Huuhkajat maailmalla: Teemu Pukki, baby! Teemu Pukki, woo-o!

Suomalaisia pelaa jatkuvasti kotimaatansa kirkkaammissakin parrasvaloissa. Kuka lyö itsensä läpi? Kuka palaa maitojunalla takaisin kotiin? Byyri seuraa suomalaisten otteita viikoittain ja raportoi mielenkiintoisimmat tapahtumat muille kannattajille.

Teemu Pukki

Sarjan ykkössija ja nousu Valioliigaan. Käsittämättömät 29 maalia ja maalikuninkuus kovatasoisessa Championshipissa. Brittiyhtye Human Leaguen hittibiisi Don’t You Want Me sai ansaitusti uudet sanat – Teemu Pukki, baby! Teemu Pukki, woo-o!

Viimeinen ottelu Aston Villaa vastaan oli pelkkää kosmetiikkaa, mutta Pukki kävi pamauttamassa vielä 29. osumansa jo tutuksi käyneen kuubalais-saksalaisen Onel Hernándezin esityöstä.

Yksi kaikkien aikojen suomalaisista Championship-kausista on nyt käytännössä taputeltu, ja ensi vuonna Norwich pelaa hyvin erilaista sarjaa myös osittain erilaisin pelaajin. Vrančić, Stiepermann, Krul, Buendía; tämän kauden Championship-Norwich oli hieno nippu täynnä kiinnostavia pelaajia, ja mielenkiintoista on nähdä, miten Pukin kanssa yhdessä loistaneiden pelaajien urat jatkuvat.

Kun kaikki alkaa olla jo sanottu, lienee syytä nostaa vielä esiin Byyrin haastattelu Suomen Norwich-kannattajilta viime kesältä. Saattoiko kukaan arvata ennalta tällaista superkautta tulevaksi?

Nuoret maalintekijät: Marcus Forss ja Alex Bradley

Reilut 200 kilometriä Pukin juhlista itään todistettiin toista suomalaismenestyjää. Keskikastin Brentford ja Preston North End kohtasivat panoksettomassa ottelussa, ja kentälle pääsivät vaihdosta sekä 18-vuotias Jaakko Oksanen että 19-vuotias Marcus Forss. Jälkimmäinen kaiken lisäksi rakensi itselleen upeasti paikan ja viimeisteli komeasti Brentfordin 3-0-voittoon.

Ensimmäisen Championship-maalinsa tehneen Forssin sopimus jatkuu kesään 2021 ja Oksasen kesään 2020. Ensi kaudella luvassa voisi kenties olla isompaakin ruutua?

Sarjaporrasta alempana League Onessa pelattiin samoin päätöskierros, jossa panokseton Burton Albion vieraili nousukarsintapaikasta kamppailleen Peterboroughin luona. Peterborough oli parempi lukemin 3-1, mutta kuinka ollakaan, Burtonin maalin teki 20-vuotias Alex Bradley.

Ensimmäisen ammattilaisosumansa tehnyt Bradley pelasi kevätkauden Burtonissa lainalla West Bromwichista. Bradley vahvisti ottelun jälkeen sosiaalisessa mediassa, ettei jatka West Bromwichissa ensi kaudella. On mielenkiintoista nähdä, mihin tie vie, sillä loppukaudella Bradleylle irtosi minuutteja jo varsin hyvin. Ensi kaudella vastuurooli League Onessa?

Puolustajat: Jere Uronen, Tapio Heikkilä, Joona Toivio

Belgian liigan Genkissä pelaavan Jere Urosen kausi näyttää edelleen muodostuvan menestykseksi. Joukkue on päästänyt viimeisessä 7 ottelussa yhteensä 4 maalia, ja Uronen on pelannut täydet minuutit yhtä lukuunottamatta kaikissa otteluissa. Lauantaina Genk voitti kongolaistähti Dieumerci Mbokanin edustaman Antwerpin 4-0 ja on enää voiton päässä Belgian-mestaruudesta.

Urosen sopimus on voimassa kesään 2022. Ei ole kuitenkaan mahdotonta kuvitella tilannetta, jossa vaikkapa Englannin Valioliigassa olisi kiinnostusta 24-vuotiaaseen turkulaiseen laitapakkiin jo nyt kesällä. Silloin Genk saattaa myydä tai olla myymättä.

Pohjoisempana kausi on vasta alussa. Norjan divarin HamKam ja Sandnes Ulf kohtasivat 1548 katsojan edessä Hamarin kylässä. Entisistä Veikkausliiga-pelaajista maalivahti Saku-Pekka Sahlgren istui Sandnes Ulfin penkillä, mutta Johannes Laaksonen ja Tapio Heikkilä pelasivat täydet ysikymppiset. Muutenkin hyvin pelannut Heikkilä onnistui ratkaisemaan ottelun maalillaan minuutilla 73.

Lopuksi Ruotsin Göteborgiin. Häcken ja GIF Sundsvall ottivat yhteen 2561 katsojan edessä, ja Häcken vei voiton Allsvenskan-jyrä Alexander Jeremejeffin maalilla. Puolustajat Juhani Ojala ja Kari Arkivuo olivat tyypilliseen tapaan kokoonpanon ulkopuolella, mutta Joona Toivio pelasi solidin ysikymppisen.

Joukkue on aloittanut Allsvenskanin erinomaisesti, ja myös Häckenin verkkoon on 7 pelissä uponnut 4 osumaa. Parasta on, että keskuspuolustaja Toivio on pelannut itseoikeutetusti täydet minuutit. Toppariparina Toiviolla on ollut joukkueen kapteeni, entinen Ajax-pelaaja Rasmus Lindgren.