on tällä kaudella ollut erikoistilanteiden puolustaminen. Sama tahti jatkui, kun HJK aloitti maalinteon jo ottelun avausminuutilla. Turkulaisten puolustuksen kommunikaatiokatkos johti maalivahti Henrik Moisanderin pomputteluun, ja HJK:n puolustaja Elderson pääsi viimeistelemään tähänastisen Veikkausliigakauden nopeimman byyrin. Huomioitavaa maalin jälkeen oli, kuinka raivona Interin Mika Ojala kävi omilleen.

Vaikka turkulaiset lahjoittivat maalin eteen, ei tämäkään auttanut HJK:ta, vaan sen kupla puhkesi totaalisesti. Klubin hyökkäyspään rakentamisessa oli sinällään palikoita oikeassa lelulaatikossa, mutta pallonriistojen jälkeen Lehkosuon HJK oli levittäytyneenä sekavasti pitkin Veritas Stadionin nurmea ja Interillä oli lopulta helppo työ pelata nopeita vastaiskuja isoiksi kasvaneisiin väleihin. Nämä vastaiskut tekivät HJK:n puolustuksesta reikäjuustoa ja Inter namutteli maaleja.

Pelin ikävin hetki nähtiin avausjakson loppupuolella, kun turhautuneen HJK:n Faith Friday Obilorin hermokontrolli petti ja hän suoritti törkeän taklauksen liukuen napit edellä Luciano Balbin polveen. Tämän jälkeen sama sankari esitteli turkulaisyleisölle vielä vapaaottelutaitojaan. Obilor sai tekosistaan ansaitun punaisen kortin, jonka jälkeen hän näki vielä aiheelliseksi purnata tuomioista ottelun tuomarille Mattias Gestraniukselle. Lopulta Faith Friday Obilor saatiin pois Veikkausliigaviheriötä. Kirjoittaja toivoo, että mahdollisimman pitkäksi aikaa.

Obilorin ulosjaon jälkeen peli oli täydellistä Interin hallintaa, eikä hengetön HJK saanut vajaamiehisenä pienintäkään kiriä aikaiseksi. Peli päättyi lopulta turkulaisyleisön riemuksi lukemin 4-1.

Ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa HJK:n Mika Lehkosuo pisti tappion punaisen kortin piikkiin. Numerot ehkä repsahtivat sen ansioista, mutta Inter ansaitsi voittonsa, koska se todella oli paljon parempi. HJK oli lähinnä onneton. Vastaava tulos oli tulossa jo Kuopiosta ja Seinäjoelta, mutta näissä otteluissa Maksim Rudakov onnistui torjumaan HJK:lle pisteen. Nyt hän ei siihen enää pystynyt ja totuus tuli päin kasvoja.

HJK:n ongelmat tuntuvat olevan syvällä. Pelaajien fyysinen olemus henkii alistuneisuutta, logo ei näytä kauheasti kiinnostavan ja esimerkiksi Lassi Lappalainen on vain väsynyt varjo siitä mitä vielä hetki sitten Rovaniemellä esitti. Tappio tiputti helsinkiläiset sarjataulukossa jo viidenneksi. Asioiden muuttamisella alkaa olla kohta kiire. Seuraavassa ottelussaan HJK saa vastaansa kotikentällään sarjakärki Ilveksen.

Ottelun hahmo: Timo Furuholm, FC Inter

Timo Furuholm vastasi Interin kahdesta ensimmäisestä maalista. Varsinkin ensimmäinen oli todella taidokas pusku. Toisella jaksolla helpon viimeistelyn sijaan hän lähti vielä hakemaan hattutemppua kantapääkikalla, mutta yritys jäi senteistä vajaaksi.

Turussa todettua:

”Kyllä Olibor yritti tappaa.”

Interin omistaja Stefan Håkans Mika Lehkosuon kommenttiin, ettei onneksi kukaan kuollut – Ottelun lehdistötilaisuus

HIFK nappasi avausvoittonsa – Fanit protestoivat omistajakuviota

FC Honka siirtyi pienen matkan kannattajineen Espoosta Helsinkiin IFK:n vieraaksi. Stadin derbyssä hienon pisteen itselleen taistellut HIFK jatkoi vahvoja otteitaan paikallisissa, kaataen monien yllätykseksi espoolaiset.

Peli oli ennalta-arvioitua tasaisempi, toki ensimmäisellä nelivitosella HIFK:n hyökkäyspään rakentaminen oli lähinnä olematonta ja vaarallisimmat paikat olivat Hongalla.

Toiselle jaksolle HIFK pystyi tuomaan sen saman vahvan prässipelin, joka toimi derbyssä, saaden samalla ottelun haltuunsa. Tasaisen ottelun avausmaali nähtiin vajaan tunnin pelin jälkeen. Joel Mattssonin kierteinen vapaapotku pomppi pelaajaryppään läpi aina Hongan maalin asti. 20-vuotias Mattsson juhli villisti debyyttimaaliaan.

Debyyttimaaliaan pääsi juhlimaan parikymmentäminuuttia myöhemmin myös 19-vuotias Jakob Dunsby, joka komean yksilösuorituksen päätteeksi naulaisi 2-0-lukemat kotijoukkueelle.

HIFK:n kannattajat pitivät ensimmäiset 10 minuuttia kannattajapäädyn tyhjänä vastalauseena seuran ympärillä pyöriville omistajakuvioille. Lisäksi lakanat katsomossa kertoivat kannattajien mielipiteen seurajohdolle omistajaneuvotteluista tanskalaisseura Vejlen omistajaportaan kanssa.

Ottelun hahmo: Jakob Dunsby, HIFK

Vapauttavan maali oli yksi tähänastisen liiga-kauden upeimmista.

Helsingissä todettua:

”Oli helpottavaa saada voitto. Etenkin, kun kärsimme kahdella ensimmäisellä kierroksella tappiot, ja mielestäni niistä otteluista olisimme voineet saada tasapelit. Tänään koimme sitä onnea, jota meillä ei liigan alussa ollut.”

HIFK:n päävalmentaja Tor Thodesen – Helsingin Sanomat

HIFK-FC Honka 2-0 (0-0)

Mattsson ´58

Dunsby ´79

Yleisöä: 1901

Lahti kiri jälleen tasoihin

FC Lahden kauden kolmannen kotiottelun lopputulema oli sama mitä kahdessa edellisessä: kotijoukkue tuli jäälleen tasoihin viimeisen kympin aikana.

Vaasan Palloseura livahti ensimmäisen jakson päätteeksi koppiin maalin etumatkassa, kun Lahden avausjakson pilasi vieraiden nopea vastaisku. Samu Alanko toimitti pallon maalille ja jo ottelun alussa hyvästä paikasta erehtynyt Steven Morrissey ei enää toista kertaa epäonnistunut.

Kotijoukkueen kuitenkin pelasti jälleen kerran sen espanjalainen maalinsylkijä Josu. Josun painava kaukolaukaus kaarsi vaasalaismaalin, päästäen Kisapuiston yleisön hyvillä mielen vapun viettoon.

Ottelun hahmo: Steven Morrissey, VPS

Jamaikalainen pelasi jälleen kerran täydet minuutit Vepsun hyökkäyksessä. Hyvä esiintyminen, paikkoja tosin olisi ollut toiseenkin osumaan.

Lahdessa todettua:

”Se oli aika lailla täydellinen osuma palloon.”

Tasoitusmaalin tehnyt Josu – Etelä-Suomen Sanomat

Tiistai 30.4. klo 18.30

FC Lahti-VPS 1-1 (0-1)

Josu ´80  Morrissey ´45

Yleisöä: 2106

KPV taipui jälleen Seinäjoella

Pohjanmaan keskinäiset välienselvittelyt jatkuivat Seinäjoella, kun KPV matkasi evakkopelien kautta heille kovin tutulle OmaSP Areenalle. SJK oli ottelussa selvästi aktiivisempi ja sillä oli useita mahdollisuuksia ottaa kuskin paikka myös tulostaululla. Avausjaksolla Denys Oliinykilla oli parikin paikkaa viedä kotijoukkue johtoon. Myös Moshtagh Yaghoubi ja Boris Kadio pääsivät väläyttelemään kaukolaukauksiaan, mutta tauolle mentiin maalittomassa tasatilanteessa.

Vaikka ottelun rintamasuunta oli tauon jälkeen yhä kohti Teppo Marttisen vartioimaa kokkolalaismaalia, niin KPV oli jälkimmäisellä nelivitosella paremmin pelissä mukana. Vieraiden paras maalipaikka tuli heti kakkosjakson kärkeen, kun Joni Mäkelä alusti ja Maksim Gussev pääsi kokeilemaan. Jesse Öst otti kuitenkin erinomaisen torjunnan, ja torjunnasta kimmonneen paluupallon Hendrik Helmke pamautti taivaisiin.

SJK:n lopulta varsin ansaittu voitto sinetöityi lopulta 82. minuutin kohdalla. Oikealta laidalta tullut matala keskitys tavoitti aina maalin edessä olleen Matheus Dos Santos Batistan ja brasilialainen pääsi reilusta metristä viimeistelemään ensimmäisen maalinsa seinäjokelaisryhmässä. Voitto nosti SJK:n ainakin hetkellisesti sarjataulukon piikkipaikalle.

Ottelun hahmo: Moshtagh Yaghoubi, SJK

Mosa oli jälleen erinomainen SJK:n keskikentällä. Valittiin myös ottelun parhaana pelaajana.

Seinäjoella todettua:

”Tämä oli hankala peli, koska KPV keskittyi puolustamaan hyvin ja iskemään vastaiskuilla. Onneksi saimme yhden osuman.”

SJK:n päävalmentaja Alexei Eremenko – Ilta-Sanomat

Tiistai 30.4. klo 19.00

SJK-KPV 1-0 (0-0)

Dos Santos Batista ´82

Yleisöä: 3098

KuPS heräsi henkiin Ahvenanmaalla

Rovaniemeltä kolme pistettä hakeneen KuPSin pitkät vieraspelit jatkuivat vappupäivän vierailulla Ahvenanmaalle. Kuopiolaisten ajatus oli tosin avausjaksolla vielä Manner-Suomen puolella.

IFK Mariehamn karkasi ennen taukoa peräti kolmen maalin karkumatkalle. Keaton Isaksson aloitti pilkulta saarelaisten maalitehtailun ottelun yhdeksännellä peliminuutilla. Aristote Mboma jatkoi kahdella onnistumisellaan maalijuhlia. Mboma oli mahdoton pidäteltävä kuopiolaispuolustukselle ja paikkoja oli useampaankin osumaan jo ennen taukoa.

KuPS-käskyttäjä Jani Honkavaaran taukopuheet ja vaihdot selvästikin toimivat, sillä tauon jälkeen nähtiin aivan erilainen Kuopion Palloseura. Hyvän painostusjakson palkinto tuli kymmenen minuutin pelin jälkeen, kun Kalle Taimin rajaheitto otti kimmokkeen maarianhaminalaispelaajasta, päätyen aina kotijoukkueen maaliin asti. Ville Saxmanin onnistuminen 20. minuuttia ennen loppua toi vielä lisää uskoa kuopiolaisleiriin.

Petteri Pennanen pääsi siirtämään 3-3-tasoituksen etutolpalta kruunaten KuPSin takaa-ajon, kun ottelua oli pelattu 77. minuuttia. Lopussa KuPS pääsi hakemaan jopa voittoa yhden miehen ylivoimalla, kun kotijoukkueen kaikki vaihdot olivat tehtynä kahden maalin miehen Aristote Mboman loukkaantuessa. Ja niin vain KuPS onnistui. Lucas Rangelin painava laukaus rangaistusalueen rajalta upposi ohi Oskari Forsmanin, käynnistäen KuPSin joukkueen ja sen molempien Ahvenanmaalle matkustaneen kannattajan villin juhlan.

KuPSille nousu oli erityisen maistuva, koska kuopiolaiset menettivät itse kolmen maalin johtonsa kauden avausviikolla Lahdessa.

Ottelun hahmo: Aristote Mboma, IFK Mariehamn

Mboma oli läpi ottelun kerrassaan erinomainen ja maalijuhlissa kentän näkyvin pelaaja. Huikea ilta päättyi kuitenkin ikävään loukkaantumiseen.

Maarianhaminassa todettua:

”Hiljaiseksi vetää. Ei tuollaisen ensimmäisen puoliajan jälkeen voisi ikinä tapahtua tuolla tavalla.”

IFK:n Keaton Isaksson – Ruudun TV-lähetyksessä