Levantella on edessään kauden tärkein ottelu – Valencian derby

Viikonloppuna pelataan Valencian derby, jossa kohtaavat Levante ja Valencia. Levante hakee  ensimmäistä derbyvoittoaan melkein neljään vuoteen.

Levante U. D. perustettiin syyskuun 9. päivänä 1909, seura on siis vastikään juhlinut 110-vuotisjuhliaan. Levante pelasi ensimmäisiä otteluitaan La Platjetalla, joka sijaitsi Valencian satama-alueella. Myös seuran seuraava kotikenttä sijaitsi sataman läheisyydessä, joten seuran kannattajiksi valikoitui luonnollisista syistä satamatyöläisiä.

Nykyään valtaosa seuran kannattajista asuvat Poblats Maritims -alueilla, kaupungin sataman ja rantojen läheisyydessä.

Sisällissota oleellinen osa seuran historiaa

Espanjan sisällissota käytiin vuosina 1936-39. Sota ja siitä seurannut Francon diktatuuri näkyvät edelleen Espanjassa monella tavalla. Levanten kohdalla sodan arvet johtivat fuusioon, kun seura jäi sisällissodan pommitusten takia ilman omaa ehjää stadionia.

Seura fuusioitiin vuonna 1939 toisen valencialaisen seuran, Gimnástico Football Clubin kanssa. Heillä oli stadion, mutta valtaosa pelaajista oli kaatunut sodassa. Uudeksi nimeksi valittiin ensin Unión Deportiva Levante-Gimnástico, joka kuitenkin muutama vuosi myöhemmin muutettiin muotoon Levante Unión Deportiva.

Fuusiosta on periytynyt myös seuran peliasun nykyiset värit sininen ja punainen, blaugrana. Nämä tulivat alun perin Gimnásticolta. Seuran kutsumanimi Granotas, sammakot, on sekin perua Gimnásticolta.

Cruyff ja muut Levanten tähdet

Levante nousi vasta vuonna 1963 ensimmäistä kertaa korkeimmalle sarjatasolle. Seura pystyi ensimmäisellä kaudella säilyttämään paikkansa auringossa, voittaen toki samalla molemmat derby-ottelut. Seuraavan kauden päätteeksi oli kuitenkin taas edessä paluu Segundaan.

Tätä seurasi melkein neljä vuosikymmentä alemmilla sarjatasoilla, Granotasin liikkuessa Segundan, Segunda B:n ja Terceran välillä. 2004 koitti vihdoinkin uusi nousu La Ligaan.

Levanten väreissä on vuosien varrella nähty paljon suuria pelaajia, kuten Predrag Mijatovic, Keylor Navas, Laurent Robert ja Zé Maria. Suurin kaappaus tehtiin kuitenkin, hieman yllättäen, pimeiden vuosien aikana, kun tuntui, ettei seura tule koskaan nousemaan Segundasta parrasvaloihin.

Keväällä 1981 legendaarinen Johan Cruyff oli kyllästynyt Amerikan NASL-sarjan turf-kenttiin ja halusi palata Eurooppaan. Seuraksi valikoitui Levante, jossa El Mago pelasi kevään 1981 aikana kymmenen ottelua tehden niissä kaksi maalia. Nousu jäi silläkin kaudella haaveeksi, joten Cruyff jatkoi matkaansa takaisin Amsterdamiin ja Ajaxiin.

Derbyotteluita jo vuodesta 1919

Valencia C.F. on perustettu 1919, ja ensimmäinen derby pelattiin jo sinä vuonna Algirósin kentän avausottelussa. Valencia voitti 1-0.

Joukkueet kohtasivat toisensa muutamia kertoja tulevien vuosikymmenten aikana. Esimerkiksi sisällissodan aikana, 18. toukokuuta 1937, joukkueet olivat vastakkain Copa de la España Libre -cupin loppuottelussa. Levante voitti tuon ottelun 1-0. Seuraava merkittävä kohtaaminen olikin sitten Valencian nykyisen stadionin, Mestallan, avausottelu 28. syyskuuta 1963. Tällöin Valencia oli parempi.

Valencian derby tunnetaan myös nimellä ”Derby del Turia”. Nimi tulee Turian joesta, joka aiemmin virtasi Valencian läpi. Koko Turia-joki käännettiin virtaamaan kaupungin ohi vuoden 1956 valtavien tulvien jälkeen.

La Ligassa joukkueet ovat kohdanneet vain 26 kertaa, mikä on naurettavan pieni luku, ottaen huomioon seurojen satavuotisen yhteisen historian. Kohtaamisista 16 on pelattu 2010-luvulla, joten seurojen välinen rivaliteetti on aika tuore nykyfanien silmissä. Vielä 1980- ja 1990-luvuilla oli varsin yleistä, että Levanten fanit kävivät myös Valencian peleissä.

Lähtökohdat lauantain derbyyn

Levante on sarjataulukossa sijalla 11. Yhteensä 14 ottelusta on irronnut kuusi voittoa ja kaksi tasapeliä. Ottelut ovat olleet varsin vähämaalisia.

Valencia vuorostaan on sijalla kahdeksan. Pelattuja otteluja on 15, ja niistä on tullut kuusi voittoa ja viisi tasapeliä.

Levante hakee lauantaina ensimmäistä voittoaan paikallispelistä sitten maaliskuun 2016. Huomionarvoista on toisaalta myös se, että Valencian viimeinen voitto Levanten kotistadionilta on niinkin kaukaa kuin marraskuulta 2012.

Levante – Valencia, lauantaina 7.12. klo 19.30, C More