El Clásico vyöryy ruutuihin lauantaina – ”Madridissa pelaaminen on aina erityistä”

Espanjan cupissa keskiviikkona kohdanneet Real Madrid ja FC Barcelona iskevät yhteen jo toistamiseen tällä viikolla yhdessä urheilumaailman suurimmista näytöksistä.

Pelaajia ja katsojia ympäri maailman

Sadat miljoonat jalkapallofanit kerääntyvät lauantaina katsomaan kauden toista liigakoitosta Los Blancosin ja Blaugranan välillä. Ottelusta voidaan puhua koko maailman pelinä, sillä pelaajia joukkueiden kesken on peräti 16:sta eri maasta ja neljästä maanosasta.

Espanja on parhaiten edustettuna Real Madridin 12:n ja Barcelonan kuuden pelaajan voimin. Ranska ja Brasilia erottuvat seuraavina tilastoissa edukseen, sillä molemmista maista on yhteensä seitsemän pelimiestä joukkueiden riveissä.

Lopuista kansallisuuksista löytyy mielenkiintoisia yhtäläisyyksiä. Molemmilla joukkueilla on kroatialainen keskikentän keskustan pelaaja (Modrić & Rakitić), alisuorittaneet belgialaiset (Courtois & Vermaelen) ja saksalaiset luottoratsut (Kroos & ter Stegen). Kauden ensimmäisessä koitoksessa loistivat eteläamerikkalaiset, jotka viimeistelivät kaikki ottelun kuusi maalia, mutta kenties lauantaina nähdään eurooppalaisia maalintekijöitä.

Kokoonpanolistojen lukuisat kansallisuudet lisäävät entisestään kiinnostusta myös katsojien keskuudessa, ympäri maailman.

Belgiassa, Luxemburgissa, Puolassa, Tšekissä ja Slovakiassa ottelua voi seurata elokuvateattereiden valkokankaalta, ja Intiassa puolestaan ilmaiseksi näkyvää klassikkoa varten asennetaan tv-ruutuja maan isoimpiin kaupunkeihin.

Moskovassa El Clásicon yhteyteen järjestetyssä matsi-illassa yleisöä viihdyttää La Ligan legenda Aleksandr Mostovoi, kun taas Patrick Kluivert, Gaizka Mendieta ja Fernando Morientes liittyvät yleisön joukkoon Houstonissa ja Los Angelesissa.

Kenties Jari Litmanenkin nähdään vielä joku päivä seuraamassa ottelua suomalaisten La Ligan ystävien kanssa.

Kroos ja Rakitić luottavaisin mielin taistoon

Tulevan ja niin monen muun El Clásicon ratkaisu nähdään todennäköisesti keskikentän herruudessa. Toni Kroosin ja Ivan Rakitićin harteilla lepää suuri vastuu.

Molemmat pelaajat vaikuttavat rennoilta La Ligan haastattelussa. Suuremmat paineet ovat Kroosin Real Madridilla, sillä liigaa johtava Barcelona on jo yhdeksän pisteen karkumatkalla, ja myös paikallisvastustaja Atlético Madridin kahden pisteen etumatka täytyisi kuroa umpeen.

– Meillä oli vaikea ja hieman epäonninen lähtö kauteen Julen Lopeteguin alaisuudessa. Monet pelaajat olivat mukana MM-kisoissa, joka vaikutti kauteen valmistautumiseen. Tulokset olivat heikkoja, mutta pelaajat eivät myöskään olleet aivan täydessä vireessä, Kroos avaa.

Santiago Solarin otettua vetovastuun tulokset ovat parantuneet ja myös Kroosin oma peli on näyttänyt paremmalta.

– Solari oli itsekin pelaajaurallaan keskikeskenttäpelaaja, joten hän voi samaistua tiettyihin keskikentällä tapahtuviin asioihin ja auttaa tällöin astetta paremmin. Viime kuukausina monet pienet asiat ovat parantuneet ja jälleen kerran olemme mukana taistelemassa useammasta pokaalista, mikä on erinomainen merkki. Olen varma, että tulemme saamaan lauantaina tarvittavat paikat voittoon, ja meidän on yksinkertaisesti hyödynnettävä ne, Kroos summaa.

Barcelonan keskikentällä syöttöjä 92,2% tarkkuudella tällä kaudella viljellyt Ivan Rakitić tiedostaa ottelun suuren latauksen, mutta ei aristele Real Madridin kohtaamista.

– Moni katsoja varmasti toivoo ja odottaa runsasmaalista ottelua, mutta se ei ole meille pelaajille tärkeintä. Meille tärkeintä on mennä Madridiin, osoittaa suuruutemme ja yrittää nauttia ottelusta niin paljon kuin se on mahdollista. Madridissa pelaaminen on aina erityistä, stadion on todella hieno ja onhan kyseessä maailman suurin ottelu!

Lauantaina kentällä nähdään kroatialaisväriä molemmilla puolilla, kun maailman parhaaksi pelaajaksi valittu, Rakitićin hyvä ystävä, Luka Modrić yrittää saada pidemmän korren keskikentän taistelussa.

– Välimme ovat erinomaiset. Olemme pelanneet 12 vuotta maajoukkueessa ja miltei seitsemän vuoden ajan samassa sarjassa. Olen onnellinen Lukan onnistumisista, mutta en niinkään välitä hänen joukkueensa menestymisestä. Molemmat yritämme vain tehdä parhaamme joukkueidemme eteen, ja kantaa Kroatian lippua korkealla, sillä maailman kahdessa suurimmassa seurassa pelaaminen on merkittävä asia Kroatian kaltaiselle maalle, Rakitić avaa.

Barcelonan merkittävästä piste-erosta huolimatta ei joukkue aio lähteä Santiago Bernabéulle peruuttelemaan.

– Totta kai lähdemme Madridiin hakemaan voittoa, Rakitić vannoo.

Pelaajat muistelevat klassikkoa

El Clásicon merkityksestä saa parhaimman kuvan kuuntelemalla pelaajia, jotka ovat sen kokeneet. Alla olevista videoista voi aistia tunteiden kirjon ja unohtumattoman kokemuksen, jonka ottelu pelaajiin jättää.

Fernando Morientes Spain 1997–2005 Real Madrid

 

 

Gaizka Mendieta Spain 2002–2003 FC Barcelona

 

 

Patrick Kluivert Netherlands 1998–2004 FC Barcelona

 

 

Júlio Baptista Brazil 2005–2008 Real Madrid

Christian Karembeu France 1997–2000 Real Madrid

Carles Puyol Spain 1999–2014 FC Barcelona

 

El Clásico, Real Madrid – FC Barcelona lauantaina 2.3. kello 21:45.