De Klassieker pysäyttää sunnuntaina Hollannin

Sunnuntaina klo 15.30 Suomen aikaa Hollanti seisahtuu kahdeksi tunniksi, kun Ajax ja Feyenoord iskevät yhteen Eredivisien kamppailussa. Ajax tarvitsee pisteitä mestaruustaisteluun, kun taas Feyenoordilla on paljon todistettavaa omille kannattajilleen.

Hollannin suurin ottelu

Ajaxin ja Feyenoordin välinen kohtaaminen on kahden kaupungin keskinäinen välienselvittely viheriöllä. Pääkaupunki vastaan satamakaupunki. Taitelijat vastaan työläiset.

Syyskaudella tekemilläni matkoilla Hollantiin sain vahvistusta ennakkokäsitykselleni, että rotterdamilaiset pitävät amsterdamilaisia ylimielisinä ihmisinä, kun puolestaan amsterdamilaiset pitävät rotterdamilaisia juntteina. Näin siis tiivistettynä ja ehkä hieman kärjistettynä.

Tuo keskinäinen kinailu on esillä kaikessa arkipäiväisessä toiminnassa.

Esimerkiksi kun elokuussa lensin Amsterdamiin, otin lentokentältä suoran junayhteyden Rotterdamiin. Olin kieltämättä hieman hukassa ja halusin varmistaa asemalaiturilla olleelta työntekijältä, olenko nousemassa oikeaan junaan. Kerroin hänelle, että olen menossa Rotterdamiin ja ennen kuin ehdin kysyä junasta, sain välittömän vastauksen: Miksi?”.

Jalkapallollisesti De Klassieker nousi suureksi 1970-luvun alussa. Ajax ja Feyenoord eivät olleet tuolloin ainoastaan kaksi Hollannin suurinta joukkuetta, vaan kaksi koko maailman suurinta joukkuetta. Feyenoord voitti ensimmäisenä hollantilaisena seurana nykyisen Mestarien liigan edeltäjän Euroopan Cupin. Seuraavana vuonna se voitti seurajoukkueiden MM-tittelin. Samaan aikaan käynnistyi aikakausi, joka toi Ajaxille kolme perättäistä Euroopan Cupin voittoa. Tuohon aikaan nämä joukkueet tarjosivat maailman parasta jalkapalloa.

Jos 1970-luku oli pelillistä juhla-aikaa, niin 1980-luvulla otteluiden ympärillä ollut huliganismi nosti otteluparin otsikoihin. Lisäksi Johan Cruyffin siirtyminen Feyenoordiin sähköisti stadionit.

Väkivalta palasi katsomoihin 1990-luvun loppupuolella. Ikävin tapaus tapahtui keväällä 1997, kun Ajaxin kannattaja pahoinpideltiin kuoliaaksi rotterdamilaishuligaanien käsittelyssä. Seuraavalla kaudella ottelut pelattiin ilman vieraskannattajia.

Viime vuosina kyseinen toimenpide on ollut jo vakiokäytäntö, sillä viime vuosikymmen osoitti, että kannattajat eivät vain yksinkertaisesti pysty käymään näissä otteluissa ilman vakavempia välikohtauksia.

Ilman vieraskannattajiakin Ajaxin ja Feyenoordin kohtaamiset ovat suuria tapauksia Hollannissa. Ne ovat paikalliset TV-oikeudet omistavan Fox Sportsin kultakaivos. Lehdet kirjoittivat tulevasta ottelusta jo viime viikolla enemmän kuin kyseisen viikonlopun peleistä. Nyt Rotterdamissa pelattava ottelu on ollut jo puoli vuotta loppuunmyyty.

On perusteltua sanoa, että Hollanti pysähtyy sunnuntaina kahdeksi tunniksi seuraamaan tätä kamppailua. Jos jollain hollantilaisella ei ole tässä ottelussa suosikkia, niin hänellä on kuitenkin selkeä mielipide siitä, kumman kuuluisi ottelu hävitä.

Feyernoord pyrkii pelastamaan kautensa

Sunnuntain ottelussa vierasjoukkueena oleva Ajax on tällä hetkellä toisena Eredivisien sarjataulukossa. PSV Eindhoven on kaksi pistettä amsterdamilaisia edellä viikonloppuun lähdettäessä. Pisteet tulisivat Ajaxille enemmän kuin tarpeeseen mestaruuskamppailun kannalta.

Feyenoord on puolestaan jämähtänyt sijalle kolme, ja sillä on matkaa Ajaxiin jo peräti 11 pistettä. Toisaalta neljäntenä oleva Vitesse on suhteellisen turvallisen seitsemän pisteen välimatkan päässä. Rotterdamissa ei siis kovinkaan paljoa ole enää tällä kaudella pelattavaa, jos joukkue säilyttää edes etäisesti oman tasonsa, tai kärkikaksikosta kumpikaan ei romahda.

Edellä mainitut tekijät tekevät tästä Feyenoordille kauden suurimman pelin. Sillä on myös paljon todistettavaa omille kannattajilleen. Kauden aikaisempi ottelu päättyi Ajaxille ylivoimaisen esityksen jälkeen 3-0. Viime kaudella Feyenoord hävisi tämän vastaavan ottelun kotinurmellaan puolestaan 1-4.

Ylipäätään Feyenoord on edellisen kerran voittanut Ajaxin Hollannin Cupin ottelussa lokakuussa 2015. Edellisestä Ajax-voitosta Eredivisiessä rotterdamilaisille tulee ensi viikolla kuluneeksi käsittämättömät seitsemän vuotta! Feyenoord oli 29.1.2012 parempi maalein 4-2.

Voitto sunnuntaina ja Ajaxille mestaruusrattaisiin kapulan laittaminen olisi Feyenoordille ja sen faneille valtava asia sekä kauden pelastus. Muussa tapauksessa De Kuipilla aletaan maanantaina valmistautumaan kauteen 2019-2020.

Arikkelikuva – Vi.nl