Mersey-joen rannalta: Uljas Bobby

Kun Valioliigaa koko kauden suvereenisti hallinneen Manchester Cityn kohtaaminen Mestarien liigan puolivälierässä lähestyy, on mielestäni paikallaan luoda katsaus pelaajaan, mieheen, koneeseen, joka oli kenties pelikentän suurin yksittäinen hahmo Cityn kärsiessä tähän mennessä kauden ainoan tappionsa Valioliigassa.

Aika astua valokeilaan, Bobby Firmino.

Roberto Firminon esitystä 4-3 voitossa Citystä voi pitää lähes jumalaisena, mutta miehen koko kausi, ja sitä kautta tärkeys Liverpoolille, on suorastaan maaginen. Tämä kiiltävähampainen brassi on Valioliigan eniten töitä tekevä hyökkääjä, Jürgen Kloppin aktiivisen prässipelaamisen sydän, Liverpoolin ennätyksiä ja sydämiä murskanneen hyökkäyskolmikon yhteen liimaava voima ja, kyllä, sanon sen nyt ääneen, todennäköisesti punaisten tärkein yksittäinen pelaaja.

Tehot kateissa?

Ei, minulta ei ole jäänyt huomaamatta kuinka monta maalia Mo Salah on tällä kaudella tehnyt, tai kuinka hänen ihanat kiharansa ovat saaneet sukat pyörimään niin mies-, nais- kuin sukupuoltaan määrittelemättömien fanien jaloissa.

Tehdään tähän vielä lupaus, että myös tämän kauden egyptiläinen komeetta saa vielä oman tähtihetkensä tässä kolumnisarjassa.

Tämän lisäksi ei huomaamatta ole jäänyt myöskään se tapa, jolla Firminon työmäärä antaa sekä Salahille että Sadio Manelle huomattavasti enemmän vapauksia loihtia loitsujaan hyökkäyspäässä.

Tehoistaan kritisoitu brassi on tällä kaudella tehnyt Valioliigassa 14 osumaa, joka vertailtaessa muihin ykköskorin hyökkääjiin on vain yksi vähemmän kuin Romelu Lukakulla tai Jamie Vardylla, sekä enemmän kuin yhdelläkään Chelsean tai Arsenalin pelaajalla, näin muutamia esimerkkejä antaakseni. Jotkut lontoolaisjoukkueet taisivat vielä hankkia suuren profiilin maalintekijöitä viime kesänä.

Sen lisäksi ottelut Englannin pääsarjan viheriöillä ovat tuottaneet 7 maaliin johtanutta syöttöä, jolloin maalien ja syöttöjen yhteismäärässä hän kiilaa koko liigan sijalle seitsemän. Jälki Mestarien liigassa on ollut myös suorastaan titaanista, kun maaleja on syntynyt kolmanneksi eniten, 7, ja syöttöjäkin toiseksi eniten koko kilpailussa.

Sivuhuomiona mainittakoon, että täysin omissa luvuissaan maaliin johtaneiden syöttöjen osalta on vain yksi pelaaja, todellisen mediaseksikäs James Milner.

Nämä edellä mainitut tehot ovat siis pelaajalta, joka on suuren yleisön mielestä istutettu väkisin väärälle pelipaikalle kärjeksi, kun tehoja paukuttava kärki The Redsiltä puuttuu.

Tehot vain bonusta

Todellisuus on kuitenkin tarua ihmeellisempää, sillä maalit ja maaliin johtaneet syötöt eivät ole Bobby Firminon tärkein anti merseysideläiselle joukkueelle. Nimittäin miehen työmäärä ja osallistuminen Kloppin vaatimaan prässiin ja puolustuksen auttamiseen ovat tasolla, jota ei nää yhdeltäkään toiselta Valioliigan hyökkääjältä.

Sen jälkeen kun brasilialainen saapui Merseysidelle elokuussa 2015, on hän voittanut selvästi eniten taklauksia kaikista hyökkääjistä koko liigassa (163, toiseksi eniten kyseisellä ajanjaksolla on Jordan Ayewillä, 117), jonka lisäksi hän on aivan omissa luvuissaan myös yhteenlaskettujen taklausten ja katkojen määrässä.

Lisäksi Firmino on tällä kaudella Liverpoolin toiseksi eniten taklauksia tehnyt pelaaja, heti Emre Canin jälkeen. Hyökkääjänä Bobby on niin ikään koko liigan yhdennäkseksi rikotuin pelaaja, joten hän tuottaa myös omilla tempokuljetuksillaan ja haastoillaan selvästi pään vaivaa vastustajille, ja hyötyä omalle joukkueelleen.

Kaiken tämän päälle Roberto Firmino on kuin vesikauhuinen eläin kentällä.

Mies jaksaa tehdä väsymättömästi töitä, ja luo juoksuillaan ja prässillään jatkuvasti elintilaa ja mahdollisuuksia omille joukkuetovereilleen. Hyvänä esimerkkinä toimikoon jo mainitun Manchester City –voiton ensimmäinen maali. Tilastomerkinnän maalista otti, täysin ansaitusti hienolla laukauksella, Alex Oxlade-Chamberlain, mutta mistä pallo tuli Oxlade-Chamberlainille vetopaikkaan?

Firminon pallonriistosta. Brasilainen näyttää myös olevan totaalisen väsymätön taistelija, ja muun muassa ottelussa Cityä vastaan hän suoritti 82 kaikista Lierpoolin 674 spurtista. Tuolla työmäärällä ei ole ollenkaan vaikea uskoa, että ilman Firminon loputonta taistelua ja tilan luomista, olisi myös Mohamed Salahin maalimäärät huomattavasti pienempiä tällä kaudella.

Todellinen ysi hukassa?

Firmino on tilastojen perusteella helposti koko Valioliigan puolustavin hyökkääjä. Tämän lisäksi miehen tehot ovat aivan linjassa muiden kärkijoukkueiden hyökkääjien kanssa, jonka lisäksi miehen moraalia työntekoon ei päihitä kukaan. Liverpooliin on huhuiltu jos jonkinlaista maalinsylkijää viime vuodet, sillä joukkueen selväksi puutteeksi on nähty selvän maailmanluokan kärjen puuttuminen.

Enkä toki kiellä, etteikö huippuluokan viimeistelijän näkeminen joukkueen vahvuudessa toisi tietynlaista mielenrauhaa otteluiden seuraamiseen.

Ongelma on kuitenkin seuraavanlainen: Tämän maaleja sylkevän ihmemiehen olisi tyydyttävä vaihtomiehen rooliin, sillä tällä hetkellä Liverpool kaipaa uutta hyökkääjää Firminon tilalle yhtä paljon kuin oranki tanssikenkiä. Sillä vaikka brassi ei luonnollinen ”ysi” olekaan, niin kauan kun yläkolmikkomme pysyy yhdessä, en vaihtaisi Bobbya yhteenkään hyökkääjään maailmassa.