Veikkausliigaraportti 16.-19.6.: Mestaruustaisto täysin auki! Veikkausliiga lähtee ennätystasaisena juhannuksen viettoon

Lucas Lingmanin ratkaisu puolesta kentästä ja Juha Hakolan vapaapotku ihastuttivat Veikkausliigakierroksella.

Inter haki pisteet Kokkolasta Valencicin maaleilla

Veikkausliiga palasi maaottelutauolta sunnuntaina yhden ottelun voimin, kun sarjan kärkijoukkueisiin lukeutuva Inter matkasi Turusta Kokkolaan. Kotijoukkue KPV nappasi riemukkaan vierasvoiton tauon alla Espoosta ja sai samalla rutkasti lisää uskoa tekemiseensä.

Kotijoukkue aloittikin jälleen vahvasti. Edellisottelun tapaan hienosti vasemman pakin laidalla pelannut Juri Kinnunen keskitti kulmalipun lähettyviltä ja Hendrik Helmke painoi pallon turkulaisten verkkoon taidokkaalla osumalla. Maali oli 31-vuotiaalle brasilialais-saksalaiselle jo kauden neljäs. Määrä on kunnioitettava sillä KPV on ylipäätään tehnyt kauden aikana yhteensä seitsemän maalia.

Inter ei ollut avausjaksolla oma itsensä ja tuntui yllättyvän kokkolalaisten varsin aggressiivisesta tavasta pelata. Turkulaiset tulivat kuitenkin tasoihin vielä ennen taukoa hieman onnekkaalla tavalla. Mika Ojalan antama kulmapotku päätyi Aleksi Paanaselle, joka pommitti kuudentoista takaa. Pallo otti kimmokkeen kotijoukkueen pelaajan jalasta ja vei pelin tasatilanteessa tauolle.

Toinen jakso oli sitten Interin näytöstä ja pääosassa esiintyi tuttu mies: Filip Valencic. Kahdella slovenialaisen pikatahtiin syntyneellä maalilla pisteet pakattiin paluumatkalle turkulaisten linja-autoon. Inter palasi samalla voittokantaan kahden ottelun tauon jälkeen.

Ottelun hahmo: Filip Valencic, FC Inter

Teki ottelun voittomaalin reilun tunnin pelin jälkeen ja viimeisteli heti perään ratkaisseen kaapin Timo Furuholmin erinomaisesta esityöstä. Yhdeksän maalin mies johtaa Veikkausliigan maalipörssiä.

Kokkolassa todettua:

”Me huomasimme parin kierroksen jälkeen, että tässä ryhmässä on kapasiteettia vaikkapa liigamestariksi.”

KuPS kävi syventämässä Vepsun tuskaa

Vaasan Palloseuran tappioputki kasvoi maanantai-iltana neljän ottelun mittaiseksi. Sarjan häntäpäähän jumiutunut vaasalaisseura on myös yhä ainoana joukkueena ilman avausvoittoa Veikkausliigassa. Vaasalaiset lähtivät heikoista tuloksista huolimatta melko luottavaisina kotiotteluunsa Kuopion kaimaseuraa vastaan, koska sairastupaa oli saatu maajoukkuetauon aikana mukavasti tyhjennettyä, ja päävalmentaja Petri Vuorisella oli näin enemmän välineitä työkalupakissaan.

Kotijoukkue aloittikin pelin hyvin ja Alain Ebwelle oli lähellä maalintekoa heti ottelun avausminuuteilla. Kuivin jaloin alkurynnistyksestä selvinnyt KuPS alkoi pääsemään peliin paremmin mukaan reilun vartin pelin jälkeen ja puolen tunnin kohdalla vierasmaali alkoi jo roikkua ilmassa. Ensimmäinen maali syntyikin ottelun 33 minuutilla, kun Lucas Rangelin veto kimposi vaasalaisjaloista ohi voimattoman Martin Kompallan.

Vepsu koki vielä henkisesti hyvin raskaan takaiskun juuri ennen taukoa. Syvältä omalta alueelta annettu rajaheitto johti syötönkatkoon, jonka päätteeksi Ville Saxman pääsi pommittamaan vasemmasta etukulmasta KuPSin kahden maalin etumatkalla koppiin.

Toivonkipinä syttyi kotiyleisössä uudelleen heti toisen jakson alussa. Maalivahti Otso Virtanen veti kumoon karussa olleen Steven Morrisseyn ja ottelun tuomari Mattias Gestranius osoitti pallon pilkulle. Jamaikalainen ei erehtynyt ja toimitti pallon hallitusti oikeaan alakulmaan, tuoden samalla Vepsun jälleen maalin päähän.

Kotijoukkue haki loppupelin vimmatusti tasoitusta. Lähimmäksi pääsi vapaapotkun jälkitilanteesta Timi Lahti, mutta tämä yritys kilpistyi kuopiolaispuolustukseen. Vieraat veivät pisteet mennessään lukemin 1-2 ja vaasalaisten tuska alkaa olemaan käsinkosketeltavissa. Pelit eivät tästä ainakaan helpotu, sillä seuraavat vastustajat ovat kärkisijoituksista kamppailevat Inter ja Ilves. Näiden pelien jälkeen Vepsu kohtaa vieraissa KPV:n ja tuon ottelun panos tulee olemaan todella iso.

Ottelun hahmo: Alain Ebwelle, VPS

Tappiosta huolimatta kentän näkyvin pelaaja. Pelasi pirteästi ja oli lähellä maalintekoa molemmilla puoliajoilla.

Vaasassa todettua:

”Minä teen omaa työtäni, ja asemastani pitää kysyä seuran hallitukselta.”

Lucas Lingmanin oivallus toi RoPSille voiton

Kaksi peliä ilman voittoa taapertanut RoPS iski kiinni uudemman kerran kolmen pisteen sarakkeeseen Lahdessa. Palloseuran voittomaali syntyi Lahden stadionilla kotijoukkueen kannalta varsin nololla tavalla. Maalivahti Patrick Rakovsky pelasi jalallaan huolimattomasti palloa kaukana maalistaan, ja Lucas Lingman katkaisi saksalaisvahdin avauksen. Lingmanin taidokas nosto ei jättänyt Rakovskylle mahdollisuutta virheensä paikkaamiseen ja RoPS siirtyi ottelussa ratkaisevan tuntuiseen 0-2-johtoon Lingmanin keskikentältä lähteneellä putoavalla lehdellä.

RoPS aloitti maalinteon ottelussa jo sen viidennellä peliminuutilla. Pitkän pallonhallintajakson päätteeksi Youness Rahimille toimitettiin pallo boksiin, jossa hän voitti parikin kaksinkamppailua ja sai toimitettua pallon lahtelaispuolustuksen keskeltä Rakovskyn selän taakse.

Gael Etock survoi lahtelaiset vielä maalin edestä maalinpäähän kaksikymmentä minuuttia ennen loppua, mutta vieraiden johto oli liikaa. Pisteet Rovaniemelle maalein 1-2. Voitto oli ensimmäinen RoPSille Pasi Tuutin alaisuudessa. Tappio oli puolestaan FC Lahdelle ensimmäinen kotinurmella tällä kaudella.

Ottelun hahmo: Lucas Lingman, RoPS

Rytmitti peliä ja vastasi ottelun voittomaalista, joka kelpaa kaikkiin mahdollisiin koosteisiin.

Lahdessa todettua:

”Näin, että molari oli kaukana maalinsuulta, joten päätin kokeilla.”

HIFK yllätti SJK:n

SJK sai tuta HIFK:n vahvan kotivireen tiistai-iltana. Isännät ylsivät jo toiseen perättäiseen kotivoittoon ja ovat pelanneet nyt kuusi ottelua putkeen ilman tappioita Töölössä. Kun mukaan laskee vielä taannoisen vierastasapelin Stadin derbystä, on putki seitsemän ottelun mittainen. Ylipäätään HIFK on hävinnyt missään edellisen kerran toukokuun kolmantena päivänä Rovaniemellä. Kausi on siis lähtenyt Tor Thodesenin miehistöllä liikkeelle ennakko-odotuksiin nähden enemmän kuin hyvin.

Ottelun ainokainen syntyi sen ensimmäisestä kulmapotkusta pelin kahdeksannella minuutilla. Jani Bäckmanin kierteinen kulmapotku tippui maalin eteen, josta pallo pomppi takaviistoon Jakob Dunsbylle. Dunsbyn painava laukaus upposi verkkoon ja Stadin Kingeillä oli mitä huutaa.

Kotijoukkueen vähintään yhtä suuri sankari oli kuitenkin jälleen kerran maalivahti Arnold Origi. Origi poimi 20 minuuttia ennen loppua Didier Kadion rangaistuspotkun. Torjuttu pilkku oli Origille jo kauden toinen yhtä monesta yrityksestä.

Voitto nosti HIFK:n 14 pisteeseen ja tasapisteisiin yhdessä IFK Mariehamnin ja FC Lahden kanssa.

Ottelun hahmo: Arnold Origi, HIFK

Viimeinen puolituntia oli yhtä päätyä kohti HIFK:n maalia ja kenialainen piti maalinsa puhtaana varmoilla torjunnoillaan.

Helsingissä todettua:

”Sellainen tunne, että voittomme oli ansaittu.”

HIFK:n kapteeni Hannu Patronen – Helsingin Sanomat

HIFK-SJK 1-0 (1-0)

Dunsby ´8

Yleisöä: 1879

Hongalle ensimmäinen voitto liigassa HJK:n vieraana

Ottelun avausminuutit lupailivat tajunnan räjäyttävää jalkapalloriemua auringonpaisteessa kylpevälle yleisölle. Heti ottelun toisella minuutilla Klubin Nikolai Alho pääsi vetopaikkaan, mutta heikossa asennossa lähtenyt ratkaisuyritys leijaili päätykatsomoon. Perään Riku Riski toimitti pallon Hongan maaliin, mutta lippu oli pystyssä paitsion merkiksi.

Myös Honka loi ensimmäiseen vitoseen pari maalitilannetta nopeilla hyökkäyksillä HJK:n selustaan, pääsemättä kuitenkaan todellisille huipputonteille. Pian peli alkoi kuitenkin tiivistyä ja kummankin joukkueen keskikentät saivat tukittua keskustan omaan puolustussuuntaan, tehden vastustajan hyökkäyspelistä äärimmäisen vaikeaa. Samalla pelin tempo sekä viihdearvo laskivat merkittävästi.

Toisen jakson alussa peli osoitti aukeamisen merkkejä. 54 minuuttia oli pelikellossa, kun Hongan Mikko Sumusalo keskitti vasemmalta ja Juha Hakola jatkoi boksista päällään, mutta ottelun tuohon mennessä paras maalipaikka painui aavistuksen yli Maksim Rudakovin vartioiman maalin. Tarkka pelaaminen jatkui kuitenkin edelleen ja suurta muutosta jälkimmäinen nelivitonen ei tarjonnut avausjaksoon verrattuna.

Töölön jalkapallostadion sai lisäsähköä 20 minuuttia ennen pelin päätöstä. Riku Riskin astellessa vaihtoon, kentälle tuli aiemmin tällä viikolla paluun HJK-paitaan tehnyt Erfan Zeneli, joka sai raikuvan vastaanoton lähes 8000 päiseltä kotiyleisöltä. Desibelit kasvoivat entisestään hetkeä myöhemmin, kun HJK:n Evans Mensah meni kumoon rangaistusalueella, mutta yksitoistametrisen sijaan erotuomari Jari Järvinen laputti Mensahin sukeltamisesta.

Ottelun avausmaalia saatiin lopulta odottaa pelin 79 minuutille. Honka sai vapaapotkun 20 metrin päässä maalista Rahinfan rikkeen jälkeen. Jakson alussa puskupaikastaan epäonnistunut Juha Hakola ei tällä kertaa erehtynyt, vaan upotti vapaapotkun vasemman tolpan kautta HJK:n maaliin ja sai koko illan erinomaisesti omiaan kannattaneet Hongan kannattajat hurmokseen.

Loppuhetkillä tunteet kuumenivat ja varsinkin Evans Mensahilla keitti rajusti yli. Aiemmin toisella jaksolla kentälle vaihdosta tullut Mensah sai ottelun toisen varoituksensa, ja Mensah ei Järvisen tuomiota sulattanut eikä tahtonut millään poistua kentältä. Lopulta HJK-valmentaja Toni Koskela repi kädestä pitäen ghanalaisen pois pukukoppiin.

Tapahtumaköyhä, mutta tunnerikas metroderby päättyi siis espoolaisten voiton tanssiin 0-1-lukemin.

Ottelun hahmo: Juha Hakola, FC Honka

Toisen jakson esitys oli erinomainen. Ratkaisijana ottelun kahdessa parhaassa maalipaikassa, joista jälkimmäisen tuotti keskiviikkoillan ainokaisen.

”En muista koska olisi pidetty HJK ilman maalipaikkoja koko ottelussa. Ei niillä tainnut olla kuin yksi pusku ja joku kaukoveto. Puolustuspelimme oli tänään vahvaa ja pystyimme luomaan itse muutaman vaaranpaikan ja yhdestä tehtiin”.