Kakkonen – B-lohko

Kannattajan voi olla hieman haasteellista valmistautua Kakkosen kauteen, sillä monen sarjassa pelaavan seuran tiedottaminen on varsinkin talvikaudella vähäistä. Byyri ottaa kuitenkin härkää sarvista kasaamalla lähtökohtia yhteen kunkin lohkon osalta. 

Kakkosen B-Lohko on niin sanottu länsilohko. Viime kaudella lohko oli ennätystasainen ja sen voitosta pelasi päätöskierroksella vielä useampi joukkue. Tälle kaudelle puolet lohkon joukkueista on vaihtunut, ja tilalle on tullut tippuja Ykkösestä, yksi lohkovaihtaja ja neljä sarjanousijaa. Lohkossa on myös mukana HIFK:n ja Hongan kakkosjoukkueet.

Hämeenlinnan paluu liiton sarjoihin tulee kiinnostamaan monia samoin kuin useat länsirannikon joukkueiden keskinäiset kohtaamiset, joista Porin paikalliset kihelmöivät jo nyt.

B-lohkon avauskierros

Lauantai 5.5.

17.00 FC Jazz-GrIFK

17.00 BK-46-KäPa

17.00 FC Espoo-MuSa

17.00 HIFK/2-Kiffen

17.00 HJS-KaaPo

Sunnuntai 6.5

18.30 Honka Akatemia-SalPa

 

Joukkueet

 

BK-46

 

Perustettu: 1946

Kotipaikka: Karjaa

Kausi 2017: Kakkosen B-lohko, 4. sija

 

 

Viime kauden alla Karjaalla painettiin paniikkinappulaa pohjaan, kun joukkue hävisi kaksi ensimmäistä otteluaan sarjanousijoille päästäen niissä peräti seitsemän maalia. Kauden kolmas ottelu oli käänteentekevä koko kesälle, kun se voitti toisen silloisen kriisiseuran FC Jazzin Porissa maalein 0-2. Tuo tulos käynnisti yhdeksän tappiottoman ottelun putken, joka loi pohjan sarjasijoitukselle ylempään keskikastiin.

Vuonna 2018 BK:n päävalmennusvastuun kantaa mielenkiintoinen nimi: Babatunde Wusu. On kiinnostavaa seurata miten päätoimiseksi valmentajaksi palkattu mies pärjää uudessa pestissään. Karjaalla on kasassa kelpo joukkue, mutta suurin huolenaihe on tällä hetkellä joukkueen materiaalin kapeus. Kasassa on tätä kirjoittaessa 22 sopimuspelaajaa, joista neljä on maalivahteja. Ainakin toppariosasto huutaisi hankintaa.

Tarkkaile häntä: 

Okodugha Ekhiabhi Sunday saapui täksi kaudeksi Salosta BK-46:n paitaan. Nigerialaiselle on tiedossa iso rooli keskikentällä. Loppukaudesta kolmekymppisiään juhliva Sunday on pelaaja, jolla on eniten annettavaa keskikentän pohjalla, mutta tarvittaessa hän osaa avata peliä molemmilla jaloillaan.

 

FC Espoo

Perustettu: 1989

Kotipaikka: Espoo

Kausi 2017: Kakkosen B-lohko, 9. sija

 

 

Viime kaudella näytti pitkään siltä, että espoolaisten tie veisi naapuriseura EsPan tavoin B-lohkosta sarjaporrasta alemmaksi. Loppukesästä tehty valmentajanvaihdos kuitenkin puri, ja joukkue kapusi lopulta Ilir Zenelin komennossa putoamisviivan yläpuolelle.

Kuva – Mikko Jokela

Kokoonpanon suhteen FC Espoo kärsii eniten Jaakko Lepolan siirtymisestä HIFK:n paitaan. Talvikauden tulokset ovat hyvän suuntaisia, ja jo nyt voinee sanoa, että Espoossa tullaan parantamaan viime kauden sijoitusta. Faneihin FC Espoon meno ei ainakaan hyydy, sillä intohimoisimmat kannattajat ovat paikan päällä käytännössä jokaisessa ottelussa .

Tarkkaile häntä: 

Samuli Heiskan viime kausi jäi loukkaantumisen takia vajaaksi. Heiska pelasi 13 ottelua ja ehti iskeä niissä kahdeksan maalia ollen joukkueensa toiseksi paras maalintekijä. Heiska voi olla todella kova tekijä, jos saa ehjän kauden.

 

GrIFK

Perustettu: 1925

Kotipaikka: Kauniainen

Kausi 2017: Ykkönen, 9. sija

 

 

Visiitti Ykköseen jäi lopulta kahden kauden mittaiseksi. Kauniaisissa haetaankin nyt uutta tulemista samaisesta Kakkosen läntisestä lohkosta, josta joukkue kapusi sarjaporrasta ylemmäksi syksyllä 2015.

GrIFK oli talvella mukana Suomen Cupin peleissä. Viidestä ottelusta jäi saldoksi neljä tappiota ja voitto naapurilohkon Viikingeistä. Talveen on tuonut lisäpöhinää uusi Volkswagen-halli, joka on mahdollistanut laadukkaan talviharjoittelun.

Tarkkaile häntä: 

Niko Perera solmi jatkosopimuksen aivan joulun alla. Vahvan Ykkösen kokemuksen lisäksi vyöllä on myös muutama Veikkausliigan ottelu FC Hakan paidassa. Sarjan parhaita toppareita.

 

HIFK/2

Perustettu: 1897

Kotipaikka: Helsinki

Kausi 2017: Helsingin Kolmonen, 1. sija

 

 

Ei siitä loppujen lopuksi niin kovin kauaa ole, kun HIFK:n edustus tahkosi maan kolmanneksi korkeinta sarjaporrasta. Nyt Kakkosessa pelaa seuran kakkosjoukkue.

Kakkosjoukkueisiin liittyy lähes poikkeuksetta kysymysmerkkejä. Millaista pelaajaliikenne edustuksen ja reservijoukkueen välillä on? Millaiset pelisäännöt on sovittu? Mihin suuntaan joukkueiden kaudet lähtevät kulkemaan? Tuloksellisesti joukkue on pelannut sarjanousijaksi hyvän talven.

Tarkkaile häntä: 

Arvi Singa-Dembo on nuori 21-vuotias puolustaja, jonka aiempi kokemus on KäPan organisaatiosta. Puolustuspään varmuuden lisäksi hän tuo pelotetta hyökkäyspäähän hyvänä pääpelaajana.

 

HJS Akatemia

Perustettu: 1999

Kotipaikka: Hämeenlinna

Kausi 2017: Tampereen Kolmonen, 1. sija

 

 

Hämeenlinnan Jalkapalloseura taisteli noususta Tampereen Ilves-Kissojen kanssa oikeastaan koko viime kauden. HJS oli lopulta terävämpi kauden kriittisillä hetkillä, ja Hämeenlinna palaa tauon jälkeen kaupunkina liiton sarjoihin kaudelle 2018, mikä on iso asia koko suomalaiselle jalkapallolle. Viime kaudella HJS:n ja Hämeenlinnan Härmän ensimmäisessä derbyssä Kaurialassa oli yli 1600 katsojaa, joka kertoo Hämeenlinnan potentiaalista myös jalkapallokaupunkina.

Kuva – Mikko Jokela

Talven aikana on nähty aktiivinen ja ajoittain jopa aggressiivinen HJS. Tämä tullee olemaan joukkueen lähestymistapa myös kauden aikana. Hämeenlinnassa ei olla tultu Kakkoseen nöyristelemään, vaan tappelemaan pisteistä jokaisena pelipäivänä.

Tarkkaile häntä: 

Markus Joenmäki on tuttu nimi kotimaista jalkapalloa seuraaville. Joenmäki on HJS:lle kultaakin arvokkaampi puolustaja, joka päätti syksyllä 2016 ansiokkaan Veikkausliiga-uransa. Sittemmin hän kuitenkin päätti palata vielä kerran pelaamaan Hämeenlinnaan, ja nyt käynnistyykin toinen kausi HJS:n paidassa. Mies on edelleen vasta 30-vuotias eli oikeastaan puolustajan parhaassa peli-iässä.

 

Honka Akatemia

Perustettu: 1975

Kotipaikka: Espoo

Kausi 2017: Helsingin Kolmonen, 1. sija

 

 

Honka voitti oman Helsingin Kolmosen lohkonsa lähes näytöstyyliin. Kausi 2017 päättyi siis nousujuhliin edustusjoukkueen tavoin myös Akatemian osalta.

Vaikka EsPa tippui, Honka Akatemia piti nousullaan espoolaisedustuksen Kakkosessa kahdessa joukkueessa myös vuonna 2018. Joukkueen perimmäinen tarkoitus on antaa vastuuta nuorille omille talenteille. Joukkue tuskin kolkuttelee lohkon ylempää keskikastia, mutta laatua sarjapaikan säilyttämiseen löytyy.

Tarkkaile häntä: 

Ville Kiiski on Honka Akatemian näköinen pelaaja. Hyökkääjä tulee pelaamaan isossa roolissa Akatemiassa Kakkosta ja pelasi viime kaudella myös paljon A-nuorten SM-sarjaa Akatemian ohella. Pieni piipahdus edustuksen mukana jossain vaiheessa kesää ei myöskään ole mikään mahdoton ajatus.

 

FC Jazz

 

Perustettu: 1934

Kotipaikka: Pori

Kausi 2017: Kakkosen B-lohko, 8. sija

 

 

Ykkösestä viime kaudeksi tähän samaiseen lohkoon tippunut porilaisryhmä oli alkukaudesta todella pahasti hukassa. Avausvoitto irtosi vasta kahdeksannella pelikierroksella, jota ennen pistepussi oli ehtinyt karttua ainoastaan yhdellä pisteellä. Huikea jakso heinäkuun lopusta syyskuun alkuun lopulta pelasti perinteikkään porilaisseuran.

Kuva – Mikko Jokela

Alkavalla kaudella FC Jazzin ryhmä koostuu kunnioitettavasti hyvin pitkälle oman junioripolun läpikäyneistä pelaajista. Talven harjoitusottelut oman sarjaportaan joukkueita vastaan ovat sujuneet vaihtelevasti. Päävalmentaja Olli Orvasto on nyt oppivuotensa käyttänyt ja joukkue on taatusti paremmin hereillä jo alkukaudesta verrattuna viime vuoteen.

Tarkkaile häntä: 

Rasmus Östling on maalin suulla porilaisten viimeinen lukko. Hänen kokemuksensa on iso asia FC Jazzille. Sarjan parhaita maalivahteja.

 

KaaPo

Perustettu: 1958

Kotipaikka: Kaarina

Kausi 2017: Kolmonen Länsi-Suomi, 1.sija

 

 

Tammikuisessa Urheilugaalassa vuoden urheiluseuraksi palkittu Kaarinan Pojat tekee paluun liiton sarjoihin. Viime kaudella se kävi kovan kilpajuoksun Kolmosen Läntisen-Suomen piikkipaikasta FC Ålandin ja Rauman Pallo-Iirojen kanssa, rikkoen lopulta maalinauhan ensimmäisenä.

Nyt KaaPo ponnistaa kauteen sarjanousijana. Joukkue on parantanut tasoaan viime kaudesta, mutta tämä on jo perusedellytys Kakkosessa pärjätäkseen. Seuran ehdottomana moottorina on vahva yhteisöllisyys ja kaarinalaisuus.

Tarkkaile häntä: 

Sami Nyholm on vasemman laitapuolustajan tontillaan yksi KaaPon tärkeimpiä palasia. Turkulaislähtöinen pelaaja, jonka työmoraalia on ilo katsella.

 

Kiffen

Perustettu: 1908

Kotipaikka: Helsinki

Kausi 2017: Kakkonen A-lohko, 8.sija

 

 

Viime kaudella kausi käynnistyi yskähdellen ja joukkue ajautui taistelemaan sarjapaikastaan. Peli löytyi kesän aikana ja joukkue säilyi rimaa hipoen viivan yläpuolella. Kolmoseen tippunut Kouvolan Sudet jäi lopulta taakse pisteellä.

Tommi Lingmanin joukkue on uudistunut kaudelle 2018 rajusti, ja tämän lisäksi Mustat Hurmurit saivat vaihtaa lohkoa itäisestä länteen.  Yli puolet joukkueesta on vaihtunut, ja uusien pelaajien joukossa on lukuisia Legirus-vainaan miehiä.

Tarkkaile häntä:

Kron Rexhepi palasi muutaman vuoden tauon jälkeen Kiffeniin. Hyökkääjä ehti tällä välin kiertää HIFK:ssa, Gnistanissa ja viimeisimpänä Järvenpään Palloseurassa. Mies on ilmaissut avoimesti vaatimattomaksi tavoitteekseen voittaa Kakkosen maalikuninkuus alkavalla kaudella.

 

KäPa

 

Perustettu: 1956

Kotipaikka: Helsinki

Kausi 2017: Kakkonen B-lohko, 7.sija

 

 

KäPa aloitti viime kauden vahvasti ja oli heinäkuussa jopa lohkon kärjessä. Nuoressa joukkueessa moni pelaaja oli pelaamassa myös UEFA Youth Leagueta ja tämä oli osaltaan yksi syy heikompaan syksyyn. Lopulta sarjasijoitus asettui sarjan keskivaiheille.

Käpylan Pallo on yksi Suomen parhaita kasvattajaseuroja ja joukkue nojaa vahvasti omaan pelaajapolkuunsa, eikä kausi 2018 tee poikkeusta tästä. Joukkue osallistui talvella JäPS:n talvisarjaan. Näiden ja muiden harjoitusotteluiden tulokset ovat olleet varsin kirjavia. Viime kaudella joukkue nojasi vahvaan alkukauteen, mutta nyt näppituntuma on, ettei joukkue ole aivan yhtä valmis tähän sesonkiin kuin viime vuonna.

Tarkkaile häntä: 

Mustafa Mohamed jätti itsestään vahvan muistijäljen viime kaudella Kakkosen B-lohkoa seuranneille. Hyökkääjä pelasi yhtä vaille kaikissa peleissä ja pääsääntöisesti edukseen. Lupa odottaa seuraavan askeleen ottamista.

 

MuSa

Perustettu: 1960

Kotipaikka: Pori

Kausi 2017: Kakkonen B-lohko, 2.sija

 

 

Matti Santahuhdan miehistö oli oikeastaan koko kauden B-lohkon kärkikahinoissa. Joukkuetta vahvistettiin vielä kesken kauden ja nousu oli selkeä tavoite. Lopulta joukkue sai kuitenkin tyytyä toiseen sijaan, pisteen lohkon voittanutta Viikinkejä perässä.

Alkavalle kaudelle Santahuhta on vaihtunut Ville Ulaseen. Viime kauden jälkeen, kun sarjanousu jäi toteutumatta, ei tämän kauden tilanne näyttänyt kovinkaan hyvältä. MuSa on saanut kuitenkin hyvän ryhmän jalkeille. Musan Salama oli mukana Suomen Cupin lohkovaiheessa, viidestä ottelusta se saalisti tasapelin kunniakkaasti PS-Kemiä vastaan. Harjoitusottelut ovat olleet kevättä kohden lupauksia herättäviä.

Tarkkaile häntä: 

Rudi Dieter lukeutui viime kaudella TPV:n parhaimmistoon. Keskikenttäpelaajalle maisemanvaihdos voi tehdä hyvää. Hyvä viimeistelijä, joka ei tarpeen vaatiessa kaihda koviakaan otteita.

 

SalPa

Perustettu: 1956

Kotipaikka: Salo

Kausi 2017: Kakkonen B-lohko, 3.sija

 

 

Salon Palloilijat uudistui rajusti viime kaudelle. Joukkue koostui vanhasta rungosta sekä nipusta tuoreita Turun Palloseuran A-junioreiden Suomen mestareita. Myös valmennuksen pohja muodostui jälkimmäisenä mainitusta. Lopputuloksena oli huikea kausi ja SalPa hurmasi otteillaan. Sulaminen päätöskierroksella tiputti joutsenlauman lohkossa kolmanneksi ja nousukarsinta jäi haaveeksi.

Salossa on kaudella 2018 kaikki avaimet saavuttaa viime kauden taso. Suurin muutos on päävalmentajan vaihtuminen Jarkko Tallqvistista Tommi Pikkaraiseen, mutta Pikkaraiselle joukkue on varsin tuttu TPS-ajoilta. Hyökkäys on kunnossa ja keskikenttää pyörittää yksi sarjan parhaista pelaajista.

Tarkkaile häntä: 

Lucas Gabrielsson pelasi upean viime kauden ja oli jopa pieni yllätys, että jatkaa Salossa. Pyörittää peliä kärjen alapuolella, omaa monipuolisen syöttövalikoiman ja muistaa myös puolustusvelvoitteensa.