PS Kemi ja TPS kaipaavat piristystä

Viime sunnuntain kamppailu PS Kemin ja TPS:n välillä oli erityisen merkityksellinen molemmille joukkueille. Putoamiskamppailuun ennakoitu kaksikko on vähemmän yllättäen ajautunut sarjan hännille, ja tie ylöspäin on ohdakkeinen. Lopputulos Kemissä, tasapeli maalein 2-2, oli molemmille pienoinen pettymys.

Veikkausliigan alkukausi on ollut tasainen, eikä sen puolin kemiläisten kuin turkulaistenkaan kannalta tilanne ole missään nimessä menetetty. On kuitenkin huolestuttavaa, millä tasolla joukkueet ovat esiintyneet kentillä.

Kemin puolustus on vuotanut huolestuttavasti lähes 2,5 maalin keskiarvolla. Edellisen kerran yli kahden päästetyn maalin keskiarvolla koko kauden pelasi RoPS vuonna 2011. Tuolloin rovaniemeläisten tie vei sarjatasoa alemmas Ykköseen. PS Kemiltä löytyy ratkaisuvoimaa hyökkäyspäähän (muun muassa taitojaan jo väläytellyt Keaton Isaksson ja kokenut Juho Mäkelä), mutta maalintekokilpailujen varaan joukkueen ei kannata laskea.

TPS on ollut joukkueista tasaisempi, mutta pelien kääntäminen voitoiksi tuntuu juuri nyt tuskaiselta tehtävältä. Joukkue on pääosin sama, joka juhli Ykkösen mestaruutta viime kaudella. Nyt ratkaisuvoimaa pitäisi löytyä muutama pykälä enemmän. Montenegrolainen Drago Milovic ei ole toistaiseksi esittänyt vahvistukselta odotettavia otteita, eikä maalintekoa voi pitkässä juoksussa laskea pelkästään laituri Mika Ääritalon tai kymppipaikan talentin Onni Valakarin harteille. Kokonaisuudessaan TPS on joukkueena liigatasolla melko kokematon, mutta sen voimavara voi piillä juuri altavastaaja-asetelmassa.

Paljon ottelun merkityksestä kertoo myös kemiläisluotsi Jari Åhmanin kommentti seuransa verkkosivuilla ottelun jälkeen. Åhman totesi voiton menettämisen kirpaisevan, mutta tasapelin tarkoittavan myös sitä, ettei TPS napannut kolmea pistettä. PS Kemin leirissä TPS koetaan yhdeksi päävastustajista ja samanlaiseksi asema tulkitaan luultavasti myös TPS:ssa.

”Erityismainintana” viikonlopun ottelusta on mainittava yleisömäärä. Ouluun Raatin kentälle oli saapunut paikalle 439 katsojaa. Määrä on kauden toiseksi matalin, edelle kiilaa vain kamppailu PS Kemi – IFK Mariehamn, joka pelattiin sekin evakossa, sillä kertaa Rovaniemellä. Kemiläisten hienon kausikorttikampanjan huuma uhkaa latistua, ellei joukkue pääse pikaisesti pelaamaan kotinurmellaan. Tämän kaltaiset katsojamäärät eivät tee oikeutta liigalle, saati sitten PS Kemin kannattajille.

Tänä iltana PS Kemi kohtaa vieraissa FC Hongan ja TPS puolestaan kotonaan HJK:n. Saa nähdä, mihin suuntaan joukkueiden polut kulkevat!