Veikkausliigaraportti 23.-27.8.: Kaikki joukkueet vihdoin samassa pelimäärässä – Ilves lähtee kärkipaikalta runkosarjan päätöskierrokselle

Veikkausliigassa pelattiin perjantaista tiistaihin. Kaikki joukkueet ovat nyt pelanneet saman verran pelejä ja sarjataulukko kertoo vihdoin totuuden.

17-vuotias Naatan Skyttä varasti päähuomion Helsingin perjantai-illassa

Veikkausliigassa pelattiin muiden joukkueiden osalta viikonvaihteessa, mutta HIFK ja Ilves aloittivat sekä lopettivat pelit päivää aikaisemmin ja päivää myöhemmin. Tuplakohtaamisten panos oli iso, sillä HIFK tavoittelee vielä tosissaan paikkaa kuuden parhaan joukkoon ja Ilves tarvitsi lisäpisteitä mestaruusjahtiinsa.

Päähuomion kohtaamisessa varasti kuitenkin nuori 17-vuotias Naatan Skyttä. Pääsääntöisesti kuluneen kauden Kakkosessa Ilveksen kakkosjoukkueessa pelannut Skyttä oli ensimmäistä kertaa urallaan avauksessa Veikkausliigassa. Maalit olivat antaneet Kakkosessa odottaa itseään, mutta Töölön jalkapallostadionilla reilut seitsemän minuuttia riitti ottelun ja Skyttän kauden avausmaalin syntymiseen.

Pieni leikkaus oikealta sisään ja häikäisevä maali vasempaan yläkulmaan oli tosiasia.

Skyttän onnistumisen varjoon jäi tasan 2-2 päättyneessä ottelussa se, että mestaruudesta taistelevalle Ilvekselle kahden pisteen menettäminen HIFK:lle oli mallia kompastuminen. Tamperelaiset saivat olla jopa tyytyväisiä pisteeseen, sillä Lauri Ala-Myllymäen tasoitus syntyi vasta ottelun viimeisillä minuuteilla.

Ottelun hahmo: Naatan Skyttä, Ilves

Avausmaalin paukuttanut nuorukainen oli ottelun jälkeen kaikkien huulilla.

Helsingissä todettua:

”En muista, että olisin tehnyt noin hienoa maalia vähään aikaan.”

O´Shaughnessy Metroderbyn sankari

HJK tarttui lauantaina kenties viimeiseen oljenkorteensa mestaruusjunaan hyppäämisen suhteen kaatamalla FC Hongan Tapiolassa. Samalla Klubi sai hyvityksen juhannuksen alla kärsityn Metroderbyn häviämisestä ja pystyi täyden pistepotin lisäksi tasoittamaan myös keskinäiset puntit espoolaisten kanssa.

Ottelun ratkaisu nähtiin reilun tunnin pelin jälkeen. Daniel O´Shaughnessy nousi Petteri Forsellin antamaan kulmapotkuun korkeimmalle ja pääsi puskemaan Espoon iltapäivän ainokaisen samassa päädyssä olleen Klubipäädyn riemuksi.

Voitto nosti HJK:n sarjataulukossa neljänneksi, kahdella pisteellä Hongan yläpuolelle.

Ottelun hahmo: Daniel O´Shaughnessy, HJK

24-vuotias puolustaja pelasi jo seitsemännen kerran peräkkäin täydet minuutit Veikkausliigassa. Päällikkö molempien maalien edessä.

Espoossa todettua:

”Toisella puoliajalla parannettiin peliä. Maalin jälkeen pidettiin hyvin palloa. Olisi pitänyt tehdä pari maalia lisää noista paikoista.”

HJK:n Petteri Forsell – YLE

Lauantai 24.8. klo 13.00

FC Honka-HJK 0-1 (0-0)

O´Shaughnessy ´62

Yleisöä: 4 219

Voiton makuun päässyt Vepsu romahti Kuopiossa

Maanantaina ensimmäistä voittoaan 11 kuukauteen Veikkausliigassa juhlimaan päässyt VPS sai karun tiputuksen maan pinnalle Savon Sanomat Areenalla. Paljon kauden aikana takkiinsa ottaneiden vaasalaisten ottelu repesi ensimmäistä kertaa tänä kesänä ja VPS lähti kotimatkalle vähintäänkin tyly 5-0 -tappio niskassaan.

Vaasalaisten rusikoiminen alkoi käytännössä heti. Peliä oli pelattu vain kaksi minuuttia, kun Petteri Pennasen komea puolenvaihto tavoitti Ilmari Niskasen, joka vei kauden kolmannellaan kuopiolaiset johtoon.

Tuco jatkoi maalitehtailua reilut puolituntia myöhemmin yhdestätoista metristä. Maali oli kamerunilaiselle ensimmäinen KuPSin paidassa ja tuuletus sen mukainen.

Tucon osumasta käynnistyikin ottelun lopullisesti ratkaisseet minuutit, kun kuopiolaiset onnistuivat vielä kahdesti seuraavan kymmeneen minuuttiin ja kasvattivat johtonsa jo neljään maaliin. Ottelun päätösnumerot iski taululle vaihtomies Tommi Jyry kaksikymmentä minuuttia ennen päätöstä. Maali oli Tucon tapaan 20-vuotiaalle keskikenttäpelaajalle uran ensimmäinen Kuopiossa.

Ottelun hahmo: Tuco, KuPS

Kahden hyvän ottelun jälkeen Tuco onnistui nyt myös maalinteossa. Kaksi maalia olivat omiaan lisäämään entisestään itseluottamusta loppukauden suhteen.

SJK:n maalittomuus sai jatkoa Maarianhaminassa

SJK pelasi jo viidennen perättäisen ottelunsa ilman maalia Veikkausliigassa. Tällä kertaa joukkue jäi nollakerhoon Maarianhaminassa. IFK Mariehamnille kolme pistettä kotikentältä toi paitsi uskottavuutta VPS-tappion jälkeen, mutta myös kaivattua pistepussin lihotusta taistelussa viimeisestä ylemmän loppusarjan paikasta. IFK kapusikin voitollaan juuri seinäjokelaisten yläpuolelle paremman maalisuhteensa ansiosta.

Ottelun ainoa maali syntyi vajaan tunnin kohdalla Robin Sidin toimesta. SJK pääsi yrittämään tasoitusta rangaistuspotkusta vartti ennen päätöstä, mutta Obed Malolo epäonnistui yrityksessään. Malolo kruunasi surkean iltansa lentämällä vain reilua minuuttia myöhemmin ulos punaisella kortilla ja tappaen samalla vajaamiehiseksi jääneen joukkueensa kirin.

SJK on pelannut nyt jo 462 minuuttia ilman maalia ja on suuressa vaarassa pudota alempaan loppusarjaan, kun yksi kierros on enää runkosarjaa pelaamatta. Seinäjokelaisten viimeinen ottelu ennen sarjan kahtia jakoa on lauantaina kotikentällä hirmukuntoista Kuopion Palloseuraa vastaan.

Ottelun hahmo: Keaton Isaksson, IFK Mariehamn

Tasapainoinen esitys pelin keskustassa Keaton Isakssonilta. Pohjusti ottelun ainokaisen.

Maarianhaminassa todettua:

”IFK ansaitsi voittonsa, he olivat parempi joukkue. Meillä oli selkeä suunnitelma, muttemme pystyneet noudattamaan sitä. Emme uskaltaneet tarpeeksi, ja pienet asiat ratkaisivat. Tästä tulee todella kova taistelu pääsystä kuuden joukkoon.”

SJK:n tuore päävalmentaja Brian Page – Pohjalainen

Sunnuntai 25.8. klo 18.30

IFK Mariehamn-SJK 1-0 (0-0)

Sid ´57

Yleisöä: 1 208

FC Lahti sai maistaa omaa lääkettään

FC Lahti oli maanantaina aloittanut räväkästi kotikentällään Honkaa vastaan ja katosi kolmen maalin tavoittamattomaan johtoon ensimmäisen viidentoista minuutin aikana. Saman viikon viimeisenä päivänä lahtelaiset saivat itse kokea saman kohtalon, kun RoPS löi taululle 3-0 -lukemat ensimmäiseen 25 minuuttiin.

Ensimmäisestä maalista vastasi Byyrin hiljattain haastattelema Kevin Kouassivi-Benissan. Atte Sihvonen jatkoi ja Youness Rahimi viimeisteli kolmannen pilkulta. Ensimmäisen ja kolmannen maalin erotti toisistaan vaivaiset 12 minuuttia.

Tappio oli kova kolaus myös tiukasti kuudennesta paikasta taistelevalle FC Lahdelle. Rovaniemeläisille ylempään loppusarjaan kurkottaminen on jo matemaattisestikin mahdotonta, mutta otteet olivat Rovaniemen keskuskentällä sellaisia, ettei sarjapaikan säilymisen suhteen tarvitsee enää kovin kauaa murehtia.

Ottelun hahmo: Lucas Lingman, RoPS

Lucas Lingman oli jälleen kerrassaan erinomainen RoPSin pelinrakentelijana. Palkittiin ottelun parhaana pelaajana.

Rovaniemellä todettua:

”Olen tyytyväinen herrojen tapaan toteuttaa pelisuunnitelmaamme. Tuollainen avauspuoliajan dominointi oli hienoa.”

KPV kiusasi Interiä – pisteet jäivät kuitenkin Turkuun

Kotikentällään hiljattain KuPSin sekä HJK:n kaatanut KPV jatkoi isompiensa kiusaamista Turun Veritas Stadionilla. Kokkolalaiset vaikuttivat jo ryöstävän pisteen matkaansa, mutta tuore espanjalaisvahvistus Connor Ruane jätti pysyvän muistijäljen itsestään turkulaisyleisölle, päättämällä isäntien piinan 87. minuutin kohdalla. Vaihdosta toisella jaksolla sisään vaihdettu Ruane ehti olla kentällä 22. minuuttia ennen ensimmäistä osumaansa Veikkausliigassa.

Ottelu alkoi turkulaisittain erinomaisesti. Timo Furuholm vei Interin johtoon jo varhaisessa vaiheessa. Avausmaalin jälkeen Interillä oli mahdollisuutensa johdon lisäämiseen, mutta Teppo Marttisen torjunnat pitivät eron yhdessä maalissa.

Pelin edetessä KPV hivuttautui peliin mukaan ja kahdessa edellisessäkin ottelussa maalinteossa onnistunut Ishmael Yartey tasoitti pelin kymmenen minuuttia ennen päätöstä. Yartey on osoittautunut loistavaksi hankinnaksi KPV:lle. Viidessä pelaamassaan ottelussa ghanalainen on tehnyt jo neljä maalia. Tämä vastaa yli viidesosaa kokkolalaisten kaikista maaleista koko kaudella.

Vilkas viikonvaihde ei siis tuonut muutoksia putoamiskamppailuun. KPV:n kaula viimeisenä olevaan Vaasan Palloseuraan on edelleen neljä pistettä.

Ottelun hahmo: Teppo Marttinen, KPV

Tappiosta huolimatta nostetaan esille KPV:n maalivahti, joka pysäytti Veikkausliigan parhaan maalintekijän Filip Valencicin kahdesti, ja antoi joukkueelleen aidon mahdollisuuden taistella sarjapisteistä.

Turussa todettua:

”Tämä oli paras mahdollinen tapa aloittaa uudessa joukkueessa.”

Vajaamiehikseksi joutunut HIFK taipui loppuunmyydyssä Tammelassa

HIFK:n rästiottelu Tampereella muodostui vaikeaksi. Kauttaaltaan nihkeän ensimmäisen puoliajan jälkeen Punainen tähti loisti kirkkaana. Sakari Tukiainen pääsi maalin edustalla olleeseen irtopalloon ensimmäisenä ja vei HIFK:n johtoon vieraiden toisesta paikasta koko ottelussa.

Sitten kaikki meni pieleen HIFK:n näkökulmasta. Tukiainen sekä Hannu Patronen nilkuttivat vaihtoon, Robert Kakeeto otti punaisen kortin ja Jukka Halme epäonnistui rangaistuspotkussa. Ilves puolestaan iski kolme maalia ja karkasi voittoon sekä Veikkausliigan piikkipaikalle ohi FC Interin.

Tor Thodesenin miehistön mahdollisuudet kuuden joukkoon ohenivat tappion myötä selvästi. Ero on nyt viivan yläpuolella viimeisenä majailevaan IFK Mariehamniin kaksi pistettä. Väliinkin vielä mahtuvat saarelaisten kanssa tasapisteissä olevat SJK ja FC Lahti.

HIFK:n viimeinen ottelu runkosarjassa on lauantaina VPS:n vieraana. Helsinkiläisten tilannetta mutkistaa entisestään se, että IFK Mariehamn ja FC Lahti kohtaavat vielä keskenään viikonloppuna. HIFK:n ainoa toivo on siis se, että KuPS voittaa SJK:n ja Lahdessa pelataan sunnuntaina tasan. HIFK:n pitää puolestaan voittaa Vaasassa ja todella runsasmaalisesti. Käytännössä helsinkiläiset haaveet ylemmästä loppusarjasta valuivat siis Tammelan nurmeen.

Ilves puolestaan ponnistaa runkosarjan viimeiselle kierrokselle sarjan kärkipaikalta. Toisena oleva Inter on vain pisteen päässä, joten lähtökohdat lauantain keskinäiseen kohtaamiseen ovat vähintäänkin upeat!

Ottelun hahmo: Tiemoko Fofana, Ilves

Tiemoko Fofana oli jo ottelun ensimmäisellä puolikkaalla joukkueensa näkyvin pelaaja. Vastasi henkisesti tärkeästä tasoitusmaalista heti HIFK:n johto-osuman jälkeen.