Meksikon neljännesvälieräkirous sai jatkoa

29.06.2014 Fortaleza – Hollanti-Meksiko 2-1

27.06.2010 Johannesburg – Argentiina-Meksiko 3-1

24.06.2006 Leipzig – Argentiina-Meksiko 2-1 ja

17.06.2002 Jeonju – Meksiko-USA 0-2

29.06.1998 Montpellier – Saksa-Meksiko 2-1

05.06.1994 East Rutherford – Meksiko-Bulgaria 1-3 rp

Tilastoja uusiksi tekemään

Meksiko lähti tekemään muutosta edellä mainittuun saldoon Samaran maanantaisessa alkuillassa. Kuudet perättäiset MM-kisat se oli lähtenyt lauluun juuri tässä vaiheessa turnausta – peräti 24 vuotta putkeen. Edellisen kerran Meksikossa oli saatu juhlia neljännesvälierän voittoa 32 vuotta sitten. Se on jalkapalloa intohimoisesti rakastavalle kansalle monta ikuisuutta.

Meksikolaiset tulivatkin otteluun hyvällä jalalla. Joukkue lähti todella haastamaan brasilialaiset ja käytti rohkeasti niitä samoja vahvuuksia, joilla oli edennyt alkulohkostakin jatkoon jättäen taakseen hallitsevan maailmanmestarin Saksan. Ensimmäisen 20 minuutin pelaamisesta on nostettava meksikolaisille sombreroa ennakkoluulottomuudesta.

Brasilian eleetön onnistuminen

Brasilia ei häkeltynyt vaikeasta alusta – totta puhuen tilanne oli sille kovin tuttu. Maa ei ole kohdannut tässä turnauksessa vielä ottelua, jossa se ei olisi kokenut vaikeaa jaksoa. Meksikolaisten vahvasta prässistä selvittiin siis jo osittain rutiinilla.

Toisen jakson alkuun Brasilia sai unelma-alun, kun Willianin upea henkilökohtainen maalin pohjustus edesauttoi 1-0-osuman. Maaliviivalla keskitystä olivat maaliin liukumassa Gabriel Jesus sekä Neymar. Pallo meni lopulta jälkimmäisen jaloista verkon perukoille. Näin Brasilia siirtyi suhteellisen eleettömällä esityksellä johtoon.

Eleettömyydestä oltiin kaukana, kun maalin iskenyttä Neymaria hipaistiin hetkeä myöhemmin nilkkaan sivurajan tuntumassa. Seurasi pyörimistä ja kierimistä, jotka aiheuttivat suurta raivoa ja mielipuolisen määrän myötähäpeää kotisohvilla sekä kuppiloissa ympäri jalkapalloilevaa maailmaa.

Tunnustusta Brasilialle

Sitä on annettava. Joukkue ei häkeltynyt Meksikon vahvasta alusta. Heillä oli taatusti tuoreessa muistissa, että Meksiko oli aiemmin tässä turnauksessa kaatanut Saksan, jolle tappio neljän vuoden takaa on yhä jokaisen brasilialaisen takaraivossa.

Brasilia pystyi hyödyntämään Meksikon puolustuksesta auenneet tilat ja iskemään Roberto Firminon toimesta, kun meksikolaiset hakivat tasoitusta. Brasilialaiset ovat nyt voittaneet kolme ottelua putkeen 2-0-lukemin ja edenneet kisoissa kahdeksan joukkoon esittämättä sen kummempia sirkustemppuja. Ja täytyy muistaa, että näistä kisoista ulos ovat jo lähteneet muun muassa Saksa, Argentiina ja Espanja.

Lisäksi moni pelaaja nosti tasoaan. Ajoittain yössä alkupeleissä ollut Willian, joka nyt pohjusti voittomaalin, tästä hyvänä esimerkkinä.

Miten tästä eteenpäin?

Brasilian kisakaravaani jatkaa kulkuaan. Seuraava pysäkki on Kazanissa, jossa se pelaa puolivälieränsä perjantain iltaottelussa. Vastaan tulee voittaja ottelusta Belgia-Japani, joka pelataan myöhemmin tänä iltana.

Meksikossa voidaan nyt liittää päivämäärä 02.07.2018 ja Samaran kaupunki surullisen kuuluisaan neljännesvälierälistaan. Sen tarina oli jälleen sama. Meksiko oli kisojen väriläiskä kentällä ja katsomossa. Sen pelejä oli nautinto seurata, ja sydänten sankarit saivat poikkeuksetta hyvälle tuulelle.

Venäjällä oli myös paljon meksikolaisia seuraamassa kisoja. Vieraillessani alkulohkon aikana Venäjällä, jaoin Pietarin ja Moskovan välillä öisen makuuvaunun miellyttävän meksikolaisen pariskunnan kanssa. Heistä paistoi usko omien menestykseen ja rakkaus lajiin. Tänään heille jää käteen vain jälkimmäinen. Vielä on liian aikaista siirtää katseita neljän vuoden päähän.