MM-kisat 2018 – Fanihaastattelussa Bulle, Iida ja Jani

Jalkapallon MM-kisat 2018 alkavat ylihuomenna. Eri maiden kavalkadi on kirjava, kiinnostava ja monitasoisen. Kisasuosikin valintaan voivat vaikuttaa niin pelilliset, kuin ei-pelillisetkin seikat.

Kisakatsomoista löytyy futishulluja joka lähtöön. Maajoukkueiden otteita seuraamaan ja jännittämään kerääntyy eri seurojen ja eri kulttuurien kannattajia. Kaikkia yhdistää kuitenkin rakkaus kuningaslajiin.

Kysyimme kolmelta luovan alan ammattilaiselta heidän suosikkimaataan kisoissa ja yleisesti mietteitä tulevista karkeloista.

Pelataan 90 minuuttia, ja Brasilia voittaa

Joni Bollström tunnetaan rap-piireissä paremmin artistinimellään Bulle. Mies on kauniin ja taitavan jalkapallon ystävä. MM-kisoissa on Bullen mukaan aina ihan omanlaisensa fiilis ja kisoja seurataan vuodesta toiseen. Bullen suosikkijoukkue tulevissakin kisoissa on Etelä-Amerikan jalkapallojättiläinen Brasilia.

Brasiliassa Bullea miellyttää etenkin se, että joukkue on aikojen saatossa kehittäneet pelilleen täysin oman identiteetin. Vaikka Brasilian kuuluisa sambajalkapallo onkin omaksunut vaikutteita pelaajien eurooppalaisilta seurajoukkueilta, on sille yhä ominaista ilmiömäinen taituruus ja pallolla leikittely.

Bullen mielestä Brasilian pelit ovatkin juuri kaikista viihdyttävimpiä seurata: joukkue pelaa aina suurella tunteella.

Suosikkipelaajikseen Bulle nimeää kaksi vasenta laitapuolustajaa. Kisoihin lähtevästä joukkueesta Bulle ihailee Marceloa ja entisistä pelaajista Roberto Carlosia. Bullen mielestä Marcelo pelaa pelistä riippumatta aina omalla loistavalla tasollaan ja on pelipaikastaan huolimatta suoranainen taiteilija.

Roberto Carlos on puolestaan Bullen kaikkien aikojen suosikki, jonka vaparimaalia Ranskaa vastaan jaksaa katsoa aina vain uudelleen.

Venäjän kisoissa Bulle uskoo vähemmän yllättäen Brasilian voittoon. Vuoden 2014 kotikisat päättyivät katastrofiin Brasilian osalta, kun Saksa löylytti isäntiä välierässä numeroin 1-7. Pää painuksissa pelatussa pronssiottelussa tuli vielä pataan Hollannilta, mutta viime aikoina on näyttänyt paremmalta.

Tämän kesän harjoitusottelut ovatkin edenneet voitokkaasti ja supertähti Neymar on ollut huikeassa vedossa palattuaan sairaslomalta.

Kuva – Marcello Casal Jr.

Näissä kisoissa Brasilialla on Bullen mukaan kasvojenpesun paikka, ja sen myötä joukkue palaa ansaitsemalleen paikalle, maailmanmestariksi.

“Koska 90 minuuttia ja Saksa ei pidä tällä kertaa paikkaansa”, Bulle tiivistää lopuksi.

Suosikit voivat syntyä myös verenperintönä

Keski-Suomen sydämestä tuleva muusikko Iida Nättinen kertoo jalkapallon olleen hänelle iso osa elämää aina vauvasta saakka. Vaikka unelmat jalkapalloammattilaisen urasta haihtuivatkin vuosien saatossa, on futiksella edelleen paikkansa. Jalkapallon arvokisat jaksavat aina sytyttää.

“Maa vastaan maa on aina jotenkin kova juttu. Rehti peli. Kukaan ei voi maksaa itselleen kovempia pelaajia ja tehdä huippujoukkuetta. Tässä merkkaa tunteet ja jokaisen maan oma me-henki”, Iida pohtii.

Iida kertoo seuraavansa kisoja avoimesti – kannatettava joukkue saattaa vaihtua kisojen sisälläkin. Kisojen aikana voi syntyä ilmiöitä ja tarinoita, jotka herättävät mielenkiinnon jotain joukkuetta kohtaan. Perinteisesti Iida on syttynyt Brasilian tai Argentiinan peleihin.

Brasilian kohdalla mielenkiintoa lisää myös viehtymys sikäläiseen musiikkikulttuuriin. Portugalin joukkueen hän mainitsee kestosuosikikseen, jossa edellä mainittujen joukkueiden tapaan arvostetaan taitavaa syöttöpeliä ja sisukkuutta.

Rakkaus Portugalin joukkuetta kohtaan syttyi vuoden 2004 EM-kisoissa, joissa isäntämaa hävisi loppuottelussa katkerasti Kreikalle 0-1. Iidan mielestä taitavaa jalkapalloa pelannut Portugali olisi ansainnut voiton puuduttavaa puolustuspeliä pelanneen Kreikan sijaan.

Nättinen nimeää kaikkien aikojen suosikkipelaajakseen portugalilaishyökkäjä Luís Figon. Figo oli Iidan isän ja veljen suosikki, joten perinteitä vaalien Figosta tuli myös hänen sankarinsa.

“Figo oli tyyni ja kova kikkailija, ja tuntui, että se ei kihahtanut hänellä kuitenkaan hattuun. Pitäisi järjestää vielä eläkeläisten MM-kisat, joissa pelaisivat muun muassa RonaldoZidaneBeckham ja Figo !”

Nykyjoukkueesta Nättinen kertoo ihailevansa eniten Cristiano Ronaldoa. Iidan mielestä Ronaldo on käsittämättömän taitava. Kun Ronaldon peli sujuu, se tarjoaa katsojalle todellista silmänruokaa.

Kuva – soccer.ru

Venäjän kisoissa Iida uskoo Brasilian tai Argentiinan mahdollisesti selviävän finaalin asti, mutta luulee Portugalin pelien tyssäävän hieman aiemmin. Hän uskoo myös Espanjan ja Saksan olevan perinteiseen tyyliin vahvoja. Iida kuitenkin toivoo, että Saksan rutiini ja konemaisuus sekä Espanjan voittotehdas saisivat kunnon haastajia altavastaajista.

Iida haluaa toivottaa ihanaa kesää Byyrin lukijoille ja kaikille omia lempijoukkueitaan kannattaville.

“Futiskisakesä on aina paras kesä. Nyt saa nauttia, ja aion kyllä nauttia kaikesta huolimatta myös Saksan ja Espanjan peleistä!”

Kun rakkaus johtaa käkikellojen maahan

Valokuvaaja Jani Kankaanniemi kertoo olevansa jalkapallofanina omien polkujen tallaaja. Pikkupoikana hän ihaili eri maajoukkueita ja niiden tähtiä, kuten Argentiinan Diego Maradonaa, Englannin Gary Linekeria, Italian Paolo Maldinia ja Hollannin Ruud Gullitia. Aikuisiällä hänen tiensä johti Keski-Eurooppaan ja Sveitsiin, jonne Jani onkin asettunut sveitsiläisen vaimonsa kanssa.

Kankaanniemi kuvailee pienehkön maan jalkapalloa yllättävän laadukkaaksi ja monikulttuuriseksi. Pelit pelataan kovalla tunteella silmiä hivelevän kauniissa maisemissa.

Kankaanniemen ensimmäiset muistot Sveitsin joukkueesta ovat vuoden 1996 EM-kisoista, kun joukkue pelasi 1-1-tasapelin isäntämaa Englannin kanssa. Sveitsi taisteli tuolloin samassa lohkossa Hollannin, Englannin ja Skotlannin kanssa, mutta jäi lohkon jumboksi.

Kaikkien aikojen suosikikseen Kankaanniemi nimeää juuri Arsenaliin siirtyneen laitapuolustajan Stephan”Forrest Gump” Lichtsteinerin. Kankaanniemi pahoittelee vastauksensa olevan hieman tylsä, mutta uskoo kuitenkin luotettavan juoksukoneen ansaitsevan nimeämisen.

Kuva – Steindy

Nuoremman polven pelaajista suosikiksi nousee Xherdan Shaqiri. Kankaanniemi kuvailee Shaqiria viihdyttäväksi, arvaamattomaksi ja oivaltavaksi pelaajaksi, joka kykenee myös upeisiin kaukolaukauksiin. Kankaanniemen mukaan isoa roolia nauttiva Shaqiri taistelee maanmiehensä Granit Xhakan kanssa siitä, kumpi laukoo kisojen komeimman maalin.

Kankaanniemi haluaa uskoa Sveitsin mahdollisuuksiin kisoissa. Häntä ihmetyttää joukkueen alisuorittaminen, vaikka laatua heiltä löytyy. Sveitsi on tällä hetkellä esimerkiksi FIFA-rankingissa Ranskan ja Espanjan kaltaisten maiden edellä sijalla 6.

Voittopystin nostamisen pitää tietenkin olla tavoitteena, mutta siihen Kankaanniemi ei  vielä usko. Putoaminen ennen puolivälieriä olisi kuitenkin pettymys. Vetolapulle Kankaanniemi laittaisi todennäköisesti Brasilian tai Espanjan voittajasuosikiksi, mutta toivoo, että kovassa nosteessa oleva Belgia ottaisi tänä kesänä suuren askeleen kohti MM-pokaalia.

Tulevista kisoista Kankaanniemi toivoo aktiivisen ja hyökkäysvoittoisen jalkapallon esitystä ilman politiikkaa. Byyrin lukijoita hän kannustaa fanittamaan isolla tunteella ja jakaa myös meidän kaikkien elävän unelman siitä, että vielä jonakin päivänä pääsemme huutamaan Huuhkajien puolesta kisoissa.

Lopuksi Kankaanniemi kiteyttää runollisesti, mistä jalkapallon MM-kisoissa hänen mielestään on kysymys:

”Uskomatonta kuinka jalkapallo yhdistää kansoja ympäri maailman fiilistelemään hienoja jalkapallotarinoita ja huikeita suorituksia. On huikea tunne, esimerkiksi kisojen aikaan reissun päällä ollessa, napata kisakatsomossa paikallisten kanssa tuopillinen jalkapallofilosofiaa.”

Artikkelikuva – Jani Kankaanniemi