Real Sociedad – La Ligan epäonnisin joukkue

Kirjoittaja on 1907 laukausta -blogin ylläpitäjä. Jos futistilastot kiinnostavat, käy tsekkaamassa 1907-blogi!

Real Sociedad on tällä hetkellä La Ligan sarjataulukossa lähellä sarjan häntäpäätä, sijalla 14. Pudotusviivaan on eroa vain 8 pistettä, eli tilanne ei ole kovinkaan hyvä. Viimeisimmässä liigaottelussa tuli tappio Real Madridia vastaan lukemin 5-2.

Toisaalta, joukkueen maaliero on vain -2 ja tehtyjä maaleja on neljänneksi eniten koko sarjassa. Alkukaudella Real Sociedadin peleissä onkin syntynyt maaleja ottelua kohden yli 3.8 maalin keskiarvolla.

Euroopassa Sociedadin kausi on sujunut tuloksellisesti huomattavasti positiivisemmissa merkeissä. UEL-lohkossa tuloksena oli neljä voittoa kuudesta pelistä ja lohkon kakkossija. Näillä esityksillä joukkue varmisti myös paikkansa Eurooppa-liigan 32 parhaan joukkueen joukossa. Myös europeleissä Real Sociedadin peleissä nähtiin paljon maaleja, sillä alkulohkon matseissa maaleja tuli lähes 3.7 per ottelu.

Key Entries

Tarkastellaan alkuun ainakin itselleni uutta ja mielenkiintoista Stratabetin keräämää tilastoa, niin sanottuja “key entries” -lukemia. Key entry tarkoittaa Stratabetin määritelmän mukaan tilannetta, jossa pallollinen joukkue pääsee murtautumaan vastustajan rangaistusalueen “korkeudelle”. Key entry voi tapahtua joko rangaistusalueen kohdalta tai jommalta kummalta laidalta. Yhdessä hyökkäyksessä voi kuitenkin olla vain yksi key entry, eli mikäli pallo pelataan taaksepäin ja sen jälkeen takaisin, ei tästä tule kuin yksi key entry. Käytännössä key entry kuvaa siis sitä, kuinka monta kertaa joukkueen hyökkäys on päätynyt niin sanotulle vaara-alueelle.

Lyhyesti sanottuna: Real Sociedadin peleissä on tullut todella paljon maaleja, ja se näkyy myös joukkueen La Ligan key entries -tilastoissa.

 

La Liga Key Entries for & against

 

Real Sociedadin peleissä on siis – maalien lisäksi – ollut melkoinen määrä vaara-alueelle päätyneitä hyökkäyksiä. Joukkueella on koko La Ligan toiseksi eniten key entryjä, ja vastapainoksi joukkuetta vastaan on saatu key entryjä neljänneksi vähiten. Kuviossa Sociedadin kanssa samassa kasassa olevat Eibar, Real Madrid ja Barcelona löytyvät huomattavan toiselta suunnalta sarjataulukkoa, sillä niiden sarjasijoitukset ovat 7., 4. ja 1.

Maalipaikat

Otetaan seuraavaksi tarkasteluun La Ligan maalipaikat. Olen poistanut aineistosta rangaistuspotkut ja omat maalit ja käyttänyt maaliodotusarvoina (‘xG’) Stratabetin omia maalipaikkalukemia.

 

La Ligan maalipaikat

 

Realit näyttäisivät tämän tilaston perusteella olleen epäonnisia, sillä Sociedadilla on ollut kolmanneksi eniten maalipaikkoja ja kolmanneksi vähiten päästettyjä. Madridilla taas on ollut eniten paikkoja ja toiseksi vähiten päästettyjä paikkoja. Maalipaikat itsessään ovat hyödyllinen mittari, mutta jos huomioimme myös niiden vaarallisuuden, saamme vielä parempaa informaatiota joukkueiden todellisesta tilanteesta. Työkaluksi kannattaa ottaa expected goals -arvo (xG), joka mittaa todennäköisyyttä, jolla tietystä kohtaa kenttää laukaus uppoaa maaliin.

 

La Liga xG:t

 

Kauden xG-kuva poikkeaa monen joukkueen osalta melko paljon maalipaikkatilastoista ja sarjataulukosta. Real Sociedad näyttäytyy tässäkin epäonnisena. Jotta voimme paremmin nähdä tuurin vaikutuksen, katsotaan taulukkoa, jossa on sarjasijoitus sekä sijoitus netto-xG-tarkastelussa (omien maalipaikkojen vaarallisuus miinus vastustajan maalipaikkojen vaarallisuus, eli xG for miinus xG against).

 

Net xG ja sarjataulukko

 

Taulukon sarjatilanne on päivämäärältä 14.2. ja xG-luvut 5.2. asti pelattujen pelien mukaisia. Vertailusta nähdään, että Real Sociedad on ollut xG-lukujen perusteella ylivoimaisesti epäonnekkain joukkue tämän kauden La Ligassa. Sarjasijoitus on 14., mutta xG-eron perusteella joukkue ansaitsisi 4. sijan. Muita epäonnekkaita joukkueita ovat olleet Athletic Bilbao, Girona, Celta, Getafe ja myös paljon parjattu Real Madrid. Sociedad on kuitenkin omassa kastissaan siinä, kuinka paljon korkeammalla taulukossa sen “pitäisi” olla.

Onnekkaimpia joukkueita tässä tarkastelussa ovat Real Betis, Eibar, Sevilla ja Villareal. Betis on sarjassa 8., mutta xG:n mukaan se ansaitsisi 16. sijan.

Real Sociedadin loppukausi

Tilastojen valossa voidaan sanoa, että Real Sociedadin peleissä sattuu ja tapahtuu. Joukkue on luonut La Ligan kolmanneksi eniten maalipaikkoja ja päässyt erittäin usein vastustajan boksin lähelle pallon kanssa. Maalipaikkatarkastelu osoitti, että Real Sociedad olisi ansainnut enemmän La Ligan alkukaudesta ja on ollut niiden valossa hyvin epäonnekas. Eurooppa-liigassa kausi jatkuu vielä, eikä tilanne ole La Ligan osaltakaan toki vielä täysin toivoton. Ero La Ligan kuudennella sijaan majailevaan Sevillaan on tätä kirjoittaessa 10 pistettä, mutta kautta on vielä paljon jäljellä.

Tulen tekemään loppukaudesta vielä uuden tämänkaltaisen tarkastelun, jolloin voimme nähdä, miten Real Sociedadin ja muiden joukkueiden tilanne ja tuurit ovat muuttuneet. Tämän pikakatsauksen perusteella voidaan ennustaa, että todennäköisemmin tulemme tuolloin näkemään Sociedadin lähempänä sarjan kärkipäätä kuin putoajan paikkaan oikeuttavia sijoituksia.

HUOM: Tämän kirjoituksen tilastot sisältävät pelit 5.2.2018 saakka, eli viimeisimmät pelit eivät ehtineet vielä Stratabetin tilastoihin.

This article was written with the aid of StrataData, which is property of Stratagem Technologies. StrataData powers the StrataBet Sports Trading Platform, in addition to StrataBet Premium Recommendations.