Mersey-joen rannalta: Katsaus 16 lainapelaajaan – Missä menevät miehemme maailmalla?

Kausi Englannissa on yltänyt jo yli ensimmäisen neljänneksen, ja Liverpool-juna puksuttaa Valioliigassa raiteillaan. Seura on edelleen ilman tappioita, ja erittäin vahvasti mukana mestaruustaistossa, vain 2 pistettä sarjaa johtavaa Manchester Cityä perässä.

Vaikka tehot ovatkin viime aikoina olleet hieman vaisuja alkukauteen verrattuna, on peli kuitenkin niin uomissaan ja tulokset niin suunnitelmanmukaisia, että tällä hetkellä on helppoa vain nojata taaksepäin ja nauttia peliesityksistä. Vaikka kone onkin yskähdellyt Mestarien liigassa hieman huolestuttavasti, asetelmat ovat loppukaudelle tällä hetkellä varsin hyvät.

On siis oiva hetki luoda katsaus menneisiin tai tuleviin punaisen nutun pelaajiin, ihmisiin, jotka ovat työsuhteessa Liverpooliin, vaikka ovatkin ympäri maailmaa hajautuneet.

Siksipä tarkastelemmekin tämän kerran kolumnissa Liverpoolin lainapelaajien otteita. Joukossa on joitakin äärimmäisen kiinnostavia nimiä, jotka fanin on hyvä laittaa muistiin tässä vaiheessa kautta. Lainapelaajien kehityksen seuraaminen pitkän kauden aikana voi tuoda mukavaa lisäpontta oman joukkueen seuraamiseen.

Anderson Arroyo – KAA Gent

Arroyo pelaa tällä hetkellä lähinnä belgialaisen KAA Gentin alle 21-vuotiaiden ryhmässä, joten hänen otteistaan on hieman hankala löytää videomateriaalia tai kommentteja. Kolumbialainen on edustanut Liverpoolia helmikuusta 2018, mutta on viettänyt koko aikansa seuran kirjoilla lainalla – ensin keväällä Real Mallorcan riveissä ja nyt Belgiassa. Vaikka peliesityksistä ei juuri tietoa olekaan herunut, on 19-vuotias laitapuolustaja silti mielenkiintoinen tapaus yhdestä syystä. Hän on nimittäin tuomittu viettämään aikansa lainalla, kunnes työlupa Englantiin, jonka heltiämisestä ei vieläkään näy merkkejä, irtoaa.

Allan – Eintracht Frankfurt

Brasilialainen on myös vailla työlupaa Englannissa, vaikka onkin ollut kirjoilla Liverpoolissa jo kolme vuotta. Mies ei ole myöskään Saksassa juurikaan peliaikaa saanut, joten 21-vuotiaan tulevaisuus Merseysidellä näyttää melko epävarmalta.

Taiwo Awoniyi – KAA Gent

Toinen Gentin väreissä palloileva Liverpoolin pelaaja on nigerialainen Awoniyi. Nuorukainen pelasi hienon viime kauden Belgian liigassa, ja Liverpool halusikin kiinnittää hänen korkean potentiaalinsa pitkällä jatkosopimuksella. Nähtäväksi kuitenkin jää, nouseeko -97 syntynyt monikäyttöinen hyökkääjä koskaan punaisten maalinsylkijäksi.

Adam Bogdan – Hibernian

Suomalaisillekin Mixu Paatelaisen tutuksi tuomassa seurassa palloja liimaavan unkarilaisen fanit saattavat muistaa Liverpoolin maalivahtisekoilujen aikakaudelta, kaudelta 15/16, jolloin mies nähtiin myös punaisten nutussa Valioliigassa. Bogdan on esiintynyt Skotlannin liigan keskikastissa olevan seuran väreissä varsin hyvin, mutta paluuta Liverpooliin 31-vuotiaalle maalivahdille tuskin on näköpiirissä.

Ovie Ejaria – Rangers

Nuori lupaus on saanut rutkasti vastuuta muuan Steven Gerrardilta, ja onkin noussut Rangersin avainpelaajien joukkoon. Potentiaalinen Ejaria tekee tasaisesti nousuaan kohti Skotlannin liigan eliittiä, jonka jälkeen lienee yritys valloittaa Valioliiga. Vuonna 1997 syntynyt keskikenttämies saaneekin vielä mahdollisuutensa myös Liverpoolissa.

Shamal George – Transmere Rovers

Maalivahti ei ole juuri päässyt esiintymään edes Transmeren maalilla tällä kaudella. Jos saisin itse veikata, uskaltaisin väittää, että kutsua Liverpoolin edustukseen tuskin miehelle enää siunaantuu.

Marko Grujic – Hertha Berlin

Mies saapui Liverpooliin suurin odotuksien ja lähes jokaisen suurseuran kuolatessa perään, mutta ei ole juuri päässyt osoittamaan kykyjään Merseysidellä – eikä myöskään Saksassa, johtuen alkukaudesta sattuneesta loukkaantumisesta. Serbi kuitenkin pelasi varsin mallikkaan lainakauden puolikkaan Cardiffissa viime kaudella, ja on ajoittain väläytellyt korkeaa potentiaaliaan. Tätä nimeä kannattaakin seurata, eikä olisi jättiyllätys, jos 22-vuotias nuorukainen raivaa tiensä vielä avauksen pelaajaksi Berliinissä.

Danny Ings – Southampton

Vanha kunnon Danny-boy on löytänyt taas peli-iloaan päästessään pelaamaan terveenä ja säännöllisesti. Mies onkin maalannut Valioliigassa jo 4 kertaa, mikä mainio saavutus täysin sekaisin olevan seuran kärjessä, ja luottoa Etelä-Englannissa näyttäisi tulevan myös jatkossa. Loukkaantumiskurimuksesta selvinnyt Ings tuskin nousee enää luottopelaajien joukkoon Merseysidellä, mutta jos esitykset jatkuvat lupaavina, saattaa hän hyvinkin saada vielä mahdollisuutensa.

Herbie Kane – Doncaster Rovers

Englannin alle 17-vuotiaiden maajoukkueessa vakuuttavasti esiintynyt Kane on varmasti yksi Poolin pelaajapoolin potentiaalisimpia nimiä. Keskikenttäpelaaja onkin saanut jo ylistystä Doncasterin faneilta, ja miehen otteissa on nähtävissä selvää kehitystä kohti suurempia ympyröitä. Moneen rooliin taipuva Kane oli Trent Alexander-Arnoldin ohella toinen Steven Gerrardin löydöistä Liverpoolin U18-joukkueessa. Tällä kaudella jo 15 liigaottelussa esiintynyt 19-vuotias on saanut kehuja joukkueensa parhaana keskikentän pelaajana, huolimatta siitä, että hän pelaa ensimmäistä kauttaan aikuisten tasolla.

Loris Karius – Besiktas

Karius on joutunut lähes koko jalkapallomaailman pilkan kohteeksi huonosti sujuneen Mestarien liigan finaalin myötä, eikä asiaa ole auttaneet miehen kömmähdykset myös Besiktas-pestin alussa. On kuitenkin muistettava, että saksalainen pelasi Liverpoolin ykkösmaalivahtina vain puoli vuotta takaperin, ja osoitti aika ajoin todella potentiaalisia otteita. Nyt 25-vuotias veräjänvartija onkin löytämässä itseluottamustaan uudestaan Turkissa. Alissonin saavuttua on vaikea nähdä Kariukselle paluuta Liverpoolin tolppien väliin, mutta miehen kehitystä kannattaa ehdottomasti pitää silmällä.

Ryan Kent – Rangers

Niin ikään Stevie G:n alaisuudessa Skotlannissa ilahduttava Kent on todellinen pallotaituri. Hänen otteensa ovatkin jo voittaneet Rangers-fanien sydämet, samalla kun 21-vuotias englantilainen on vallannut avainpelaajan roolin Gerrardin miehistöstä. Laituri onkin jo iskenyt Skotlannin liigassa 9 otteluun 3 maalia, ja on yksi todennäköisimmistä lainapelaajista, joka tulee saamaan näytönpaikan Liverpoolin edustuksessa. Rangersin otteluita kannattaa Pool-fanien pitää silmällä tällä kaudella monestakin syystä.

Sheyi Ojo – Stade Reims

Englantilainen nuorukainen auttoi viime kaudella Fulhamia nousemaan Valioliigaan, ja väläyttelee nyt taitojaan Ranskassa. Laiturina viihtyvällä lupauksella on vielä pitkä matka Valioliigan kärkiseuran kokoonpanoon, mutta näyttäisi siltä, että hänelle kuitenkin ollaan petaamassa mahdollisuutta osoittaa kykynsä punaisten väreissä lainajakson jälkeen.

Connor Randall – Rochdale

Englannin kolmostasolla lainalla oleva Randall on jo pelannut Liverpoolin väreissä seitsemästi, ja esitti hienoja otteita viime kaudella Skotlannissa. Nyt kuitenkin alkukausi Rochdalessa on ollut vammojen sävyttämä, jonka vuoksi peliaikaa ei juuri ole kertynyt. Englantilainen laitapuolustaja on kuitenkin yksi potentiaalisimmista punaisten lupauksista, joten kuntoon päästessään hänen voi odottaa valtaavan avainpelaajan aseman joukkueesta.

Corey Whelan – Crewe

Vuonna -97 syntynyt Whelan on kipparoinut Liverpoolin alle 23-vuotiaiden joukkuetta ja esittänyt aikanaan todella lupaavia otteita Irlannin alle 17-vuotiaiden maajoukkueessa. Aivan kelpo tasolla Crewessä operoiva puolustaja onkin yksi todennäköisimmistä isoissa valoissa saumansa saavista lainapelaajista.

Harry Wilson – Derby County

21-vuotias Wilson on aiheuttanut punaisten kannattajille yhden kauden suurimmista riemunkiljahduksista, vaikka lainalla onkin. Kuinka? Mies sattui tiputtamaan Englannin liigacupissa Liverpoolin rakkaan verivihollisen, Manchester Unitedin, suorastaan seksiä tihkuvalla vaparimaalilla. Sen lisäksi Walesin maajoukkuepelaaja on ottanut avainpelaajan roolin Frank Lampardin alaisuudessa. Viime aikoina tutun laiturin roolin sijaan mahtavasti keskikentällä operoinut Wilson on myös ottanut päävastuun joukkueensa erikoistilanteista, ja upotti viime viikolla taas yhden upean vaparimaalin Championshipissa. Ei olisikaan ihme, jos miehen vasemman jalan taikaa nähdään vielä myös Merseysidellä.

Ben Woodburn – Sheffield United

Liverpoolin kaikkien aikojen nuorin maalintekijä ja superteiniksi tituleerattu Woodburn on ajautunut nuorella urallaan lievään kuoppaan. 1999 syntynyt nuorukainen ei mahdu lainaseurassaan avaukseen, eikä ole ilmeisesti onnistunut hurmaamaan uutta manageriaan potentiaalillaan. Viime viikonloppuna walesilainen kuitenkin palasi takaisin pelikentille kuuden pelaamattoman ottelun jälkeen. Juuri 19-vuotta täyttänyt laituri on yksi Liverpoolin potentiaalisimmista lupauksista, jolta on syytä odottaa paljon lähivuosina.