Mersey-joen rannalta: Pandemia tuli, mestaruus meni?

Maailmalla jylläävä koronavirus (COVID-19) on lyönyt koko ihmiskunnan polvilleen, ja käytännössä koko maailma on poikkeustilanteessa, jota ei nykyinen yhteiskunta ole aiemmin nähnyt. Valtiot ympäri maailmaa ovat sulkeneet rajojaan ja asettaneet rajoituksia ulkona liikkumiselle hidastaakseen tämän vielä melko tuntemattoman taudin leviämistä.

Samalla, kun riskiryhmiin kuuluvat ihmiset kamppailevat hengestään, ei se, pelataanko tällä kaudella enää jalkapalloa tai kuka kruunataan mestariksi missäkin liigassa ole juuri minkään arvoinen kysymys. Kun koko maailmaan on julistettu hätätila, ei urheilu todellakaan ole prioriteettilistan kärkipäässä.

Samalla urheilusta keskustelemista ei kuitenkaan ole syytä lopettaa. Näinä poikkeusaikoina se tarjoaa ihmisille muuta mietittävää, kääntää ajatuksia hetkeksi pois ympäröivästä pandemiasta sekä tarjoaa oivan alustan virtuaaliselle keskustelulle kotiinsa lukittautuneiden kesken. Ja kysymys, joka monia punaisten faneja on viimeisen viikon askarruttanut on, kuinka käy Liverpoolin mestaruuden?

Urheilu johtaa esimerkillään poikkeusoloissa

Urheileva yhteisö on osoittanut esimerkillistä toimintaa vallitsevassa tilanteessa, ja ilmaissut selvästi oman kantansa siitä, ettei urheilu todellakaan ole näissä oloissa maailman tärkein asia. Valioliiga liittyi maaliskuun 13. päivä monien muiden sarjojen – kuten Serie A:n, La Ligan, MLS:n, NHL:n ja NBA:n – rinnalle taistelussa viruksen leviämistä vastaan kautensa keskeyttämällä. Aluksi lyhyeksi ilmoitettu tauko muutettiin 19.3. kestämään vähintään huhtikuun loppuun, seurauksena UEFAn päätöksestä siirtää miesten EM-kisat vuodella eteenpäin.

Englannin jalkapalloliiton toiveissa on edelleen, että kausi saadaan pelattua loppuun globaalin tilanteen rauhoituttua, esimerkiksi EM-kisoille varattujen kesäkuukausien aikana. Moni jalkapallovaikuttaja, pelaajia myöten, on ilmaissut halunsa pelata kausi loppuun, ja jäljellä olevien kierrosten pelaaminen pandemian rauhoituttua olisi sekä kilpailullisesti että taloudellisesti ratkaisu, joka aiheuttaisi vähiten ongelmia jatkon suhteen.

Koska emme kuitenkaan vielä tiedä, mihin suuntaan tilanne kehittyy, emmekä oikeastaan vielä edes tunne viruksen elinkaarta, on myös mahdollista, ettei keskeytettyä kautta päästä enää ollenkaan jatkamaan.

Miten käy Liverpoolin?

Liverpool on kauden keskeytyessä järjettömässä 25 pisteen johdossa sarjan piikkipaikalla, kun seuroilla on joko 9 tai 10 ottelua pelaamatta. Tämä tarkoittaa väistämättömästi sitä, että mikäli kausi saadaan päätökseen, voittavat punaiset ensimmäisen liigamestaruutensa 30 vuoteen.

Pistejohdon ollessa näin valtava, on myös helppo todeta, että Liverpool olisi syytä kruunata Valioliigan voittajaksi huolimatta siitä, pelataanko kausi loppuun vai ei, eikö vain? Todellisuudessa asia ei kuitenkaan taivu näin mustavalkoiseksi.

Huolimatta siitä, että Liverpool on käytännössä varmistanut mestaruutensa, ei se sitä ole tehnyt teoriassa. Matemaattisesti seuralla on edelleen mahdollisuus hävitä pokaali, ja juuri tämä tekee tilanteesta kimurantin.

Mikäli Liverpool julistetaan mestariksi, tarkoittaisi se, että myös muut tämän hetken sijoitukset hyväksytään sellaisenaan. Tämä taas olisi äärimmäisen epäreilu kohtalo esimerkiksi Bournemouthille, joka on viimeisen putoajan paikalla vain maalieron vuoksi, ja haluaisi varmasti taistella ensi kauden sarjapaikastaan viimeiseen asti. Tai Aston Villalle, joka on tämän hetken tilanteen mukaan myös putoamassa Valioliigasta, mutta ottelun edessä olevia joukkueita vähemmän pelanneena.

Voittamalla rästiottelunsa Aston Villa kiipeäisi sijalle 16., turvaan putoamiselta.

Puolestaan tilanne, jossa kausi lopetettaisiin seinään ja kaikki tulokset mitätöitäisiin, olisi raskas isku historiallista kautta pelaaville merseysideläisille. Tämän lisäksi se tarkoittaisi, että tulevan kauden europaikat jaettaisiin viime kauden tuloksien perusteella. Tämä olisi karvas pala purtavaksi esimerkiksi Manchester Unitedille, joka edelleen taistelee imagollisesti ja taloudellisesti elintärkeästä paikasta Mestarien liigaan, mutta etenkin Leicesterille, joka on sensaatiomaisesti menossa toista kertaa historiassaan Mestarien liigaan.

Toisena ongelmana on se fakta, etteivät kaikki seurat ole pelanneet samaa määrää otteluita. Tämä aiheuttaa ristiriidan, jonka vuoksi tämä ratkaisu näyttää lähes mahdottomalta. Tämän lisäksi päätöksen kohteena ei ole vain Valioliiga, vaan myös alemmat sarjaportaat, joiden potentiaalisilla nousijoilla ja putoajilla on myös oma sanansa sanottavana tilanteesta.

Mikä ratkaisuksi?

Ennennäkemätön tilanne on saanut ihmiset keksimään myös innovatiivisempia tapoja päättää kuluva kausi.

Celticin manageri Neil Lennon ehdotti, että lopulliset sijoitukset jaettaisiin tämän hetken pistekeskiarvon perusteella. Tällä päätöksellä saataisiin ottelumäärien luoma eriarvoisuus melko hyvin mitätöidyksi, mutta se toisaalta aiheuttaa saman ongelman kuin nykyisten sijoitusten määrittäminen lopullisiksi.

Niin kauan kuin Liverpoolin mestaruus tai Norwichin putoaminen ei ole matemaattisesta varmaa, on se pelkkää spekulaatiota. Sijoitusten puolesta tämä ratkaisu olisi lisäksi lähes sama kuin kauden päättäminen tähän.

Kaiken kaikkiaan hyvää ratkaisua ei siis ole olemassa, ja jokainen päätös on epäreilu jollekin taholle. Kauden päättäminen nyt ja nykyisten sijoitusten julistaminen lopullisiksi on vaikea pala purtavaksi niille seuroille, joilla on vielä pelattavaa esimerkiksi sarjassa säilymisen tai europaikkojen suhteen. Koko kauden mitätöiminen puolestaan iskee kuin nyrkki palleaan heille, joille mestaruus, europaikka tai sarjanousu näyttää todennäköiseltä.

Lisäksi mietittävänä on pelaajien yksilölliset tilastot. Jos kausi mitätöidään, en se epäreilua myös Valioliigan kaikkien aikojen maalintekijän titteliä jahtaavalle Sergio Agüerolle, joka päätöksen myötä menettäisi tämän kauden maalinsa. Vaikka tilanne, jossa seurojen osalta kauden tulokset mitätöidään, mutta pelaajien osalta pidetään voimassa, on toki mahdollinen, tuntuu se jokseenkin epäortodoksiselta ratkaisulta.

Vaikka oma sydämeni sanoo, että reiluinta olisi vain julistaa kausi päättyneeksi ja pitää tämän hetken tulokset voimassa, objektiivisesti uskon, että koko kauden mitätöiminen on todennäköisempi vaihtoehto.

Paras ratkaisu siis kaikille olisi pelata kausi loppuun. Toivokaamme että pahin on jo ohi ja pandemia saadaan pian kontrolliin, jolloin kausi voitaisiin pelata loppuun kesäkuukausina. Tai oikeastaan, toivokaamme, että pahin on jo ohi, ja pandemia saadaan pian kontrolliin ihan koko ihmiskunnan vuoksi. Jalkapallolla kun tässä keskustelussa ja hätätilanteessa ei sitten kuitenkaan ole merkitystä.