Mustat Kuhnurit palasi kotiin

Lahden pääsarjajalkapalloilua on viety menestyksekkäästi eteenpäin yhden lipun alla jo yli kahdenkymmenen vuoden ajan. Reipas ja Kuusysi solmivat aikanaan liiton, josta rakentui FC Lahti. Saaga seuran kotikentästä ei kuitenkaan tunnu saavan lopullista päätöstä.

FC Lahti pelaa kaikki kauden 2018 kotiottelunsa henkisessä kodissaan Kisapuistossa. Viime kausi meni Kispin remontin takia kokonaan evakossa Lahden Hiihtostadionilla, joka hienoista urheiluperinteistään huolimatta ei sovellu kummoisesti jalkapalloon. Katsojat ovat Hiihtiksellä kaukana kentästä ja tunnelma jää usein vaisuksi.

Paluu Kisapuistoon lämmittikin kannattajien mieltä siinä määrin, että avausottelua TPS:aa vastaan saapui seuraamaan kiitettävät 2385 katsojaa.

Stadionhankkeessa mukana jopa Hjallis

Kisapuisto ei kuitenkaan ole kunnossa. Kenttää ympäröivät katsomot ovat toki uusia, mutta lisäpalvelut ovat sanalla sanoen alkeelliset eikä sateen suojaa ole tarjolla. Tällä hetkellä Kisapuistosta ei löydy kunnollisia mediapuitteita, wc-tiloja tai VIP-katsomoita.

Katetut katsomot saadaan mahdollisesti tulevaisuudessa, mikäli Lahden kaupungin yhtiöittämän Spatium Toimitilojen stadionhanke saa suunnitellun rahoituksen. Yhtiön on määrä julkistaa ehdotuksensa stadionin toteutuksesta touko-kesäkuussa. Yksityisen rahan puute on estänyt vuosia jäissä olleen projektin toteuttamisen.

Oman lusikkansa stadionsoppaan on laittanut paikallinen kansanedustaja Ville Skinnari, jonka esitys Launeen kaupunginosaan sijoitetusta stadionista sai kulmakarvat kohoamaan mastokaupungissa. Skinnari tunnetaan kotikaupungissaan vahvana urheilukulttuurin puolestapuhujana. Mukaansa stadionprojektin suunnitteluun hän on saanut muun muassa kansanedustajakollega Harry Harkimon, joten kontakteja ei esityksen taustalta puutu.

Mahtipontinen idea on luonnollisesti herättänyt paljon mielipiteitä puolesta ja vastaan. Yhtäältä sijaintia Launeella on pidetty liian ahtaana, toisaalta osallisten mielenkiinnon säilyminen on huolettanut.

Pelkät perinteet eivät riitä

Totta on, että pysyäkseen kotimaisessa kilpailussa mukana FC Lahti tarvitsee vertailun kestävän stadionin. SJK ja VPS ovat viime vuosina saaneet omat stadioninsa, ja uusien tukikohtien myötä molempien seurojen toimintaan saatiin reilu annos uskottavuutta.

Perinteitä yhdeltä Suomen tunnetuimmista kentistä kyllä löytyy, pelattiinhan Kispissä aikanaan jopa olympialaisten alkusarjaa. Lahtelaiset kannattajat löytävät jatkossakin Kisapuistoon, mutta pidemmällä tähtäimellä pelkät perinteet eivät riitä.

Kuva: Juhm / Wikimedia Commons