Manchester City on Euroopan dominoivin joukkue

Manchester City ei ole vain osoittautumassa ylivoimaiseksi ongelmaksi muille Valioliigan seuroille, vaan on aiheuttanut päänsärkyä myös meille journalisteille. Superlatiivit nimittäin loppuvat kuvaamaan joukkueen huippuosaamista tällä kaudella.

Eilinen 4–1-voitto Burnleystä osoitti jälleen tason, jolla City pelaa. Pep Guardiolan joukkue pallotteli kakkosvaihteella ison osan ensimmäisestä puoliajasta ennen kuin lisäsi tempoa toiselle jaksolle. Ottelu oli 21. tappioton ottelu putkeen ja 14. perättäinen kotivoitto. Suurin osa vastustajista on joutunut kokemaan tällä kaudella Cityn tuhoisan maalintekovoiman. Joskus jopa vastustajan fanit ovat taputtaneet Cityn esitykselle: näin kävi viimeksi kolme viikkoa sitten Swanseaa vastaan.

Ainoa joukkue, joka on pystynyt pitämään Cityn nollilla Valioliigassa tällä kaudella, on Roy Hodgsonin Crystal Palace. Palace olisi jopa ansainnut voiton viime sunnuntaina pelatusta ottelusta, mutta Luka Milivojević ei onnistunut lisäajan rangaistuspotkussaan. Niinpä vaaleansinisten 18 ottelun voittoputki katkesi. Cupin otteluiden jälkeen seuraavaksi Cityn syöttövalikoiman pääsee kokemaan liigassa 14. tammikuuta Liverpool.

Uudistunut joukkue

Arabiemiraateista tulevan sheikki Mansour bin Zayed al-Nahyanin komennossa olevan seuran rahamuskelit ovat valtavat, eikä hauista ole epäröity näyttää. City käytti kesän siirtoikkunan pelaajahankintoihinsa arviolta 220 miljoonaa puntaa eli yli 245 miljoonaa euroa. Summa oli selvästi Valioliigan suurin.

Vielä viime kaudella City jäi mestaruudesta 15 pistettä. Sellaiset pelaajat kuin Fernando, Jesús Navas, Gaël Clichy, Nolito ja Bacary Sagna olivat joukkueessa mukana. He eivät sopineet Pepin sapluunaan ja heidät on korvattu lahjakkuutta, nuoruuden energiaa sekä itseluottamusta pursuavilla pelaajilla, jotka voivat hyvin johdattaa Cityn mestariksi myös tulevina vuosina. Varsinkin Ederson sekä Kyle Walker ovat osoittautuneet loistaviksi hankinnoiksi. Myös kauemmin joukkueessa olleet Raheem Sterlingin ja Kevin De Bruynen kaltaiset pelaajat ovat nousseet Pepin alaisuudessa uudelle tasolle.

Guardiolan shakkipöytä

Kuinka estät David Silvaa sääntöjen mukaisesti sillä tavalla, ettei Kevin De Bruyne saa samalla liikaa tilaa? Jos saat belgialaisen pidettyä kiinni, kuka estää Raheem Sterlingiä juoksemasta laidalta maalintekoon? Entä kuinka estät Sergio Agüeroa tekemästä maalia, kun et tiedä kuka viidestä tai kuudesta mahdollisesta vaihtoehdosta tarjoaa hänelle ratkaisevan syötön? Ehkä kuitenkin kaikista tärkeimpänä kysymyksenä, kuinka voit hyökätä sellaista joukkuetta vastaan, joka ei lopeta hyökkäämästä?

Pep Guardiola on myöntänyt, että hänen joukkueensa on hieman haavoittuva puolustussuuntaan. Tämän takia hänen valmennusfilosofiansa perustuukin pallonhallintaan, tehokkaaseen lyhytsyöttöpelaamiseen ja vahvaan prässäämiseen.

Kun Guardiolan joukkue menettää pallon, se pyrkii pakottamaan vastustajan omalle kenttäpuoliskolleen prässäämällä laitapakeilla ylempää keskikentältä saakka. Lisäksi laitahyökkääjät hoitavat oman prässäämisensä hyökkäysalueella. Tämä on viihdyttävää ja onnistuessaan tekee joukkueesta lähes mahdottoman voitettavan.

Tilastosivusto WhoScored.comin mukaan Cityn pallonhallintaprosentti on liigan suurin. Myös lyhyiden syöttöjen määrässä se on omassa kastissaan.

On vielä epäselvää, mihin mittasuhteisiin saakka manchesterilaiset voivat viedä fantastiset suorituksensa. Joka viikko eteen tulee uusi testi, ja joka viikko joukkue läpäisee sen. Joka viikko, kun ajattelen ettei paremmin voi pelata, City pelaa paremmin.

Vaikuttaakin siltä, että saatamme todistaa uuden aikakauden alkua. Voisiko Manchester City dominoida Eurooppaa vaikka seuraavat kymmenen vuotta? Joku voi olla asiasta eri mieltä, mutta ainakin Valioliigan ystävät ympäri maailman ovat etuoikeutettuja nähdessään tämän joukkueen pelaavan.