Euroviikonloppu – Lauantaina katsotaan Ruhrin derbyä ja sunnuntaina Pukkipartya

Byyrin koko kauden kestävässä sarjassa nostetaan ylös tulevan viikonlopun mielenkiintoisimmat kamppailut kansainvälisillä pelikentillä ja avataan niiden ennakkoasetelmat.

Bundesliiga: Schalke-Borussia Dortmund 26. lokakuuta klo 16.30

Aloitetaan tulevan viikonlopun perkaaminen ottelulla, jota Saksan futiksen ystävät eivät halua missata. Ruhrin derby on aina täynnä tulta ja tunnetta, eikä mikään viittaa siihen, että näitä elementtejä vaille jäätäisiin tälläkään kertaa.

Erityisen kiinnostavan kohtaamisesta tekee Bundesliigan tasaisuus, joka on tällä hetkellä poikkeuksellista jopa globaalissa mittakaavassa. Sarjan kaikki yhdeksän parasta joukkuetta mahtuvat kolmen pisteen sisään, joten yksittäisten pelien merkitys on juuri nyt massiivinen, kun aletaan selvittelemään mihin suuntaan kausi alkaa kallistumaan kohti sydäntalvea mentäessä. Kaksi peliä ilman voittoa pelannut Schalke kuuluu BVB:n lisäksi tuohon samaan ryppääseen.

Monilla on varmasti vielä tuoreessa muistissa joukkueiden keskinäinen kohtaaminen huhtikuulta, missä päädyttiin maalikarkeloiden jälkeen Schalken 2–4-vierasvoittoon. Maaleja on lupa odottaa nytkin, sillä Schalke on edellisen kerran jäänyt kotonaan maaleitta kaksi kuukautta sitten ja Dortmund puolestaan Bundesliigassa vieraskentällä huhtikuussa. Molemmissa tapauksissa nollaajana toimi Bayern München.

Borussia Dortmund tosin jäi maaleitta keskiviikon vierasottelussa Mestarien liigassa Internazionalen vieraana. Tuo ottelu olikin jälleen yksi konkreettinen osoitus siitä, kuinka vähissä Lucien Favren vaihtoehdot ovat, kun tällä kertaa kuumeen takia poissa ollut Marco Reus ei ole kentällä. Reusin toipuminen onkin BVB-fanien ykköshuolenaihe.

Media: Viasat Jalkapallo, Viaplay

Bundesliiga: Bayer Leverkusen-Werder Bremen 26. lokakuuta klo 19.30

Nostettakoon huipputasaisesta Bundesliigasta myös toinen lauantai-illan makupala. Suomalaiskohtaamisessa Lukas Hradeckyn Leverkusen kun saa vastaansa Niklas Moisanderin Bremenin.

Kotijoukkueena toimiva Bayer Leverkusen kuuluu tuohon edellä mainittuun yhdeksän joukkueen kärkinippuun, mutta Bremen on pahasti jäämässä tästä kyydistä pois. Heillä on välimatkaa jo viisi pistettä juurikin yhdeksäntenä majailevaa Leverkuseniin, joten tämä kohtaaminen on tietyllä tapaa Werder Bremenille vedenjakaja koko kauden kannalta. Ilmoittautuuko se mukaan ylemmän puoliskon kemuihin vai jääkö se kamppailemaan alemmalle puolelle?

Molemmat joukkueet tulevat otteluun alavireisenä. Leverkusenin edellinen kolmen pisteen iltama on syyskuun loppupuolelta Augsburgin vieraana ja Bremen on juhlinut edellisen kerran voittoa yli kuukausi takaperin.

Media: Viasat Urheilu, Viaplay

Eredivisie: Ajax-Feyenoord 27. lokakuuta klo 17.45

Hollannin pääsarjan Eredivisien viikonlopun kierros päättyy puukenkämaan isoimpaan otteluun, De Klassiekeriin. Ajax lähtee tämän kertaiseen Amsterdamin ja Rotterdamin keskinäiseen välien selvittelyyn ison luokan suosikkina. Amsterdamilaiset johtavat Eredivisietä ja ovat menettäneet ainoastaan kahdessa pelissä pisteitä koko kauden aikana, tappiosarakkeen osoittaessa yhä nollaa.

Feyenoordin alkukausi on sen sijaan ollut kuoppainen. Syksyn ilonaiheet ovat olleet lähinnä murskavoitto Twentestä sekä riehaisa 2–0 Porton kellistys Eurooppa-liigan puolella. Muuten ollut vaikeaa. Mainittu Twente-voitto syyskuun viimeiseltä viikonlopulta on Feyenoordin viimeisin Eredivisiessä ja tämän jälkeen Fortuna Sittard toi rotterdamilaiset heti maanpinnalle painamalla neljä maalia.

Feyenoordille tehdäänkin tällä hetkellä aivan liikaa ja liian helppoja maaleja. Se ei ole hyvä lähtökohta, kun vastaan tulee joukkue, joka on osunut maalipuiden väliin tämän syksyn aikana 3.1 kertaa peliä kohden.

Media: VeikkausTV

Valioliiga: Norwich-Manchester United 27. lokakuuta klo 18.30

Siitä on nyt reilu kuukausi aikaa, kun Norwich shokeerasi kaatamalla Manchester Cityn kotonaan Carrow Roadilla. Tuon jälkeen kanarialintu on lentänyt alhaalla. City-iloittelua seurasi kolme tappiota, joista kotiyleisön edessä kärsittyä 1–5-konttausta Aston Villalle voi kuvailla jopa nöyryyttäväksi. Viime viikonloppuna Norwich palasi takaisin pistekantaan pelaamalla maalittoman tasapelin Bournemouthin vieraana.

Norwichin notkahdus ei ole millään tavalla poikkeuksellista. On hyvin tavallista, että sarjanousija on aloittanut Valioliigassa enemmän kuin hyvin, mutta vaikeudet ovat tulleet vastaan parin ensimmäisen kuukauden jälkeen. Nyt Norwichille ja Teemu Pukille avautuukin symbolisesti oiva mahdollisuus palata takaisin ensimmäisten pelipäivien iskuun toisen manchesterilaisjoukkueen kustannuksella.

Unitedinkaan tuloskunto ei ole paras mahdollinen. Edellinen kolmen pisteen Valioliigailta on syyskuun puolivälistä Leicester-ottelusta. Tällä viikolla saatiin kuitenkin merkkejä paremmasta, kun Manchester Unitedista tuli ensimmäinen Liverpoolille pistemenetyksen aiheuttanut joukkue. Voitto mureni tasapeliksi tuossa pelissä viisi minuuttia ennen loppua Adam Lallanan maalin myötä. Pool-tasapeliä seurasi voitto, kun torstaina United kaatoi Eurooppa-liigassa FK Partizanin Anthony Martialin rangaistuspotkusta iskemällä maalilla.

Media: Viasat Jalkapallo, Viaplay

Ligue 1: PSG-Marseille 27. lokakuuta klo 22.00

Sunnuntain myöhäisiltaan on vielä tarjolla ranskalaisen jalkapallon jättiläisten kohtaaminen. PSG on jälleen karkaamassa muilta Ligue 1:ssa. Viiden pisteen kaula toisena majailevaan Nantesiin kymmenen pelatun pelin jälkeen on omiaan antamaan ennusmerkkejä jälleen yhdestä mestaruusjuhlasta ensi keväänä Pariisissa.

Marseille löytyy samasta taulukosta sijalta neljä. Joukkue aloitti kauden erinomaisesti, mutta kolme perättäistä tasapeliä ja tappio syyskuun lopun sekä lokakuun alun otteluruuhkassa tiputtivat Marseillea alaspäin. Voittavaa jalkapalloa nähtiin jälleen viime sunnuntaina, kun Starsbourg taipui Boubacar Kamaran ja Kevin Strootmanin maaleilla Stade Vélodromella.

PSG:n dominointi Ranskassa on heijastunut myös näihin klassikkokamppailuihin. Marseillen edellinen voitto pariisilaisista on niinkin kaukaa kuin marraskuulta 2011. Edellinen Marseillen vierasvoitto Parc des Princesilta on puolestaan keväältä 2010.

Media: Viasat Jalkapallo, Viaplay