Liverpool muutoksien tuulissa

Suuria kysymyksiä vailla vastauksia. Niistä oli rakennettu Liverpoolin lähtökohdat jo alkaneeseen kauteen. Pelataanko Anfieldillä ensi tällä kaudella Mestareiden liigaa? Onko Philippe Coutinho edelleen syyskuussa punanutussa? Vaivaavatko viime kaudelta tutut loukkaantumiset edelleen punaisia? Vuotaako puolustus edelleen? Löytääkö Jürgen Klopp tasaisuutta miehistönsä otteisiin?

Osaan kysymyksistä on saatu jo vastauksia. Aina yhtä romanttinen Mestarien liigan hymni soi keskiviikkona 13.9. jälleen Anfieldin pyhätöllä. Syyskuu on saapunut, ja Coutinho on edelleen punaisten sopimuspelaaja. Kloppin miehistö on esittänyt alkukaudesta paikka paikoin jopa dominoivia otteita. Yhtä paljon on kuitenkin syntynyt uusia kysymyksiä.

Samaan aikaan kun Philippe Coutinhon juupas eipäs –leikki ja Liverpoolin yritykset vahvistaa joukkuettaan veivät suurimman huomion kesän ja alkukauden aikana, on Merseysidellä myös ihan oikeasti harjoiteltu lajia nimeltä jalkapallo. Monessa paikassa noin suuret raamit saanut siirtosaaga voisi helposti viedä valmentajan ja pelaajien huomion pois kenttätapahtumista, mutta Kloppon miehistö on osoittanut, ettei tästä ainakaan tällä hetkellä ole huolta. Ottelut Hoffenheimia sekä etenkin Arsenalia vastaan olivat dominointia, jollaista ei hetkeen ole saatu satamakaupungissa todistaa. Mikä parasta, peli sisälsi myös ihanaa hyökkäysilottelua ja jopa seksikkäitä syöttökombinaatioita. Saattaa olla jopa perusteltua sanoa, että hetkittäin punaiset pelasivat koko Euroopan parasta jalkapalloa hyökkäyspäässä.

Peliesityksiä äärilaidasta äärilaitaan on toki nähty aikaisemminkin. Jürgen Kloppin aikakausi Anfieldin ylpeyden perässä on ollut – näkökulmasta riippuen – joko todella lupauksia herättävä tai äärimmäisen turhauttava. Klopp on osannut piiskata suojattinsa yksittäisissä isoissa otteluissa aivan maailmaa järisyttäviin suorituksiin, ja aivan syystä voidaan sanoa, että punaiset ovat aika ajoin pelanneet koko Valioliigan parasta jalkapalloa. Viime kaudella Liverpool ei hävinnyt kertaakaan liigan top-6-joukkueille. Nämä pilkahdukset ovat kuitenkin olleet liian harvassa ja saaneet vastapainokseen todella ailahtelevia ja haluttomia esityksiä etukäteen heikompia seuroja vastaan. Kauden parasta ottelua saattoi seurata 0-2-tappio Burnleylle. Ailahteleviin esityksiin voidaan laskea myös viime viikonlopun murskatappio Manchester Citylle lähes täydellisen Arsenal-ottelun jälkeen.

Onkin paljon kysymyksiä, joita niin Kloppin kuin merseysideläisten johdonkin on kohdattava, mielummin ennemmin kuin myöhemmin.

Ensinnäkin, Kloppin on löydettävä ratkaisu Englannin tiiviseen pelitahtiin. Ilman todella rajua rotaatiota on mahdollista, että pelien määrän kasvaessa Kloppin suosima energinen ja raastava pelityyli aiheuttaa liikaa väsymystä ja loukkaantumisia pitkän kauden aikana.

Toinen kysymys koskee pelaajien tasoa ja siirtomarkkinoita. Liverpooliin on saatu hankittua monia liikkuvaan peliin pystyviä ja paljon töitä tekeviä pelaajia, jotka istuvat Kloppin systeemiin. Ongelma on kuitenkin pelaajien taso. Liverpool ei missään tapauksessa kilpaile pelaajien laadun puolesta tällä hetkellä samassa sarjassa mestarisuosikkien kanssa, joten Kloppin on löydettävä markkinoilta hyviä täsmähankintoja ja sen lisäksi nostettava nuorien pelaajien tasoa hyvällä prosentilla

Tässä mielessä brasilialaisesta pallotaiturista kiinnipitäminen oli hauiksen näyttö muiden seurojen suuntaan. Tämä seura ei ole enää pompoteltavissa. Näyttää siltä, että Liverpool tekee vihdoin todellista paluutaan suurteen joukkoon. Toki siitä, kuinka järkevää huhupuheiden mukaan totaalisesta itkupotkuraivarista kärsivästä kakarasta kiinni pitäminen todellisuudessa on, voi olla montaa mieltä. Tulevat viikot näyttävät, mikä on Philippen todellinen motivaatio punanutussa esiintymiseen, ja mitkä ovat todelliset suhteet Jürgen Kloppin kanssa. Tulevien MM-kisojen sekä todennäköisen ensi kesän unelmasiirron Barcelonaan luulisi kuitenkin myös kiukuttelijaa motivoivan, ja todennäköisempää on, että tällä kaudella nähdään jälleen joukkueelleen hyödyllinen brasilialainen kuin toisinpäin. Kaikki Pool-fanit muistanevat, millaisen kauden muuan Luis Suarez tykitti punaisille lähes identtisessä tilanteessa.

Jos ovat Kloppin aikakaudella peliesitykset olleet ailahtelevia, samaa voi sanoa myös Liverpoolin siirtopolitiikasta. Seura näyttäisi tällä hetkellä päättäneen, ettei se päästä parhaita pelaajiaan pois seurasta. Tämä ei välttämättä liiketoiminnallisesti ole fiksuin mahdollinen ratkaisu, mutta on omiaan rakentamaan luottamuksen riippusiltaa seurajohdon ja fanien osittain tulehtuneiden välien päälle. Onkin mielenkiintoista nähdä, miten seurassa reagoidaan, kun seuraavaksi vaikkapa Sadio Manea tulee houkuttelemaan setelitukun ja titaanisen virvelin kanssa kalaan saapuvia suurseuroja.

Samalla sisääntulevien pelaajien liikenne herättää kysymyksiä. Merseysidelle saatiin naarattua sekä Dominic Solanken ja Andrew Robertsonin kaltaisia nuoria, nousevia kykyjä että Mo Salahin ja, ikuisuudelta tuntuneen väännön jälkeen, Naby Keitan kaltaisia täsmäosumia. Liverpool ei ehkä tällä hetkellä ui samanlaisessa setelimeressä kuin moni sen kilpailija, mutta laatua sen rekrytointeihin on näyttänyt parin viime kesän aikana tulleen rutkasti lisää. Sen sijaan eniten vahvistusta kaivannut toppariosasto jäi ilman uutta palapelin palaa, kun ensisijaisen kohteen, Virgil van Dijkin, suhteen uitiin niin sanotusti hieman liian syvälle liiveihin. Kyseessä on tapaus, joka osoittaa, että ehkä pelaajien rekrytoinnissa on Mersey-joen rannalla sittenkin vielä hieman tekemistä. Mielenkiintoista on myös se, että sekä van Dijkin että Keitan tapauksessa näytti pitkälti siltä, ettei ensimmäisen vaihtoehdon jälkeen valmiiksi kartoitettua suunnitelma B:tä enää löytynytkään.

Mutta nyt saamme lopulta hetkeksi unohtaa kaikenmaailman siirtohuhut, pois haluavat pelaajat ja viimeisenkin punnan irti nyhtävät seurat. Tästä aina uudenvuoden ilotulitusten paukkeeseen asti saamme keskittyä vain ja ainoastaan jalkapalloon ja joukkueen peliesityksiin. Alkukauden perusteella luvassa on nautinnollisia hetkiä Liverpool-kannattajille. On kuitenkin pidettävä mielessä, ettei odotuksia ole syytä vielä nostaa aivan tappiin, sillä seura on sekä tämän kauden että pitkän aikavälin suhteen melko suurten kysymysmerkkien edessä. Nyt onkin fanien aika kääntää katseet vain siihen seuraavaan otteluun, kaataa kenties lasiin virkistävä, brittiläinen stout, ja katsoa kun Jürgen Klopp miehistöineen yrittää kirjoittaa kysymysmerkkien perään vastauksia.

 

Kirjoittaja: Juuso Sallinen
Kuva: Ben Sutherland / Flickr