Huuhkajat maailmalla: Neljä maalia, neljä siirtoa

Suomalaisia pelaa jatkuvasti kotimaatansa kirkkaammissakin parrasvaloissa. Kuka lyö itsensä läpi? Kuka palaa maitojunalla takaisin kotiin? Byyri seuraa suomalaisten otteita viikoittain ja raportoi mielenkiintoisimmat tapahtumat muille kannattajille.

Joona Toivio

Seksikkäitä vapaapotkumaaleja urallaan paukuttaneen huuhkajatoppari Joona Toivion uusi työnantajan löytyy piskuisesta Niecieczan kylästä Etelä-Puolasta. Bruk-Bet Termalica Nieciecza koki nopean nousun huipulle kylässä varttuneen Krzysztof Witkowskin johdolla. Rakennusmateriaaleja työstävä firma teki omistajastaan miljonäärin, ja mihinkäs sitä rahaa sijoittaisi mieluummin kuin omaan rakkaaseen kyläjoukkueeseensa.

Puolan pääsarja jatkuu ensi viikonloppuna, joten kahden ja puolen vuoden sopimuksen allekirjoittanut Toivio päässee heti tositoimiin. Jos ja kun Toiviota peluutetaan topparina, hän löytänee paikkansa Ukrainan maajoukkueessakin debytoineen Artem Putivtsevin viereltä, joskin peliaikaa kyttäävät myös lupaava Atalanta-laina Ákos Kecskés sekä monikäyttöinen Mateusz Kupczak. Joukkueelle on luvassa töitä koko kevääksi: Termalica on päästänyt toiseksi eniten maaleja liigassa, ja sarjasijoitus on vasta neljänneksi viimeinen.

Kuva: Twitter / @termalica.brukbet.com

Ikonen, Välimaa, Tukiainen – kuka mitä häh?

Kaikki huuhkajat eivät tunnetusti lennä yhtä korkealla. Viikon aikana nähtiin kiinnostavia siirtoja myös sellaisilta suomalaispelaajilta, joille maajoukkue on tällä hetkellä vain haave. Keiden nimet ja seurat tuntemalla voi jatkossa brassailla tietämyksellään?

FC PaSan kasvatti ja Suomen Kakkosta useamman kauden pelannut Aleksi Ikonen siirtyi Kimmo Hovin seurakaveriksi Saksan viidenneksi korkeimmalla sarjatasolla pelaavaan Inter Leipzigiin. Maajoukkuetasolle 23-vuotiaalla Ikosella on vielä pitkä matka, mutta muun muassa Chilestä futisoppeja hakenut vasemman laidan pelaaja on mielenkiintoinen tuttavuus.

Viime kaudella JJK:ta edustanut Verneri Välimaa pelaa tänä vuonna puolestaan Yhdysvaltain USL-liigan Colorado Springs Switchbacks FC:ssä. Siirto ei ole keskikenttäpelaajalle valtavan eksoottinen, sillä 25-vuotias Välimaa on viettänyt suurimman osan elämästään Pohjois-Amerikassa.

Vuonna 2014 Kakkosessa 40 maalia yhdessä kaudessa iskenyt Sakari Tukiainen edusti viime vuonna RoPSia laihoin tuloksin. Hyökkääjä on nyt löytänyt uuden, yllättävänkin kovan seuran Tanskan divarista. Tukiainen siirtyy tällä hetkellä sarjassa toisena olevan Thisted FC:n riveihin. Joukkueen kovin maalitykki Mikkel Agger myytiin tammikuussa Norjaan, mutta kilpailu peliajasta tulee olemaan taatusti kovaa: tanskalainen Sonny Jakobsen on sarjan maalipörssin kuudes, ja Tuksun kanssa lähes samalla ovenavauksella seuraan saapui myös HJK:nkin aikanaan testaama virolainen Hannes Anier.

Neljä tervetullutta maalia

Lienevätkö taustalla kotimaasta kantautuneet presidentiaaliset vauvauutiset vaiko mitkä, mutta suomalaispelaajat joka tapauksessa osuivat viikon aikana maalipuiden väliin hyvällä prosentilla. Brøndbyn Teemu Pukki ampui tavaramerkkinsä, tarkan laukauksen puolustajien jalkojen seasta alakulmaan, harjoitusottelussa Slavia Prahaa vastaan. Legia Varsovan Kasper Hämäläinen tälläsi puolestaan oman osumansa boksin ulkopuolelta harjoitusottelussa Viktoria Plzenin verkkoon. Kaikista tärkein osuma nähtiin Hansa Rostockin Tim Väyryseltä, jonka varsin suomalaisissa olosuhteissa puskema maali toi joukkueelle kolme pistettä tiukassa Saksan kolmosliigassa.

Kolmen suomalaispelaajan joukkue FC Midtjylland pelasi viikonlopun aikana kaksi harjoitusottelua. AIK kaatui lukemin 3-1 Tim Sparvin luutiessa täydet minuutit, mutta kiinalaiselle Guangzhou Evergrandelle tanskalaiset kokivat 2-1 tappion. Jälkimmäisessä ottelussa Kaan Kairinen iski Midtjyllandin ainokaisen komealla laukauksella. Näitä kelpaisi katsella myös Huuhkajien nutussa!