”Nykyisellään derbyt hyödyttävät kaikkia osapuolia” – lue Diego Forlánin mietteet Madridin derbyn alla

Entisen Atleticon-pelurin ajatuksia lauantain Madridin paikallisottelusta – vain Byyrissä.

Katseet kohdistuvat launtai-iltana Madridiin, kun Atletico Madrid ja Real Madrid iskevät yhteen kauden ensimmäisessä Madridin derbyssä. Kertoimien valossa Atletico lähtee uutuuttaan hohtavalla Wanda Metropolitanolla suosikkina otteluun. Paljon on muuttunut lyhyessä ajassa, sillä kovin kauaa ei tarvitse ajassa taaksepäin kelata, kun Atleticon vanhalla kotipyhätöllä Vicente Calderonilla Realin kaataminen oli lähinnä utopistisen haave.

Tänään tulee päivälleen kuusi vuotta siitä, kun Atletico Madrid voitti Santiago Bernabeulla Realin lukemin 0-1. Tuota voittoa juhlittiin isosti, sillä kyseinen voitto oli Atleticolle ensimmäinen paikallisvastustajasta tällä vuosituhannella Espanjan pääsarjassa. Niin käsittämättömältä kuin se kuulostaakin, niin edellinen voitto oli lokakuulta 1999.

Tällä välin Real kasvoi entisestään ja Atletico alistui ikuiseksi Madridin kakkoseksi. Aika oli raskasta Atleticon kannattajille ja moni kyseli isältään miksi he ylipäätään kannattivat tätä seuraa. Fanit eivät kuitenkaan koskaan eeppisellä Vicente Calderonilla kääntäneet selkäänsä omilleen, vaan tupa täyttyi ilta toisensa jälkeen, vaikka ottelun lopputuloksen ihmiset osasivat jo porttien sisäpuolelle astellessaan useimmiten aavistaa.

Edes kirkkaimmat tähdet eivät pystyneet kyseisellä aikavälillä kaupungin keskinäistä valtatasapainoa horjuttamaan. Yksi tällainen pelaaja oli hiljattain peliuransa lopettanut uruguaylaistähti Diego Forlan. Forlan kantoi Atleticon paitaa vuodet 2007-11, ja valittiin tuona aikana mm. kesän 2010 jalkapallon MM-kisojen parhaaksi pelaajaksi, mutta Real Madridin kaataminen ei häneltäkään onnistunut.

Forlan muistaa erittäin hyvin sen ajan, kun derbyjä hävittiin kerta toisensa perään.

”Tuolloin derbyt olivat vaikeita. Me emme koskaan voittaneet, vaan hävisimme, ja pelasimme joskus tasan. Tänä päivänä tilanne on täysin toinen”.

Atleticon nousu hyödyttänyt kaikkia

 ”Nykyään Atleticolla on oikeasti loistavat mahdollisuudet voittaa näitä pelejä, mutta myös hävitä! Uskon, että nykyisellään derbyt hyödyttävät kaikkia osapuolia enemmän. Se on näin parempi neutraaleille katsojille ja Atleticon kannattajille, mutta myös Realin faneille. Heikin voivat nyt nähdä kahden loistavan joukkueen kohtaamisia ja saavat jännittää lopputulosta”, Forlan kertoo.

Lauantain ottelun voittajaa Forlan ei suostu ennalta nimeämään. Entisen joukkueensa otteita hän on kuitenkin seurannut tarkasti.

”On vaikea sanoa miten se menee, kohdataan kuitenkin varsin aikaisessa vaiheessa kautta. Alvaro Morata on päässyt maalien makuun, joka on hyvä asia hänelle ja Atleticolle, että maalintekijä saa hanat auki”, arvioi Atleticon entinen maalitykki nykyistä ykköspyssyä, joka on kuitenkin derbystä sivussa pelikiellon vuoksi.

Myös loukkaantumisista tällä kaudella kärsineen Moratan poissaolon ei pitäisi kuitenkaan masentaa Atleticon leirissä, sillä eräs nuori portugalilainen on se, johon katseet kiinnittyvät.

Joao Felix on jo osoittanut potentiaalinsa tulla suureksi pelaajaksi. Näissä muutamissa peleissä mitä hän on alkukaudesta pelannut, on hän pärjännyt loistavasti, ja osoittanut viimeisten viikkojen aikana kehittyvänsä koko ajan eteenpäin. Lauantaina näemme mitä se tuo sitten tullessaan”, Forlan jatkaa.

Entäs sitten Madridin valkoinen puoli?

”Real Madrid on täynnä erinomaisia pelaajia. Gareth Bale, Luka Modric, Toni Kroos sekä tietenkin uruguaylainen Federico Valverde joitakin mainitakseni. On mielenkiintoista nähdä myös nyt Eden Hazard Madridin derbyssä. Hänkin on upea pelaaja seurata. Ottelusta tulee taatusti erittäin mielenkiintoinen!”

 

Atletico Madrid-Real Madrid tänään lauantaina klo 22.00, ottelu näkyy C More Sport 1-kanavalla ja C Moressa. Kanavat ovat tänä viikonloppuna vapaasti katsottavissa.