Veikkausliigaraportti 25.6.: Ala-Myllymäen hattutemppu siivitti Ilveksen voittoon – Honka nousi sarjakärkeen

Värikäs tiistai-ilta tarjosi tukuittain maaleja ja uuden sarjakärjen.

HJK haki kolme pistettä Ahvenanmaalta

Maarianhaminan kamppailun käsikirjoitus aukeni katsojille nopeasti: Kotijoukkue IFK Mariehamn piti palloa ja HJK iski vastaan. Tällä tavalla näki päivänvalon ottelun avausmaalikin. Klubi pääsi hyökkäämään kahdella yhtä puolustajaa vastaan ja Riku Riski taiteli pallon maalin edessä vapaana olleelle Lassi Lappalaiselle, joka teki taatusti tähänastisen liigauransa helpoimman maalin sinetöimällä metristä tyhjiin.

Toni Koskelan pelisuunnitelma toimi siis saarella hyvin. Kärjessä aloittanut Eetu Vertainen esiintyi edukseen target-pelaajan roolissa, mutta se oleellinen eli maali jäi uupumaan. Hyvin töitä tehnyt Vertainen ei päässyt ylärimaa lähemmäksi. Lopussa hän pääsi kokeilemaan rangaistuspotkuakin, mutta Oskari Forsman IFK:n maalilla veti pidemmän korren. Riku Riski kävi kuitenkin tuikkaamassa torjunnasta kimmonneen paluupallon verkkoon ja loppunumerot 0–2 HJK:lle.

Ottelun hahmo: Riku Riski, HJK

Isossa roolissa molemmissa osumissa.

Maarianhaminassa todettua:

”Tarvitsimme voiton eikä tämä ole helppo paikka pelata. Tehtiin kaksi eikä omiin mennyt yhtään, joten täytyy olla ihan tyytyväinen.”

HJK:n Riku Riski – Ruudun TV-haastattelussa

Tiistai 25.6. klo 18.00

IFK Mariehamn-HJK 0–2 (0–1)

Lappalainen ´23

Riski ´85

Yleisöä: 1405

 

Hongan vuoro nousta Veikkausliigan piikkipaikalle

Hongan ja RoPSin kohtaamisesta oli lupa odottaa tasaista, eikä odotusarvo mennyt missään suhteessa pieleen. Avaimet voittoon yhden maalin pelissä oli molemmilla, mutta pelin ratkaisuksi muodostui Atte Sihvosen käsivirhe omalla rangaistusalueella ja Hongan siitä saama rangaistuspotku.

RoPS-vahti Antonio Reguero oli erinomaisesti Luis Silva Lopezin rankkarissa mukana, mutta vasempaan alakulmaan kohdistunut pilkku oli yksinkertaisesti liian tarkka poimittavaksi.

Voitto nosti espoolaiset Veikkausliigan kärkeen. Kotijoukkue piti enemmän palloa, mutta maalitilanteisiin murtautuminen tuotti tuskaa. RoPSin pelaaminen oli Tapiolassa hyvällä tasolla, mutta sen peli huutaa maalintekoon kykenevää keskushyökkääjää.

Ottelun hahmo: Gideon Baah, FC Honka

Gideon Baah pelasi vahvan peli kotijoukkueen puolustuksen johtajana.

Espoossa todettua:

”Siitä on aikaa, kun ollaan oltu liigan kärjessä. Se oli kesällä 2006, kun johdimme ja sen jälkeen seura möi Hermannin (Vuorinen) Norjaan.”

FC Hongan Joel Perovuo intoutui muistelemaan menneitä – Helsingin Sanomat

Tiistai 25.6. klo 18.30

FC Honka-RoPS 1–0 (0-0)

Silva Lopez ´79 (rp)

Yleisöä: 1720

 

Vepsu niisti pisteen Turusta

Inter juhannuksen sarjakärkenä ja sai nyt vastaansa sarjajumbo Vaasan Palloseuran. Vierasjoukkue keskittyi aluksi lähinnä Interin hyökkäyspelin torpedoimiseen, ja tämä suunnitelma toimi avausjakson puoleenväliin asti. Kun Timo Furuholm pääsi lähietäisyydeltä viemään pitkän syöttörallin päätteeksi Interin 1–0-johtoon oli Vepsun pakko avata myös omaa peliään. Steven Morrissey pääsi kertaalleen kokeilemaankin maalintekoa, mutta Furuholmin maali oli ensimmäisen nelivitosen ainoa laatuaan.

Avausjakson lopulta saatu usko yhdistettynä päävalmentaja Petri Vuorisen puheisiin toimivat vaasalaisille ja Vepsu saapui hyvin energisenä kopista ulos. Hyvä vaihe palkittiin myös onnistumisella. Samu Alanko teki hyvän juoksun linjan taakse ja toi Vepsun tasoihin, kun 50 minuuttia oli pelattu. Maali oli Alangolle ensimmäinen Veikkausliigassa.

Paikkoja lisämaaleihin oli kummallakin, mutta Alangon maali jäi ottelun viimeiseksi. Kotijoukkue pääsi vielä pelaamaan loppuhetket miesylivoimalla, kun Jerry Voutilainen ajettiin ulos toisella keltaisella kortilla, kun hän kaatoi keskikentällä Filip Valencicin. Interille pistemenetys tarkoitti tippumista pois sarjakärjen paikalta. Lopussa vajaamiehisenä pelanneelle Palloseuralle piste sarjakärjen vieraana tuo taatusti lisäuskoa tekemiseen.

Ottelun hahmo: Samu Alanko, VPS

Alanko sai mielettömän määrän lisäenergiaa maalistaan ja oli toisen jakson näkyvin pelaaja.

Turussa todettua:

”Vepsu pelasi hyvin, mutta nämä pitää voittaa, jos haluaa olla kärkikahinoissa mukana.”

Interin maalivahti Henrik Moisander – Ruudun TV-haastattelussa

Tiistai 25.6. klo 18.30

FC Inter-VPS 1–1 (1-0)

Furuholm ´24    Alanko ´51

Yleisöä: 3227

 

Ala-Myllymäki latoi hatullisen Tammelan nurmella

Cup-mestari Ilves palasi juhlittuina sankareina kotiyleisönsä eteen Tammelassa. Keltapaitojen ajatukset olivat alkuun tosin vielä Tammelantorin kansanjuhlassa, sillä vierasjoukkue KPV eteni johtoon jo varsin varhaisessa vaiheessa. Laitapuolustaja Timo Rauhalan pitkä keskitys boksiin tavoitti Simo Roihan pään ja Roihan tarkka pusku yllätti Mika Hilanderin Ilveksen maalilla.

Ilveksen kuittaus tuli jo muutamaa minuuttia myöhemmin ja komealla tavalla. Vapaapotkuissa jo aiemmin tällä kaudella kunnostautunut Lauri Ala-Myllymäki upotti rangaistusalueen rajalta lähteneen vapaapotkun muurin ohi vasempaan yläkulmaan.

Maalien jälkeen peli eteni Ilveksen komennossa, mutta maalipaikoilla ei varsinaisesti mässäilty, ja Tammelan jälleen kerran sangen runsaslukuinen yleisö sai todistaa hyvin tarkkaa pelaamista.

Tarkasta pelaamisesta ei sitten ollut enää tietoakaan, kun toinen jakso puhallettiin käyntiin. Joni Mäkelä vei vieraat uudelleen johtoon kulmapotkukuvion päätteeksi. Ala-Myllymäki toi kuitenkin Ilveksen välittömästi tasoihin rangaistuspotkusta ja Ilari Mettälä vei Ilveksen ensikertaa ottelussa johtoon Iiro Järvisen kauniista tarjoilusta. Väliä KPV:n 1-2-maalilla ja Ilveksen 3-2-maalilla oli vain reilut viisi minuuttia.

Ala-Myllymäki tyylitteli vielä hattutemppunsa vartti ennen päätöstä ja loppulukemiksi 4-2 Ilvekselle. Ennen KPV-ottelua Ilveksen peleissä oli tehty koko kauden aikana yhteensä 13 maalia. Nyt niitä nähtiin kuusi lisää.

Ottelun hahmo: Lauri Ala-Myllymäki, Ilves

Kolmen maalin ilta ja varsinkin vapaapotku oli maailmaluokan onnistuminen.

Tampereella todettua:

”Kyllä se lämmittää mieltä, kun saatiin ekan kerran kotikentälläkin oikein hanat auki.”

Kolmen maalin mies Lauri Ala-Myllymäki – Ruudun TV-haastattelussa

Tiistai 25.6. klo 18.30

Ilves-KPV 4–2 (1–1)

Ala-Myllämäki ´19, ´49 (rp), ´74   Roiha ´12

Mettälä ´53                                  Mäkelä ´47

Yleisöä: 4882

 

KuPS pieksi FC Lahden tylyin 5–1-numeroin

KuPS ja FC Lahti iskivät yhteen toistamiseen tällä kaudella. Huhtikuun alussa Lahti tuli kolmen maalin takaa rinnalle Kisapuistossa ja pisteet jaettiin lukemin 3–3 hullun pelin jälkeen. KuPS oli tälläkin kertaa alussa aktiivisempi ja janosi revanssia kevään sukellukselle. Johtoon KuPS meni parinkymmenen minuutin pelin jälkeen Lucas Rangelin yksilösuorituksella. Rangel nappasi pitkän omalta alueelta tulleen kukkupallon 16:sta rajalla haltuunsa, voitti kaksinkamppailun ja laukoi vastustamattomasti pelivälineen ohi Patrick Rakovskyn.

Kuopion tiistai-illan esikoismaali avasi peliä ja molemmilla joukkueilla oli vielä huippupaikat ennen taukoa. Matti Klingalle avautui tilaa KuPSin puolustuksen ja keskikentän välissä. Klingan painava laukaus pakotti KuPS-vahti Otso Virtasen ensikertaa pelissä tosihommiin ja hän sai venytettyä kätensä eteen. Lähes välittömästi perään Lucas Rangel oli jälleen pahanteossa. Brasilialainen petasi avopaikan Ilmari Niskaselle, mutta Niskasen kauden avausmaali jäi yhä odottamaan itseään.

Tiistain liigakierros tarjosi paljon aikaisia maaleja jälkimmäisen nelivitosen alkuun ja Kuopion peli kulki tämän trendin mukana. Lahti kapusi tasoihin Jani Tanskan maalilla. Teemu Jäntti laittoi vasemmalta korkean keskityksen, jonka Otso Virtanen KuPSin maalilla arvioi heikosti ja Tanska pääsi nikkaamaan lukemiksi 1–1.

Ilta oli kuitenkin KuPSin. Lahtelaisten riemunkiljahdukset kaikuivat yhä, kun Ville Saxman pommitti vasemmallaan pallon Lahden maalin yläkulmaan Kalle Taimen pitkän rajaheiton jälkitilanteesta. Kun Reuben Ayarnan vapaapotku pomppi sisään ja kuopiolaiset pääsivät kahden maalin karkumatkalle, oli peli käytännössä ohi. Ayarnan vapaapotku tavoitti vielä myöhemmin Babacar Diallon pään, josta syntyi 4–1 KuPSille. Loppulukemat 5–1 viimeisteli kentän kuningas Lucas Rangel ottelun lisäajalla.

Huomionarvoista ottelussa oli, että FC Lahden Mikko Hauhian käsittämätön 185 avauksessa pelatun Veikkausliigaottelun putki päättyi Kuopiossa. Vaihdosta sisään tullut Hauhia pelasi ottelussa uran 400. Veikkausliigapelin.

Ottelun hahmo: Lucas Rangel, KuPS

Tuntui tekevän mitä halusi ja piti ajoittain lahtelaisten puolustusta pilkkanaan. Hattutemppu ei ollut kaukana, jos kuopiolaisten kolmatta ei olisi merkattu omaksi maaliksi.

Kuopiossa todettua:

”Ei onnistuttu joukkueena. Vähän helpot maalit, oltiin OK mukana kyllä ja päästiin tasoihin, mutta tänään ei riittänyt”.

FC Lahden juhlakalu Mikko Hauhia – Ruudun TV-haastattelussa

Tiistai 25.6. klo 18.30

KuPS-FC Lahti 5–1 (1–0)

Rangel ´21, 90+1    Tanska ´51

Saxman ´53

Oma maali ´62

Diallo ´70

Yleisöä: 2052

 

Artikkelikuva: Arno Hämäläinen