Tien päällä: Hemmapremiär Tukholmassa

Kello on vähän yli seitsemän aamulla pääsiäissunnuntaina. Olen kävellyt satamasta Medborgarplatsenin metroasemalle. Ostan lipun ja alan suunnistaa kohti pohjoista. Astuessani metrovaunuun vastaan tulee ensimmäinen Hammarbyn huppariin sonnustautunut keski-ikäinen mieshenkilö. Tänään on pelipäivä. Tänään on hemmapremiär.

Lutuurimatkailua

Tukholma on meille futisnörteille tuttu matkakohde. Vierailu matsiin antaa tuulahduksen kulttuurista, jollaista unelmoimme jonain päivänä täällä Suomessa nähtäväksi. Vierailut vievät oman futisarkemme keskellä paikkaan, jossa on onnistuttu tekemään jalkapallosta ylivoimaisesti suosituin urheilumuoto. Saamme sieltä inspiraatiota ja uskoa omaan tekemiseemme.

Ne ovat vierailuja jalkapalloyhteiskuntaan.

Itse matkustin ensimmäisen kerran jalkapallon perässä Tukholmaan lokakuussa 2002. Näin sittemmin puretulla Råsundalla derbyn, jossa Djurgården kaatoi Hammarbyn lukemin 2-1. Minut sai silloin matkustamaan Antti Pohja, joka oli siirtynyt tuoksi kauden Hammarbyn paitaan.

Matkasimme muutaman henkilön seurueessa ja tarkoituksemme oli nähdä Pohja kaupungilla seuraavana päivänä. Valitettavasti Hammarbyn ainokaisesta vastannut Ato joutui kuitenkin perumaan tapaamisen, koska valmennus oli tappion takia laittanut ylimääräiset harjoitukset sovittuun tapaamisajankohtaan. Pohjan ajanjakso Bajenissa jäi lopulta kahden kauden mittaiseksi, mutta minulle vierailut Tukholmaan muodostuivat tasaisin väliajoin suoritettavaksi perinteeksi.

Hemmapremiär

Häröiltyäni aamua muualla palaan kymmenen jälkeen Medborgarplatsenille. Aukiolla alkaa olla jo täysi tohina päällä. Hammarbyn vihreävalkoiset värit näkyvät ja kuuluvat. Pisimmät ihmisryppäät ovat jonoja, jotka odottavat kellon lyövän 11 ja kuppiloiden aukeavan. Ensimmäinen laulu lähtee ja vihreä savu alkaa nousta.

Hammarbyn kausi alkaa klo 15 uppsalalaista IK Siriusta vastaan. Fanit ottavat sarja-avauksesta kaiken ilon irti ja hemmapremiär on koko päivän kestävä karnevaali.

Medborgarplatsenilta on reilu kolmen kilometrin kävely Tele2-areenalle. Marssi lähtee liikkeelle noin puolitoista tuntia ennen ottelun alkua. Ihmismassan paljous vetää mykäksi. Götgatan suljetaan autoliikenteeltä, ja fanit valuvat siltaa kohti lähes päättymättömänä letkana.

Laulut raikaavat, soihdut ja savut palavat, liput liehuvat. Kannatti taas lähteä.

Yhtäaikaisesta saapumisesta huolimatta sisäänkäynnit eivät ruuhkaudu merkittävästi, ja stadionille pääsee sisään varsin vähäisellä jonottamisella. Kun pääsen katsomoon, näen ensimmäisen, jolla pitkä juhlapäivä alkaa tekemään tehtävänsä. Nuorehko herra kupsahtaa kumoon eikä pääse enää omin voimin ylös. Oksennuksen jälkeen virkavalta kerää hänet säilöön selviämään. Yli 30 000 katsojan tapahtumassa tämä oli ainoa kerta, kun havaitsin järjestysmiehillä tai poliiseilla olleen tarvetta puuttua mihinkään.

Hyvin ja siististi sujunut kauden avaus siis.

Kun muutama minuutti ennen ottelun alkua ämyreistä alkaa soida Kenta Gustafssonin Just idag är jag stark, nousee koko katsomo seisaalleen laulamaan. Bajenin klacken virittää omaan katsomonosaansa tyylikkään mosaiikkitifon, jossa lukee yksinkertaisesti ”FORZA”.

Hamadin iltapäivä

Aamusta asti virittäytyneet fanit pitävät huikeaa meteliä, ja joukkue myös vastaa huutoon. Peli on alusta alkaen kotijoukkueen hallussa, mutta sillä on suuria vaikeuksia murtaa uppsalalaisten puolustusta. Tekopaikat ovat pallonhallinnasta huolimatta harvassa, ja viimeistely puolittaisissa paikoissa ontuu pahasti.

Ensimmäisen jakson tullessa täyteen mittaansa Siriuksen puolustaja saa kovan vedon käteensä. Tuomari osoittaa palloa pilkulle. Vieraiden penkki käy tilanteessa kuumana, ja valmentaja lentää lopulta katsomoon. Kapteenin nauhaa kantava Jiloan Hamad asettuu pallon taakse ja upottaa vetonsa varmasti verkkoon: 1-0. Tele2 räjähtää huutoon.

Tappioasemassa oleva Sirius joutuu avaamaan peliään toiselle jaksolle. Puoliaika ei ehdi kuitenkaan kauaa vanheta, kun konkaripuolustaja Ian Sirelius joutuu repimään Juniorin kumoon rangaistusalueella. Pallo viedään uudelleen pilkulle, ja Sirelius lentää ulos suoralla punaisella. Hamad viimeistelee rangaistuspotkusta iltapäivän toisen osumansa.

Kun vaikuttaa, että peli on jo pelattu, saa IK Sirius kuitenkin tunnin pelin jälkeen hyvän vaiheen pelaamiseensa. Palkinto tulee, kun ottelua on vartti jäljellä. Vain hetkeä aiemmin kentälle vaihdettu Sam Lundholm upottaa 20 metristä vasempaan yläkulmaan ottelun upeimman osuman ja herättää vieraat vielä kerran taisteluun.

Taistelu avaa kuitenkin Hammarbylle lukuisia vastaiskuja, joista Jiloan Hamad hyödyntää yhden ja viimeistelee hattutemppunsa valmiiksi. Ottelu päättyy Hammarbyn 3-1-voittoon.

Reissua suunnittelemaan

Ottelu oli Allsvenskanin kauden 2018 ensimmäinen laatuaan. AIK voitti seuraavana päivänä omassa sarja-avauksessaan Dalkurdin Friends Arenalla maalein 2-0. Ruotsissa on siis sarja käynnistynyt, ja Byyristä löytyvä massiivinen ennakkopaketti on suorainen rakkaudentunnustus länsinaapurimme futista kohtaan.

Tukholmassa pelataan vielä 58 Allsvenskanin ottelua tällä kaudella, kun mukaan lasketaan AIK:n, Brommapojkarnan, Djurgårdenin ja Hammarbyn kotiottelut.

Tässä lyhyt vinkkilista kolmen suurimman kotipeleihin:

  • Liput kannattaa hankkia etukäteen, jos matkaa Tele2-areenalle derbyyn tai Hammarbyn kotiotteluun IFK Göteborgia tai Malmöa vastaan.
  • Muissa tapauksissa lippuja saa suurella varmuudella paikan päältä myös pelipäivänä.
  • Metroliikenne toimii Tukholmassa hyvin ja stadioneillekin siirtyessä se on kätevin vaihtoehto.
  • Friends-areenalle kannattaa ottaa T-Centralenista Akallaan menevä sinisen linjan metro ja hypätä pois Solna Centrumissa, minkä jälkeen voi joko kävellä puolitoista kilometriä tai ottaa bussin lähemmäs.
  • Tele2-areenalle puolestaan pääsee vihreän metrolinjan etelään menevillä reiteillä. Hagsätraan menevällä linjalla pääsee lähimmäksi, kun jää pois Globenin asemalla, mutta etäisyydessä ei ole isoa eroa Gullmarsplanin asemaan, jonne pääsee myös Farstaan ja Skarpnäckiin menevillä linjoilla. Varsinkin isojen pelien jälkeen voi olla kannattavampaa kävellä vähän pidempi matka Gullmarsplanin asemalle, josta kaikki kolme linjaa menevät.
  • Klackenien turvatarkastukset ovat erityisesti derbyissä tiukat ja niihin kannattaa varata aikaa. Muihin katsomonosiin pääsee nopeasti, ja kulkijoita tai heidän laukkujaan ei juuri tarkasteta.