Hiljainen hetki jalkapallon MM-kisoille

Edellinen yö on nukuttu jo hieman levottomasti. Viimeinen viikko on mennyt kisaennakoita kerraten sekä ystäväpiirien ja työyhteisöjen kisaveikkauksia täyttäen. Kulunutta viikkoa voi kuvailla yhdellä sanalla: odotus. Aamukahvin seassa on tänään kauramaidon lisäksi ripaus adrenaliinia. Olet varma mestarista ja oman suosikin ottelu osuu heti avausviikonloppuun. Tänään mennään! Tästä alkaa reilun kuukauden mittainen jalkapallojuhla!

Näin se olisi, jos elettäisiin normaalia maailmaa. Jos elettäisiin sitä elämää mitä on eletty viimeiset 92 vuotta. Ensimmäiset jalkapallon MM-kilpailut pelattiin Uruguayssa heinäkuussa 1930. Jalkapallomaailman suurimmasta palkinnosta on tämän jälkeen kisattu neljän vuoden välein. Ainoan poikkeuksen tekee toisen maailmansodan aiheuttamaa tauko.

MM-kisat on käyty aina kesäisin ja nykyinen kansainvälinen ottelukalenteri on vakiinnuttanut arvoturnausten aloitusajankohdan kesäkuun toiseen viikonloppuun. Avausottelu pelataan perjantaina ja viikonloppuna kuormitetaan maailma jalkapallolla. Jalkapallon ystävälle ei jää muuta kuin grillaaminen, seuraavan oluen korkkaaminen ja matkasta nauttiminen.

Kaiken kääntävä Qatar

Syytä siihen miksi kaikki edeltävä ei käy tänään toteen täytyy hakea 12 vuoden takaa. Tuolloin kansainvälinen jalkapalloliitto FIFA myönsi kaikessa viisaudessaan jalkapallon MM-kisat vuosimallia 2022 Qatariin. Valinta herätti välittömästi laajaa kansainvälistä kummastusta ja vielä enemmän kysymyksiä.

Miten on mahdollista, että maailman suurin urheilutapahtuma katsotaan parhaaksi asettaa paikkaan, jossa kisoille tarvittavaa infrastruktuuria ei ole vielä edes olemassa? Paikkaan, jossa yhtä hakijakaupunkia ei ole vielä edes olemassa? Kestävästä kehityksestä puhuttiin täysin hanskasta lähteneiden suurkisojen suhteen jo vuonna 2010. FIFA osoitti olevansa kaiken tämän keskustelun yläpuolella ja vieraantui tällä valinnallaan jalkapalloa seuraavasta maailmasta seuraavaksi sadaksi vuodeksi.

Valinnassa ajateltiin kaikkein vähiten kahta kaikkein oleellisinta kohderyhmää: pelaajia ja kannattajia. Samana päivänä, kun valinta tehtiin, aloitettiin keskustelu alkoholista.

Qatarissa kun alkoholin myynti sotii maan lakeja vastaan ja oluen nauttimien on erittäin olennainen osa monien jalkapallokannattajien ottelutapahtumaa. Tässä on tapahtunut myönnytyksiä, sillä Qatarissa viime vuoden loppupuolella pelatussa Aasian mestaruusturnauksessa myytiin länsimaisia oluita kisa-alueella. Paikan päällä työtehtävissä ollut syyrialainen toimittajaystäväni kertoi minulle hiljattain 20 €:n tuoppihinnoista, joten voitaneen ennustaa, että tämä keskustelu ei ole vielä valmis.

Sitten ne pelaajat. Turnauksen avausottelu pelataan Dohassa. Siellä on tänään ennusteiden mukaan 46 astetta lämmintä. Siinä on se syy miksi jalkapallonriemujuhla ei ala tänään. Pelaaminen näissä olosuhteissa olisi kaikkea muuta kuin inhimillistä. Kun turnauksen avauspotku 21.11. tullaan antamaan, on elohopea Dohassa tuohon aikaan tyypillisesti laskenut vaivaiseen 28 asteeseen.

Päätös siirtää MM-kilpailut marras- joulukuulle on laittanut kansainvälisen kilpailukalenterin pitkäksi aikaa sekaisin. Tämä on myös se syy miksi Euroopan maajoukkueet urakoivat parhaillaan Nations Leaguen otteluita tahtiin mikä altistaa jo muutenkin väsyneet pelaajat alttiiksi loukkaantumisille kansainvälisen kauden ylikilometreillä.

Jalkapallo on pilattu

Kaikessa tässä ei tietenkään ole mitään järkeä. Ainoa taho mikä Qatarin propagandakoneiston lisäksi hyötyy MM-kisoista ovat korruptoituneet taskut. FIFA:n toimia tutkinut Yhdysvaltain oikeuslaitos totesi vuonna 2015, kun se laittoi yhdeksän FIFA:n toimihenkilöä syytteeseen, että vuosien saatossa FIFA:n ympärillä on pyörinyt lahjusrahaa 150 miljoonan dollarin edestä.

Kaikki tämä pystyttiin toteamaan jo seitsemän vuotta sitten. FIFA:lla olisi siis ollut riittävästi aikaa nostaa käsi ylös virheen merkiksi ja pestä kasvonsa myöntämällä virheensä. Sen sijaan se vain vaihtoi etulinjassa kasvoja ja sama meininki jatkui.

Reagoimalla ajoissa olisi vältytty vuoden 2022 MM-kisojen suurimmalta katastrofilta eli rakennustyöläisten kuolemilta. The Guardianin vuosi sitten tekemän selvityksen mukaan Qatarin stadioneiden rakennustyömailla oli kuollut tuolloin jo yli 6500 ulkomaalaista työmiestä.

Jos jokaiselle rakennusmiehelle pidettäisiin hiljainen minuutti itse otteluissa ei yleisöstä pääsisi ääntä koko kisojen aikana. Ilman jatkoaikoja ja lisäaikoja kun kisoissa nähdään 5 760 minuuttia jalkapalloa.

Menetettyjä ihmishenkiä ei saa takaisin ja on vaikea edes sisäistää kuinka monen perheen elämän Qatarin puutteelliset työturvallisuusolot ovat muuttaneet pysyvästi. Yksi kärsijä on myös itse laji eli jalkapallo. Moni lajin ystävä puntaroi pystyykö seuraamaan Qatarin MM-kilpailuja lainkaan. Jokainen tekee oman päätöksensä ja sitä on syytä kunnioittaa. Jalkapallojuhlasta ei kuitenkaan voida enää puhua.

Kun jalkapallon MM-kisat pelataan seuraavan kerran vuonna 2026 on kisat jaettu Yhdysvaltain, Kanadan ja Meksikon kesken. Silloin MM-kisat pelataan ensimmäistä kertaa 48 maan turnauksena nykyisen 32 maan sijaan. Laajasti vastustettu laajentuminen tapahtui FIFA:lle tyypilliseen tapaan diktatuurimaisesti.

Laajennus vietiin väkisin läpi ja lisäpaikat jaettiin maaosittain lompakon kestävyyden eikä lajin tason mukaan. Neljän vuoden päästä näemme kolmen maan alkulohkoja ja enemmän heikkotasoisempia pelejä.

Lapsuuden MM-kisoja, joista imettiin jokainen hetki ei enää tule. Palaa siis tänään mielessäsi siihen sinulle tärkeään yhteen hetkeen jalkapallon MM-kisoissa. Sulje silmäsi ja yritä elää se uudelleen. Vietä tämän jälkeen hiljainen hetki. Jalkapallo lajinakin ansaitsee sen.