Tilastokatsaus Euroopan suuriin sarjoihin – Paco Alcácer omassa luokassaan

Kausi 2018-19 on edennyt jo lähes puoliväliin, joten otetaan tarkasteluun Euroopan suurten sarjojen (Valioliiga, La Liga, Ligue 1, Serie A ja Bundesliiga) parhaat maalintekijät ja maalisyöttöjen antajat. Tilastokatsauksessa on huomioitu pelit 14.12.2018 saakka. Luvut on saatu WhoScored.com -sivustolta ja tarkastelussa keskitytään NPG-tilastoihin, eli rangaistuspotkumaaleja ei ole huomioitu lainkaan.

Maalintekijät

Kauden tehokkaimmat maalintekijät, eli peliminuutteihin suhteutettuna eniten maaleja tehneet pelaajat löytyvät Saksasta. Tässä vaiheessa kautta joillain pelaajilla on vielä vähän peliminuutteja. Tällaisten pelaajien luvut eivät ole kovin “luotettavia”, sillä yhden maalin vaikutus on todella suuri, mutta tästä huolimatta otin tilastoihin mukaan myös vähemmän pelanneita pelaajia.

Kuvassa on listattu tähän asti 35 tehokkainta maalintekijää Euroopan suurista sarjoista. Ympyrän koko ja y-akseli kertovat pelaajan maalien kokonaismäärän. Nimen alla on pelaajan ikä ja väri kuvastaa pelattujen minuuttien määrää (tummempi = enemmän minuutteja).

Kauden ylivoimaisesti tehokkain maalintekijä on toistaiseksi ollut Paco Alcácer. Hänellä on noin neljän ottelun verran minuutteja ja kymmenen maalia. Tahti on täysin käsittämätön, mutta myös kestämätön ja tulee tasaantumaan loppukauden kuluessa. Pacon 18 laukauksesta on mennyt maaliin kymmenen, eli yli puolet. Myös Hoffenheimin englantilaispelaaja Reiss Nelson on viimeistellyt alkukaudella todella hienosti. Ilahduttavaa tässä maalintekijöiden listassa on se, että neljän parhaan pelaajan iät ovat 19, 19, 20 ja 25.

Mielenkiintoista on myös se, että listalta löytyy sellaisiakin nuoria pelaajia, joiden esityksiä on yleisesti hieman mollattu, eli esimerkiksi Ousmane Dembélé ja Anthony Martial.

Listan ulkopuolelle jää sen sijaan esimerkiksi Cristiano Ronaldo, vaikkakin tehollisesti heikon alkukauden jälkeen Ronaldonkin NPG/90 on jo 0,54 ja kuvaan olisi päässy 0,64 NPG / 90 -lukemalla.

Maalisyötöt

Maalisyöttöjen osalta otin tilastoihin vähintään 200 minuuttia pelanneet pelaajat. Faouzi Ghoulam ja Andrea Favilli olisivat rikkoneet skaalan, sillä molemmilla on kaksi maalisyöttöä ja 90 peliminuuttia.

Top 5 liigat – parhaat maalisyöttäjät (A/90)

Kuvasta löytyy peliminuutteihin suhteutettuna 37 tehokkainta maalisyöttäjää ja mukana on liuta mielenkiintoisia nimiä. PSG:n Moussa Diaby on ollut alkukaudesta top 5 -liigojen tehokkain maalisyöttäjä ja Real Betisin Cristian Tello on ollut lähes samassa tahdissa Diabyn kanssa. Bundesliigaa johtavan Borussia Dortmundin pelaajia löytyy tältä listalta useita: Jadon Sancho, Raphael Guerreiro ja Christian Pulisic. Toki listalla on myös Messi, Hazard, Eriksen ja muita odotettuja nimiä.

Olivier Giroudin alkukausi on ollut maalien suhteen heikko, mutta sen sijaan peliminuutteihin suhteutettuna mies on kunnostautunut syötöissä. Kuvasta löytyy myös muita hieman vanhemman polven pelaajia, kuten Santi Cazorla ja ikinuori Claudio Pizarro.

Scoring contribution

Lopuksi tarkastellaan vielä tehokkaimmat pelaajat, kun huomioidaan sekä maalit että maalisyötöt. Scoring contribution -luku kertoo pelaajan maalit ja maalisyötöt per 90 peliminuuttia.

Top 5 liigat – Scoring Contribution (NPG + A / 90)

Lukema nimen alla kertoo pelaajan maalien ja maalisyöttöjen yhteismäärän / pelattu 90 minuuttia. Tällä mittarilla tarkasteltuna mukana on paljon samoja nimiä, kuin aiemmissakin kuvissa. Muutama uusi pelaaja kuitenkin nousee esiin ja esimerkiksi Marcus Rashford nousee melko korkealle kolmen maalin ja viiden maalisyötön ansiosta.

Tätä kirjoitettaessa scoring contributionin ykkönen, Paco Alcácer ehti jo pelata yhden ottelun Werder Bremeniä vastaan. Paco teki ottelussa maalin ja hänet valittiin ottelun parhaaksi pelaajaksi. Silti tilastoissa tulee tuon Werder Bremen -pelin johdosta selkeää tiputusta, sillä Pacon tahdiksi jäi “vain” hieman yli 1 maali / 90 peliminuuttia. Melkoisen heikko esitys siis.