Pukki saapui Norwichin Suomen kannattajayhdistykselle jo kesällä

– Se tuli aivan puskista. Se oli tiedossa, että Teemu Pukki on lähdössä Bröndbystä pois, mutta Reading ja Kreikka olivat ne todennäköisimmät vaihtoehdot, joihin lehdistö häntä vei. Sitten kun se siirto tuli, niin olihan se pommi. Täydellinen yllätys, joka otettiin vastaan kuin Lordin euroviisuvoitto. Aivan mahtavaa, mutta nytkö meistä tulee koko Suomen Nopa?

Näin Teemu Pukin vähintäänkin yllättävää siirtoa Norwich Cityyn kuvailee Norwichin Suomen kannattajayhdistyksen Finnish Canariesin jäsen Riku Vihreäsaari.

Tapaan Vihreäsaaren sekä toisen Finnish Canaries -aktiivin Henri Rantaman tamperelaisessa pubissa helteisenä tiistai-iltapäivänä. Pukin siirrosta alkaa olla parisen viikkoa, mutta into sekä tietty epäusko paistaa yhä herrojen kasvoilta. Norwichin kannattaminen on Suomessa hyvin harvinaista ja pienessä hetkessä kaikki ovat halunneet kannattajista palansa.

Vain kaksi tuntia Pukin sopimuksen julkistamisen jälkeen Norwichista oltiin suoraan yhteydessä Suomen kannattajayhdistykseen. Jo samana iltana yhdistyksen jäsen Tero Väätäinen oli Skypen välityksellä BBC:n lähetyksessä kertomassa, millaisen pelaajan Norwich City oli juuri hankkinut.

Pukin harjoituspelit ovat sujuneet varsin mallikkaasti, ja se on havaittu myös sumujen saarilla.

– Siellä aletaan olemaan Pukista nyt ihan liekeissä, ja homma alkaa menemään tyypilliseen brittityyliin täysin yli, Rantama kertoo hieman huvittuneena.

Huomionarvoista on Vihreäsaaren ja Rantaman mukaan tapa, jolla Pukkia on brittimediassa siirron yhteydessä käsitelty. Hän on Celticin pelaaja. Bröndbystä, Schalkesta, Sevillasta, HJK:sta tai Kotkasta ei mainita mitään missään.

– Pukin statistiikkaa ja pelaamista on käsitelty vain ja ainoastaan Celticin kautta. Silloisen managerin Neil Lennonin lausunnot Pukista ja hänen pelaamisestaan ovat olleet lehdistön päälähde. Siis heti sen jälkeen, kun olivat soittaneet Väätäiselle, Rantama leukailee.

Farken kohtalon kausi

Norwichilla pyörähtää käyntiin nyt kolmas kausi putkeen Championshipissa. Joukkue putosi kauden 2015-16 päätteeksi Englannin toiseksi korkeimmalle sarjatasolle, ja suunnitelmissa oli nousta samantien takaisin ylös. Toisin kävi, kun joukkueen pari vuotta aiemmin Valioliigaan nostanut Alex Neil sai potkut 2017 maaliskuussa ja puikkoihin saapui Dortmundin alle 23-vuotiaiden luotsi, saksalainen Daniel Farke.

– Farke toi tullessaan paljon saksalaisia pelaajia ja pelitapa muuttui vielä Neilin Nopaakin pelaavampaan suuntaan. Farken Norwichissa pelaajat tykkäävät pelata ja roiskimista pyritään välttämään. Lisäksi pelissä on vahvasti mukana Dortmundille tyypillistä korkeaa prässipeliä, Riku Vihreäsaari avaa Farken pelifilosofiaa.

Nyt Farkella lähtee käyntiin toinen kokonainen kausi Norwichin peräsimessä. Kallispalkkaiset ex-Valioliiga-miehet Steven Naismithin johdolla on joko myyty tai lainattu muihin maisemiin. Tulopuolella pelaajapolitiikka on pohjautunut pitkälti lainoihin ja vapaiden agenttien kiinnittämiseen. Teemu Pukki sopii siis hyvin nykyiseen ideologiaan. Jo viime kaudella joukkueessa pelasi lainalla viisi pelaajaa Valioliigasta.

Farke ajoi viime kaudella oman pelitapansa sisään. 2017 saapuneen Farken hankintaa Henri Rantama kuvaileekin Norwichille low risk, high reward -henkiseksi.

– Puolustuksessa siirryttiin saman tyyliseen kolmen topparin systeemiin, millä Englannin maajoukkuekin MM-kisoissa pelasi. Nyt harjoituspelit on pelattu kahdella kärjellä, mikä taatusti sopii Pukille. Pukin ja Jordan Rhodesin siirtojen myötä uskon myös kärjessä jatkuvasti käsiään levittelevän Nelson Oliveiran siirtyvän pois, Rantama täydentää.

Rantama ja Vihreäsaari toteavat yhdessä suin, että manageri Farken asema ei ole kovinkaan häävi. Norwichin kannattajat antoivat viime kaudella paljon anteeksi. Kausi oli Farken ensimmäinen kokonainen kausi uudessa maassa, ja koko sesonkia leimasivat lukuisat loukkaantumiset.

– Nyt on erittäin tärkeää saada kausi hyvin liikkeelle. Kaikki on kiinni siitä, miten se lähtee, niin seuralle kuin Pukille. Farkella on arviolta 10–15 peliä aikaa onnistua. Muuten voi tulla lähtö, ja siinä tilanteessa voisi mennä Pukillekin homma vaikeaksi. Teemu on kuitenkin ”Farken mies”, joten jos Farken tilalle tulisi joku 1900-luvun perusbrittiläinen säähavaintopalloilija, menisi paletti kokonaan uusiksi, Vihreäsaari valottaa Pukin kauden uhkakuvia.

Kauden tavotteista puhuttaessa Rantama on hyvin optimistinen.

– Nousu on realistinen tavoite. Valioliigasta tippuneet joukkueet eivät ole tällä kertaa automaattisia nousijoita. Myös Wolvesin kaltainen suvereeni nippu puuttuu tällä kertaa sarjasta. Kaikki on alkavalla kaudella enemmän auki kuin viime vuonna samaan aikaan.

Vihreäsaari on omissa arvioissaan varovaisempi.

– Jos katsotaan vedonlyöntiyhtiöiden kertoimia, niin Norwich on keskikastin jengi. Nousulla nyt on sentään hieman pienemmät kertoimet kuin tippumisella. Mutta kuten sanottua, alkukausi sanelee paljon.

Finnish Canaries

Norwichin Suomen kannattajayhdistys on toiminut nyt viitisen vuotta. Siihen kuuluu viitisentoista enemmän tai vähemmän aktiivista jäsentä. Heitä kaikkia yhdistää se, että he tulevat Tampereen alueelta, mikä helpottaa huomattavasti yhteydenpitoa ja yhteisten tilaisuuksien järjestämistä. Henri Rantama sanoo tietävänsä yhden Norwichin kannattajan 03-alueen ulkopuolelta.

Norwichilla on kannattajayhdistyksiä ympäri maailmaa, mutta niiden kokoluokat vaihtelevat runsaasti. Erityisen isossa mittakaavassa toiminta on Brasiliassa ja varsinkin Yhdysvalloissa.

Suomen yhdistyksen toimintaan kuuluvat säännöllisten tapaamisten lisäksi matkat paikan päälle Carrow Roadille. Varsinkin ensimmäinen reissu kotiotteluun Nottingham Forestia vastaan muutama vuosi takaperin on jäänyt Henri Rantamalle pysyvästi mieleen.

– Twiittasimme lentokentältä tyyliin ”Finnish Canaries on lähdössä lentoon kohti Norwichia”. Saimme välittömästi tervetulotoivotuksen sitä kautta seuran pr-henkilöltä, joka toivotteli meitä vielä laskeutumisen jälkeenkin tervetulleeksi, Rantama muistelee.

Tämä oli kuitenkin vasta alkua paikallisten vieraanvaraisuudelle.

– Istuimme Yellows Barissa, kun havaitsimme seuran pääomistaja Delia Smithin astuvan sisään. Hämmästykseksemme hän käveli suoraan luoksemme sanoen: ”Are you really from Finland? How lovely. Is it okay if I buy you a round?” Siinä sitten nyökkäiltiin ja todettiin, että ainahan suomalaisia vähän janottaa.

3-0-voittoon päättyneen ottelun jälkeen suomalaiset saivat kutsun juhlistamaan voittoa seuran klubille sekä VIP-ravintolaan. Paikalla olivat kaikki joukkueen pelaajat, joten nimmariasiatkin saatiin hyvin hoidettua yhden illan aikana. Finnish Canaries pyydettiin myös yhteiskuvaan ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun Wes Hoolahanin kanssa. Ryhmä opasti hänelle, kuinka näytetään oikeaoppinen littipeukku valokuvassa.

Norwichin suomalaiskannattajia kuvassa Wes Hoolahanin kanssa.

Jo lentokentällä tervetulleeksi toivottanut pr-mies käytti heidät illan kruunuksi vielä stadionkierroksella ja pukuhuoneissakin. Samana iltana suomalaiset tutustuivat myös Norwichin Saksan kannattajayhdistyksen jäseniin, joiden kanssa yhteydenpito on ollut tiivistä siitä lähtien. Heille ei ole sentään tarvinnut selittää, kuka on Teemu Pukki.

– Sentään sen verran sivistimme, että Pukki on suomeksi Goat (toim. huom. yleisesti käytetty GOAT = Greatest Of All Time), Vihreäsaari lisää.

Ensimmäisen kerran jälkeenkin Finnish Canaries on huomioitu saarivaltakunnassa. Vuotta myöhemmin Sunderland-ottelun yhteydessä BBC teki heistä jutun. Tuon ottelun Suomeen selostanut Tuomas Virkkunen mainitsi myös selostuksessaan aiemmin päivällä nähdystä BBC:n jutusta. Finnish Canaries muisti Virkkusta tästä eleestä Norwichin pelipaidalla.