Kohti MM-kisoja: Ruotsi 1958: Pelén esiintulo

Byyri pohjustaa kesän MM-kisoja julkaisemalla 25 tarinaa unohtumattomista kisamuistoista. Sarjan aiemmat jutut ovat luettavissa täältä. Lue, liikutu ja kommentoi somessa!

Maracanaçon jälkeen maailmanmestaruuden voittamisesta oli tullut brasilialaisille pakkomielle. Neljä vuotta myöhemmin Sveitsissä Brasilian tie oli kuitenkin pysähtynyt jo puolivälierässä Unkaria vastaan. Ennen kuin joukkue matkasi kesällä 1958 Ruotsissa pidettäviin MM-kisoihin, ei kiveäkään jätetty etukäteisvalmisteluissa kääntämättä.

Brasilian delegaatio oli käynyt etukäteen paikan päällä valitsemassa sopivimmat majoitukset joukkueelle. Ruokailut suunniteltiin alusta loppuun koko kisojen ajaksi. Pelaajille suoritettiin psykologiset testit. Nämä olivat täysin ennenkuulumattomia asioita vuonna 1958!

Kahden tulevan supertähden koirankoppi

Yllättäen psykologiset testit olivat kuitenkin käydä brasilialaisten turmioksi. Joukkueessa oli kaksi pelaajaa, jotka eivät niitä läpäisseet – Garrincha ja Pelé. Psykologit olivat katsoneet heidän olevan epäsopivia pelaajia joukkueeseen, ja näin he saivat katsella sivusta Brasilian avausottelun Itävaltaa vastaan. Brassit voittivatkin tuon ottelun vakuuttavasti lukemin 3-0.

Kolme päivää myöhemmin Brasilia kohtasi Englannin Göteborgissa, ja Garrinchan ja Pelén olivat edelleen sivussa. Tuloksena oli maaliton tasapeli, johon joukkue ei voinut olla lainkaan tyytyväinen.

Englanti oli heikentynyt huomattavasti vain muutamaa kuukautta ennen kisoja, kun Manchester Unitedin joukkue oli joutunut traagiseen lento-onnettomuuteen Münchenissä. Ne pelaajat, jotka Ruotsiin Englantia edustamaan matkustivat, olivat menettäneet joukkuetovereitaan ja ystäviään. Nämä olivat ehkä lajihistorian ainoat kisat, kun edes itse englantilaiset eivät odottaneet kisoilta mitään.

Jalkapallon MM-kisojen historian ensimmäinen 0-0-tulos kasvatti painetta Brasilian joukkueen ympärillä, eikä ainoastaan ympärillä, vaan myös sen sisällä. Muu joukkue vaati niin voimakkaasti Garrinchaa ja Peléä kentälle, että lopulta valmennus taipui. Niinpä lohkon päätöspelissä he marssivat avaukseen Neuvostoliittoa vastaan.

Kaksikko toi uuden rytmin Brasilian pelaamiseen, ja tuloksena oli kahdella Vaván osumalla 2-0-voitto ja lohkon ykkössija.

Pelé puhkeaa kukkaan

Brasilian puolivälierä Walesia vastaan oli lopulta esittelevä nuoren 17-vuotiaan Edson Arantes do Nascimenton eli Pelén maailmalle.

Ottelun 66. peliminuutilla Didi sai haltuunsa syötön rangaistusalueen rajalla. Hän puski pallon Pelélle pelatakseen hänen kauttaan seinän ja jatkoi juoksuaan eteenpäin.

Pelé taikoi kuitenkin pienessä hetkessä kaniinin hatusta. Pallotaituri otti pallon ensin rinnalla haltuunsa ja antoi sen tippua oikealle jalalleen. Kaikkien hämmästykseksi oikeasta jalasta ei lähtenytkään syöttö takaisin Didille, vaan hän ohitti walesilaispuolustajan näppärällä siirrolla vastakkaiseen suuntaan. Hän antoi pallon tippua kerran maahan ja laukoi sen jälkeen voimalla vasempaan alakulmaan.

Ottelun ainoa maali ja jalkapallon supertähti olivat syntyneet.

Brasilia eteni välierään, jossa vastaan asettui Ranska ja siihen asti kisojen suurin tähtipelaaja, kisojen maalikuninkuuden ylivoimaisesti voittanut Just Fontaine. Päähuomion kuitenkin varasti nuori Pelé, joka iski ottelussa peräti kolme maalia ja johdatti Brasilian 5-2-voittoon.

Historiallinen finaali

Kahdeksan vuoden tauon jälkeen brasilialaiset olivat raivanneet itsensä tilanteeseen, jossa yksi ottelu erotti heidät kauan kaivatusta maailmanmestaruudesta. Lähtökohta oli tällä kertaa kuitenkin täysin toinen. He lähtivät otteluun yleisen mielipiteen mukaan altavastaajina. Vastassa ei ollut ainoastaan kivenkova Ruotsi, vaan myös sen kotiyleisö, joka Råsundan stadionilla janosi yhtä lailla maan historian ensimmäistä maailmanmestaruutta.

Ruotsi sai finaaliin loistoalun, kun Nils Liedholm vei isännät johtoon ottelun neljännellä peliminuutilla. Vain hetkeä myöhemmin Vavá toi Brasilian tasoihin ja puolen tunnin pelin jälkeen sama mies oli jälleen asialla. Tauolle mentiin Brasilian 2-1-johdossa.

Jos ensimmäinen jakso oli Vaván, oli jälkimmäinen Pelén. Kun toista jaksoa oli pelattu kymmenen minuuttia, pelattiin korkea pallo Pelélle boksiin, missä hän oli ainoana brasilialaisena toppareiden välissä. Hän otti pallo tyylikkäästi rinnalla alas samalla kääntyen ja näin jättäen toisen ruotsalaispuolustajista selkänsä taakse. Toinen ruotsalaistoppari reagoi tilanteeseen tullen voimakkaasti brasilialaisen päälle. Pelé nosti pallon kuitenkin kylmän viileästi tämän yli vapauttaen itsensä vetopaikkaan. Hän ei antanut pallon tippua maahan asti, vaan jatkoi suoraan ilmasta pelivälineen verkon perukoille. Yksi MM-finaalien upeimmista maaleista kautta aikain oli nähnyt päivänvalon.

Pian Mário Zagallo lisäsi Brasilian johtoa. Agne Simonsson toi puolestaan kymmenen minuuttia ennen loppua pientä lisäkipinää Ruotsin taisteluun viimeistelemällä 4-2-kavennuksen.

Pelén viimeinen kirsikka kakun päälle oli kuitenkin vielä asettamatta. Aivan ottelun viimehetkillä Pelé otti haltuunsa pitkän syötön 25 metriä Ruotsin maalista. Hän jätti pallon maanmiehellensä ja jatkoi juoksun sisään rangaistusalueelle. Hän sai korkean pallon takaisin maalin edustalle, jossa hän nousi ruotsalaistopparien yläpuolelle ja puski pallon maalin. 5-2, ja ottelu oli valmis.

Vuoden 1958 MM-finaali on monella tapaa jäänyt historiaan. Seitsemän maalia on yhä MM-finaalien ennätys. Kolmen maalin voittomarginaali loppuottelussa on sekin ennätys, jota tosin on sivuttu sittemmin vuosina 1970 ja 1998. Pelé oli kisoissa 17 vuoden ja 249 päivän ikäinen ja on yhä tänäkin päivänä nuorin MM-finaalissa maalin tehnyt pelaaja. Ottelun avausmaalin tehnyt Ruotsin Liedholm oli puolestaan osuessaan 35 vuotta ja 263 päivää vanha. Hän on edelleen vanhin MM-finaalissa maalin tehnyt pelaaja.

Brasilian voitettua siitä tuli samalla myös ensimmäinen ei-eurooppalainen maa, joka voitti maailmanmestaruuden Euroopan mantereella. Finaali on tänäkin päivänä niin hieno luku lajin historiassa, että on järjetön sääli, että Råsundan stadion Solnassa on sittemmin purettu. Se on toistaiseksi ainoa tuon kohtalon kokenut MM-finaalin tapahtumapaikka maailmassa.

Mestarin kyyneleet

Kuusi maalia neljään otteluun oli mieletön suoritus 17-vuotiaalta, entuudestaan tuntemattomalta brasilialaiselta. Suorituksen ainutlaatuisuutta korosti vielä se tosiseikka, että kaikki maalit syntyivät pudotuspelivaiheessa. Brasilia oli voittanut ensimmäisen maailmanmestaruutensa!

Pelé sulatti ihmisten sydämet paitsi otteillaan myös kyyneleillään heti loppuottelun päätyttyä. Kun häneltä itseltään kysyttiin, miksi hän itki niin paljon, hän palasi vastauksellaan Maracanãn stadionille vuoteen 1950.

”Näin isäni itkevän ensimmäistä kertaa, kun Uruguay oli voittanut Brasilian. Tuolloin kerroin isälleni, että minä voitan sen maailmanmestaruuden vielä hänelle. Nyt minä tein sen.”

Brasilia sai himoitsemansa mestaruuden, ja sen pelaajat palasivat kotimaahansa juhlittuina sankareina. Suurin voittaja oli kuitenkin maan tumma väestönosa, joka oli saanut kärsiä kohtuuttomasti vuoden 1950 tapahtumien jälkeen. Ruotsin kisat nostivat tummat pelaajat maan juhlituimmiksi sankareiksi ja kokonaisen väestönosan tasavertaiseksi.

Noiden muutaman viikon aikana Ruotsissa 1958 maasta jalostui sellainen, millaisena muu jalkapalloileva maailma näkee sen vielä tänäkin päivänä.