HIFK:n Tammelan vierailu sisälsi loukkaantumisia, ulosajon ja missatun pilkun – Tor Thodesen: “Me tulimme tänne täynnä uskoa”

Byyri seurasi paikan päällä Ilveksen ja HIFK:n rästiottelua.

Cup-finaalin alta siirretty Ilveksen ja HIFK:n kohtaaminen saatiin vihdoin pelattua tiistai-iltana Tampereen Tammelan jalkapallostadionilla.

Joukkueet olivat kohdanneet neljä päivää aikaisemmin Helsingissä ja tunsivat siis toisensa hyvin. Tämä näkyikin alussa tarkkana pelaamisena molempiin suuntiin. Aivan avausminuuteilla Ilves pystyi luomaan parikin potentiaalista vaaran paikkaa, mutta viimeistely ontui pahemman kerran.

Tilat HIFK:n linjojen välistä eivät varsinaisesti kadonneet mihinkään, vaan Ilveksen pelaaminen meni enemmänkin siirtelyksi. Oikealta kuitenkin löytyi tasaiseen tahtiin väylä edetä, mutta Tiemoko Fofanan nousut ajautuivat järjestään kulmalipulle. Nämä kulmat HIFK sitten puolusti varmuudella. Orastavat nopeat vastaiskut HIFK sai myös nopeasti katki ennen kuin hyökkäykset oikeastaan ehtivät edes alkaa.

Ensimmäisen jakson loppupuolella myös vieraat saivat ensimmäisen paikkansa, mutta Sakari Tukiaisen pusku boksin sisällä jäi voimattomaksi ja kohdistui samalla myös suoraan Mika Hilanderin syliin. Tauolle mentiinkin maalittomassa tasatilanteessa.

HIFK sai toisen jakson alkuun avausmaalin, kun pallo jäi pyörimään Ilveksen maalin edustalle. Sakari Tukainen oli kärppänä paikalla ja kävi tuikkaamassa vieraat johtoon. Ilveksen vastaus oli kuitenkin välitön. Tukiaisen maalista oli ehtinyt kulua vain minuutti, kun edukseen jo avausjaksolla esiintynyt Tiemoko Fofana tasoitti pelin ja heitti itsensä riehakkaasti polvilleen Tammelan nurmelle. Maali oli Fofanalle ensimmäinen sitten toukokuun viimeisen päivän.

Helsinkiläisten ilta jatkui tämän jälkeen erittäin mollivoittoisesti. Tasoitusmaalin jälkeen peli ei ehtinyt kauaa vanheta, kun avausmaalin tehnyt Tukiainen jäi kentän pintaan ja oli pakotettu tulemaan vaihtoon. Molempien joukkueiden tiivin vaihtorallin jälkeen HIFK pelasi oman erikoistilanteensa hyökkäyspäässä heikosti ja Ilves pääsi iskemään nopeasti vastaan. Aivan rangaistusalueen tuntumassa HIFK:n Robert Kakeeto pysäytti hyökkäyksen alimpana miehenä ja sai katsella suoraa punaista.

Tämän jälkeen siipirikkoinen ja vajaalla pelannut HIFK otti lähinnä vastaan ja puolustus murtui 77. minuutin kohdalla Yussif Moussan toimesta. Pian perään Lauri Ala-Myllymäki huudatti Tammelan yleisöä 3-1 -maalilla ja peli oli ohi.

HIFK sai kuitenkin vielä lisää jobinpostia, kun myös kapteeni Hannu Patronen joutui vielä konkkaamaan vaihtoon pian Ala-Myllymäen maalin jälkeen. Lisäksi herännyt toivon kipinä kääntyi lisäajalla lisätuskaksi, kun Mika Hilander poimi Jukka Halmeen rangaistuspotkun.

Voitto nosti Ilveksen sarjakärkeen ja Tupsukorvien vastustaja runkosarjan päättävässä kamppailussa on lauantaina sarjan kakkospaikkaa pitävä FC Inter. HIFK:lla on nyt matkaa kuudenteen sijaan ja ylempään loppusarjaan oikeuttavaan paikkaan kaksi pistettä. Se tarvitsee siis apuja muilta sekä voiton lauantaina Vaasasta kavutakseen taulukon paremmalle puolelle.

Valmentajien kommentit

HIFK:n päävalmentaja Tor Thodesen pisti tappion yksilövirheiden piikkiin.

“Saimme tänään mielestäni vähemmän kuin ansaitsimme. Me tulimme tänne täynnä uskoa. Avausmaali toi sitten vain lisää sitä uskoa”, Thodesen arvioi.

“Yksilövirheet kaikkein kokeneimmilla pelaajilla maksoivat tänään paljon. Voitamme joukkueena ja nyt oli aika myös hävitä joukkueena”, norjalaisluotsi jatkoi.

Ilves-käskyttäjä Jarkko Wiss myönsi, että ensimmäinen jakso meni hänen joukkueeltaan ikään kuin ohi.

“Ensimmäinen jakso oli vetelää löntystelyä. Teimme kuusi vaihtoa edelliseen peliin, mutta tuntui silti siltä, että se prässi lähti vasta kun valmentaja huutaa kunnolla. Siihen en ole tyytyväinen”, Wiss totesi ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa.

“Tyytyväinen olen voittoon ja ketsuppipullon aukeamiseen toisella jaksolla”, käänsi Wiss keskustelun positiivisen puolelle.

Kysyttäessä mahdollisista paineista mestaruustaiston suhteen Wiss näkee Ilveksen olleen paineen alla jo pidemmän aikaa.

“Joukkueena me ollaan oltu paineen alla jo oikeastaan koko kausi. Kaikki odottivat pitkään sitä meidän ensimmäistä tappiota ja cup-finaalissakin oltiin tappiolla ja tultiin niissä paineissa takaa ohi”, kommentoi Wiss.